Inredningsnyheterna v.34 / 2022

av | aug 27, 2022 | Okategoriserade

Då var det dags att kika närmare på veckans inredningsnyheter från den gångna veckan, vecka 34 mera bestämt  och som hamnat under min radar på ett eller annat sätt.
I veckan gick ju Formex av stapeln uppe i Stockholm, den första riktiga upplagan så som vi är vana vid, efter det två år långa upphållet med hänsyn till pandemin.
Jag var inte på plats men tycker ändå att jag få se mycket därifrån tack vara sociala medier via Formex och Frida som även var där som föreläsare.
Ja, sen har det ju varit en del nyhetspresentationer och festligheter på stan, men mer om detta lite senare.

Sköna Hem utser ju årligen deras Årets Möbel, och i år 2022 går denna fina utmärkelse till pallen Unity, designad av ingen mindre än Monica Förster och producerad enligt gamla bosniska hantverkstraditioner av Zanat.
Den valvliknande pallen består av fyra delar från spillbitar  som var för sig svarvas fram, trätappar håller ihop bitarna och Zanats karvade mönster, syns på pallens sits och ben.
Zanat ligger i en trakt några mil utanför Sarajevo i Bosnien, och det lilla företaget har kommit att spela en stor roll i Monicas liv, och hon har i hög grad hjälpt till att göra det till en känd aktör på den internationella designarenan.

Och på tal om Formex, där fick designern Svea Barone mottaga priset ”Best in Show” i Design Talents, en tävling för oetablerade svenska och internationella designers som får möjligheten att visa upp sina produkter på Formex.
Svea Barone arbetar framförallt med blommor och på Formex visade hon upp sina lampskärmar skapade av blomblad.
Förutom nyss nämnda pris  så presenterades det nyinstiftade priset Formex Sustainability Award under mässan, priset är en del av Formex satsning på att vara den självklara plattformen för kunskap, god design och hållbar utveckling inom inredningsbranschen.
Under höstens upplaga av mässan får de utställande företagen  nominera produkter, och vinnaren presenteras sedan på Formex i januari 2023.

Josef Franks populära skåp 2192 även kallat wellpappskåpet har länge varit en del av Svenskt Tenns sortiment och nu hösten 2022 återlanseras det i en större storlek, perfekt för matsalen eller det stora sällskapsrummet.

I veckan presenterade Layered deras senaste kollektion med namnet  ”A walk in the park”, en kollektion i samarbete med konstnären Evelina Kroon som här satt sitt signum på deras mattor.
Kollektionen består av fyra olika mattor/mönster tillverkade av 100 % ull och med en färgpalett och mönsterprakt som sticker ut från mängden, och blir ett mellanting mellan bruksföremål och konstverk där den placeras i hemmet.

Nu i höst presenterar Bemz Design den exklusiva tygkollektionen Grounded Heritage Collection AW22,  en tydlig inriktning mot traditionella mönster med kreativt utvalda färgkombinationer som fått dess inspiration från modebranchen.
Kollektionen ifråga som visas här ovan  är framtagen av Bemz nya produktchef Filippa Bonde, som senast arbetade på Acne Studios.
Grounded Heritage Collection AW22 grundar sig i den trygghetslängtan som många har idag, vilket är en naturlig följd av hur världen förändrats den senaste tiden.

H&M avgreningen Arket öppnar upp deras första butik i Finland och närmare bestämt i Helsingfors i en tjusig fastighet enligt bilden här ovan.
Deras butiker sedan tidigare hittar du samtliga HÄR

Senaste nytt från anrika Skultuna ser vi här ovan i bild,  en klassiker i form av silversmeden Pierre Forsell’s ljuslykta i mässing som nu relanseras.
Ljuslyktan togs fram ursprungligen på 60-talet, hålen på originalet gjordes med svetsflamma men på denna återskapade lyktan skapas hålen under gjutning.

Båstad baserade företaget Beslag Design firar i år hela 50 år i inredningsbranschen och gör detta genom att släppa en jubileumskollektion i samarbete med Monica Förster.
Jubilee är en serie knoppar och handtag som är både klassisk och samtida, en hyllning där dåtid och framtid vävs samman i en industriell känsla.

En nyhet på bokfronten från brittiska designern Faye Toogood ser vi ovan i bild, en bok som skildrar designprocessen och det som omger henne i hennes arbete…

Den 17 augusti lanserade det svenska mattvarumärket Nordic Knots deras senaste tillskott  i form av The Merino, en kollektion som består av handvävda mattor och en filt i ofärgad merinoull, varumärkets mjukaste och mest högkvalitativa fiber hittills.
Mattan och filten har en stram design som drar blicken till dess detaljer som knutna merinotoffsar och är ett bra komplement till andra material som trä, sten och betong.
Senaste nytt från välkända Mateus ser vi här ovan i bild, en utökning med en kopp och fat som nu ansluter till serien Oyster som har funnits sedan tidigare.
En nyhet i många olika kulörer precis som Deras övriga sortiment.

Ovan i bild i sällskap av trendig italiensk marmor ser vi senaste nytt hösen 2022 från Hilke Collection, en nyhet som för övrigt presenterades under Formex nu i veckan.
Ljusstaken i fråga heter Lignano Sabbiadoro, och är designad av Hanna Wessman samt tillverkad i mellersta Sverige där de mjuka linjerna i ljusstaken bockas för hand.

IKEA har åtagit sig att hjälpa människor att minska vattenanvändningen i sina hem och redan idag har alla IKEAs duschar och kranar en inbyggd regulator som skapar ett optimalt vattenflöde.
För att ytterligare minska hushållens vattenanvändning påbörjade IKEA ett samarbete med svenska startupen Altered Company vilket banade väg för utvecklingen av ÅBÄCKEN vattenmunstycke ovan i bild. Munstycket passar alla vattenkranar från IKEA och de flesta övriga standardkranar, och i sitt ångläge kan ÅBÄCKEN minska vattenflödet ned till 0,25 liter per minut, samt ned till 1,9 liter per minut när munstycket är i sitt vanliga sprayläge. Det innebär att munstycket kan minska vattenanvändningen med upp till 95 % vatten i ångläge och 66 % i sprayläge, jämfört med de vattenkranar som vanligen används i diskho med ett normalt vattenflöde på 5,7 liter per minut. ÅBÄCKEN är dessutom delvis tillverkat av återvunnen plats och kan bidra till att minska mängden energi som används för uppvärmning av vatten.
ÅBÄCKEN vattenmunstycke kommer att börja säljas på alla IKEA-varuhus och online oktober 2022 och kommer att kosta 49 kronor

House of Finn Juhl har lanserat möbelserien ”Åkande” designad av Jonas Lyndby Jensen.

Tipstack till Frida, se mer HÄR

Danska Eilersen utökar deras sortiment med matbordsstolen Dinner, en stol designad av Jens Juul Eilersen, vilket både syns och märks i stolens uttryck såväl som komfort eftersom samma välkända kvaliteter, som med tiden blivit synonymt med Eilersen’s produkter.
Förutom att stolen är bekväm har den även hjul, något man har valt att lägga till så att man lätt kan vara sällskaplig runt bordet.

Boråstapeter skickade ut ett meddelande om att de ny har tagit fram deras populära tapetkollektion Forest  i en ny utökad exklusiv specialversion.
En minikollektion inspirerad av skogens lugn och livskraft, frodiga lövverk och en fantastisk detaljrikedom i helt nya mönster.

Stig Lindbergs ikoniska mönster verkar omåttligt populära just nu, ja fär inte så länge sedan så lanserade butiks kedjan en hel kollektion med hans mönster och nu är dessa aktuella igen minsann.
Först ut har vi textilföretaget Svanefors som valt mönstret Aster från 70-talet som kommer att synas på kökshanddukar, kuddar, dukar och gardiner samt även på en bricka och pappersservetter.
Nederst i bild ser vi en liten annan typ av nyhet, ja som en hyllning till Stig Lindberg (1916–1982) lanseras nu det röda vinet Berså Terra Alta på Systembolaget.
Detta sker i samarbete med Lars Dueholm-Lindberg som är son till Stig Lindberg, och detta är det första vinet någonsin som lyfter fram en historisk svensk designer.

Ett Hem firar i år att det var 10 år sedan som de slog upp portarna till Stockholm mest exklusiva, och smått speciella boutique hotell på Östermalm.
Ett hotell enligt konceptet att det är just ett exklusivt hem som man kliver in i och tar del av alla dess utrymmen, ja t o m köket finns tillgängligt i den mån att man kan välja att sitta och äta sina måltider där om man önskar.
Inrett med den mest åtråvärda design man kan tänka sig, ja här har man verkligen inte sparat på krutet någonstans.
I höst har man dessutom slagit upp portarna till en utvidgning av hotellet med fler rum osv och inrett av London-baserade Studio Ilse med Ilse Crawford vid rodret, och för att fira detta fantastiska koncept bjöd man in till storstilade kalas nu i veckan.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de företag som omnämns i texterna här ovan.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *