Restaurangtips i Stockholm

av | jul 14, 2020 | Mat

Hej fina bloggkompis!

Idag tänkte jag dela med mig av mina senaste restaurangtips i Stockholm, jag vet ju av erfarenhet att ni är många som gillar den typen av tips, inte minst av intresset på instagram att tyda HÄR
I detta inlägget blir det tips om restaurangerna rakt upp och ner i den ordningen som vi besökte dem nu senast när vi var uppe, också avslutar jag med några stående favoriter som alltid finns med på min lista.
Ovan i bild är vi på väg in till Mister French där kocken Christian Hellberg står vid rodret, en restaurang som jag spanat in ett tag och nu var det dags för ett första besök där.

Mister French ligger fint vid vattnet på Skeppsbrokajen och har en stor uteservering där vi tyvärr inte fick bord utan fick sitta där inne vilket nog gjorde att upplevelsen inte blev helt tip top.

På menyn finns det mycket skaldjur och fisk men även rätter som råbiff osv, så det finns garanterat något för alla smaker.
Finns det en massa skaljdjurs och fiskrätter att välja mellan så är det ett favoritval från min sida då jag gillar det allra bäst

Vi beställde lite olika smårätter som vi delade på, älskar plockmat och att beställa så istället för en stor varmrätt, har du inte testat det konceptet så gör det!
Spana in en meny ordentligt nästa gång så ska du se att förrätterna är oftast de mumsigaste.
Ovan i bild Rökta Räkor med Aioli, Moule Mariniere, Toast Skagen och därefter åt vi även råbiff och lite annat gott.

När vi var där var Eric Gadd där och spelade, trevligt iofs men vi fick sitta i princip bakom honom i hans bås där han spelade vänd ut mot uteserveringen…
Ljudnivån var hög och mitt i vår middag var hans spelning slut och där skulle alla instrument, högtalare osv bäras bort så stöket som uppstod var maxat och dessutom var en av roddarna direkt otrevlig när vi frågade om han kunde gå vid sidan istället för precis där vi satt åt.
Summa summarom blev god mat i min smak men minus förr location och upplevelse..

 

Nästa kväll hade vi bokat bord på Mathias Dahlgrens Rutabaga, en av mina absoluta favoritkockar är ju oavgjort just Mathias Dahlgren, och hans restauranger på Grand Hotel i Stockholm är som himmelriket för mig.
Inspirerande och lugna miljöer med inredningsdesign av bla Ilse Crawford (Matbaren) och maten som serveras där är så god att det inte går att beskriva med ord, det måste helt enkelt upplevas.
Naturens finaste råvaror, mat tillagad utan märkbara krusiduller, men med sådan finess och träffsäkerhet när det gäller smakkombinationer osv.
En matupplevelse utöver det vanliga, minst sagt.
Restaurangen Matsalen har ju sedan något år bytt skepnad både interiört och matmässigt och heter numera Rutabaga med endast vegetariskt på menyn…

Matsalen hade lite nostalgia för vår del så vi gifte oss på Grand Hotel i år i oktober för 10 år sedan och hade sen vår lilla bröllopsmiddag i Matsalen med en 10-rätters meny som var i världsklass.
Den mindre pretentiösa varianten dvs Matbaren, som ligger i angränsande lokal, har vi ätit på ofta och har faktiskt bokat bord där ikväll.
Men åter till Mathias Dahlgrens vegetariska satsning Rutabaga, en restaurang som vi velat testa sedan den öppnade men inte fått tummarna loss, var det äntligen dags att testa igår!

Vi startade med var sin alkoholfri drink, en med Ginge Ale och en med smak av mango och båda var jättegoda!
Middagen inleddes sedan med några olika små snacks som ingår i båda meny-varianterna varav vi valde den stora menyn som fanns just nu.
Redan här märktes det tydligt vilka smakexplosioner vi hade att vänta, ja tänk att vegetarisk mat kan smaka så mycket och så gott (sa min man…)

Vi valde som sagt den stora menyn med en hel rad olika rätter som man delar på och här ovan ser du axplock av det som frossade i.
Min absoluta favorit var pizzan med färskpotatis, getost och ruccola men även desserten med jordgubbar, lakrits och maräng var i en klass för sig!
Måste även som den brödälskare jag är, berömma brödet från det egna bageriet Green Rabbit på Grev Turegatan, så gott!
Vi var där sista veckan innan deras sommaruppehåll men boka bord så fort du kan när det öppnar igen!

En av dagarna åt vi lunch i relativt nyöppnade Saluhallen på Östermalm, en saluhall med anor från svunna tider som tyvärr städats bort lite för ivrigt tycker jag och även om det var renoverat i ”gammal stil” så föll miljön lite platt för min smak.
Hur som helst så åt vi på klassiska Lisa Elmqvist som alltid har goda skaldjurs och fiskrätter i restaurangen samt säljer över disk om man vill ta med sig hem.

Jag beställde sådant som jag ätit där 100 gånger förut och älskat, men nu hade de minsann inte bara bytt miljö och inredningsstil utan även konceptet på maten.
Räksalladen som tidigare varit klassisk sallad med räkor, ägg avokado + en himmelsk dressing var nu mera som en poke bowl med matvete, syrade grönsaker, avocadocremé osv och allt var mycket syrligt…
Även fisksoppan var en liten besvikelse då den dels var kall och mest smakade paprika…ja, lite besviken var jag allt…

Så över till tips om uteservering!
De bästa uteserveringarna soliga dagar hittar du längs med Strandvägen.
Uteserveringarna är inte så himla stora, och det är nästan alltid full på Strandvägen 1, Milles osv men går du lite längre bort så har Hotel Diplomat där vi bodde deras egen uteservering där det brukar vara lite lättare att få plats.

Så där satt vi och njöt i solen tillsammans med vovvarna, vi drack bubbel och de fick en skål med gurka som de älskar.
Livet på en pinne just där och då och ibland behöver man faktiskt inte krångla till det mer än så.

På kvällen åt vi middag på Matbaren som är den andra av Mathias Dahlgrens restauranger på Grand Hotel, en favoritrestaurang som man aldrig blir besviken på, och middagen igår var nog en av de allra bästa som vi ätit där genom åren.
Så gott från början till start och själva miljön i restaurangen är ju en upplevelse i sig, älskar den enkla skandinaviska stilen och den vänliga servicen!

Så god råbiff se bara HÄR

Första lilla rätten som jag valde, allt bygger på mindre rätter som man äter några stycken av, var en helt fantastisk sashimi i skandinavisk tappning, så god att det inte går att beskriva och skulle ätas med sked så att man fick med all den goda kalla buljongen.
Denna rätten ska jag försöka efterskapa ikväll, wish me luck!

Nästa rätt var en komposition med allt det godaste jag vet, färskpotatis som var både kokt och friterad som små chips, matjessill, gräddfil, dill, hackat ägg, löjrom och lite skirat smör på toppen….
Svensk sommarmat på en liten assiett!
Nästa rätt som jag gav mig på var en variant på grovriven råbiff med syrliga smaker, rostade hasselnötter och ett hav av riven pecorino över det hela…
Mannen åt ungefär samma som jag men istället för rättan ovan åt han en lamsadel med hyvlad sparris, tryffel osv..

Sist men inte minst åt vi jordgubbsdessert som var så god att den försvann från tallriken i ett litet nafs.
En restaurang som jag alltid älskat och aldrig blivit besviken på så boka bord när du har möjlighet!

Sita kvällen testade vi en nyfunnen favorit som vi blivit tipsade om av en bekant, nämligen kvarterskrogen Brasserie Godot på Grev Turegatan 34.
Ett franskt kök med klassiker som moules marinére, steak frites och råbiff mm och inredning av konstnären Eric Ericson som fått fria händer att sätta sin prägel restaurangen och väggar, fönster, lampor, tallrikar och bardisk har alla dekorerats och förenats med Erics speciella bildvärld.

Som förrätt åt vi råbiff och en variant med tonfisk och sparris eller rättare sagt så var det halstrad kalvytterfilé & tonfisk, taggiasche oliver, kaprisbär, grillad grön sparris, parmesan & sardellmajonnäs som var så himla god!

Som varmrätt valde jag en paradrätt i form av en gigantisk bit grillad piggvar på ben, räkor, brynt smör, pepparrot & färskpotatis.
Allt jag älskar på en tallrik och varje smula slank ner

Så över till min lilla lista med stående favoriter!

  • Wedholms Fisk – dyrt men bästa fiskrestaurangen i Stockholm
  • Nybrogatan 38, klassik kvarterskrog där jag väljer deras friterade fetaost, Fish & Chips eller klassiska köttbullar
  • Miss Vonn för sashimi deluxe, Hummer Tacos, asiatisk råbiff osv
  • East för riktigt god sushi och japanska varmrätter
  • Klassika rätter på Operkällaren/ Bakfickan
  • Restaurang Brillo för Löjromspizza eller Carpaccio
  • T Bar / Hotel Diplomat
  • Riche för deras köttbullar, Toast Skagen eller Moule Frites

2 Kommentarer

  1. Tina

    Jag har bara varit på Nybrogatan 38 en gång, men tyvärr var servicen väldigt dålig. Personalen var inte särskilt uppmärksam och vi blev sittande länge med tomma glas mellan för- och varmrätt. Vi fick in dessertmenyn men ingen verkade intresserad av att ta upp nån beställning, så de missade chansen att sälja desserter till oss. Vi tog in notan och gick i stället.
    Maten var dock god, så kanske borde vi ge dem en chans till…?

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *