Inredningsnyheterna v.23

av | jun 8, 2024 | Uncategorized

Hej!

Då är ännu en vecka på väg mot sitt slut, vecka 23 om vi ska vara exakta, och även denna veckan en kortvecka eftersom det var söndag i torsdags med  hänsyn till Sveriges Nationaldag och därmed klämdag igår för en del. Det är ju alltid mycket som sker nu under försommarveckorna, skolavslutningar, studenter, bröllop osv och imorgon är det val till EU. Jag röstade faktiskt redan tidigare i veckan, ja jag tycker att man ska ta sig iväg att göra detta eftersom det är vår framtid som. ståt på spel i stort och i smått.
I nästa vecka är det dessutom dags för danskarnas version av Design Week, en kortversion med 3 Days of Design 2024 och inbjudningarna till allt möjligt har duggat tätt i min mailbox de senaste två veckorna.
Dock kommer jag nog inte kunna på så himla mycket eftersom vi eller rättare sagt vår italienska agentur Ethimo ställer ut för första gången i Köpenhamn. Så jag kommer att vara där på plats på italienska Ambassaden Fredericiagade 2, 1310 Copenhagen, välkommen dit, det blir kul!


Veckans första nyhet kommer från avsändaren Vitra och deras  Vitra Hous Loft där man gjort en utställning i samarbete med Sabine Marcelis, och i samband med detta lanserat en limited edition The Panton Chair Classic i en rad olika nya pastelliga kulörer samt The Visiona Stool med utvalda textiler i matchande kulörer.
Som sagt en limiterad utgåva med tex 50 st per material och kulör, som kommer finnas till försäljning från den 12 till 14 juni på Vitra’s hemsida.

En nyhet där inredning och mode går hand i hand ser vi här ovan, Boråstapeter lanserar nämligen en fin scarfs med mönster från deras kollektionOrangeri.
Scarfsen i fråga är tillverkad av 100% silke och tillverkas i Europa, finns i två olika storlekar 45×45 cm och 80×80 cm i två olika mönster, ”Hortensia” och ”Örtagård”.

Beckers presenterar en nya färgkarta för inomhusmålning som innehåller totalt 140 kulörer, färgkartan erbjuder en bred bas av vackra kulörer som underlättar och inspirerar till att skapa ett personligt och balanserat uttryck i hemmet.
Med den nya färgkartan vill Beckers inspirera till att skapa en vacker och sammanhängande färgsättning i hela hemmet.
Färgkartan är strukturerad efter hur man naturligt rör sig genom ett hem, med start i hallen till köket och vardagsrummet, för att sedan avsluta i sovrummet. Utöver detta inkluderar färgkartan specifika tips och inspiration för barnrum, hemmakontor och rum i fil.
Beckers har också integrerat handfasta tips om ljusets påverkan och färgens glanstal för att hjälpa till att hitta rätt kulör utifrån rummets väderstreck och belysningsförhållanden.
För att ytterligare underlätta finns även en NCS-skola, som förklarar skillnaderna mellan olika kulörer och varför vissa färger kan uppfattas på olika sätt i olika ljus.
Bläddra i den digitala färgkartan HÄR

Stockholmsbaserade inredningsbutiken Asplunds och Stolab lanserar nu inför sommaren den lilla pallen Lilla Snåland i kulören ”graphite black”.
Pallen i fråga uppkom för något års sedan då man ville göra tillverkningen av den klassiska pinnastolen Lilla Åland så hållbar som möjligt och använda allt spillmaterial och så uppkom pallen.
Pallen är designad av Marie-Louise Hellgren och kommer i numrerad upplaga.

Matbordet Orthogo som premiärvisades tidigare i vår under Stockholm Design Week är det senaste tillskottet av bord i Tre Sekels kollektion, designat av Matti Carlson.
Bordet, som har enkla former men ett elegant uttryck är tillverkat i Sverige av ask, med en rödbetsad ton. Designidén grundar sig i att göra ett praktiskt, hållbart och estetiskt tilltalande matbord som går att transportera som platt paket och säljs exklusivt hos LÄNNA.
Orthogo finns i tre storlekar med plats för upp till 12 personer runt bordet.

Lagom inför stundande 3 Days of Design presenterar designvarumärket Fredericia en relansering av  Canvas 21 Chair som ursprungligen gick under namnet BM2221 då den designades av Børge Mogensen redan 1968.
En avspegling  Mogensen’s  tidiga alster med en solid träram, taktil canvas och fina mässingsdetaljer.

Utställningen Repetitions  är ett samarbete mellan BRANDT Collective and @normarchitects, kurerad av  @christianmandersen som kommer att kunna beskådas under 3 Days of Design på Bredgade 8 i Cph.
I samband med utställningen lanseras en ny kollektion med jättefina handtag/knoppar designade av Norm Architects.

Ovan i bild ser vi den nya bestickserien Still med minimalistiska långa linjer, mjuka skulpturala kurvor och varsamt bearbetade detaljer, en diskret och ren design, som skapar ett elegant uttryck av bestick som nästan svävar ovanför bordet.
STILL är en bestickserie framtagen av Gense och Frantzén Projects Studio Frantzen London men som nu även kommer ut till försäljning och finns att köpa hos utvalda återförsäljare och via https://www.gensestore.com/se/.

Ovan i bild ser vi Rug No.21, ett eklusivt samarbete mellan  Artilleriet och  Cappelen Dimyr, en tung och kompakt matta av ull med fin piléstruktur och täta fransar.
Designen utgår från bästsäljaren Rug No.10 och kommer i en begränsad upplaga.

Dux  introducerar nu tre nya varianter i deras läderkollektion Naturale, de nya varianterna är tillgängliga för bland annat fåtöljen Karin, designad av Bruno Mathsson 1969.
De nya kulörerna är Naturale Melange, Naturale Sludge och Naturale Kit. Naturale är ett miljövänligt och garvat nappaläder.
De nya lädervarianterna introduceras för DUX:s klassiska modeller, inklusive fåtöljen Karin, skapad av Bruno Mathsson.
Den ursprungliga versionen av fåtöljen lanserades 1969, och fyra år senare kom Karin 73 med djuphäftade dynor, vilket ger ett retroinspirerat utseende.

Svenskt Tenn, som firar sitt 100-årsjubileum i år, tilldelades i veckan regeringens exportpris för kulturella och kreativa branscher 2023.
Priset delades ut av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell den 3 juni.
Svenskt Tenn får priset för sin betydande insats inom svensk export och för att ha stärkt bilden av Sverige internationellt som ett innovativt och kreativt land.
I år består priset, förutom äran och diplomet, av deltagande i delegationen till världsutställningen Expo 2025 i Osaka.
Nominerade till priset var också Liv Strömquist, Prime Weber Shandwick, Toteme och Virpi Pahkinen, och dessutom utsågs alltid aktuella Hanna Hansdotter till Årets Uppstickare med nomineringen:

”Hanna Hansdotter har uppmärksammats både nationellt och internationellt och belönats med flera prestigefyllda utmärkelser och stipendier.
Sverige behöver den här typen av entreprenörer och konstnärer.
De förstärker bilden av Sverige som ett innovativt och kreativt land” säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Sist ut i veckans lista vill jag tipsa dig om Madelen Möllard’s tjusiga skulpturala alster som visades upp vid en pressvisning i huvudstaden nu i veckan.
En matta, en vas och spegel förvisso men dessa mera som konstverk än rena bruksföremål.
Madelen MÖllard har mest gjort sig känd tidigare för sina lekfulla art prints som finns att beskåda HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive varumärke som omnämns i texterna ovan om inget annat anges i samband med dessa.

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *