Inredningsnyheterna v.12 /2023

Då var det dags att kika lite närmare på veckans inredningsnyheter som jag lyckats snappa upp. Närmare bestämt så är det ju vecka 12/ 2023 och mars månad börjar gå mot sitt slut, imorgon eller rättare sagt nu i natt är det dags att ställa om klockan till sommartid, ett vårtecken om inget annat.
Glöm som sagt inte detta och som rättesnöre brukar man säga att ”nu är det dags att ställa FRAM utemöblerna.
Nu kikar vi vidare här!

Först ut denna veckan har vi en nyhet från IKEA, de har nämligen samlat nio kreatörer från Latinamerika för att tolka traditioner kring festligheter från stora delar av Latinamerika.
Resultatet är kollektionen ÖMSESIDIG, en tillfällig kollektion som består av 31 produkter som slår an stämningen för umgänge och fest.
Produkterna sträcker sig från glas och tallrikar till dekoration och textil och finns att köpa i de blågula varuhusen från och med den 7 april.
31 produkter som sagt som är tänkta att uppmuntra och hjälpa människor att fira och umgås till mat och musik, ett urval av produkter som skapar stämning för en härlig stund tillsammans – oavsett färdigheter, utrymme och budget. Kollektionen består av glas, porslin, dekoration, en ljushållare, en pall, textil, kuddöverdrag och en kylväska, samt inkluderar även två unika versioner av FRAKTA Väska och tre paneler för SYMFONISK Tavelram med högtalare mm

I veckan var det dags för det danska belysningsföretaget LYFA att introduceras för den svenska publiken, LYFA, som grundades redan 1903, har under åren samarbetat med några av de främsta danska formgivarna och arkitekterna och har flera välkända belysningsklassiker i deras arkiv.
Sedan nystarten 2020 finns nu flera av dessa danska ikoner i LYFAs sortiment vid sidan av ny design av dansk-italienska designstudion GamFratesi.
Bland de återlanserade lamporna finns ’ven pendellamporna Peanut, Divan 2 och Ninotchka som representerar LYFA:s mångfald när det gäller design, uttryck och belysning. Lampkollektionen ovan i bild heter Repose och är designade av GamFratesi

Finska Artek har tagit fram en specialutgåva av deras numera klassiska Pall 60, och gör detta för att fira dess 90-års jubileum, en pall med ett subtilt mönster i själva faneren och därav bär den namet Stool 60 Kontrasti.

Som jag berättat i ett tidigare inlägg så firar Svenssons 125 år av design nub i år,  och firar detta genom att hylla designklassiker i unika jubileumsutgåvor, senast ut i raden av dessa ser vi mattillverkaren Pappelina.
Deras omtyckta matta VERA som lanserades år 2002 har tagits fram i en specialkollektion som säljs exklusivt hos Svenssons nu i vår.

Och här har vi ännu en jubilar som ska firas, och i detta fallet inga mindre än Norrgavel som firar 30 år i nu i år.
Av samma anledning släpper de en jubileumskollektion helt i koboltblått med namnet Stora Blå, och här ser vi utvalda Norrgavel-klassiker som målats i en ny, blå lackkulör.
Läs mer om kollektionen HÄR

Ovan i bild ser vi senaste nytt ifrån Abstracta, och här har vi något så smart som en takpendel som samtidigt fungerar som ljudabsorbent. Lampan i fråga heter Moon, en klotformad lampa med riktat ljus, som kännetecknas av funktionell precision, innovation, och akustisk såväl som belysningsmässig prestanda i den högsta divisionen.
Lampans form och generösa storlek gör att den effektivt absorberar såväl hög- som lågfrekvent buller och för själva designen står formgivaren Thomas Bernstrand.
Värt att nämna är även att akustikfiltarna i Moon är delvis gjorda av polyester från återvunna PET-flaskor, och omfattas, precis som alla produkter från Abstracta, av Zero Waste, Abstractas återbrukstjänst för uttjänta produkter.

Det välkända familjeföretaget Mille Notti har designat förstklassiga sängkläder och andra sängtillbehör  i över 30 år  med en tydlig vision att förgylla hela sovupplevelsen.  Och nu i vår lanserar Mille Notti egna  sängar i samma höga kvalitet och stilsäkra design, en naturlig utveckling som låter kunder världen över njuta av den ultimata Mille Notti-upplevelsen.
Sängarna tillverkas för hand av furu som har fått växa sig stark i de norrländska skogarna och svenska kvalitetsfjädrarna, på beställning i en svenskägd fabrik i Polen.
Bäddmadrasserna har en kärna av naturlig och följsam naturlatex för maximal stabilitet och komfort. Sängarnas klädsel är ett slitstarkt, elegant möbeltyg i fin linnestruktur.

Danska Carl Hansen & Søn brukar ju fira formgivaren av en viss möbels födelsedag med en ny specialutgåva, och inget undantag i år när man firar ikoniska Wishbone Chair designad av Hans J. Wegner,  och denna gång i oljad ek och dubbelvävt papperssnöre.
Specialutgåvan har en liten mässingsplåt med Hans J. Wegners signatur och födelsedatum ingraverad, och stolen levereras också med ett äkthetsintyg.
Specialutgåvan av CH24 Wishbone i ek och dubbelvävt papperssnöre kan endast köpas 30 mars 2023. 


DUX lanserar under våren 2023 plattformen reDUX för att hjälpa kunder att förädla och förlänga livet på sina DUX-möbler. DUX erbjuder, tillsammans med sina 14 kvalificerade och certifierade samarbetspartners, flera olika tjänster för att ge designklassikerna ett nytt eller längre liv.
På reDUX nya hemsida, re-dux.se, finns inspirationsbilder, tips och information om DUX långa erfarenhet inom möbeltillverkning och hur man bäst tar hand om sin DUX-möbel.

Cone är helt ny lampa som kan mixas och matchas med 28 av Tom Dixon’s kreationer, inklusive MELT och Mirror Ball.
Tom beskriver den nya golvlampan på följande sätt: ”Det finns en anledning till att vi ständigt återkommer till enkla geometrier – dessa grundläggande former känns rätt eftersom de aldrig går ur tiden, och detta är särskilt tydligt med vår nya serie CONE.
Fler nyheter kommer att lanseras undes Salone de Mobile i Milano i april.

Sara N Bergman som till vardags håller hus i Höganäs och i Salthallarna  är en frilansande illustratör främst för barnböcker & läromedel men har också illustrerat barnartiklar för bland annat IKEA. Sara står även som undertecknad konstnär för flera väggmålningar på olika hotell och företag, och de senaste åren har fokus vilat på att testa nya vägar inom både konst & keramik. Nu i påsk  eller närmare bestämt 6/4 öppnar hennes utställning Besjälat på Norrvikens Trädgårdar i vackra Villa Abelin.

Sist ut i veckans lista har vi en nyhet från en personlig favorit från Stockholms restaurangscen nämligen Mathias Dahlgren.
Hans vegetariska restaurang Rutabaga som funnits sedan 2017  kommer att växa vidare i nya former utanför Grand Hôtel Stockholm och istället utlovas en ny restaurangsatsning i regi av Mathias Dahlgren i Rutabagas forna lokaler efter sommaren.
Rutabaga i sin nuvarande form gör sin sista servering den 13 juli 2023, och därefter ägnas tiden åt att utforma den nya restaurangen som ska husera i samma lokaler.
Arbetet är redan i gång med att skapa det ambitiösa restaurangkonceptet, vilket innebär att scouta de bästa råvarorna och produkterna, skapa den gastronomiska profilen och göra en rad inspirationsresor.
Jag personligen hoppas på ännu ett inredningsuppdrag för Ilse Crawford som inrett både Matbaren och forna Matsalen som först huserade där Rutabaga finns i dag.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de företag som omnämns i texterna ovan om inget annat anges.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.