Inredningsnyheterna v.04 / 2024

av | jan 27, 2024 | Uncategorized

Äntligen lördag igen, äntligen dags att spana in en rykande färsk lista med inredningsnyheter som hamnat under min radar under den gångna veckan, vecka 04 närmare bestämt.
Det märks minst sagt att det tisslas och tasslas i korridorena inför kommande Stockholm Design Week och Stockholm Furniture Fair 2024.
Det visas upp små sneak peeks, det hintas om det som komma skall och inte minst inbjudningar till allt möjligt trevligt dimper ner i min mailbox.
Och jag kan inte bestämma mig om jag ska åka upp eller inte och isåfall vilka dagar?
Jag har inget uppdrag eller tydligt mål med att åka dit, isåfall enbart för att spana in nyheter och träffa folk i branschen, och det måste man ju överväga om det är rimligt.
Nog om mig och mina små funderingar, nu kikar vi på veckans nyheter!


Veckans första nyhet är ett samarbete mellan arkitekten och designern Andreas Martin-Löf och Jotex.
En fortsättning på designsamarbetet Aspvik som består av utemöbler och mattor, framtagna och tillverkade i Sverige.
Nu är han tillbaka med ännu en kollektion som denna gången tar ett kliv in i köket, kollektionen Kungsholmen består nämligen av två matbord och stolar framtagna för att skapa trevnad och sittkomfort vid matplatsen.
Möblerna är tillverkade av FSC-certifierade ek med två olika färgställningar, en mörkbrun betsad och en naturell.
Den lågmälda elegansen talar för att produkterna tål både ögats slitage och det dagliga slitaget, lika unika var för sig, som de är tillsammans.
Se hela kollektionen HÄR

H&M-avgreningen ARKET flaggade nu i veckan för deras kommande butik som öppnar senare i år i Geneve i Schweiz.

Och nu ännu en butiksöppning när det danska designvarumärket New Works som öppnar deras första internationella showroom mitt i hjärtat av Stockholm.
Ja, närmare bestämt på Karlavägen 74 kan man framöver träda in i deras designuniversum och på nära håll uppleva ett urval av New Works skulpturala design.

Framgångsrika Note Design Studio är aktuella med en utomhuskollektion med namnet MIRAGE för @lamaisonpierrefrey
En helt ny kollektion inför sommaren 2024 hos Pierre Frey, som har samma komfort som inomhusmöbler och därtill vackra textilier med lekfulla mönster som ger en känsla av romantik och maximalism.


Man kan fråga sig hur många varumärken det kan finnas när dt gäller doftljus, hur många som helst verkar det som, och nu finns även Harriet Allure med i samma skara.
Ett varumärke skapat av vännerna Freddy and Alex med rötter i Tyskland och Västafrika, inspirerade av deras nomadiska livsstil och deras tankar kring hemmet.
Ljusen ska symbolisera både nostalgi och framtidstro och har designats i Stockholm.
Jag älskar den skulpturala formen som dess keramikbehållare har och är sugen på att testa doften Faiyaz med toppnoterna saffran, lavendel och tall.

Det svenska designvarumärket för belysning  Pholc har i samarbete den danska designduon Maria Bruun och Anne Dorthe Vester tagit fram lamporna Half Meter och One Meter, lampor inspirerade av japanska rispapper-lanternor och namnen syftar på lampornas höjd, såklart.
Själva basen är tillverkad av aluminium och som kontrast ribbat papper som ger ett mjukt varmt ljus, och den mindre passar som bordslampa medan den större är tänkt som golvlampa.

Varje säsong lanserar varumärket Eva Solo två nya kulörer till deras klassiska sortiment, detta på bland annat dryckesflaskor, muggar och termosar.
Den första av dessa är Champagne, som med sin gröngula färg är synonym med sommarens fräscha groddar och allt det nya som kommer upp ur jorden, och den andra färgen Mocca, är en ljusbrun nyans som är lätt jordig och nötig som påminner om café au lait, med en antydan till grått.

Efter en framgångsrik lansering av varumärket  RIJD Interors  i september 2023 med ’Budapest Hotel’-kollektionen, släpper designduon nu sin andra kollektion för SS/24, kallad Marbella Club.
Precis som tidigare kollektion präglas den av mönstermix, djärva materialkombinationer, fransar och kappor. Varumärkets motto är ”Allt annat än lagom” och ”nöj dig inte med basic”, vilket speglar deras fokus på unika möbler och att våga sticka ut från mängden i designval.
Caroline Roth och Susanne Lundberg, designduon bakom Rijd Interior, hämtar inspiration från destinationer och resmål. För Marbella Club-kollektionen har de skapat en något stramare design med tydliga linjer, kontrasterande färger och grafiska prints som passar perfekt ihop. De brända tonerna för tankarna till varma kvällar i en hacienda.

IKEA lanserar nu i början av året bland annat kollektionen VÄXELBRUK, en kollektion tillverkad av återvunna personalkläder som samlats in från IKEA varuhus över hela Europa.
Genom detta pilotprojekt har IKEA undersökt hur man kan ge begagnade kläder ett andra liv och hantera återvinningsprocesser inom IKEAs värdekedja.
VÄXELBRUK innehåller 16 textilprodukter som gardiner, kuddfodral, plädar och väskor. Produkterna har tillverkats av återvunna fibrer från de insamlade personalkläderna. För att säkerställa önskade färguttryck och erforderliga kvalitetsstandarder blandades dessa fibrer med andra material, t.ex. återvunnen polyester från använda PET-flaskor eller textilavfall i producentledet.
Under projektet identifierades ett parti med felaktiga nya personalkläder som också användes i produktionen av kollektionen.
VÄXELBRUK börjar säljas i Retuna, Eskilstuna den 2 februari 2024.


I Nobelserien ingick knivlägget i svartpatinerat gjutjärn och denna har nu Studio Gunnar Syrén tagit upp produktionen av igen, helt enligt originalutförande.
Numera finns det även en större variant av knivlägget, tänkt som dörrstopp, och båda går att köpa via bl a Studio Gunnar Cyréns webshop.

Förra helgen delade Skånska Gastronomin ut deras priser för 2023, vid denna ceremoni fick nyöppnade restaurangen Vyn i Brantevik mottaga priset Årets Skånska Krog.
Jag har ju berättat om denna gastronomisk supernova tidigare hör i nyhetslistan och då med själva interiören i fokus, ju Österlen har fått en ny vallfärdsplats för livsnjutare från hela matvärlden tack vare stjärnkocken Daniel Berlin.

Sist ut i veckans nyhetslista har jag precis som för någon vecka sedan då jag visade en nytillkommen del hos Ästad Vingård & Spa, tagit med ett inredningsprojekt skapat av den danska designstudion Norm Architects.
Även denna gången rör det sig om ett design och spa-hotell men inte på västkusten i Sverige utan i Tokyo i Japan!
Hotellet i fråga heter Trunk Hotel Yoyogi Park och denna inredningsdesign har Norm Architects gjort i samarbete med Keiji Ashizawa Design som även ansvarat för själva arkitekturen. Stilen känns igen från flera av Norms tidigare inredningprojekt och extra roligt tycker jag att flera fina produkter från vår italienska agentur Ethimo finns representerade, som tex stolen Kilt vid uteserveringarna ovan.

Fotografer  Jonas Bjerre-Poulsen & Karl Tranberg Knudsen

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de varumärken som omnämns i samband med bilderna om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *