Inredningsnyheterna v.36

av | sep 9, 2023 | Okategoriserade

Hej!

Sommaren som kom tillbaka skulle man kunna titulera den gångna veckan, men kikar man i kalendern så är det ju september och vecka 36 om gäller.
En vecka då det varit Stockholm Design Week i Stockholm, ett ganska så nytt tilltag av mässledningen då designveckan ”förut i tiden” endast gick parallellt med Stockholm  Furniture Fair i februari.
Ett sätt anar jag jag framför allt locka till sig och bjuda in internationell press så att intresset väcks att komma, och dra md sig besökare till mässan och designveckan på vårkanten 2024….
Och samtidigt i Paris har deras Design Week 2023 och Maison & Objet pågått med deras Designer of the Year som i år är flamländska Muller Van Severen
I storstan har PR-firmorna också visat upp deras klienters kommande nyheter och kanske då framför allt julen som snart knackar på dörren.
Hjulen snurrar snabbare för varje år som går känns det som, igår upptäckte jag att julmusten kommit fram i matbutiken minsann…

I samband med nyss nämnda designvecka avslöjades den stora nyhten om vem som blir Guest of Honour i februari  2024, och det är ingen mindre än designduon Formafantasta.
En duo med bas i Italien bestående av Andrea Trimarchi och Simone Farresin som grundades 2009.
Bilderna i detta avsnittet är från deras utställning Oltre Terra  ”En utställning om ull” som de satte upp på Nationalmuseum i Oslo 2023.
Vill du veta mer om Formafantasta så kika HÄR

Senaste nytt från danska HAY är ett samarbete med Liberty där Inga Sempé’s lampa Matin fått nytt utseende.
Liberty i London för den som inte vet, är en av de mest ikoniska och lyxiga varuhusen i världen, ett varuhus som gjort sig kända för dras känsla för kultur och design generellt men också för deras speciella tyger.
Lampan kommer i fem utvalda textilier som handplockats av Mette Hay, Mitsi, Betsy Ann, Ros, Ed och Cherry Drop.

I veckan damp det ner ett pressmeddelande från HÄR med deras höstnyheter på pränt,  en ny säsong i inredningen som i år präglas av bland annat djärva färgtrender (signalkulörer som tex rött), grafiska mönster och naturmaterial som ger taktila, varma inslag i hemmet.
Rött är som sagt en av höstens trendfärger både när det gäller inredning och på mode, styla rött med grafiskt med svart och vitt till, eller mjuka upp med en beige färgkombination.
Bland nyheterna ser vi tex tvättkorgen LJUNGAN, kollektionen VÄXTHUS som innehåller en mängd olika korgar som passar i alla rum hemma samt även smarta förvaringslösningar, som hängare som fästs över dörren och möbler som erbjuder flera funktioner i ett.
Inspirationen kommer från hantverk, folkloristisk konst och det svenska designarvet som löper även som en tydlig röd tråd och de traditionella inslagen med rustik landsbygdsinspiration mixas sömlöst med moderna detaljer är tydlig.

>

Sandberg Wallpaper presenterade i veckan ett unikt design samarbete tillsammans med kreatören och influencern Johanna Bradford.
Med en gemensam passion för design, hantverk och en tidlös, personlig stil har  Sandberg’s designteam tillsammans med Johanna skapat en kollektion med 13 st tapeter som är döpta efter Johannas tre barn, Betty, Ben & Gillis. De nya stilrena klassikerna bygger på Johannas värderingar, kreativitet och Sandberg Wallpapers hantverksskicklighet. Resultatet är en kollektion som speglar både historiskt och nutida hantverkskunnande och globala influenser.
Styling & Foto / Johanna Bradford & Alice Johansson

I samband med designveckan I Stockholm passade Svenskt Tenn på att öppna upp för deras höstutställning i butiken på Strandvägen.
Utställningen heter EKTA och är kurerad av Daniel Götesson EKTA, hans konstnärssignatur inom graffitivärlden sedan mitten av 1990-talet. I höstens utställning  möts EKTA:s rena och abstrakta formspråk och Svenskt Tenns tidlösa inredningsfilosofi i en samtida hyllning till Josef Franks stoppmöbler.
Ett magnifikt verk av konstnären EKTA har skapats exklusivt för utställningen med Svenskt Tenns eget möbeltyg Vägen.
Läs mer om utställningen HÄR

I samband med Stockholm Design Week lanserade LAYERED tre nya soffbord tillverkade i det unika träslaget poppelrot samt uppdaterade versioner är deras populära soffa Rosso med två nya tyger från Kvadrat.
I samaband med detta öppnades en ny utställning upp i deras showroom, en utställning som
demonstrerar samspel av olika kreativa fält, som blivit ett signum för LAYERED, kurerad av Studio Igor och Ingrid.
Kika vidare HÄR


Danska Gubi har hösten 2023 tagit fram en portabel variant av den ikoniska lampan Multi-Lite designad av Louis Weisdorf 1972, och detta med tillåtelse av hans familj.
Perfekt för sladdlös belysning i hemmet där  man knar uttag eller när man vill ta med lampan utomhus.

Superfront som gjort sig kända för deras fronter till IKEA’s förvaringsmoduler introducerar en ny färgtrio och inte bara det utan även ett nytt showroom i Paris nu i samband med Paris Design Week.
Nu kan du få dera design i tre nya kulörerm eller, om man ska vara petig så är bara två av dem helt nya, Muddy Blue och Almost White, den tredje kulören, Clay, lanserades med kökskollektion Bruta tidigare i år, men nytt är att den nu går att få på hela deras sortiment!

Och här ännu en nyhet från nyss nämnda LAYERED som tillsammans med Linda Ring släpper en kollektion med handgjorda filtar som förenar vävningens hantverk med konsten att baka bröd.”Samarbetet med LAYERED reflekterar över det fundamentala och förgängliga i bröd som hantverk, att skapa dessa illustrationer som sedan konsumeras och därmed försvinner.

Ovan i bild ser vi den nya kollektionen Pavilion som är en samtida vasserie formgiven för Kosta Boda av den internationellt erkända svenska designduon Front.
Den nya serien lanseras i butik i september och är ännu ett nyckelinitiativ i Kosta Bodas spännande sortiments- och varumärkesförflyttning.
Vaserna kommer i olika färger & storlekar,  ljusrosa och mörk bärnsten 134 mm, klarglas 169 mm, grå och blå 173 mm, klar 173 mm, grön 259 mm och blå 350 mm.

Bemz höstkollektion lanserades i veckan, och den bjuder på ett spännande möte mellan 70-talsinspirerade tyger och moderna, överdimensionerade former.  Kollektionen går under namnet AW23 Moody Seventies Collection och är en praktfull hyllning till höstsäsongen, designad för att framhäva soffan enligt devisen ”ju större, desto bättre”.
Kollektionen bjuder på klassiska tyger i ny tappning med reliefmönstrade randiga och rutiga sammetstyger, överdimensionerad manchester, samt en Chenille med lång lugg.
Kollektionen innehåller 5 olika tyger i 11 färgställningar, med priser från 2 299 kr.
Kollektionen beställs från september 2023, och levereras inom ca tre veckor.


Carl Hansen & Søn firar i år 60-årsjubileet för Hans J. Wegners ikoniska Shell Chair genom att lansera en exklusiv version i rosenträ och ek.
Shell Chair introducerades för första gången den 20 september 1963 på Snedkernes Efterårsudstilling i Köpenhamn. Den fördröjda populariteten för Shell Chair, som tog 35 år att uppnå, understryker vilken visionär formgivare Hans J. Wegner var.
Stolen finns även med sitsklädsel i svart, matt anilinläder från danskt nötboskap i ekologisk uppfödning.
På jubileumsutgåvan av CH07 Shell Chair monteras en liten mässingsplåt där Hans J. Wegners signatur och samt designår har graverats in. Jubileumsutgåvan kan endast köpas under perioden 1 oktober–31 december 2023.


En ny tapetkollektion har sett dagens ljus hos Belarte Studio och detta i ett samarbete med Karolina Kling. Kollektionen innehåller Distant Love, Floating Bodies och On The Beach. och är en berättelse om kärlek och vänskap och påminner oss om vad som är viktigt i livet.
Designen är målad för hand i lager av akryl som ger den dess djupa varma färger, med inspiration från Medelhavets livsstil och en touch av geometri fångar denna tapet mural rummets uppmärksamhet.
Den diskreta canvas-strukturen ger denna design dess moderna uttryck och får den att se ut som en stor målning på din vägg. Distant Love finns i två fantastiska färgställningar.

Hösten 2023 åter-introducerar  Louis Poulsen en klassiker designad av den berömde danska arkitekten Vilhelm Lauritzen som var en del av hans konstverk Folkets Hus i Köpenhamn 1956.
När lampan designades av Vilhelm Lauritzen var den en del av ett Gesamtkunstwerk på 1950-talet i skapandet av Folkets Hus.
VL 56-taklampan har en distinkt, avlång form och ett nedåtriktat och bländfritt ljus som ger ett estetiskt mönster på undersidan av den perforerade skärmen.
Lagom till hösten har de även letat fram Poul Henningsen design från arkivet, nämligen PH 2/2 Luna Limited Edition som vi er nederst i bild.

Utöver dessa nyheter presenterar de även den hyllade danska arkitekten och designern Arne Jacobsens klassiska AJ-lampserie från 1957 i fem nya pasteller och färgtoner, Soft Yellow, Dusty Blue, Warm Grey och Electric Orange som kompletterar de befintliga färgerna i kollektionen: White, Black, Pale Petroleum och Stainless Steel.

The The New Era Agenda lanserades i lanserades nu i veckan under Stockholm Design Week, ett komplement till det årliga magasinet ( ges ut i samband med SDW vårupplagan)  The New Era med Hanna Nova Beatrice vid rodret.  I detta första numret får man bl.a. kika in I Paimio Sanatorium, designat av Aino and Alvar Aalto,  Ana Kraš hem i Paris, ett besök hos brittiska Ilse Crawford mm. Beställ ditt ex HÄR

Sist ut i dagens lista vill jag tipsa dig om ett fin hemma-hos-reportage som gjorts hos

Tove Hammerin och Benjamin Forsman som driver  den rosa 1800-talsherrgården Hobykulle Herrgård i ­B­lekinge i deras hem alldeles bredvid herrgården i fråga. Ett hem med det där genuina och lite speciella som berör på djupare plan. Se reportaget HÄR

Foto Helena Nord

Styling Jenny Martinsson

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns ovan i texterna om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *