Herrgårdsfru för en dag på Hobykulle

av | sep 8, 2021 | Hotelldesign, Inredning & Inspiration, Inredningshjälpen tipsar!

Du som följer mig på Instagram såg nog redan i förra veckan att jag befann mig i Ronneby i Blekinge,  för att besöka Minta, Mimou och Café Mandeltårtan .
Men inte nog med det, jag hade även förmånen att få leva herrgårdsliv för en dag på den ståtliga rosa herrgården
Hobykulle Herrgård
Jag har ju sett andra som varit där och drömt mig dit sedan ett tag, en vistelse var bestämd redan förra året men sen kom pandemin emellan,  så ja förväntningarna var ganska högt ställda när vi körde dit på seneftermiddagen.

Redan när man kör in genom grindarna och ser herrgården, omgivningarna och själva porten så anar man ju att här väntar något speciellt…
Ja, en smått mytomspunnen plats med en lång och anrik historia redan från 1700-talet, men den rosa herrgården stod färdig år 1846 och som först köptes av Isaac Otto Ruben och hans hustru, men båda dog bara några år senare.
Det sägs faktiskt vara en av de mest hemsökta platserna i hela Blekinge, där det spökar titt som tätt, men detta var inget som märktes av det minsta när vi där så antar att det är mest hitta-på.
Dessutom inget som avskräckt ägare på senare tid, en antikhandlare tog sig ann huset nu på senare tid och förvandlade det till nuvarande verksamhet och nu senast i raden, Tove och Benjamin, deras lilla dotter och hunden Boss som numera både bor och bedriver ett fint Bed & Breakfast här.

Vi checkade in och fick en hel avdelning till vårt förfogande högst upp i huset och välkomnades med bubbel till oss och ett helt fat med gurkskivor till hundarna. Vilket mottagande!
Ovan ser du det gula biblioteket som förbinder Adele Sviten och Kungarummet.
Det var inte det lättaste att välja var vi skulle sova då båda alternativen var lika fina….

Till slut föll valet på det ståtliga gröna Kungarummet med kakelugn och knarrande brädgolv, ja vad mer kan man önska sig?

Den gammaldags sängen var bäddad med fint krispigt sänglinne från bästa Mimou, och där på sängen ligger även fina kudden Bibi från Mimou, en kudde tillverkad i Blekinge som jag berättat massor om tidigare.

Fönstret på vid gavel ut mot sensommarkvällen och grönskan utanför…

Vyn från den sköna sängen ut mot biblioteket, spana in den tjusiga kakelugnen, så himla fin!

Ute i biblioteket hänger den nya taklampan av handgjort papper som jag redan berättat massor om i min senaste nyhetslista, men missade du denna story så kika HÄR

En lampa som är lika unik i sitt slag som själva herrgåden där den hänger så fint.

Badrummet i fråga var gammalt och lite medfaret men fullt fungerande, just badrum vill man ju ska var bar när man bor på hotell och liknande men jag tror att dessa kommer att uppdateras så snart de får möjlighet att göra detta.
Vintagekimonon som hänger i passagen in till badrummet kommer som du kanske vet från Mimou och produkter från detta varumärke finna överallt i varje rum skulle man kunna säga.

När vi väl installerat oss och kommit till ro om kvällen begav vi oss ut och ner till orangeriet som oxå har en viktig roll på Hobykulle Herrgård

Här serveras nämligen middagen på kvällen,  och under högsäsong finns det även fika och andra arrangemang i det charmigt inredda orangeriet med vindruvs rankor hängande i taket.
Spana bara in det vackra bordet som vi åt middag vid, en plats för njutning för alla sinnen!

Jag lyckades till slut fastna på EN ynka bild av en hel drös av försök i vanlig ordning, det är ju inte den lättaste uppgiften för min man kan jag ärligt påstå.

Att han har sånt tålamod!


Benjamin som driver Hobykulle tillsammans med Tove ansvarar bland annat för maten och väntade och välkomnade oss till bords. d

Där serverades vi en härlig middag med både förrätt, varmrätt och dessert som allt ihop var väldigt vällagat och gott.
Tyvärr hamnade bara den vackra förrätten på bild eftersom det blev mörkt väldigt snabbt, och att det var så gott att jag glömde ta bilder….

Kvällsljuset som lyser upp hela herrgården ger ett varmt och nästan glödande intryck, ja så himla vackert och trollskt där mitt i den stora parkliknande trädgården.

Jag lyckades fånga det magiska kvällsljuset som sipprade in genom de stora fönsterna in i salongerna före vi åt middag på kvällen.
Ni som själva fotograferar mycket, vet att man grips av olika ljussättningar och inget undantag här kan jag säga.

Hundarna fick som sagt följa med och leva herrgårdsliv för en dag, och alla tre tog det hela med ro och trivdes lika bra som husse och matte.
Lille Agathon i bild ovan är kunden coolaste katten i stan, han tar allt med ro och bara hänger med.
Om jag jämför med både Affe och August så är han inte rädd för något och protesterar aldrig minsta lilla.

Affe trivdes fint där i soffan bland alla kuddarna och den tjusiga pläden som samtliga kommer från Mimou.

På morgonen efter en skön nattsömn i Kungarummet hade frukosten dukats fram en våning ned till alla som bott där på natten..
En liten och nätt men omsorgsfullt framställd frukostbuffé med allt man behöver för en bra frukost.

Solrosor, sensommarens egen solblomma!

Min frukost, jag som egentligen inte är någon frukostperson, men lär jag bor på hotell går jag all in.

Trädgården är lite vildvuxen men otroligt charmig vilket även kan ges som beskrivning för helheten på Hobykulle…men vem blir inte förälskad i rosa sekelskiftescharm?

Innan vi packade ihop och gav oss iväg kikade vi inom Toves egen vintageshop  som finns i källaren med ingång från utsidan. Där finns både gammalt och lite nytt från lokala konstnärer att köpa via swish, enkelt och behändigt på alla sätt och vis.

För att summera det hela så var det en jättefin och speciell vistelse med så varmt och välkomnade mottagande från Tove & Benjamin 
En plats som man måste upplevs på plats för att på riktigt förstå hur fint och speciellt det är att vara där.
Ja, jag tror vare dig att mina bilder eller mina ord gör det hela riktig rättvisa, ta dig vägarna dit när du får tillfälle så förstår du vad jag syftar på.

Kram Anette

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *