Utställningar SFF 2024

av | feb 11, 2024 | Uncategorized


Idag fortsätter jag min lilla inslagna bana med att visa lite höjdpunkter från Stockholm Furniture Fair 2024.
Jag har ju redan visat utställningen kurerad av årets Guest of Honour Formafantasma, och i det inlägget nämnde jag att det i år fanns en hel massa olika utställningar som ersättning för utställare som det var betydligt mindre av i år.
Dessa utställningar och designbarer hade ett ganska tydligt misson, att skapa diskusson kring den tid som hela branschen befinner sig i, och då med ett tydligt fokus på miljö och hållbarhet.
Samtliga verkar ganska överens om att vi inte behöver fler olika varianter av möbler, belysning osv utan snarare att man lägger krutet på att ta fram de produkter som redan finns i nya material, producera mindre långväga för att minska transporter osv.
I takt med att slutkonsumenten blir allt mer miljömedveten och tänker mera långsiktigt så är det nog det som blir avgörande när man står i valet och kvalet att investera i något nytt till hemmet.

En av utställningarna som fick mycket uppmärksamhet var den som Jordens Arkitekter stod bakom.
I utställningen om hela 300 kvm gav Farming Architects en fördjupad inblick i framtidens byggande där hållbar arkitektur integreras med ekologi och jordbruk.
Istället för att visa färdiga projekt så fokuserade de  på att visa den kreativa processen med hjälp av skisser, modeller och inspirationskällor, och på detta vis kunde man följa hela processen från start till mål, läs mer om utställningen HÄR

Nästa utställning som jag spanade in var iscensatt av Folkform Studio , en utställning med namnet The Museum of Masonite.
En utställning om designbyrån Folkform som består av  Anna Holmquist and Chandra Ahlsell med bas i Stockholm sedan 2005, med deras samlade verk under deras 15 år.
Själva utställningen var skapad med hjälp material från masonitefabriken i Rundvik  i norra Sverige som numera är stängd.lyfter frågor om den svenska skogen, lokal produktion och framtidens boende.
Trots en mer koncentrerad upplaga utlovas ett dynamiskt program som berikar både besökare och utställare med ett relevant och engagerande innehåll.

Nästa utställning som jag vill visa är den som jag faktiskt besökt tidigare då denna fanns på plats hos Svenska Institutet i Paris under Paris Design Week för några år sedan.
Jag hade även turen att få träffa och ta en liten pratstund med den fransk-svenska designduon Färg & Blanche , bestående Fredrik Färg och Emma Marga Blanche och när Sverige över ordförandeskapet EU och som ordförandeland i EU:s ministerråd fick Sverige sätta sin egen prägel på rådsbyggnaderna i Bryssel.
Uppdraget gick då till Svenska institutet som i samarbete med Statens konstråd skapade den konstnärliga utsmyckningen och designbyrån Färg & Blanche stod bakom det designkoncept som löper som en tråd genom lokalerna.
Denna utställning fanns nu på plats inne i A-hallen och var under veckan hem för den scen där alla intressanta designsamtal hölls.

Näst på tur har vi designbaren Surfers Club, en 350 kvm stor samlingsplats framtagen av den Malmöbaserade designstudion Lab La Bla. Designbaren utmärkte sig med sin diamantformade design, och dess sin innovativa  hållbara material och sin lättillgängliga, otvungna atmosfär. Samtliga element på plats var handgjorda och skräddarsydda med en uttalad tanke kring hållbarhet.
Värt att nämna är att Bolon bidrog med golvbeläggning (även på många andra ställen på årets mässa), medan de arkitektoniska elementen i designbaren bestod av väggpaneler skapade från återvunna mjölkförpackningar, samt även återbrukade komponenter från objekt som blivit övergivna eller bortkastade. Läs mer om Surfers Club HÄR

En utställning som jag föll lite extra för av Des&Do , ett samarbete mellan SPOK Västra Götaland och Form & Folk med syftet att skapa samarbeten mellan tillverkare, hantverkskunskap och designers som finns i Västra Götaland. En av drivkrafterna till detta är Anna Elzer Oscarsson

I utställningen fanns 14 olika formgivare med olika inriktingar representerade och mer om detta kan du ta del av HÄR

Ovan ser vi ingen egentlig utställning utan en lite ovanlig monter skapad av belysningsföretaget Pholc  som visade upp deras produkter som om de vore ouppackade och kom direkt från transportlådor tillverkade av trä.
Bl annat fanns de olika varianterna av Apollo designad av den svenska designstudion Broberg & Ridderstråle.

Sist ut har vi även här en monter men som utformats av stilsäkra Teklan för Johansson Design. Teklan som är aktuell överallt just nu känns det som, och här via en minst sagt färgstark utställning med namnet Solaris. Här visades nyheter som puffarna och bordet ovan CHAMP POUF & TABLE designade av @boettcher.kayser ,en uppdaterad variant av soffan THE THREAD design @fargblanche mm.

Hoppas att du gillade detta nedslag från en del av utställningarna på Stockholm Furniture Fair 2024, vill du spana in allt och dessutom via rörligt material kika vidare HÄR

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *