Formex 2017 – lite trender och favoriter

av | aug 26, 2017 | Trendspanat, Veckans Inredningsnyheter

Idag tänkte jag ta Dig med på en tur runt på Formex Nordic Space 2017, eller rättare sagt snabbturen, en snitslad bana för att peka på de trender/tendenser som syns just nu och inte minst visa några personliga favoriter.
Men, visst finns det nästan alltid ett men, jag måste erkänna att jag personligen har börjat tröttna på själva mässkonceptet på det stora hela.
En känsla som har kommit smygande sedan en tid, och denna gången kändes det extra sömnigt, lojt och dessutom kändes det som om jag inte var helt ensam om den känslan.


För mig som varit på Formex i ett antal år (6 år)  var det betydligt mindre besökare och flera av de stora aktörerna fanns inte på plats, och för att nämna några så var tex inte Himla, Dirty Linen och Linum på plats denna gången.
Jag tror att många väljer andra sätt att visa upp sig, middagen som Himla arrangerade och IKEA’s pressvisning av YPPERLIG nu i veckan är två lysande sådana exempel, ja inte för att IKEA brukar ställa ut på Formex, men du förstår vad jag menar..
Bilderna ovan visar Trendrestaurangen lite snabbt, och jag nöjer mig med den bilden för jag skulle lika gärna kunna visa upp bilder från tidigare upplagor av densamma.

Hanna Wessmans piggiga krukor Cloudy kommer i vinrött, såklart!

Också några bilder från trendutställningen/plocksakerna från de olika utställarna på plats, och dessa bilderna visar lite vart åt det barkar rent kulör och materialmässigt.
Rosa, persikotoner, rostrött, vinrött, kastanjebrunt osv, ja i höst flyttar verkligen hösttonerna in i vår hem och så även de skogsgröna kulörerna.
Naturmaterial, trärent och gärna ”furustuket”, rotting, keramik, rustika textilier utan krusiduller, kork, betong osv.

I anslutning till trendrestaurangen fanns utställningen Design Students Selected och min storfavorit där var de här terrakottakrukorna formgivna av Camille Polsk, som verkligen är lekfulla och annorlunda i dess form.
Terrakotta-boomen har ju dessutom slagit till med full kraft, så helt mitt i prick!

Snabbt vidare till Madame Stoltz för här syns verkligen den murriga 70-talsstilen och dess kulörer, ja tänk dig en panelklädd gillesstuga/sommarstuga fullproppad med prylar, ryamattor, mönster och velour med allt vad det innebär.
Just denna stilen sticker i mina ögon och det börjar klia efter en stund, så nej, det här är inte en stil som jag personligen kommer att anamma.

Ljusa träslag som sällskap till Mateus nylanserade serie Perfectly Irregular.

Färgpaletten 2017 på pricken, eller också kan man gå all in med vinrött, marinblått eller grönt, men jag valde den här linjen som enligt mitt blickfång var den som trots allt dominerade på Formex.

Interstil visade dock upp ett lysande exempel på den gröna vågen med massor av sammet, ja ingen har väl missat att det sammetssoffornas och sammetspuffarnas era just nu?
Allt kommer i sammet, från stort till smått!

Och på tal om grönt och grönskade nyheter så var en av de mest uppmärksammade nyheterna på mässan att Skrufs Glasbruk lanserar Carina Seth Andersson’s fina vas Pallo i svart glas.
Samma vas såklart men med ett helt nytt uttryck, och helt rätt att nominera denna fina nyhet till Formex Formidable 2017!

Trendalert på klassikt rottingnät! Detta  påpekade jag ju i ett tidigare inlägg och visst är detta bordet från Bloomingville riktigt fint?

Finaste montern (i vanlig ordning) stod danska House Doctor för och även här var det betydligt mer varma kulörer som fick ta plats än vad vi är vana vid att se hos dem.
Och kul att se att de trender, tex allt det rostbruna och vinröda, den japanda lönen osv som syntes så tydligt på den internationella mässan i Milano för några år sedan, nu hittat upp till våra nordliga breddgrader.
Jag älskar dessutom det nya stora vitrinskåpet, visst är det fint!

Skultuna var på plats och visade upp sina nyheter, bla flasköppnaren Sesame design Eric Ericson och de populära Kin-ljuslyktorna design Claesson Koivisto Rune som nu kommer i klarglas i höstens kulörer och inte minst den uppdaterade kammarljusstaken som fått ett lite modernare snitt.

Produkterna hos Cooee Design är en annan favorit och även här såg vi uppdaterade kulörer och några små nyheter.

En annan favorit är de här nya förvaringsburkarna i glas från Holmegaard och det är Maria Bentsen som även designat Design With Light som har formgivit dessa.
En riktigt fin nyhet för köket, ja inte minst i dessa tider när årets skörd skall tas om hand.

AYTM är en annan favorit hos mig och deras höstnyheter har jag redan visat HÄR.

Danska Kähler fanns också på plats och de visade bla upp den nya ljusstaken och redanbefintlig design som uppdaterats med framförallt blå och gröna kulörer.
Hela deras höstkollektion bloggade jag om nyligen .

Ylva Skarp fanns också på plats och jag gillade hennes nya T-shirts jättemycket, en av dessa ”Give a Shit” stödjer dessutom stödorganisationen Tjejzonen

Sist men inte minst spanade jag in nya kollektionen Bliss som är ett nytt samarbete mellan Kajsa Cramer och Emma von Brömssen.

Ja det var allt som jag hade att visa för denna gången, snart åker jag dock till Paris för Maison & Objet så då blir det lite mer nyheter och trendspaningar gissar jag.

ha en fin dag!

1 kommentar

  1. Inredningshjälpen » What a (Formex) Week

    […] väg hem från Stockholm efter en intensiv arbetsvecka där Formex har stått i fokus, men även en hel del annat har hunnits med som pressvisning hos Fyrklövern, förhandsvisning av […]

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *