Rutabaga

av | jul 9, 2020 | Mat

En av mina absoluta favoritkockar är oavgjort Mathias Dahlgren, och hans restauranger på Grand Hotel i Stockholm är som himmelriket för mig.
Inspirerande och lugna miljöer med inredningsdesign av bla Ilse Crawford (Matbaren) och maten som serveras där är så god att det inte går att beskriva med ord, det måste helt enkelt upplevas.
Naurens finaste råvaror, mat tillagad utan märkbara krusiduller, men med sådan finess och träffsäkerhet när det gäller smakkombinationer osv.
En matupplevelse utöver det vanliga, minst sagt.
Restaurangen Matsalen har ju sedan något år butt skepnad både interiört och matmässigt och heter numera Rutabaga med endast vegetariskt på menyn…

Matsalen hade lite nostalgia för vår del så vi gifte oss på Grand Hotel i år i oktober för 10 år sedan och hade sen vår lilla bröllopsmiddag i Matsalen med en 10-rätters meny som var i världsklass.
Den mindre pretentiösa varianten dvs Matbaren, som ligger i angränsande lokal, har vi ätit på ofta och har faktiskt bokat bord där ikväll.
Men åter till Mathias Dahlgrens vegetariska satsning Rutabaga, en restaurang som vi velat testa sedan den öppnade men inte fått tummarna loss, var det äntligen dags att testa igår!

Vi startade med var sin alkoholfri drink, en med Ginge Ale och en med smak av mango och båda var jättegoda!
Middagen inleddes sedan med några olika små snacks som ingår i båda meny-varianterna varav vi valde den stora menyn som fanns just nu.
Redan här märktes det tydligt vilka smakexplosioner vi hade att vänta, ja tänk att vegetarisk mat kan smaka så mycket och så gott (sa min man…)

Miljön är skandinaviskt avslappnad och helt opretentiös och absolut ingen ”finrestaurang känsla” även om maten som serveras är av yppersta klass och med de finaste råvarorna i säsong just nu.

Vi valde som sagt den stora menyn med en hel rad olika rätter som man delar på och här ovan ser du axplock av det som frossade i.
Min absoluta favorit var pizzan med färskpotatis, getost och ruccola men även desserten med jordgubbar, lakrits och maräng var i en klass för sig!
Måste även som den brödälskare jag är, berömma brödet från det egna bageriet Green Rabbit på Grev Turegatan, så gott!

Utsikten en kväll som igår med slottet i solsken går ju inte heller av för hackor.
Jag kan varmt rekommendera dig att testa Rutabaga om du inte redan gjort det, laddat med smaker, spännande vegetariska rätter och jag kan lova att du inte kommer att sakna vare sig kött eller fisk!

Kram

1 kommentar

  1. Inredningshjälpen » Inredningsnyheterna v.12 /2023

    […] från Stockholms restaurangscen nämligen Mathias Dahlgren. Hans vegetariska restaurang Rutabaga som funnits sedan 2017  kommer att växa vidare i nya former utanför Grand Hôtel Stockholm […]

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *