Inredningsnyheterna v.06

av | feb 11, 2024 | Uncategorized

Hej fina trogna läsare här i bloggen!

Då var det dags att kika på veckans nyhetslista som jag lyckats snickra ihop mellan glam och mässdamm under veckan, ja det har ju varit den årliga designveckan i Stockholm och jag har varit där som du kanske märkt via min Instagram. En årlig händelse som man inte vill missa så det har varit bråda men roliga dagar denna vecka, vecka 06 /2024 närmare bestämt….
Som jag nyss nämnde, denna veckan har det mesta i nyhetsväg anknytning till Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week 2024, en tillställning som jag varit på plats vid under flera dagar och både på själva mässan HÄR och  inne stan HÄR, så egen inblick från detta kommer Årets upplaga av Stockholm Furniture Fair 2024 hyllade lokalitet och gemenskap i en koncentrerad (komprimerad) mässa fylld av energi och nytänkande, ja det pratades på många håll och kanter om att årets mässa kändes fylld av positivism och nytänkade, att det var bättre än någonsin med det nya konceptet osv.

Jag förstår vad man menar, och en stor eloge till Hanna Nova Beatrice som är den stora drivkraften och kunskapsbanken som står vid rodret för både själva mässan och designveckan. Att skapa ett nytt mässkoncept där man går ifrån den traditionella inköpsmässan till en mässa för enbart trender, miljötänk, interaktioner, möten osv är ingen lätt uppgift i dessa tider kantade av lågkonjuktur och kris i branschen. Så ja, hurra av formatet men kris för mässan ur ekonomisk synvinkel när utställarantalet minsak med 50% och betydligt färre besökare.
Mässan bestod av endast 2 hallar istället för tre, avstängda ytor, färre restauranger osv.

Som årets Guest of Honor var italienska designduon FORMAFANTASMA inbjudna att skapa en utställning på entrétorget, en utställning med namnet  READING ROOM, en rosa skapelse som faktiskt mest bestod av det rosa skynket som omgärdade själva rummet där det fanns bord och pallar från Artek, lite böcker och en bildskärm där info om Formafantasma rullade.
Inte den mest genomtänkta och intressanta utställningen i denna kategori som jag uppmärksammat varje år i ca 10 år utom när det var pandemi.
Höjdpunkter att nämna från den gångna veckan är Scandinavian Design Award  dit jag var inbjuden, utställningen FARMING ARCHITECTS av Jordens Arkitekter, en utställning som utforskar sambandet mellan hållbar arkitektur och regenerativt jordbruk.
Mässan introducerade även NEW VENTURES, en arena för förstagångsutställare som speglar nya tendenser i designbranschen, inklusive Niko June, NM3, Gustaf Westman Objects och Swedish Girls.
Årets designbar/restaurang vinar te en utan tre dedikerade designbarer, THE YELLOW THREAD , THE GREENHOUSE BAR och SURFACE CLUB, skapade av designstudiorna Färg & Blanche, Stamuli och Lab La Bla, erbjuder unika mötesplatser och upplevelser.


Nu tar kökstillverkaren Ballingslöv utomhusmiljön till en helt ny nivå, deras nya utekök blir ett elegant och praktiskt tillägg till trädgården eller uteplatsen.

Utekökets design har hämtat inspiration från Ballingslövs befintliga kökskoncept, System 45.
Det som utmärker den stilrena designen är mötet med de gerade hörnen i 45 graders vinkel samt att yan på köket är beklätt med det keramiska materialet Dekton®.
Läs allt om det nya minimalistiska uteköket HÄR

Näst på tur har vi danska Carl Hansen & Søn som alltid känns aktuella med nyheter inte minst från deras digra designarkiv att gräva ur. Denna gången är det fokus på soffan Embrace design @eoosdesign samt stolen Vega som nu går att få med ett underrede av krom.
Stolen designades av Vilhelm Lauritzen år 1956 när han ritade det modernistiska mästerverket Vega i Köpenhamn.

Ovan i bild ser vi en nyhet ifrån finska Vaarnii som fanns på plats på Stockholm Furniture Fair nu i veckan, en nyhet i form av en ny look för en klassisk däckstol där ingen mindre än den brittiska stilikonen Faye Toogood
Stolen och fotpallen går under namnet 015 Peace Outdoor Lounge Chair and Footstool, och är tillverkade av hållbart finskt furuträ.

The Thread är en modulär soffserie skapad av designduon Färg & Blanche för Johanson Design, där de utforskat nya designfunktioner och byggtekniker genom att använda en överlockmaskin för mattor.
Ursprungligen framtagen för att fira Sveriges EU-ordförandeskap 2023 och den svenska paviljongen där en utställning som nu kan ses på Stockholm Furniture Fair.
Nu har serien utvecklats och introducerats på marknaden efter sin debut under Stockholm Design Week 2024.
Den nya versionen erbjuder flexibla modulära sittlösningar för offentliga platser, med förbättringar som ökad komfort, olika storlekar och möjligheten att välja armstöd.


Hos Galleri Sebastian Schildt hade man nu under veckan en utställning med namnet “Åke Axelsson – Nine Decades of Craftsmanship & Interiors” .
Åke Axelsson lanserade nämligen en ny fåtölj specialgjord för galleriet , en hyllning till det traditionella hantverket och designkunskap  i samma anda som galleriet i fråga. Stolen går under namnet Svarta Damen och har även en tillhörande fotpall i samma stil, och denna finns endast i ett 30-tal signerade exemplar. Stolen tillverkas av snickaren Daniel Ericsson  i svartmålad björkfanér och vegetabiliskt skinn från Tärnsjö Garveri samt fårskinn från Gotland av tapetseraren Helena Engström.

Anrika mattillverkaren Kasthall  lyste även de med sin frånvaro på mässan, istället bjöd de in till deras eget showroom inne i stan för att där visa upp den nya mattan Vichy. En klassikt rutig matta som kommer i flera olika färgställningar som te gult och brunt som trendar just nu. Jag var där både på dagen och på deras kvällsmingel, och lyckan att spela in en liten filmsnutt tillsammans med min absoluta favoritkock kan du se resultatet av HÄR

Malmöbaserade designern Lisa Hilland visade på själva mässan upp hennes uppdaterade version av det klassiska slagbordet. Ett bord som känns minst sagt aktuellt då det ligger väl i tiden med hänsyn till att allt fler behöver bo på komprimerad yta, samt att bordet tillverkas av gediget trä i Sverige.
Läs mer om bordet Accordion

Källemo hade istället för att visa upp sig på själva mässan i år valt att göra en mindre utställning inne i stan på Stockholms Auktionsverk. Fär visade man upp deras relansing av Gunnar Asplunds GA-1 och GA-2  som har varit relevanta i snart ett sekel då dessa designades redan 1931. År 1988 då Källemo erhöll rättigheterna från familjen Asplund var det utmanande att producera i annat än mindre serier men  Idag har Källemo löst denna utmaning med ny 3D-teknik. Läs mer om nyheten HÄR.


Övan i bild ser vi ett nytt soffbord ursprungligen designat av österrikisk-amerikanske Paul T. Frankl (1886-1958) som under sin livstid en av de mest erkända amerikanska möbelformgivarna.
Bordet Amoeba, som inte varit i produktion sedan 50-talet och sedan dess varit hett eftertraktat hos auktionshus och antikhandlare världen över, återlanseras nu av varumärket Kramer som är en auktoriserad producent av all design från Paul T. Frankl.
Bordet säljs exklusivt hos oss på Nordiska Galleriet och förhandsvisas nu online och i NG showrooms i Stockholm, Göteborg och Malmö och senare i mars kommer det finnas tillgängligt för leverans.

En nyhet från modevärlden är att Anna Teurnell har utsetts till ny kreativ ledare för välkända Filippa K, en välkänd profil och har haft ledande positioner hos bla &Other Stories, H&M och Marimekko samt även det egna varumärket Teurn Studio.

Konstnären Lisa Törner lanserar en inredningskollektion med sina tavelmotiv på brickor, bordstabletter och glasunderlägg som kommer att säljas på Cervera samt på NK Kök & Design.
Tipstack till Frida

String Furniture presenterade i veckan  en nyhet vid namn Relief, ett modulärt system skapat av TAF Studio som String gjort flera samarbeten med sedan tidigare.
Systemet består av byråer och knopplister, tillgängliga i tre storlekar och fem färger och kan kopplas ihop och anpassas efter behov och utrymme.
Relief är tillverkat av MDF och aluminium, och samtliga delar, inklusive baksidan av byråmodulerna, är designade för att kunna placeras både som en fristående möbel och som del av större grupper eller rumsavdelare.
Kollektionen möjliggör olika kombinationer och anpassningar baserat på rummets krav, från en enkel placering längs en vägg till ett helt frittstående system med byråer i olika höjder och färger.
Till skillnad från konventionella byråer är Relief-kollektionens byråers baksida avsiktligt designad för att möjliggöra placering mitt i ett rum, där de kan fungera som sideboard eller som en diskret rumsavdelare med inbyggd förvaring.

Nu under Stockholm Design Week passade det anrika finländska designvarumärket Iittala på att lansera deras nya era. Samtidig  presenterade de  deras nyutnämnda Creative Director Janni Vepsäläinen, som är den som ska leda Iittala in i en ny djärv era för att stärka varumärkets hängivenhet till konstnärlig innovation och designkvalitet samt förstärka  det hantverksmässiga arv som definierar Iittala.
Rötterna inom glastillverkning sträcker sig tillbaka till 1881, och varumärket fick sitt internationella genombrott på 1930- och 1940-talet, under de tidiga åren av modernism och funktionalism.
Iittala att lanserar även en ny logotyp som en del av sin pågående utvecklingsresa, som sagt Iittala grundades 1881 och den nya logotypen är designad av den framstående grafiska formgivaren Aleksi Tammi.

Under Stockholm Design Week i februari 2024 presenterade mattillverkaren Ogeborg och Monica Förster Design Studio Jag ärvde en skog, ett samarbete inspirerat av naturen i trakterna kring Dorotea. I utställningen visas mattor tillsammans med bilder från de olika landskapen.
Kollektionen är samlad i en katalog med foto av Osman Tahir och text av Clara Block Hane. Mattkollektionen Jag ärvde en skog består av tio mattor och väggbonader med namnen; Fjället, Myren, Ljungen, Fjällheden, Älven och Skogen. Se mer om kollektionen HÄR

Danska Hay fanns inte på plats på själva mässan utan bjöd in till deras showroom där deras senaste nyhet visades upp. Se hela kollektionen HÄR

Note Design Studio  är aktuella med möbelserien Sine, en kollektion som innehåller stolar i olika modeller, bänkar, bord och mindre pallar som är inspirerade a traditionella utemöbler som på den tiden oftast tillverkades av trä. Här möbler av metall som går att få i en mängd olika kulörer och som tillverkas av Nine Furniture.

Inne i butiken hos familjeföretaget  Asplunds spanade jag i veckan in den nya bänken Pause som är designad av välkända designduon Broberg & Ridderstråle.

Spana in ”Tension”, en rullvagn designad av Gustav Winsth för Lammhults, här ser vi Ingenjörskonst och formgivning i fin symbios. Tips tack till Svante Öquist

I torsdag svar jag inbjuden till Kvänums fina showroom i Stockholm, deras mingelkväll under designveckan brukar ha det där lilla extra s självklart var jag där. Kvänum hade inga egna nyheter att visa upp men bjöd in tillsammans med Orrefors som presenterade den nya vasen Squeeze design Helena Bergström i samarbete med @orrefors.  Se bilder HÄR och även en video HÄR

I onsdagskväll hade jag den stora äran att ara inbjuden till Vår Gård Saltsjöbaden som nu i veckan premiäröppnat deras nya fine dining restaurang Villa Skärtofta.
Ett minne som jag kommer att bära med mig länge tackvare den gudomliga atmosfären, värmen, maten i världsklass och det eminenta sällskapet på plats under kvällen. Se mina bilder från kvällen HÄR

Ovan i bild via supertjusiga inspirationsbilder ser vi senaste nytt från H&M Home och deras vårkollektion för 2024. Alltid up to date när det gäller tidens trender både när det gäller form och färg, trendigt och mera klassiskt, ja något för alla. Dessutom pyntar man ju bruden som det heter genom att visa deras egna produkter i pampiga lyxbetonade miljöer tillsammans med dyra designmöbler som inte finns i deras sortiment.Se deras nyheter HÄR

Sist ut i veckans nyhetslista har jag valt att ta med ett av danska Norm Architects inredningskoncept, och denna gången är det en inredning som gjort åt mattillverkaren Linie Design och deras showroom i Köpenhamn. en alltienom beige/sandfärgad historia precis som många andra projekt signerade nyss nämnda designbyrå. Vill du se fler bilder så kika HÄR.

*samtliga bilder i detta inlägget om inget annat anges i samband med bilderna är pressbilder från de respektive företag som omnämns i texterna.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *