Inredningsnyheterna v.06 /2019 direkt från Stockholm Design Week

av | feb 10, 2019 | Mässor, Okategoriserade, Stockholm Design Week 2019, Veckans Inredningsnyheter

Den här veckan blir det som sagt  ett lite annorlunda nyhetssvep då i stort sett alla nyheterna kommer att vara sådant som visats och som jag fastnat lite extra för under Stocholm Design Week & Furniture Fair 2019.
Det har ju lanserats en hel del nyheter och även sådant som jag visat sedan tidigare här via pressbilder har fått visa upp sig live för första gången nu under veckan.
Det blir en diger och lång lista och det blir både sådant som jag spanat in via separat utställningar på stan samt nyheter från själva mässan.

Först tänkte jag dock säga några ord om själva helheten, känslan och budskapet under veckan, och egentligen så ställer jag mig själv lite frågande här…?
Fanns det egentligen något budskap, engagemang kring de viktiga frågorna med miljön i fokus som genomsyrar hela vår värld just nu, eller glömdes det helt enkelt bort i allt det glada och festliga?

Ja, Stockholm Design Week är sannerligen en uppsluppen och festlig vecka med mingel och partyn som avlöser varandra osv, men samtidigt fick man känslan av att man låst in miljöproblemen, konsumtionskarusellens vara eller icke vara samt rådande kris i branschen där många företag/butiker sliter med dålig lönsamhet och tyvärr får lägga ner sin verksamhet i garderoben för att släppas ut igen när veckan var över…

Jag tänker tex på alla mindre möbelbutiker ute på landsbygden och i mindre städer som stänger ner på löpande band just nu och fler lär det bli.
De stora aktörerna och internet-jättarna tar däremot allt fler andelar och spär på våra miljöproblem genom otaliga transporter både genom det som de ofta importerar långväga ifrån (Asien tex) samt transporter till slutkonsumeten, returer på returer och saker som sedan kasseras på grund av att de blivit förstörda vid nyss nämnda hantering…
Dessa frågor lyftes inte alls enligt mig, jag antar att det skulle lägga sordin på festen….
Jag stannar här i detta ämnet, det finns de som är betydligt bättre än vad jag är på att lyfta dessa frågor (tex Trendenser’s inlägg HÄR och tänker att vi fortsätter med  att kika på high lights från veckan.

Nu kör vi!

Jag kör mitt svep i nån sorts kronologisk ordning och inleder med veckans första pressvisning som arrangerades av Hästens för att visa deras nya sängkläder i samarbete med mode- och textil designern Lars Nilsson.
Läs mer HÄR

Efter nyss nämnda visning skyndade jag vidare till Kasthall för att spana in deras utställning i butiken Signs of Nature kurerad av Lotta Agaton och jag fastnade lite extra för den nya mattan Feathers som du ser ovan i bild
Kasthall hade även en fin monter på själva mässan och även denna var stylad av Lotta Agaton.

Mera mattor och här hos Kateha hade man också satsat på mattor som ger ett extra uttryck till inredningen, och hade precis som Kasthall satsat på mattor med fransdetaljer.
Mattor som inredningsdetaljer och med fransdetaljer är värt att in framöver om man vill vara trendig.

I vanlig ordning så öppnade Svenskt Tenn upp en ny utställning lagom till designveckan, och denna gången under namnet Heritage.
Jag som gillar designern Luca Nichetto tycker så klart att det är kul att han designat den nya fina lampkollektionen Fusa av glas från Murano för Svenskt Tenn som du ser i bild här ovan.
Luca är ju även aktuell med nya lampor för italienska Ethimo och dessa kan du spana in HÄR

På måndagen hölls den årliga deigngalan Elle Decoration Swedish Design Awards där en rad olika priser delades ut för att lyfta det bästa inom svensk design just nu.
PÅ galan fick även Mirella Stor ta emot priset som Årets Influenser, stort grattis igen Mirelle och spana in alla vinnarna HÄR

Tom Dixon hade valt ut Stockholm Design Week för världslanseringen av hans nya stolserie FAT som kommer i flera olika varianter – läs mer i detta inlägget .

DUX passade på att visa upp deras nya designsamarbete med danska norm Architechts en nyhet som jag spanade in på plats på Alma under ett cocktailmingel och fler och bättre bilder på sänggaveln Norm hittar du HÄR

Matti Carlsson passade på att lansera det nya bordet Hommage Grande som tillverkas av anrika Tre sekel med
lokal produktion av lokala råvaror samt ett fint hantverk, och bordet nominerades även till Born Classic av mässan och Bukowskis.
Bordet visades på plats i utställningen hos arkitekten Andreas Martin Löf i samarbete med danska Frama, en utställning som jag tyvärr missade men här via bild tagen av Andy Liffner.

En annan utställning som jag tyvärr missade var den som tog plats i The Fenix Palace i regi av My Residence/ Hanna Nova Beatrice, japanska Ariake samt inbjudna aktörer som Turn handles som gör vackra handtag med talanger som Norm och Snöhätta, norska Nedre Foss och a.part, kroatiska Faina, Matti Carlson samt keramiker som Richard Söderström.
En utställning som även denna påvisade att japanska influenser med dess avskalade enkelhet är det som inspirera just nu och kanske just för att vi längtar efter ett enklare liv med mera närhet och lugn, mindre konsumtio osv.
Utställningen stylades av Annalena Leino och fotograf Andy Liffner.

Granit var på plats på mässan (!)  och visade de upp de nya fina rispapperlamporna  (adlink) med lite oregelbundna former och dels en rund eller en avlång variant och även den nya modulmöblen Modulär samt deras allra första rottingmöbler som du kan se HÄR.

Under Northern Light Fair presenterades vinnaren av föreningen Hemljus designpris 2018 som gick till designsamarbetet  Hanna Wessman för Watt & Veke och närmare bestämt för lampan Box Floor (adlink) som är min favorit ur nyss nämnda kollektion.

Ett trendfenomen som jag noterade på mässan var det var ett stort antal olika tillverkare som lanserade ett telefonkioskliknande bås för podinspelning, ja som en liten studio att kliva in i när man ska spela in sina podavsnitt…
En mycket märklig grej som jag inte alls hade kunnat ana att det fanns ett behov av…behöver man verkligen en sedan för att spela in en pod och var ska man husera en sådan tänker jag?
I dessa tider när vi talar om att begränsa vår pryliver och konsumtion så känns det som om detta är en ganska onödig grej?
Bilderna ovan tog jag hos Materia som bara var en av flera tillverkare av dessa, och de hade även ett samarbete med Säker Stil som du säkert känner till.

Nya söta pallar designade av Katja Pettersson för Swedese

Ovan i bild ser vi nyheten Niche designad av TAF för Fogia och just fåtöljer och soffor med runda former är det som gäller överlag just nu.

Jag har ju redan visat dig Guest of Honour-utställningen gjord av Neru & Hu som jag inte var helt överväldigad över, men gillade däremot utställningen A New Collection som fanns längst ned i A-hallen.
En utställning som visade det gemensamma skapandet av Nationalmuseums nya restaurang och framtagandet av 80 nya inredningsföremål designade av Matti Klenell, TAF Arkitekter, Carina Seth Andersson och Stina Löfgren, liksom arbetet med renoveringen av museet.
Så fint och där blev jag ännu mer sugen på att besöka Nationalmuseum pronto.

Ovan i bild ser vi stolen Botero designad av Matti Klenell i samarbete med Peter Andersson och som tillverkas av Källemo, och det är även Matti Klenell som designat rottingstolen ovan i bild som tillverkas av anrika Larsson Korgmakare.

Och ännu ett bevis på det där med att fåtöljer och soffor med mjuka runda former regerar, gärna u-format och här i form av nya fåtöljen Novel designad av Linnea Hildebrand för Friends & Founders vars stol La Pipe är en storfavorit hos mig.

Gemla’s produkter av böjträ tillverkade i Sverige vilket är en ovanlighet bara det, är ju bara så himla fina och de fanns på plats med en helgrön monter (årets kulör på mässan), och de har teamat upp med Svante Öquist som numera är deras ambassadör.

Rottingnät som detalj på möbler och inredningsdetaljer pekade jag på redan när jag summerade Maison & Objet för några veckor sedan HÄR och denna trend spanade jag in hos tex Design House Stockholm som bla visade upp nya förvaringsserien Air och satsade på japanska gröna influenser genomgående i deras monter.

Och mera grönt, och här hos danska &tradition  som var på plats och visade upp deras nyheter med bla nya produkterna i serien Loafer.
&traditon var som sagt på plats men däremot så ställde vare sig deras landsmän Hay och Gubi ut på mässan, minsann….

Malmöbaserade designern Lisa Hilland gillar ju jag personligen, och hon var välrepresenterad med sina alster hos tex Design House Stockholm och Gemla men också med en helt egen monter för nya egna varumärket Mylhta som jag bloggat om sedan tidigare HÄR.
Så himla fina saker med med älta känsla och så mycket kunskap som ligger bakom hela designprocessen, ja vaserna här ovan är ju ett talande exempel på detta.

Adeas fina soffa Harper designad av Alexander Lervik i trä och med flätat band av läder gillade jag redan vid förra årets upplaga av mässan då den var i prototypstadie, och nu kommer denna ut till försäljning och kan dessutom fås med plymåer klädda i Morris textilier.
Ovan i naturinspirarade textilen Strawberry Thief och i förgrunden en spirande vårbukett.
Trendalert även för nyss nämnda bukett som var årets mässväxt kan man säga, och även för natur och djurlivsinspirerade textiler, såklart.

Nyheterna Donna och i bakgrunden Bounce designad av Monica Mulder

Två nyheter som jag spanade in när det gäller belysning ser vi här ovan och med dessa ganska tydligt att de tenderar att vara lampor av glas eller keramik och gärna med räfflor som gäller just nu.
Överst i bilder vi nyheten Donna från Pholc designade av Nina Jobs & Stina Sandwall  samt här nedan i bild serien Noctambule design Konstantin Grici för Flos.
Och ej heller att förglömma serien Fusa designad av Luca Nichetto som jag berättade om tidigare i mitt inlägg.

70-års jubilaren String vars monter gick i monokromt beige som är årets nya kulör hos dem var som vanligt välbesökt inte minst av alla influenser som ville ta bilder där i vanlig ordning.
Jag har ju bloggat om deras nyheter SS19 sedan tidigare HÄR och du har säkert koll på att det är Lotta Agaton som gjort den fina stylingen av detta String-hus med olika rum att kika in i samt även ett antal utemiljöer  eftersom de lanserar en rostfri variant av galvaniserat stål nu i år.

Spanade i nyheterna hos Oldby Design som jag redan bloggat om HÄR…svensk design och gediget hantverk på pränt.

En av de finaste montrarna enligt mig hade danska New Works och även här är det Lotta Agaton Interiors som gjort stylingen.
En liten trendalert kan även utfärdas för ”lurviga fåtöljer” som här ovan för det syns överallt just nu, antingen med klädsel av naturmaterial som fårskinn eller teddy.

Så avslutar jag med några bilder som jag tog på Bukowskis som i samarbete med den prisbelönta textiltillverkaren Magniberg hade en separat utställning nu under veckan.
En utställning som var väldigt fin tycker jag och vill du spana in videosnuttar från denna och allt annat samlat i ett svep så kan du kika HÄR

*Samtliga bilder i inlägget är egna bilder om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *