Inreda med vägglampor

I detta inlägget  tänkte jag försöka mig på att dela med mig av lite inspiration och användbara tips när det gäller att inreda med belysning, och då med fokus på hur man kan inreda med olika vägglampor
Just vägglampor är ju väldigt användbara och lättplacerade i hemmet, och kan användas till i stort sett all typ av belysning i hemmets alla rum.
En bra grundregel att ta till när det gäller belysning är att hellre välja många olika belysningskällor i ett rum än en enda stor ljuskälla med “mycket ljus”, ja faktiskt så många som 5-7 olika belysningskällor från olika lampkategorier bör man ha i ett rum om man ska inreda enligt konstens alla regler.

Ett bra sätt att komma igång är att utgå ifrån allmänbelysningen, dvs en taklampa som ger det övergripande ljuset i rummet och sen bygga på med punktbelysning och stämningsbelysning i form av spotlights, riktade vägglampor, bordslampor i fönster, golvlampa osv, vidare till mindre ljuskällor som tex levande ljus.
En lampa som tex vägglampa i industriell stil är enkel att fästa på väggen i en hörna i hemmet som känns lite undanglömd och mörk, och dessutom så är det ju en fin inredningsdetalj i sig förutom själva belysningsfunktionen.

Den här bilden tog jag när vi bodde på ett hotell i Turkiet för något år sedan, och just hotell tycker jag att man kan hämta riktigt mycket fin inspiration ifrån till sig egen inredningsstil.
Som tex sänglamporna som här satts i en spegel på väggen bredvid sängen, vilket blir riktigt fint och skapar dessutom extra rymd i rummet. Vill man ha mera riktat läsvänligt ljus så bör man istället välja en armatur som gå att rikta mer mot själva sängen.

Och här ytterligare en inspirerande bild från ett hotellrum på designhotellet At Six i Stockholm som verkligen anammat den industriella stilen på hela hotellet.
Här har man fäst vägglamporna i själva sänggaveln och dessa går att rikta så som jag nämnde ovan, så att man får bra läsbelysning när man ligger i sängen!

Väggbelysning i köket som tex här ovan är något som vi har sett komma allt mer de senate åren, och allra helst i de fall där man valt ett kök utan överskåp.
Här har man valt lite mindre väggarmaturer i form av AJ-lampan  från Louis Poulsen designad av Arne Jacobsen ursprungligen för SAS Royal i Köpenhamn.
Man skulle ju också kunna använda en likande vägglampa lika den som jag visade överst i detta inlägget eller varför inte en tjusig vägglampa med extra lång arm som lampan designad av Paolo Rizzatto från Flos?

Varje läshörna kräver sin riktade belysning och istället för den traditionella golvlampan kan man använda en vägglampa som den som jag har hemma hos mig, med två armar som går att svänga dit man vill ha ljuset riktat.

Jag har länge funderat på och letat efter en fin vägglampa i industriell stil till vårt badrum i sekelskiftesstil, men att hitta just badrumsbelysning som är något utöver det vanliga  och som samtidigt klarar kraven för att få placeras i våtrum är inte alltid det lättaste.
Hör alltid med en fackman vad som krävs just där du tänkt placera lampan, är det ett stort badrum där lampan placeras långt ifrån vasken, duschen osv så kan det funka med en vanlig armatur om man har tur.
Ett tips är även att kika bland utomhusbelysningen då även dessa är anpassade för att tåla stor mängder vatten.

Hoppas du blev inspirerad till att sätta igång och inreda ditt hem med fina väggarmaturer och för ännu mer inspiration kan du kika runt blad det digra sortimentet av vägglampor hos Lamp.24.

*Bild 1,2,3 och 5 Inredningshjälpen / *Bild 4 Louis Poulsen /*Bild 6 Jotun Lady

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.