Annan Sommarmat

av | jun 24, 2021 | Mat

Hej!

Det var ju så många som gillade mitt inlägg med inspiration till den goda midsommarmaten, så jag tänkte fylla på ännu mer av samma vara och då med betoning på annan sommarmat…
Ja sillar och nypotatis i all sin ära, men det finns ju så mycket annan sommarfräsch mat som man kan välja istället om man vill, så det kikar vi på i detta inlägget.

Klassikern inkokt lax med somriga tillbehör som grön sparris, nypotatis kokt i dill och en syrlig majonnässås är en storfavorit som följt mig genom hela livet, ja ett matminne från barndommen som jag alltid återvänder till.
Spana in receptet HÄR

Gravad lax och i detta fallet Rödbetsgravad lax gör vi ofta här hemma.
Serveras med god hovmästarsås och frasigt smörstekt bröd eller tillsammans med ljummen potatiskaka med dill som man tillagar i ugnen om du kikar  HÄR

Ta ditt vackraste stora uppläggningsfat och grunda med krispiga gröna blad, ärtskott, snabbförväda spröda sockerärtor och dressa med en god vinägrett och avsluta med krämiga kokta ägg och flingsalt på dessa. En matig sommarsallad som passar till all fisk osv och om du byter ut äggen mot kall potatis så får du somrig potatissallad till grillat!

Mera lax, ja lax är en storfavorit hos mig och min man så detta äter vi ofta i olika varianter.
Ovan i bild ser du lax som jag tillagar i ugnen eller grillar på sommaren på samma sätt och vis, läs mer om denna variant HÄR


Färska skadjur som havskräftor, Smögenräkoer osv hör sommaren till tycker jag, servera med såser att doppa i, gott bröd, ostar osv och frossa loss. Noll tillagning dessutom bara att plocka fram och njuta.

Löjrom i alla varianter som man kan komma på! Löjromspizza, i minikrustader lika ovan, serverat med klassiska tillbehör som frasigt stekt bröd, hackad rödlök och smetana eller creme fraiche…
Så enkelt och så otroligt gott.

Skaldjursparaden extra allt här ovan kan du läsa allt om HÄR

Den franska klassikern Moules Marinières är en annan skaldjursfavorit som jag ofat väljer om det finns på restaurang men som jag också lagar hemma då och då. Serverar man med pommes frites som tillbehör så kallas rätten för Moule Frites och receptförslag finns HÄR

Asiatiska Sommarrullar med sötsyrlig dippsås med lite hetta från chili är en storfavorit som vi ofta äter framför allt på sommaren och om du vill spana in receptet, kika genast HÄR

En annan rätt i samma stil är asiatisk laxtartar som lutar lite åt ceviche hållet till och denna rätt kan man göra både med salmalax eller med fin tonfiskfile.
Du hittar mitt recept som jag använder mig av HÄR

Solmogna tomater, krämig Burrata, färsk basilika, god olivolja md citron, vit balsamvinäger, salt och svartpeppar. Så gott, fräscht och enkelt att fixa i sommarvärmen och servera till grillat eller charkbricka.

Fräscha goda sommarsnacks är det bästa, tycker jag.
De allra godaste är krispiga sommarprimörer, antingen helt som de är eller snabbt förvälda i lättsaltat vatten, bara att skära upp och lägga upp på ett vackert fat och servera med en eller flera goda dippsåser.
Spana in upplägget HÄR

Ovan i bild en lite omgjord marängsviss med jordgubbar, maränger, glass, lättvispad grädde och drivor med söta solmogna jordgubbar.
Denna variant fördrar jag alla gånger före banan och chokladsås, fräschare och inte så sött eftersom jordgubbarna tillföra lite syrlighet.
Ingredienser hittar du HÄR och uppläggningsfatet HÄR

Tårta nummer två är en busenkel tårta som man bakar i långpanna, en tårta när man får många gäster och som säkert har lika många namn som bagare.
Jag kallar den för Kalastårta och du hittar receptet HÄR samt fatet klassikern Mon Ami (det nya mitt är vintage)

Hoppas du blev inspirerad till din sommarmat!

Välkommen hit snart igen!

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *