Inredningsnyheterna v.08/2023

av | feb 25, 2023 | Okategoriserade

Hej!

Hoppas att din lördag varit fin och att du är sugen på att kika på de senaste nyheterna från inredningsbranschen? Ja, idag är det dags att spana in inredningsnyheterna från vecka 08/2023, och nu ser vi minsann att det går mot påskfirande med allt vad det innebär, häng med!

Veckans första nyhet är just precis en påsknyhet, och inte vilken som helst utan den färgsprakande påsken hos ing mindre än Svenskt Tenn.

Ja, är det någon som kan det där med mönster och härlig färgmix extra allt så är det ju Svenskt Tenn, och nu i vår vimlar det ju av maximalistiskt färgsprak så här sparar man inte på krutet så att säga. Hos Svenskt Tenn nalkas nu våren med nya påskkollektionen Spira med tjusig design signerad Sofia Vusir Jansson , vars handmålade glasägg och skira pappersblommor presenteras tillsammans med en serie nyheter i Svenskt Tenns dukningssortiment, däribland servettringar i strå, servetter i Svenskt Tenns lin i nytt utförande, och återkommande klassiker i Josef Franks mönster California.

Kika vidare HÄR

En av nyheterna som visades upp av Design House Stockholm under Stockholm Design Week 2023 var möbeln ovan med namnet Lulu designad av Färg & Blanche . Lulu är konstruerad med en gedigen träram påbyggd med formgjuten kall- skum  och som alltid när det gäller Färg & Blanche är sömnaden exakt och mästerligt utförd.

Lulu är närbesläktad med Färg & Blanches kollektion Succession dök upp för första gången 2010 och byggde på en intrikad tillverkningsprocess som gav ett alldeles särskilt uttryck med precisa sömmar och en tredimensionell mönstring. Lulu har en mjukare framtoning med en inbjudande komfort.

Har du hört talas om Tinted Objects? Nej kanske inte ännu, det är nämligen ett nystartat inredningsbolag som ska säja tidlös design för de svenska hemmen, och bakom bolaget som grundades förra våren står Karin Westas Norlander och Monika Mellin, som båda lämnade modevärlden (Gina Tricot) för att satsa på designmattor och dekorationer. Tinted har knappt funnits i ett år men trots rådande lågkonjunktur  har redan lockat toppnamn som Bianca Ingrosso och Vanessa Lindblad (Caia) och medinvesterare är också Julia Frankenius, som är kommunikationschef inom det som kallas ”community & care” på elfordonsbolaget Polestar. Tinted Objects går online nu i mitten av mars.

Ovan i bild ser vi ”belysningsnyheten” Karl  Karl-Johan designad av  Signe Hytte för danska New Works . Inspirerad av naturen och mer specifikt av svampsorten med samma namn. Lampan Karl-Johan är egentligen ingen nyhet i sig, men nytt för nu är att den även går att få som portabel och uppladdningsbar i 22h.  Karl-Johan Portable lanseras i gem olika kulörer, Forest Green, Cold Black, Light Grey, Ochre Yellow och Earth Red.

Borås Tapeter lanserar nu i vår en ny färgställning för tapeten Hip Rose med ljusbeige detaljer på en varm och något något dämpad terrakottabotten, en kulör som känns ganska given nu i vår parallellt med allt det pastelliga.

Med vårens intåg kommer även alla de fina nyheterna när det gäller möbler för utomhusbruk på parad. Jag personligen tycker att man ska kika närmare på de lite mer bearbetade utemöblerna av hög kvalitet med lång livslängd, istället för att stirra sig blind på prislappen och välja det som är det billigaste alternativet för nu, det blir liksom lika dyrt i längden eftersom man tvingas köpa nya möbler vartannat år eller så om man har otur. Det sistnämnda  är ju inget bra alternativ ur miljösynpunkt heller, så även om jag är lite part i målet så rekommenderar jag att man kikar några snäpp upp och spanar in varumärken som tex Grythyttan, Röshult, Cane-Line, B&B Italia, Fri Form mfl och då även italienska Ethimo vars nyheter sommaren 2023 visades så sent som nu i veckan HÄR och även HÄR. Bilderna ovan visar nykomlingar till kollektionen Venexia  designad av Luca Nichetto, en kollektion som kom först 2020 som loungemöbler, och nu finns det även matbord och stolar i samma stil.

Den svenska utemöbelsproducenten Skargaarden presenterade i veckan vårens stora nyhet hos dem, nämligen fåtöljen Böste, en skandinavisk tolkning av Thomas Lees ikoniska Westport Chair, designad av Stefan Borselius. Fåtöljen är  namngiven efter hans hemort Böste, en liten by vid havet mellan Trelleborg och Ystad som även är mina hemtrakter där jag växte upp. Stefan Borselius tolkning av Westport-stolen är en hållbar, varsamt bearbetad version i pulverlackerat rostfritt stål och FSC-teak. 

Odlingsintresset har väl aldrig varit större än just nu och en produkt som passar ypperligt till detta intresse är odlingslådor osv, något som snappats upp av norskdesignade BEDD , med odlingslådor i stål som bygger på ett kreativt modulsystem.
Nu flyttar man produktionen från Norge till Sverige och utlovar absolut bästa materialkvalitet hela vägen ner till skruvnivå.  BEDD är som ett Lego-system med vackra hållbara odlingslådor i stål, för både utomhus- och inomhusbruk, där den flexibla designen ger alla möjligheter att skräddarsy sin egen lösning.
I samband med lanseringen i Sverige släpps en limited edition av lådor i måttet 60 x 60 cm med hjul, i tre nya kulörer: green, gold och lotus samt annan nyhet, nämligenen bänkskiva som ger möjlighet att skapa en liten sittplats bland planteringslådorna, eller som får vara ett dekorativt element bland all grönska.

Bäddtextilerna från det svenska småskaliga varumärket Midnatt har jag visat här i nyhetslistan vid fler tidigare tillfällen, så deras bäddtextiler är ingen nyhet i sig, men det är däremot den nya chokladbruna kulören Cortado. Förutom att vara just en ny kulör så är Cortado dessutom deras vår första GOTS-certifierade produkt, vilket innebär att hela produktionskedjan ärGOTS-certfierad.
Cortado kommer att finnas som påslakan, örngott, dra på-lakan och flat sheets och finns att spana in HÄR

I vår lanserar Kosta Boda en ny produkt i samarbete med de båda formgivarna och tillika bröderna, Matti och Simon Klenell. Bod är en lekfull hyllning till glashantverkets möjligheter, två var för sig välkända former, sammansmälta till ett föremål med ett helt eget, helt unikt uttryck. De korkförsedda, asymmetriska flaskorna på fot är även en blinkning till Kosta Bodas anrika produktion av vinglas. Serien omfattar dekorativa och samtidigt funktionella flaskor i flera storlekar och färger; skapad genom ett samarbete, en balansgång mellan två formgivares olika arbetssätt.

Senaste nytt från danska The Table Project är en kollektion designad av Cecilie @ceciliemanz, kollektionen går under namnet CMA Clay Collection och i grunden designad för @1616_arita_japan som är en del av The Table Project. En kollektion med runda och ovala former samt både hel och del-glaserade delar i antingen grått eller vitt.

En av vårens nyheter hos danska Hay fick jag reda på via deras Instagram-konto nu i veckan som passerat, ja det som jag syftar på är stolen ovan i bild. De relanserar nämligen den ikoniska serien J som designades av Børge Mogensen under hans tid hos FDB Furnitures. Enkelt förklarat en pinnstol av trä i flera olika modeller och samtliga finns att spana in HÄR

Under designveckan visade OKKO Design upp delar av sin kollektion i ett pop-up showroom i Aloud butiken på Birger Jarlsgatan och presenterade ett nytt samarbete med namnet Sound of Silence med ingen mindre än formgivaren Ingegerd Råman. Sound of Silence är vackra ljudabsorbenter av naturmaterialet torv, som kan användas var för sig, eller kombineras över en stor yta både i privata hem eller offentliga rum.

Textilproducenten Magniberg introducerar filten Queen, vävd i ren babyalpacka känd som en av världens  finaste ullsorter som är  mjuk, lyxig och lätt. Filten finns i 12 moderna tartaner, ett tyg som representerar både Magnibergs fascination av klassiska normer och att bryta mot reglerna.

Queen-kampanjen är gjord av den svenska fotografen Hedvig Jenning, vars porträtt subtilt men lekfullt kontrasterar Queen-filtens intimitet och mjukhet med de vassa kostymer som modellerna bär, ja detta ska förutom själva filtfunktionen inspirera till att var ett plagg som kan bära efter tycket och smak.

Bookbinders Design  lanserar nu vårens säsongs-färg Lindblomsgrön, en vänlig nyans med mjukt uttryck som skänker ett lugn till färgstarka kulörer, samtidigt ger kulören liv åt inredningen och piggar upp. Den exklusiva kollektionen i en begränsad upplaga, består av ett urval av Bookbinders Design’s mest klassiska produkter klädda i en slät väv med naturlig finish.

Sist men inte minst vill jag tipsa om ett  design samarbete med utgångspunkt från påsken och spirande vårgrönska, och inte minst när det gäller det dukade bordet i olika stilar.
Samarbetet är mellan Ellos Home och influencern Hannes Mauritz sband om gjort sig känd för det han delar från det egna hemmet, först i Helsingborg och numera Göteborg. På varor märkta med Hannes20 får du dessutom 20% rabatt just nu så passa på! Se hela kollektionen HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som som omnämns i samband med bilderna*

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *