Inredningsnyheterna v.01/2023

av | jan 7, 2023 | Okategoriserade

Hej!
Då var det dags att ta sig an årets första nyhetslista här hos mig, jag pausade ju detta inslag i bloggen i några veckor över julen eftersom bloggen blivit hackad och behövde repareras, men nu är den fixad och funkar som vanligt igen.
Julledighet hos de flesta men en del nyheter inför våren 2023 har jag dock kunnat snappa upp så dess tänkte jag att vi ska kika närmare på nu.

Först ut i veckans lista ser vi några av danska Menu’s nyheter våren 2023, och lite extra fokus på  Mogens Lassen’s bord  the Jäger Lounge Table som först lanserades år 1941. Bordet relanseras nu efter att man hittat bordet i arkivet för ca två år sedan, och därefter lagt tid på att det bord som lanseras är så likt originalet som det bara går.

Bordet är hopfällbart när det inte används och går att få i oljad ek eller oljad valnöt  samt med fina mässingsdetaljer, och till varje bord medföljer ett skötselkit för respektive träslag.

Här ovan ser du fler av deras nyheter (det finns mera) och värt att nämna är matstolen Merkur, lampserien Collector, modulsoffan Eave designad av Norm Architects, pappersvikten i form av ett päron (ja tack!) och som sagt en hel drös av andra nyheter som du kan se i dess helhet HÄR

Nästa nyhet på tur även denna från våra danska designgrannar, den 1 januari blev det nämligen officiellt att Carl Hansen & Søn kommer att relansera sidoborden Nesting Tables som är designade av den danske möbelformgivaren Hans J. Wegner, en möbel som lanserades för första gången år 1952.


Rebell Walls flörtar med det historiska och majestätiska i deras nya tapetkollektionmed namnet  Vintage Brocade. Oväntade, och ibland busiga detaljer tillsammans med frodig grönska och detaljerade blommor sätter scenen för Rebel Walls nya, djärva kollektion.
I Vintage Brocade blandas moderna uttryck med handmålade original från 1800-talet som bearbetats av Rebel Walls Design Studio. Färgskalan går från mörka murriga toner till härligt ljusa.
De magiska tapeterna och storslagna muralerna lanseras 2 februari 2023.
Foto & Styling: Isabell N Wedin & Anna Björkman

Le Klint’s bordslampa modell 343 ovan i bild, en bordslampa som designades år 1962 av Gunnar Billmann-Petersen, en lampa med lampfot i transparent glas speciellt framtagen för deras klassiska handvikta lampskärmar och tillverkas fortfarande år 2023.
Under många år hade bordslampan en karaktäristisk grön färg, men för att fira 60-årsjubileum av Model 343 lanseras nu bordslampan i färgen Smoke, läs mer HÄR

En av de första inredningsmässorna år 2023 är Maison & Objet i Paris som går av stapeln mellan 19-23 januari. En stor fackmässa som omfattar ca 10 stora utställningshallar samt även en del separata utställningar på stan.
Och som på så många andra mässor så finns det en Årets Designer , och nu våren är det den Paris-baserade designern Raphaël Navot som utsetts till just detta. Läs mer om honom och den utställning han kommer att skapa på plats i hall 7 genom att kika in HÄR


Zara Home har lanserar ett nytt tvättmedel som ska reducera spridningen av mikroplaster med upp till 80%. Det här låter ju väldigt bra, inte minst ifrån ett företag som producerar så mycket textilier som kan släppa ut mikroplaster i vattnet.

Inredningsbutiken Artilleriet har ju för vana att göra fina kostsamarbeten som säljs exklusivt hos dem, och nu är det ett samarbete med konstnärinnan Sofia Lind som är aktuellt.
Hennesmotiv ”Circle” är exklusivt skapad för Artilleriet och är en avbild av originalmålningen i oljepastell och gouache.
Motivet är ett utforskande av former och färger, begränsningar och möjligheter. Hon experimenterar med skärningspunkter mellan det abstrakta och figurativa. I den tryckta upplagan har man låtit penseldrag och strukturer i pappret vara synliga vilket ger en autentisk upplevelse av verket.

Och ännu lite nyheter från danska Carl Hansen & Søn som uppdaterat deras repetoar (som många andra i dessa tider) med inredningsaccessoarer i form av bla terrakottaurnor tillverkade hantverksmässigt i Spanien.
Ja, med inflation och ökade omkostnader för hushållen är det ett smart drag att skapa merförsäljning på detta sätt.

Senaste nytt våren 2023 hos finska Iittala är en hyllning till Alvar Aalto’s original kollektion från år 1936 i form av vasen och skålen ovan.
Iittala relanserar även de munblåsta glasen designade av Aino and Alvar Aalto, en serie som finns tillgänglig exklusivt under 2023.

Senaste nytt från Bemz som nu våren 2023 utökar deras sortiment och introducerar Terrazzo Collection, en vacker och färgstark kollektion med överdrag till kuddar och dynor, designade för uteplatsen.
Inspirationen till kollektionen kommer från Medelhavsländer där man tillbringar mycket tid utomhus, med att laga mat, umgås och vila.
Tygerna, bestående av vävda strukturer som tweed och bouclé med ränder och rutor, kan kombineras med mjuka neutrala basfärger och samtliga tyger är vattenavvisande, UV-beständiga och slitstarka. Kollektionen är kurerad av produktchefen Filippa Bonde på̊ Bemz.


Ovan i bild ser vi en glimt av våren hos Ernst Form där deras klassiska glasvas i olika storlekar har fått tre nya ljusa kulörer, grön, beige och vit inför våren 2023.

Danska Vipp lanserar en ny variant av deras klassiska pedalhink och denna tillverkad av 75%  återvunnet material.
Passande nog har man döpt denna soptunna till Rubbish, ja helt enkelt VIPP’s  klassiska pedalhink från 1939 enligt gällande miljö ch hållbarhetsperspektiv. Tipstack till Frida

jag har lärt känna så otroligt många människor via både bloggen och Instgram under de ca 14 år som jag har varit aktiv, en del har försvunnit ut i periferin av olika anledningar med andra stannat kvar om än via den kontakt vi har via sociala medier. En av dessa är Allan Torp som driver sajten Bungalow5  samt instagramkontot med samma namn *one to follow

Senaste nytt hos honom förutom att han nyss köpt ett jättegulligt hus,  är att han öppnat en egen web-shop med egendesignade produkter som du kan kika närmare på HÄR

Sist ut i veckans nyhetslista har vi relativt nyöppnade Soho House Stockholm , den första svenska klubbfilialen när det gäller konceptet  som först introducerades på 90-talet i London, och som sen blivit ett veritabelt imperium av exklusiva krogar, hotellrum, takpooler, barer, skönhetsprodukter och, ja, inredning. Konceptet sprids nu världen över och i deras eget designteam ingår 24 heltidsanställda inredningsarkitekter och 16 inredare. Detta är hus nummer 39 i ordningen och det återfinns i  Trefaldighetskyrkan på Östermalm i Stockholm,  en byggnad som Jonas Åkerlund först köpte för att göra till ett privathem.
Kyrkan som byggnadsminnesmärkt invigdes år 1894 och i den stora gudstjänstsalen där det en gång i tiden fanns 480 sittplatser kan numera Stockholms-medlemmarna luta sig tillbaka med en cocktail i specialdesignade fåtöljer.I somras hade Soho House 130 000 medlemmar globalt och 80 000 på väntelistan. Att vara medlem i alla hus kostar 32 000 kronor per år, och att »bara« vara medlem i Stockholm 15 000.  En klubb i Stockholm endast tillgänglig för den som har möjlighet att betala för medlemskap i densamma, funkar detta månne i mellanmjölkens och jantelagens urmoder?

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns i texterna ovan.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *