Årskrönika 2020 Del 2

av | jan 4, 2021 | Livet

Idag fortsätter jag på den årskrönika för 2020 som jag påbörjade igår och vi tar vid där del 1 slutade och börjar med att kika på vad som hände i sommarmånaden Juli som mest ägnades åt sådant som man gör på sommaren..
Sommaren är ju en väldigt härlig tid och nu pustade vi ut efter en pandemi-tyngd vår och trodde nog alla till mans att faran var över, ja inte minst eftersom det sades så frän myndighetshåll….men men little did we know..

Juli

I juli styrde vi kosan från Båstad till Stockholm, älskade fina huvudstad som det nu var ett antal månader sedan vi besökte senast.
Vi körde från blåst och gråmulna skyar som lovade regn till ett soligt men lika blåsigt Stockholm och checkade in på Hotel Diplomat på Strandvägen.

Här har vi bott ganska så många gånger genom åren, ett lite mindre och väldigt omfamnade hotell som har det där lilla extra som man så gärna vill att ett hotell ska ha.
Denna gången var det dock premiär för Affe & August att bo på Diplomat..

Så himla fint rum och alltid sköna sängar från Dux, krispiga bäddset och tre olika kuddar mm.

Om man sover gott? Jajemän!

Nöjd men trött liten kille som gillar när han får hänga med, och alltid väldigt pep på spännande saker som hotellvistelser osv.

Sommar i Stockholm, stort like på det!

En av mina absoluta favoritkockar är oavgjort Mathias Dahlgren, och hans restauranger på Grand Hotel i Stockholm är som himmelriket för mig.
Inspirerande och lugna miljöer med inredningsdesign av bla Ilse Crawford (Matbaren) och maten som serveras där är så god att det inte går att beskriva med ord, det måste helt enkelt upplevas.
Restaurangen Matsalen har ju sedan något år bytt skepnad både interiört och matmässigt och heter numera Rutabaga med endast vegetariskt på menyn…

Matsalen hade lite nostalgi för vår del då vi gifte oss på Grand Hotel i år i oktober för 10 år sedan och hade sen vår lilla bröllopsmiddag i Matsalen med en 10-rätters meny som var i världsklass.
Den mindre pretentiösa varianten dvs Matbaren, som ligger i angränsande lokal, har vi ätit på ofta och har faktiskt bokat bord där ikväll.
Men åter till Mathias Dahlgrens vegetariska satsning Rutabaga, en restaurang som vi velat testa sedan den öppnade men inte fått tummarna loss, var det äntligen dags att testa igår!

Vi startade med var sin alkoholfri drink, en med Ginger Ale och en med smak av mango och båda var jättegoda!
Middagen inleddes sedan med några olika små snacks som ingår i båda meny-varianterna varav vi valde den stora menyn som fanns just då.

Min absoluta favorit var pizzan med färskpotatis, getost och ruccola men även desserten med jordgubbar, lakrits och maräng var i en klass för sig!
Måste även som den brödälskare jag är, berömma brödet från det egna bageriet Green Rabbit på Grev Turegatan, så gott!

Vill du läsa hela inlägget så kika HÄR

Efter att ha vistats mestadels hemma sedan i februari så är det ju inte utan att man maxar allt när man väl blir ”utsläppt i friheten” igen och givetvis är det mycket härligt att äntligen ha fått lov att njuta livet i favoritstaden Stockholm.
Idag tänkte jag visa Dig hur en sån dag kan se ut enligt mig också kan du göra en copy paste på det hela om du tror att du gillar samma!

Svenskt Tenn ett stenkast bort på Strandvägen fick ett besök för att spana in sommarutställningen och insupa härlig inspiration.
Svenskt Tenn är alltid värt ett besök även om man inte är shoppingsugen…

Mönster och färgprakt i oändlighet, ja tänk om man (läs jag) haft mod att maxa inredningen lite mera….ja mera av allt och inte så skandinaviskt försiktigt…vore inte tillvaron lite festligare så?

Livet soffa, det har jag alltid tyckt och förmodligen kommer Liljevalchs-soffan från år 1934, som var bland de första möblerna som Josef Frank formgav för Svenskt Tenn alltid att finnas med på min önskelista. En soffa för i runda svänger 180.000 kr köper tyvärr inte jag i en handvändning….

Så över till braklunchen och ett första besök i Saluhallen på Östermalm som slog upp portarna efter flera års renovering lagom till pandemin slog till.
Därinne i nyrenoverad lokaler (kanske lite väl renoverat?) finns nämligen favoriten Lisa Elmqvist dit vi gärna återvänder när vi vill äta fisk och skaldjur.
Jag åt deras räksallad som var lite förnyad och inte så klassisk som tidigare utan betydligt mera moderniserad med picklade grönsaker, matvete, avocadocreme, samt även en fisksoppa och Toast Skagen och delade allt med min man.

Efter lunchen hade solen kommit fram och vad kan väl passa bättre då än att sätta sig på Diplomats soliga uteservering och ta ett glas (alkoholfri) champagne med hundarna och när vi frågade fick hundarna en hel skål med gurka, vilken service!!
Därefter blev det ytterligare en tur på stan med ett stopp bland annat på Oscar & Clothilde samt på Lexington som ligger bredvid, ingen shopping med glad ändå!

På kvällen hade vi bokat bord på Matbaren som jag berättade om ovan, en favoritrestaurang som man aldrig blir besviken på och middagen igår var nog en av de allra bästa som vi ätit där genom åren.
Så gott från början till start och själva miljön i restaurangen är ju en upplevelse i sig, älskar den enkla skandinaviska stilen och den vänliga servicen.

Enkelt och rustikt med menyn som underlägg och hembakat bröd i en liten påse….

Första lilla rätten som jag valde, allt bygger på mindre rätter som man äter några stycken av, var en helt fantastisk sashimi i skandinavisk tappning, så god att det inte går att beskriva och skulle ätas med sked så att man fick med all den goda kalla buljongen.

Nästa rätt var en komposition med allt det godaste jag vet, färskpotatis som var både kokt och friterad som små chips, matjessill, gräddfil, dill, hackat ägg, löjrom och lite skirat smör på toppen….
Svensk sommarmat på en liten assiett!

Nästa rätt som jag gav mig på var en variant på grovriven råbiff med syrliga smaker, rostade hasselnötter och ett hav av riven pecorino över det hela…
Mannen åt ungefär samma som jag men istället för rättan  ovan åt han en lammsadel med hyvlad sparris, tryffel osv..

Sist men inte minst åt vi jorgubbsdessert innan vi tackade för oss och tog den lilla promenaden från Grand Hotel bort till Hotel Diplomat för att mysa med killarna  och en skön natts sömn.

En riktigt lyckad dag som du kan läsa mer om HÄR

Ovan i bild är vi på väg in till Mister French där kocken Christian Hellberg står vid rodret, en restaurang som jag spanat in ett tag och nu var det dags för ett första besök där.

Vi beställde lite olika smårätter som vi delade på, älskar plockmat och att beställa så istället för en stor varmrätt, har du inte testat det konceptet så gör det!

Ovan i bild Rökta Räkor med Aioli, Moule Mariniere, Toast Skagen och därefter åt vi även råbiff och lite annat gott.

När vi var där var Eric Gadd där och spelade, trevligt iofs men vi fick sitta i princip bakom honom i hans bås där han spelade vänd ut mot uteserveringen…

Sita kvällen testade vi en nyfunnen favorit som vi blivit tipsade om av en bekant, nämligen kvarterskrogen Brasserie Godot på Grev Turegatan 34.
Ett franskt kök med klassiker som moules marinére, steak frites och råbiff mm och inredning av konstnären Eric Ericson som fått fria händer att sätta sin prägel restaurangen och väggar, fönster, lampor, tallrikar och bardisk har alla dekorerats och förenats med Erics speciella bildvärld.

Som förrätt åt vi råbiff och en variant med tonfisk och sparris eller rättare sagt så var det halstrad kalvytterfilé & tonfisk, taggiasche oliver, kaprisbär, grillad grön sparris, parmesan & sardellmajonnäs som var så himla god!

Som varmrätt valde jag en paradrätt i form av en gigantisk bit grillad piggvar på ben, räkor, brynt smör, pepparrot & färskpotatis.
Allt jag älskar på en tallrik och varje smula slank ner

Så över till min lilla lista med stående favoriter!

  • Wedholms Fisk – dyrt men bästa fiskrestaurangen i Stockholm
  • Nybrogatan 38, klassik kvarterskrog där jag väljer deras friterade fetaost, Fish & Chips eller klassiska köttbullar
  • Miss Vonn för sashimi deluxe, Hummer Tacos, asiatisk råbiff osv
  • East för riktigt god sushi och japanska varmrätter
  • Klassika rätter på Operkällaren/ Bakfickan
  • Restaurang Brillo för Löjromspizza eller Carpaccio
  • T Bar / Hotel Diplomat
  • Riche för deras köttbullar, Toast Skagen eller Moule Frites

Restaurangtips i Stockholm HÄR

Blekinge  och närmare bestämt Ronneby fick också ett besök i juli, en liten sommarutflykt och kombinerat arbete/kundbesök och lite lyx för oss och för hundarna.
Ni som känner till oasen HÄR vet ju som väntar  där innanför det gröna staketet, ja mysigare café får man leta länge efter!

Vädret var inte det allra bästa, men tillräckligt bra för att sitta ute och njuta av deras nya uteservering som blivit klar lagom till denna sommaren, och som  bygger samman den gamla byggnaden med nytillskottet/bageriet i den röda träbyggnaden.

Så himla fint och mysigt!

Vi tog plats i en bambusoffa och njöt.
Som du ser gick vi all in på räkmackor gjorda på bageriets eget surdegsbröd, morotskaka och en mandelkaka med jordgubbar. Allt hantverksmässigt tillverkat alá minute med de finaste råvarorna.

 

 

Helt nytt och glädjande för oss som har agenturen för italienska Ethimo i Skandinavien, är att det nu i sommras flyttat in fina stålmöblerna Flower hos Café Mandeltårtan.

När vi hade fikat klart var det dags för oss att checka in på mysiga Villa Flora i Brunnsparken som är ett Bed & Breakfast som även detta är i Café Mandeltårtans regi.
Vi fick ett jättemysigt rum med utsikt och balkong ut mot parken, och ja, väldigt charmig som du säkert förstår.

Villa Flora, sekelskiftescharm md extra allt och vill du boka rum så finns all info HÄR

På menyn!

På kvällen var det dags för oss att testa nysatsningen med hantverkspizzor och smårätter som serveras hos Café Mandeltårtan mellan 17.00-22.00 onsdag-lördag.
Allt tillverkat av svenska råvaror och mestadels ekologiskt och odlat nära efter säsong.

Vi testade i stort sett allt från smårätter, pizzorna som var väldigt goda till dessert i form av mandelkaka med jordgubbar och grädde samt te serverat i finaste tekannan från Mimou.
Så gott och mysigt från start till mål och glöm inte att boka bord för det lär vara fullsatt hela sommaren!

Nästa dag blev det en helt fantastisk torsdagseftermiddag i Ronneby, och närmare bestämt i den fina inredningsbutiken Minta som drivs av Malin som även är grundare och eldsjälen som står bakom, framför och mitt i navet av det underbara varumärket Mimou .
Ett varumärke vars produkter jag ofta lyfter fram här hos mig eftersom jag älskar designen, de fina materialen och hållbarhetstänket, vördnaden inför riktigt traditionellt hantverk som går som den röda tråden genom allt.

Malin som driver Minta och varumärket Mimou fastnade precis som jag och många andra för stolen Kilt tillverkad av finaste certifierad teak med lindat väderbeständigt snabbtorkande rep, och visar här att denna stolen är precis lika fin som inomhusstol till ett matbord som till utomhusstol.
Kilt finns i flera olika utföranden och här ser du matstolen samt den den nya lounge-stolen.

Malin visar här ovan i bild upp den nya kudden Bibi som är en första produkt i ett sprillans nytt projekt som Malin har tagit initiativ till.
En svensktillverkad kudde i samarbete med Hitex i Svängsta som producerat mattor av hög kvalitet sedan 1982, ett hantverksprojekt i Sverige som motpol till de hantverksproducerade produkterna från Thailand som blivit Mimou’s signum.
Kudden Bibi tillverkas av tuftad rya av ull och lin på en botten av återvunnet fibermaterial, och baksidan är av Mimous tätslagna hellinne som återfinns i många av Mimou’s mest omtyckta produktserier.
Malin berättar dessutom alltid så engagerat om sina produkter i detalj, hur det går till från idé till färdig produkt och det är svårt att inte ryckas med av hennes entusiasm.

Böcker on display och bland annat inredningsboken Handbok i inredning och styling som duktiga Frida Ramstedt med bloggen Trendenser  står bakom.
Tänk så många duktiga och oerhört drivna kvinnliga entreprenörer och kreatörer det finns i inredningsbranschen, det gör mig så glad!

Därefter höll vi oss mestadels hemmavid resten av sommaren, vi har ju så mycket härligt att njuta av här och i nejderna runtomkring Båstad.

Vi hade ju terrassen att njuta av och havet att bada i precis nedanför och dessutom en pool om det är lite för stormigt hav.

 

Uppdaterade vardagsrummet så att det fick sommarstil…

 

 

Sommardetaljer…

Augusti 

Augusti månad kom med sol och salta bad i massa, och denna månad var lite extra semesterbetonad trots att i ”bara ar hemmavid, men vem klagar när man har det så härligt som ovan?
Tacksamhet över ”det lilla i livet”, sånt där som man kanske tar för givet och inte reflekterar nämnvärt över när livet rusar på från det ena till det andra och man verkar aldrig sitta still.

Redo för bad!

Badplatsen i augusti  finns precis utanför dörren och hur härligt är inte det att bara kunna ta på sig baddräkten och dra över badrocken och bada?
Nu blev det ju en massa bilder på mig i detta inlägget vilket inte hör till vanligheten, jag trivs nämligen bättre på andra sidan kameran om du förstår jag menar.

Stolen ELLE finns HÄR och den hopfällbara pulverlackerade stålstolen Flower som finns i flera kulörer.

Augusti bjöd på härligt ljumma sommarkvällar på terrassen..

                 Lille August fyllde år och hela 9 år har han nu funnits och spridit kärlek i vår lilla familj.Vi firade honom storslaget med presenter godis och tonfisk till middag.

September

Sommar mat och matminnen..

Min mormor hade nämligen två paradrätter när det gäller fisk, på sommaren lagade hon alltid stekt sillflundra med persilja och kokt färskpotatis och var det kalas så bjöd hon ofta på inkokt lax med kall majonnässås, och just denna klassiska rätt lagar jag själv ofta, det är så himla gott och dessutom enkelt att göra…du hittar hela inlägget med recept och allt HÄR

Jag tipsade om fin utomhusbelysning , ja fina belysningsarmaturer vet jag att ni som läser bloggen brukar gilla att bli tipsade om.
Utomhusbelysning hör ju för all del inte enbart härliga sommarkvällar till utan gör ju varje trädgård, uteplats, terrass och balkong lite extra mysig året om, ja inte minst när hösten och vintern sänker sitt kompakta mörker är det fint med ljussättning utomhus. Spana in hela inlägget med utomhusbelysning genom att klicka HÄR

Men allt kommer till ett slut, för lägenheten med den härliga takterrassen blev såld rekordfort i augusti, och vi skall flyttade ut och  de nya ägarna flyttade in!

Vi flyttade dock inte särskilt lång, läs mer HÄR

Oktober

Oktober kom och höstmyset med det och vi borde in oss på nya stället så som man alltid gör hur tokigt det än känns i början..du kan spana in allt i detta inlägget närmare HÄR

I oktober hade i en härlig och lite lyxbetonad helg i Stockholm för  att bla fira vår bröllopsdag. Vi gifte oss på Grand Hotel i Stockholm den 9 oktober 2010 så 10 år som gifta skulle firas lite extra!

Helgen smygstartade dock med lite arbete och då checkade jag in på fina Ulfsunda Slott som är en nyfunnen favorit utanför stan närmare bestämt i Bromma där man kan bo riktigt bra trots att man bor med hund.
Affe & August var nämligen med så de trivdes ypperligt!

Anledningen till att jag var där varför att jag inbjuden till en förhandslansering av den kommande kollektionen Slottsdrömmar som Mio har tagit fram i samarbete med designern Kueen.
En kollektion med inspiration från Läckö slott “storytelling om gamla slott” förmedlat via en kollektion med inredningsdetaljer som textilier, doftljus, sittpuff, muggar mm.
Kommer ut i butik 20 oktober.
En visning av kollektionen, mingel med härliga branschkollegor och som sen avslutades med en trevlig middag.

På fredagen checkade vi in på Hotel Diplomat som är en stående hotellfavorit i Stockholm och även där kan man numera bo riktigt bra när man har hund med sig.
Vi bodde i ett helt nyrenoverat fint rum med ett badrum helt marmor, ett badrum som jag skulle vilja sno stilen rakt av och ha hemma hos oss i stan.

På fredagskvällen firades bröllopsdagen på Mathias Dahlgren’s Matbaren som är en stående favorit hos oss enda sedan vi gifte oss då hade vi vår lunch där dagen före vigseln och sen bröllopsmiddagen med en avsmakningsmeny på Matsalen.
Denna gången blev det en massa favoriter som havskräftor, nordisk sashimi, bun med king crab, råbiff på hjort mm och allt var så himla gott som vanligt.

Inget Stockholmsbesök utan ett besök på Svenskt Tenn, och jag köpte med mig lite nytt och fint hem som jag ska visa dig senare.

På lördagen hade jag bokat bord för brunch på Oaxen Slip som ligger ute på Djurgården, en restaurang som jag länge velat äta på men vi har aldrig lyckats få bord tidigare.
Mycket förväntansfulla och hungriga trots den stora middagen kvällen före beställde vi in en del smårätter där den ena var godare än den andra.
Mina favoriter var matjessillen med krämig potatis, friterad potatis med löjrom samt friterad fläsksida med picklad majrova.

 

 I oktober passade jag även på att fixa en lite härligare känsla i hallen här hos oss och ill du spana in mina tips när det gäller detta så kan du kika på inlägget som du hittar HÄR

November

Så kom denna november julen började göra sig påmind här och var..
Det medföljande ljuset där de hängande ljusstakarna som köpte jag förra året bidrog till höstmyset, och dessa har vi haft tända varje kväll vilket är så himla mysigt tycker jag.
Jag har tipsat om fina hängare ljusstakar tidigare men skulle du ha missat detta så kika HÄR.

Jag fick ett fint paket från en av mina favoritförfattare Denise Rudberg som firade 20 år som succéförfattarinna, och jag har nog läst allt av henne under dessa 20 åren.
Ja, Denise Rudberg för dig som inte vet, har skrivit så himla många böcker med härlig feelgood känsla.
Jubileet firades så klart med en helt ny bok som heter Tio Grisar Nere och som ingår i hennes helt underbara elegant crime serie om den mycket populära deckarhjältinnan Marianne Jidhoff och hennes brottslösande kollegor på Östermalm i Stockholm.
I paketet låg det dessutom  huvudpersonen i boken, Marianne’s (och Denise) favoritgodis som är fransk nougat från Eje’s Choklad på Östermalm.

Här har den första stjärnan kommit på plats, ja julen startade extra tidigt 2020..
Glittrande och upplysta fönster i mörka november spred både värme och och hopp  hos oss alla.
Ett omtyckt inslag hos stora och små varje år vid denna tiden men kanske lite extra just i år med allt som händer i vår värld?

Mycket höstmys blev det och det hela blev ju inte sämre av att jag hade ett rykande färskt exemplar av The New Era att bläddra i, och nya detta inredningsmagasin signerat Hanna Nova Beatrice. Hanna Nova Beatrice som fram till för ca ett år sedan var framgångsrik chefredaktör för inredningsmagasinet Residence Magazine, och och även det årliga magasinet i bokform My Residence har som sagt nyligen premiärlanserat sin nya satsning, The New Era Magazine som finns i tryck och som digital plattform.

En ny matta flyttade också in…läs mer HÄR

I november gjorde jag en hel rad samarbeten och kampanjer i samband med Black Friday och Cyber Monday som var större än någonsin eftersom allt skulle shoppas på nätet med hänsyn till pandemin.
Jag gjorde bla ett samarbete när det gäller jeansen som jag har på mig i bild och vackra amaryllisar på kvist införskaffades …

 

Årets adventsljusstake kom på plats lagom till första advent…

 

Ute på balkongen satte vi upp granslingor med belysning, ja allt för att råda bor på det kompakta november mörkret.

December

Så kom julmånaden december med allt vad det innebär…denna månaden ligger ju nära till hands i minnet så egentligen behövs ju ingen tillbaka blick här..

I December flyttade ett nytt fint vitrinskåp in här hos oss, jag älskar kontrasten med vit insida till den grå utsidan, och detta kan man ju även fixa själv om man har ett vitrinskåp i sin ägo som är helt monokromt.
Bara att köpa en burk färg och bra penslar och skrida till verket, ett bra projekt och tidsfördriv i dessa hemmatider.

..spana in detta inlägget i dess helhet HÄR

Jag tipsade om hud- och hårvårdsprodukter för årstiden och detta i samarbete med det svenska småskaliga varumärket Under Your Skin med utveckling och tillverkning i Sverige…

Gjorde lite vinterfint och mysigt inne i sovrummet…

…också  kom det bästa budet som jag var snabb att packa upp och som skulle ta sovrummet till nästa nivå.. Alla produkter  i dov mullvadsgrå i kombination med en matt petroliumblå nyans och en mix av bomull och linne!

Och det blev så himla fint! Spana in helheten  inlägget HÄR

Det fikades…och hade redan tappat räkningen på det antal adventsfikor och andra julfikor som det blev i december..

Läs inlägget HÄR

Ny belysning flyttade in i det lilla gästrummet och detta var ett samarbete som du kan läsa mer om HÄR

Julgranen flyttad in…

…och vi klädde den på vårt lilla sätt…

Och önskade God Jul

Detta får avsluta min lilla tillbakablick på 2020, stort tack för att du orkade med ända till slutet!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *