Inredningsnyheterna v.05/2023

av | feb 4, 2023 | Okategoriserade

Hej!

Då var det dags att kika på veckans inredningsnyheter från vecka 05/2023, en vecka där det minsann inte saknas underlag för nyheter att berätta om minst sagt. Det drar ju ihop sig inför Stockholm Furniture Fair och Design Week 2023 i Stockholm i nästa vecka så alla är ivriga och skickar både pressmeddelande om det som komma skall, varvat med inbjudningar till pressvisningar, dito luncher och kvällsmingel på det, ja jag lär inte vara utan aktiviteter i nästa vecka. Dessutom har det varit Formland i Köpenhamn, deras motsvarighet till Formex hos oss, och nu lagom till helgen öppnade mässan i Frankfurt på samma tema. Våren är minst sagt stressig när det gäller alla mässor och nyheter, men sen lugnar det ner sig igen.

Nu kikar vi vidare på veckans nyheter!

Först ut har vi mattillverkaren Ogeborg som tjuvstartade designveckan och lanserade en ny mattkollektion i samarbete med Josefin Tolstoy.
Kollektionen bär namnet Cutting Edges och är en kollektion mattor för golv och vägg som har sitt ursprung i Josefins målade verk.
I de handtuftade mattorna och bonaderna blir mönsterbilden än mer abstrakt och motiven får samtidigt ett nytt, taktilt och tredimensionellt uttryck.
Alla mönster är målade av Josefin Tolstoy, där hon utgått från Ogeborgs breda färgskala i ull, med inslag av lin.


Reed är en ny serie vaser designad för Orrefors av den ledande svenska designern Monica Förster.
Kollektionen visas under Stockholm Design Week 23, 16-23 Feb, hos Wetterling Gallery, Kungsträdgården 3 i Stockholm.

Näst på tur har vi svenska Vedum Kök & Bad som lanserar årets badrumsnyheter, ett pressutskick som visar den populära badrumsserien Soprano som i år får sällskap av den klassiska ramluckan Edit i vårens nya kulör hos Vedum, naturvit.
Tillsammans med en stor spegel som också är en vårnyhet, dimbar belysning och den taktila topplattan i komposit-sten blir resultatet ett badrum som är både tidlöst och trendsäkert.
I år har Soprano även uppdaterats med två nya topplattor i kompositsten, vilket går i linje med en av de stora badrumstrenderna för 2023.
Under våren släpper Vedum ännu fler nyheter, som tillsammans bildar ett hem i samklang, ja allt ifrån barnrum och hall till kök och tvättstuga som jag återkommer till senare.


Ovan i bild ser vi takarmaturen Patera från Louis Poulsen som nu våren 2023 introducerar den danska designern Øivind Slaattos moderna version av kristallkronan, i den minsta storleken hittills, Patera i Ø300.
Den nya storleken på Patera finns i butik från och med våren 2023.


Stolen Wiurila Chair från det finländska designvarumärket Made by Choice uppkom genom ett  samarbete med ingen mindre än Bernadotte & Kylberg för något år sedan.
En stol som först togs framtill restaurangen på den finska herrgården Wiurila, belägen i Halikko i södra Finland, men som även säljs i Made by Choices onlinebutik.
Nu nyligen blev det även klart att stolen blivit upptagen hos Nationalmuseum i Stockholm. 

Normann Copenhagen’s Puff Lamp kollektion har förvisson visats upp när det var alldeles nykläckt, men nu finns denna äntligen ute till försäljning. En serie lekfulla rispapperlampor som designats av Saskia Huebner, se kollektionen HÄR

Senaste nytt från danska Frama är serien 01 som syns ovan i bild, här ser vi möbler funna i Nordiska kyrkor under tidigt 1900-tal, en lite mer modern stil än kyrkorummet i sig, och en hyllning till det gedigna skandianviska hantverket. Se hela serien HÄR 

Spana in två nya tjusiga tapetmönster som släppts nyligen av Boråstapeter Studio , ja ovan i bild ser vi  eleganta Etched Landscape och Countryside Landscape.


Finska Marimekko visar upp en glimt av våren 2023 hos dem i form av det nya handmålade mönstret Humming, ett mönster som målats med en bred pensel, designat av Maija Louekari.
Mönstret tar plats på Oiva tallrikar och skålar samt på decokuddar.

Modeinfluencern Sofi Fahrman som banat vägen för många nuvarande influencers, avslöjade nyligen  att hon kommer att släppa en ny bok och denna gången blir det på temat det dukade bordet.
Ja, följer man som jag Sofi på Instgram, så har man ju ofta sett att hon är riktigt inspirerande när det gäller just detta, precis som att sätta stilen rent inredningsmässigt både i våningen i stan och på lantstället i skärgården. Läs mer här!

Och ännu en nyhet på samma tema minsann, och här är det mediaprofilen Hanna Hellquist som är aktuell med en utställning med namnet Det dukade bordet som har premiär den 11 februari på plats och finns på plats på Millesgården tom 28 maj. Utställningen på Millesgården Museum visualiserar den aktuella boken på samma tema och presenterar en mängd formgivare, konstnärer och kreatörer, och några av de medverkande är: Marie-Louise Ekman, Klässbols linneväveri, Evelina Kroon, m.fl.

Verner Panton’s ikoniska design känns ju igen på långt håll, en del av dessa alster produceras idag med licens av danska &tradition .
Nu våren 2023 släpper nya varianter av armaturen Flowerpot  som går under namnet Eternal Flower, med bla kulörer som Cobalt Blue and Swim Blue samt inte minst den speciella varianten med Black and White som även fanns på 70-talet. 

Ja, det dukade bordet är onekligen ett hett tema våren 2023, även hos Hilke Design är det fokus på just detta när de lanserar deras vårkollektion 2023.
Ja, nu växer Hilke Collections sortiment ytterligare och lanserar en kollektion med vackra koppar där porslinet är tillverkat i ”New Bone China” av högsta kvalitet och företaget kommer framöver att utveckla kategorin med tesil, tekanna, assietter och muggar.
Kollektionen finns hos utvalda återförsäljare i slutet på maj 2023 men går redan nu att förbeställa på www.hilkecollection.se

Anrika Byarums Bruk har skickat ut några så kallade sneak peeks av den nya bänken Lyon  designad av Jesper Ståhl, en nyhet som lanseras under kommande designweek i Stockholm precis som uppdateringen av växtkärlet Kolonn som nu går att få med integrerad bänk mellan två kärl. På mässan kommer man visa hur deras produkter gjuts för hand, det tycker jag ska bli kul att få se.

Sänggaveln Gaia och de matchande sängkapporna har ända sedan lanseringen varit Sérenitié Design allra mest eftertraktade kollektion. 

Nu växer Gaia-familjen med en ny modell av stängda sängkappor i en blandning mellan finaste linne och ull – perfekta för den som vill omfamna den starka trenden med låga sängar och golvsängar.

Pappelina  presenterar nu en färgsprakande kollektion med namnet NOA, ja efter en tid av grått, beige och ”greige” uppstod behovet en kollektion i dess motsats. Denna kollektion är fotograferad i ett arkitektritat hus i Stockholms skärgård som blir en perfect match till mönster och färgbild.
Med visionen att designa mönster som håller, bestämde sig Lina Rickardsson för att lyfta ett mönster som funnits i över 10 år och ge det nytt liv med nya nyanser. NOA med dess små prickar och kontrastfärg på kanten matchar PIX och TEO och för samman kollektionerna.

Även här har vi en nyhet som inte lät sig vänta på kommande designvecka i Stockholm, nämligen  The Kvadrat/Raf Simons Shaker System No2 som är en uppföljare på kollektion nummer ett som släpptes för ca ett år sedan om jag minns rätt. Kollektionen i fråga släpptes nu veckan i samband med Copenhagen Fashion Week 2023. 

I släpp nummer två ser vi lifestyle accessoarer som badrockar, handdukar, necessärer, slippers mm.

Kollektionen kommer såklart även att visas i Stockholm under veckan som kommer och jag har planerat att spana in det hela på plats.

En annan nyhet som visades upp redan i veckan var formgivaren Alexander Lervik samarbete med Drömtrappor.

Drömtrappor  kommer att finnas på plats på mässan med en monter samt en utställning med namnet Hemvist som kommer att ha öppet varje dag under Stockholm Design week kl 12-16 på Klevgränd 10 intill Mosebacketorg.

Sist ut i veckans långa nyhetslista tänkte jag bara berätta att H&M avknoppningen Arket nu i veckan har öppnat deras allra första butik i Shanghai, ett sortiment lika det i Sverige samt ett café.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns ovan i bild om inget annat anges i samband med bilderna.

 


0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *