Inredningsnyheterna v.11 /2023

av | mar 18, 2023 | Okategoriserade

Hej!

Då var vi framme vid veckans höjdpunkt här hos mig, ja jag syftar såklart på att det är dags att spana in inredningsnyheterna från den gångna veckan, vecka 11 om vi ska vi vara helt exakta.
Veckans lista vittnar om att vi går mot ljusare tider och det om inte allt för lång tid är dags att börja tänka på att inreda utomhus på terrasser och balkonger, ja never mind att det kommit snö även denna veckan, det ignorerar vi hel tycker jag!

Ja, först ut på nyss nämnda utomhussäsongs-tema har vi inga mindre än danska Vipp’s som nu lagom till  våren 2023 släpper deras allra första kollektion med utemöbler. Kollektionen går under namnet Vipp Open-Air collection, en kollektion med tidlös och ganska minimalistisk design som innehåller en stol, ett matbord, och utomhussoffor.
Möblerna i pulverlackerad lättviktsmetall och med snabbtorkande textilier går stilmässigt hand i hand med deras inomhusmöbler, ja här precis som hos många andra framstående utemöbelvarumärken suddas linjen mellan ute och inne bort en smula.

Vipp’s Open-Air collection finns tillgänglig från från nu.

Ovan i bild ser vi ännu mer utemöbler men denna gången är avsändaren inga mindre än online-butiken Jotex som skickade ut ett pressmeddelande nu i veckan för att berätta att deras utemöbel-nyheter som redan nu finns ute till försäljning. Se alla deras nyheter där pastellliga kulörer sätter tonen, i ett svep genom att klicka HÄR

Och på tal om Jotex, under 2023 fyller Jotex hela 60 år och enligt dem så har vi ett spännande år att se fram emot. Ja redan nu i veckan lanserades kollektionen ”Jotex 1963”,  en hyllning till varumärkets historia, och här varvas ursprunget från Småland med nya influenser och trender. Hela kollektionen präglas av Jotex sedvanliga precision och uttryck. Designen är framtagen i noga utvalda material som åldras vackert och ligger helt rätt i tiden. Som oljad teak, naturmaterial i läder och linne, samt en färgpalett som går i orange och brunt.
Stolen Nattavaara som är en av Jotex mest populära produkter  sedan 2018 kommer i en ny version som är tillverkad i FSC-certifierad teak med en sits av äkta läder,  deras runda soffa Wyoming kommer i en quiltad variant, vi ser en duk i 100% lin, n spegel för att hylla Jotex dekorationssortiment samt ett lyxigt påslakanset och dra-på-lakan i GOTS-certifierad bomullspercale mm.

Nyheterna näst på tur kommer från den svenska möbelproducenten Källemo, och gemensamt för dessa båda nyheter i form av en fåtölj och en bordsserie, är att de är formgivna av ingen mindre än den svenska formgivaren Mats Theselius. Fåtöljen i fråga heter Grace och bär inspiration från Swedish Grace eran men också för att beskriva fåtöljens ”lätthet”.
Historien kring Grace började med att Mats fick frågan om han ville göra en fåtölj klädd med kopparplåtar från Högalidskyrkans tak, dess takfästen hade nämligen rostat bort och i samband med en omfattande restaurering inför kyrkans hundraårsjubileum sommaren 2023, skulle plåtarna bytas ut.
Fåtöljens rygg och sidor består alltså material från nyss nämnda kyrktak, av en skiktlimmad form som är utvecklad och aningen större än tidigare modeller och stoppning har gjorts slank för skapa en lätt elegans.
Borden i fråga heter Cassis och  just bord är något ganska så ovanligt på Theselius repetoar, men nu var det dags, och enligt designern själv ett bord som är höj och sänkbart och som håller över hundra år.


Senaste nytt på bokfronten hos Kinfolk ser du ovan, en bok på temat slow travel som heter Kinfolk Wilderness.
Här bjuds det på inspiration från resor till europeiska idyller från Danmark till Rumänien, vandringar i Irak och Kurdistan och vidare till ökenområden Kalifornien.
Kinfolk Wilderness finns att förbeställa redan nu men kommer ut den 11 april.

I samband med Stockholm Design Week visade jag Superfronts nys kökskoncept Bruta Kitchen, ett kök i samarbete med design studion Raw Edges som tar ut svängarna ordentligt.
Men nu vill jag tipsa dig om en mera traditionell köksstil med deras lucka Fields i en fin grön nyans, ett enkelt och inte så kostsamt alternativ för den som skapa köksförnyelse när det gäller köksstommar från IKEA.

Finn Juhls 44-Chair även känd som Bone Chair, återinförs nu av House of Finn Juhl. Stolen har uppnått så kallad kultstatus inom designvärlden och har enbart producerats i begränsade serier tidigare och  så kommer det att vara även i framtiden. Anledningarna till detta är att före tillverkningen av stolen i fråga måste träet genomgå en treårig lagrings- och torkningsprosses och produktionsprocessen är tidskrävande då stolen endast tillverkas av de mest skickliga och erfarna japanska möbelsnickarna. Under 2023 kommer endast 100 st av dessa samlarstolar att tillverkas och därefter går det minst tre år innan en ny serie stolar blir tillgängliga.

En god champagne smakar ännu bättre när den serveras i eleganta champagneglas, detta har danska Kähler tagit fast vid när de nu våren 2023 lanserar champagneglas till deras omtyckta Hammershøi-serie.
Glasen säljs i 2-pack och finns antingen i en genomskinlig variant eller i en färgad variant med grön stjälk och fot som ger skaftets ikoniska räfflor en ny dimension.

Rebel Walls lanserar en lekfull kollektion med namnet ”More is more” en kollektion med nostalgiska influenser fylld med färger och mönster.
Kollektionen lanseras den 13 april och inkluderar 61 extraordinära tapeter.

Köks- och badrumstillverkaren Agape skickade ut ett pressmeddelande för att berätta att deras kollektion Undici Inox  expanderar med en ny fristående och skulptural version av handfatet designat av Benedini Associati.
Ett handfat med mjuka runda formar som blir som ett smycke i det badrum osv där det placeras.


Megapopulära Marie Olsson Nylander bla känd från tv-serien ”Husdrömmar Sicilien” på SVT, ett koppel av designsamarbeten med  Ellos Home och även ett sådant med HK Living har nyligen utsetts till kreativ chef för krisdrabbade Odd Molly. Odd Molly befinner sig nämligen (ännu en gång?) i rekonstruktion sedan slutet av oktober i fjol då man hotades av akut likviditetsbrist, och rekonstruktionen förlängdes nu i början av februari  med ytterligare tre månader. En ny modig roll för Marie som kommer att ansvara för förnyelse av varumärkets kollektions-utveckling och det visuella uttrycket, och detta kommer vi att se prov på först våren 2024.


I veckan visade Bukowskis upp en helt fantastiskt fin privat samling från Anna Alexanderssons dödsbo, som under sin livstid drev en tandläkarpraktik på Birger Jarsgatan i Stockholm, och samlade mode av yttersta slag från de mest kända modehusen.
Nästa söndag, den 26 mars, kommer hennes väskor, accessoarer och exklusiva plagg från några av världens främsta modehus som Chanel, Hermes, Dior, Louis Vuitton mfl att auktioneras ut.  Är du intresserad av sk high end fashion, ja då måste du spana in kollektionen HÄR

I veckan var det lanseringsdags för bloggvännen Helena Lyth’s andra bok, en bok för alla som gillar inspiration för hela året med finurliga gör-det-själv-projekt och goda, enkla recept och inte minst inspiration till det dukade bordet. Här har Helena precis som med denna förra julboken samlat sina favoriter för att fira både högtider och årstider året runt, och det är även Helena som tagit alla bilderna i boken.

I april är det dags för Salone de Mobile  och Milan Design Week i Milano vilket är Ethimo’s  hemmaarena där de har två showrooms på stan där de visar och säljer deras urtjusiga designutemöbler, och givetvis kommer de att vara på plats på själva mässan för att visa upp nyheterna som kommer sommaren 2024.
Vår tanke är att åka dit såklart efter att inte ha varit där de senaste åren pga pandemin, dock finns det en nöt att knäcka då hotellrummen i år är dyrare än någonsin under designveckan.
Bilderna här i detta inlägget postade Ethimo via deras Instagram tidigare i veckan, en kommande nyhet som skall visas upp i Milano, och designern bakom kollektionen är ännu en gång Luca Nichetto Studio , en italiensk designer med bas i Stockholm, som redan formgivit flera fina kollektioner för Ethimo

Snart är det dags för den omåttligt populära kvartetten Pernilla Månsson Colt, John Taylor, Malin Persson och Tareq Taylor att önska välkommen till en ny säsong av Trädgårdstider på SVT. Gänget har inför kommande program lämnat deras gamla trygga trädgård och tar nu itu med en stor, gammal övergiven skånsk lantgård istället. Gården är inte bara mycket större än deras tidigare trädgårdar, den ligger också mycket mer utsatt för väder, vind och vilda djur.
Deras gamla trädgård, Torstens, fungerar som en plantskola under säsongen och gänget hämtar och återanvänder så mycket växter och material som det bara går till projekten på den nya gården.

Veckans sista nyhet har även den trädgårdstema och gäller mina hemmatrakter här på Bjäre, jag talar om Norrvikens Trädgårdar som under de senaste åren blommat upp igen till fullo, så fint att se parken i dess bästa form igen efter att legat i glömska under en tid runt 2000-talet. Nyheten som jag vill berätta om är att ingen mindre än trädgårds- och festinspiratören Micael Bindefeld bjuder in till fest i Eriks Hus nu i sommar, ja här kommer Micael att duka upp till fest i detta underbara växthus.
”Jag kommer klä in hela detta förtrollade växhusrum och det pampiga bordet med sådant som är både ätbart och vackert.
De storslagna middagsbordet, dignande av både blommor, frukter och spännande grönsaker dukas upp på Micael’s egendesignade servis Aspvik från @fyrklovern_sverige ” berättar Michael själv.
Utställningen ”Micaels Stora Växthusfest” invigs den 16 juni och avslutas den 24 september, ja jag kommer garanterat att vara där, precis som när jag spanade in samma servis hemma hos designern själv.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns ovan i texterna.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *