Inredningsnyheterna v.38/ 2019

av | sep 21, 2019 | *Affiliateinlägg med annonslänkar, Affiliate

Så va det dags att summera de senaste inredningsnyheterna från den gångna veckan, och i skrivande stund befinner jag mig i London och pågående London Design Festival
för att ta del av senaste nytt här.
Jag visar som vanligt fortlöpande via instagram lite av det som jag kikar på här, men det kommer även highlights i bloggen senare när jag är hemma igen.

Men åter till handlingen, nu kikar vi vidare och jag startar med senaste nytt från Svenskt Tenn och deras designsamarbete med Liselotte Watkins som släpps nu i dagarna.
En nyhet som får lite extra stort utrymme av två anledningar ett eftersom pressbilderna för denna ljuvligt lekfulla och färgglada kollektion är så himla fina och två eftersom just detta med lekfull och färgsprakande design är en trend som vi ser komma just nu och ger det där avskalade minimalistiska och lite färglösa en match.

I höst lanseras alltså Liselotte Watkins första inredningskollektion, Via Sallustiana, på och för Svenskt Tenn, en kollektionoch utställning som fått sitt namn från Liselottes hemadress i Rom och som speglar livet som kvinna, moder och konstnär med inspiration från Liselottes egen barndom.
För att skapa den rätta kontexten kring starka kvinnogestalter som ju är något av Svenskt Tenns signum, har Liselotte valt sina favoriter ur Svenskt Tenns sortiment och blandat in detaljer från sitt eget hem i Rom tillsammans med den nya kollektionen.
Tanken är att hemmet, vardagen och den roll man som kvinna uppfyller i Italien ska finna ett nytt uttryck och en ny betydelse.

Färgställningen är en blandning av svensk keramisk färglyster från 50- och 60-talet och medelhavets färgpalett.
Via Sallustina är skapad exklusivt för Svenskt Tenn, och består av två brickor och kuddar som blir permanenta i sortimentet, samt en bordslampa, vaser och en dekorationskudde samt en väggbonad som finns i endast ett exemplar. Utställningen pågår mellan den 18 september och den 3 november 2019.

I veckan tillkännagav Stockholm Furniture Fair att det blir den London-baserade designstudion Doshi Levien som årets blir Guest of Honour 2020, och därmed fått uppdraget att göra en installation på Stockholm Furniture & Light Fair i februari.
Studion, som drivs av Nipa Doshi och Jonathan Levien, är internationellt erkänd för sin förening av kultur, teknik, industridesign och gediget hantverk.  (Bilden ovan lånad från FrameWeb där du kan läsa en intervju gjord med nyss nämnda designduo.)

Doshi Levien grundades av designerduon Nipa Doshi och Jonathan Levien, som möttes på den brittiska konst- och designhögskolan Royal College of Art. Nipa är uppvuxen i Indien där hon studerade på National Institute of Design som grundades utifrån Charles och Ray Eames manifest. Jonathan är utbildad inom möbelsnickeri och därefter industridesign.
Ovan ser du några av deras alster som tex utemöblerkollektionen Bay för B&B  Italia , skåpet Le Cabinet som är en del av samarbetet  Manufacture Nationale de Sèvres i Paris textilkollektioen för Kvadrat samt även egna första egenproducerade kollektionen
Earth to Sky

Alldeles nyligen lanserades  Vanitas, ett nytt företag  som satsar på genomtänkta och lyxbetonade badrum med tidlöshet och gedigna  naturmaterial i fokus, ja deras pressbilder här ovan talar ju sitt tydliga språk om inget annat.
Wow, så snygg och långt ifrån traditionella skandinaviska mainstream badrum i helvitt med så mycket mer att önska , ja ta bara badrummen i de flesta nyproducerade bostäder som byggs idag, dyrt som poker men väldigt ofta väldigt basic både när det gäller kök och bad.
En av grundarna och formgivarna bakom Vanitas  är ingen mindre än Joanna Lavén, och läs gärna intervjun med henne hos Residence Magazine där hon berättar mer om tanken bakoram Vanitas.

Årets kulör 2020 har utnämnts av färgtillverkaren Nordsjö och heter Tranquil Dawn, en mjuk och dämpad gröngrå kulör som ger ”en känsla av fridfullhet, trygghet och distinkthet som reflekterar den sinnesstämning som Nordsjö ser som en tydlig trend 2020.”
Kika vidare hos Nordsjö.

Kosta Boda har släppt en hyllningskollektion till minne av nyligen bortgångna Ulrica Hydman Vallien, en färgstark ikon inom svensk konst. Hon kombinerade suveränt hantverk med gränslös lekfullhet.
Ulricas karaktäristiska motiv har smyckat allt från kristallvaser till brittiska jetplan, ja hennes allster känner vi nog alla till mans igen på ett eller annat sätt och kanske har du något hemma hos Dig?
I samband med kollektionsläppet  har Kosta Boda också delat ut Ulrica Hydman Vallien’s  första minnesstipendium som går till keramikern och konstnären Ellen Ehk Åkesson.

Danska Skagerak är aktuella med en helt ny kategori i deras sortiment, nämligen belysning och lanserar en rad armaturer nu lagom till höstmörkret gör sig allt mer påmint.
Spana in samtliga HÄR.

Och ännu en fin nyhet från Skagerak och även om det är ett tag kvar till jul så vill jag passa på att visa dig deras na julgransfot Stella med form av en stjärna och tillverkad av trä och antingen av teak eller ek samt med mässingsdetaljer.
Finaste julgransfoten jag sett!

Och lite mer jul och då med hälsning från IKEA som skickade ut ett pressmeddelande om deras julsortiment som når butikerna redan i början av oktober ja julen kommer onekligen tidigare för varje år som går.
Se hela kollektionen HÄR

Och ännu en nyhet från IKEA form av den tillfälliga kollektionen VÄRMER med designern Jens Fager i spetsen…läs mer HÄR.

Danska Bitz som gjort sig kända för deras rustika porslin till det dukade bordet,  har nu lagom till hösten även tagit fram en serie vaser i olika storlekar.  Enkelt och fint vilket ger utrymme för buketten att stoltsera!

Spana in senaste att från H&M Home som nu eller på i deras Classic Collection som lanserades förra året massa fint till sovrummet och badrum och detta med en flört med ridsportens epitet. Se mer HÄR

Trenden med köksinredningar av mörka träslag fortsätter att rulla på och här ser vi dessutom mörk ek i kombination med grå italiensk marmoror vilket blir en elegant kombination.
Köket ovan heter Nature och är höstens nyhet hos Kvänum, kubiska volymer, boxar skurna ur trä, block huggna ur sten, ett franskrostat kök i mörka toner framtaget av Per Fernholm, designchef hos Kvänum.
Bänkarna och skåpen är tillverkade i ädellöv, svartbetsad ask samt mörka och ljusa toner av rökt ek.

Vad sägs om en gjutjärnsgryta i Art Deco stil?

Ja, senaste nytt från Le Creuset är gjutjärnsgrytan Soirée som är dekorerad med ett guldfärgat, symmetriskt art deco-mönster med olika geometriska former.
Det guldpläterade knopphandtaget tillför en extra dimension av exklusivitet, utöver den djupblå Deep Teal-färgen.
Grytan lanseras i begränsad upplaga, och kommer att vara tillgänglig för försäljning från den 1 oktober 2019.

Stockholmsbaserade designföretaget HEM finns på plats i Redchurch Room i Shoreditch, det lite trendiga området där vi bor nu när vi är här under London Design Festival. Där lanserar man The Incredible House of Cards, en elegant korthusskulptur tillverkas av papper och skapad av den holländska designern Bertjan Pot och en rad andra nyheter som tex  Max Table & Bench av  Max Lamb och Luca Nichetto’s  Alphabeta som golvlampa.

The Incredible House of Cards är Hems andra produkt i en ny accessoarkollektion kurerad av magasinet Modern Design Review.

Veckans Hemnet-span hos mig i härlig urban stil med magiskt utsikt över en ny stadsdel i Stockholm vill du inte missa att spanar in och enklast tar du dig till detta inspirerande hem genom att kika HÄR

*samtliga bilder i detta imlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns i texterna ovan.

1 kommentar

  1. Sara

    Så många roliga nyheter ❤️

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *