Inredningsnyheterna v.04

av | jan 28, 2023 | Okategoriserade

Hej kompis!

Då var det lördag igen, och som den trogna följaren du är så vet du av erfarenhet att detta är dagen då inredningsnyheterna från veckan som passerat ska presenteras här hos mig.
Veckorna rasslar på och almanackan visar vecka vecka 4/ 2023, en vecka då Maison & Objet avslutats i Paris och jag kom tillbaka därifrån med en trist förkylning men lyckligt nog inte Covid (tagit test idag). Samtidigt pågår förberedelserna inför Stockholm Design Week och Stockholm Furniture Fair för fullt uppe i huvudstaden, och denna tillställning startar den 6 februari.
I år kommer en rad internationella designers och arkitekter att tala på scenen i Victoriahallen, ja bland andra min favorit Ilse Crawford, designer Sabine Marcelis, Stephen Burks och Raw Edges samt arkitekter som Anders Lendager och Victoria Millestrup från BIG.
Det kommer även finnas ett rikligt program med paneldebatter med fokus på branschens viktigaste utmaningar. Det ser jag fram emot att ta del av.

Veckans första nyhet ser vi ovan i bild, en nyhet från förr vill säga, då detta är en relansering av bordslampan AJ Oxford  designad av designikonen Arne Jacobsen som nu Louis Poulsen tar upp i produktion.  Bordslampan AJ Oxford designades ursprungligen för ST. Catherine’s college i Oxford, England i början av 1960-talet. Bordslampan AJ Oxford kommer att finnas i butik från och med våren 2023.

Färgföretaget Jotun Lady  har nylien presenterat deras senaste färg i deras sortiment, nämligen nya Lady Balance som är färg för alla som är måna om inomhusmiljöns kvalitet både under och efter renoveringen. Ett naturligt färgval för både barnrum och sovrum och färgen är även säker att använda av gravida kvinnor och allergiker.

Vårpaletten  bjuder på variationer av gult, gulgrönt och grönt och speglar den senaste färgkaratn från Jotun med namnet STORIES och själva paletten har fått navnet SERENE PRESENCE som är speciellt utvecklad för att ge en behaglig atmosfär i  vardagen.

Sovrummet ovan är målat i  LADY 1520 Cheerful Peach en varmgul nyans som på pricken träffar den solgula trend vi ser just nu.

Ja, att gult i olika nyanser kommer stort nu våren 2023 går inte att ta miste på, och detta var även något som jag noterade nu när vi besökte Maison & Objet i Paris i förra veckan. Här ovan ser vi färska pressbilder från Mille Notti som sätter detta på pränt SS23. Här ser vi en kollektion som bjuder på lekfulla möten mellan klassiska mönster i uppdaterade färgkombinationer, nya material och storlekar. Med sina kvalitativa, taktila material, genuin design och tidlösa mönster skapar Mille Notti en hållbar upplevelse med textilier som är noga utvalda för att användas och älskas under lång tid. I vår lanserar Mille Notti även de två vackra plädarna Bergamo och Como i generösa mått som gör att de även kan användas som ett överkast till sängen.

Du kanske minns att jag förra hösten besökte Paris för Maison & Objet och då även passade på att besöka Svenska Institutet ännu en gång för att där ta del av utställningen Swedish Secrets som gjorts av den svenska designduon Färg & Blanche

Jag hade även turen att få träffa och ta en liten pratstund med den fransk-svenska designduon Färg & Blanche , bestående Fredrik Färg och Emma Marga Blanche och nu är de aktuella igen minsann, och inte på vilket sätt som helst! Nu i januari tog ju Sverige över ordförandeskapet EU och som ordförandeland i EU:s ministerråd har Sverige haft möjlighet att sätta sin prägel på rådsbyggnaderna i Bryssel. Uppdraget gick till Svenska institutet som i samarbete med Statens konstråd skapat den konstnärliga utsmyckningen och designbyrån Färg & Blanche står bakom det designkoncept som löper som en tråd genom lokalerna. Precis som utställningen Swedish Secret så är gult den ”Gula tråden” vilket konceptet döpts till då den gula färgen anspelar även på de gula stjärnorna i EU-flaggan, som symboliserar enighet, solidaritet och harmoni bland Europas folk.

”Gul är den mest lysande färgen i färgspektrat, en färg som fångar vår uppmärksamhet mer än någon annan, och som står för glädje, optimism, upplysning och kreativitet. Gult symboliserar också det nordiska ljuset” säger Emma Marga Blanche, som tillsammans med Fredrik Färg står bakom konceptet, läs mer HÄR

Gult är även bakgrundsfärgen när italienska Flos visar deras mest ikoniska lampor genom tiderna på ett helt nytt sätt genom små serier skapade med med hjälp av illustrationer av  @sanydk
och art direction @apartamentostudios

Och på tal om Flos så har de nyligen presenterat den ikoniska golvlampan Luminator designad av bröderna Castiglioni i nya färgglada kulörer som kontrast till den ursprungliga i svart

Bilden ovan knäppte jag på Maison & Objet i Paris och här har vi ett nytt varumärke från Sverige, Stamuli AB som fanns på plats för att visa upp sig med deras allra första kollektion full med lekfull design och massor av färg. Helt enligt rådande trender med andra ord, och dess grundare Emanuele Stamuli med rötter i Italien har nyligen öppnat showroom i Stockholm

Även nyheten ovan snappade jag upp i Paris och här är det den ikoniska Cobra lampan designad av Elio Martinelli för Martinelli Luce , som släppts i en gul limiterad variant om totalt 100st numrerade och signerad lampor som går att tinga HÄR

Nyheten ovan är ingen sprillans nyhet men som helt gått min radar förbi, men vem älskar inte klassiskt blåvitt porslin från Royal Copenhagen med extra fin marin dekor i mitten med namnet Royal Creatures som skapats av designduon GamFratesi? Jag älskar det!

I bild ovan ser vi en gul IMPALA från 1972 som designades av  Gillis Lundgren för IKEA, ja nu under 2023 fyller IKEA jämnt och inleder jubileumsåret med tävlingen “Vinn Vintage”.
Under vecka fyra och fem har kunder i samtliga svenska IKEA varuhus chans att tävla om 132 olika vintage-klassiker och dyrgripar från 1950-talet och framåt.
Med en personlig motivering kan kunderna delta i tävlingen med chans att vinna bland annat eftertraktade samlarobjekt som IMPALA fåtölj (1972), MOMENT soffa (1985) och IKEA PS NÄTÖN (2002).  
Ett villkor för att vinna är att man kan vara på plats i varuhuset lördagen den 4 februari klockan 15, då vinnarna dras. För att se vilka objekt som finns att tävla om på respektive varuhus, besök IKEA.se.

Nu lanserar Tarkett DESSO X RENS i ett samarbete med den holländska designstudion Studio RENS, som på ett lekfullt sätt förlänger livet på textilgolv som annars skulle kasserats genom att färga om dem. Kollektionen förhandsvisades i installationen COLOR BLOCKED under 3Days of Design i Köpenhamn förra året, och kollektionen innehåller en mängd nyanser och toner, i tre balanserade färgkombinationer. Genom detta går det att designa sina alldeles egna, skräddarsydda golvmönster.

Noterat i veckan!

1. IKEA inleder nu ett samarbete med den kända amerikanska fotografen Annie Leibovitz, som kommer att ta rollen som IKEA Artist in Residence. Som IKEA Artist in Residence kommer hon att fotografera människor i deras hem i sju olika länder – ett av dem är Sverige. Målet är en serie med 25 porträtt som belyser nyanserna i ”livet hemma” och skapar ett kraftfullt fotografiskt dokument inspirerat av IKEAs Life at Home-rapport.

Sist ut i denna veckans lista visar jag en glimt av ett nytt influencer-samarbete som släppts i veckan, och hä är det ingen mindre än Penny Parnevik som designat sängkläder för stora och och små för Ellos Home och vill du se hela kollektionen kan du kika HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder om inget annat anges i samband med texterna ovan

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *