Grythyttan kopior….

av | apr 26, 2023 | Okategoriserade

Igår hölls det en pressvisning i Stockholm där Mio’s utemöbel-nyheter presenterades för ett gäng inbjudna influencers, detta snappade jag upp via Instagram och tappade hakan en smula när jag såg en av nyheterna.
Ja, du som följt mig sedan ett tag vet ju att jag ALLTID tar avstånd ifrån allt när det gäller designkopiering, ja inte minst eftersom det är ett regelrätt lagbrott men också eftersom det är ett så vidrigt tilltag att stjäla någon annans hårt nedlagda arbete.
Jag förstår inte alls hur man kan göra något sådant och sen presentera det som en egen nyhet?!
Några som inte har några som helst svårigheter med detta är Mio som mer eller minder gjort sig kända för att stjäla andras design gång på gång på gång.


Denna gången är det deras möbelserie Mölle som är nästan på pricken lika alla de utemöbler som utgör anrika Grythyttans DNA
Visst finns det små skillnader, helt enligt boken som beskriver hur man ska kunna kopiera och ändra på ett visst antal punkter för att undvika att bli bötfällda. Det har dem på MIO lärt sig.

Den stora skillnaden trots att båda anger FSC certifierat trä samt galvaniserat stål är att Grythyttans möbler tillverkas i Sverige medan Mio’s tillverkas i Vietnam och sen skeppas och transporteras hit. Galvanisering i Vietnam är dessutom inte alls samma som i Sverige och Europa utan de som arbetar med detta i länder som Vietnam och Kina oftast utsätts för stor miljöfara i samband med arbetet samt att man inte tar hand om resterna vid produktionen på ett miljösäkert sätt.
Ingen skugga på de influencers osv som deltog i pressvisningen, men ingen av dem verkade reagera utan tycket bara att allt var jättefint.
Det tycker inte jag, och jag tar gärna skiten man får när man inte bara lallar med. Designkopiering är big NO NO för min del så därför tar jag ännu en gång upp detta här hos mig.

Sorgligt att man inte lärde sig något efter denna läxan 

* De två översta bilderna är från Mio medan de två undre är från Grythyttan

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *