Dagens grubblerier

av | nov 11, 2019 | *Affiliateinlägg med annonslänkar, Affiliate

Hej fina bloggkompis..
…så kom kvällen denna måndag i mörkaste november som känns lite extra mörk och trist med tanke på helgens händelser i Malmö med nya sprängdåd, dödsskjutningar och misshandel av en ung tjej som kämpar för sitt liv på sjukhuset…

När ska det slut?

För mig som bott i Malmö i många år så känns det helt enkelt snart ohållbart att bo kvar där jag känner mig inte trygg och vill inte befinna mig mitt i allt det där som sker.
Det må vara gängrelaterat som politikerna säger, men jag som boende i Malmö måste jag hela tiden leva med känslan av att mitt hem kan bli drabbat nästa gång eller också kan jag ha oturen att befinna mig på fel plats nästa gång….det är inte rättvist.
Det här är ingen politisk blogg eller plats för kontroversiella diskussioner, men eftersom jag är en grubblare av rang som oroar mig mycket, så kände jag ända att jag ville lätta lite på trycket.
Inombords.

Jag blir även upprörd över medias snedvridna sätt att rapportera nyheter gång på gång…var finns verklighetsförankringen hos journalisterna och för att inte tala om hos våra politiker?

Varför framställer man det som om det var en helt vanlig oskyldig 15-åring som var ute och åt pizza med sina kompisar när han ”plötsligt blev skjuten”, när det i själva verket är en 15-åring som ”arbetar som knarklangare” och är involverad i den undre världen i Malmö som ligger bakom allt det som sker i Malmö?
Ja, det är fruktansvärt att en 15-åring ett barn blir skjuten på öppen gata i Malmö, men kom även ihåg att detta barn var vuxen nog att syssla med gängkriminalitet och droger som många andra i hans ålder i Malmö, tyvärr….

När blev det ens så att att 15-åringar eller t om yngre åldrar säljer droger, bär vapen  osv i Sverige?

I skrivande stund kom det larm om en ny skjutning i Malmö nu ikväll….

Vi är inte i stan just nu och ärligt talat så längtar jag inte det minsta efter Malmö som stad, men saknar lägenheten när vi inte är där eftersom det i sig är vårt hem och trygga plats som vi haft enda sedan vi träffades för snart 10 år sedan….

Julstjärnan Oslo (adlink)fick hänga kvar på nåder av mannen om den är utan belysning tillsvidare, och ja det kunde jag jag köpa utan protest….

Helt nya och ett så uppskattat inslag i novembermörkret här i Båstad är de två hängande ljusstakarna (adlink) i svart metall.

En riktigt mysfaktorhöjare du ska få se…..

Jamen du ser ju, så himla fina i detta utförande HÄR och finns även i mässing (adlink) om du föredrar det.

Kram

6 Kommentarer

 1. Suzanne

  Håller helt och hållet med dig! Bra skrivet.

  Svara
 2. BM

  Ja, det är som du säger. Det är förfärligt och hyckleriet stort.
  Apropå julstjärnan – min mamma och jag brukade ta fram belysning i smyg. Adventsljusstaken på sekretärens nedfällda klaff syntes ju inte utifrån ;-)! Nu får vi fira första julen utan mamma, men en ljusstake har jag ”fuskat”med ändå. Tänd är den också…

  Svara
 3. Alexandra

  Jag håller verkligen med dig. Jag har inte varit och hälsat på i Malmö senaste året. Det känns inte tryggt att åka dit. Lider med er som bor där, det måste kännas fruktansvärt att ha det så otryggt i sin hemstad. Underbara, vackra Malmö!!!

  Svara
 4. Margareta

  Håller helt med dig !

  Svara
 5. W

  Tycker dock du glömmer en viktig sak – den där killen som blev ihjälskjuten var faktiskt ett s.k. vanligt barn en gång i tiden. Vem vet, det kanske inte ens var så längesen? När hamnade detta barn i den undre världen och framförallt HUR hamnar ett barn där? Det är så oerhört viktigt att ställa sig frågan HUR och VAD de vuxna i detta barns värld gjort eller inte gjort för att det skulle gå så snett?

  Och alla vi som anser oss att inte vara en del av denna värld (för där förstår jag hur du resonerar och kan känna igen mig) finns det ändå en struktur i vårt sätt att leva som gör att vi bidrar till detta systematiska utanförskap som gör att det är en viss typ av människor/barn/15-åringar som hamnar där? Och jag måste ju också inse att det faktum att jag fortfarande kan bo kvar i Malmö och känna att våldet som pågår inte berör mig (mer än att man inte vill vara på fel ställe plats) måste ju också innebära att jag är priviligerad på ett sätt som många andra i denna stad inte är.

  Så för att sammanfatta; förstår absolut ditt grubbleri men tycker att det finns utrymme för en mer nyanserad analys. Som sagt; ett barn föds inte till våldsmakare, knarklangare osv. Och går det snett innan man ens är myndig – ja då har vuxenvärlden svikit och det är framförallt det jag tycker ska belysas. Inte att man rättfärdigar att det var just han som sköts eller att medierna ska fokusera ännu mer på offrets dåliga sidor.

  Svara
 6. W

  Ett litet tillägg;
  Tänk om man hade använt samma resonemang om det rört sig om ett sexualvåldsoffer, en 15-årig tjej kanske.

  ”Ja, det är fruktansvärt att ett 15-årigt barn blir våldtagen på öppen gata, men kom även ihåg att detta barn var vuxen nog att syssla med prostitution, sex och droger som många andra i hennes ålder i Malmö tyvärr.

  Då gör det genast mer ont i magen. Så nä, jag tycker inte medierna borde fokusera mer på offret och skuldbelägga/rättfärdiga att just offret blev ett offer. Utan fokusera på hur tusan vuxenvärlden/samhället/politiker ska se till att inte fler barn hamnar där.

  Och jag hoppas att du inte tar detta som ett påhopp, vill bedriva en sansad diskussion och mitt intryck är att det är vad du också vill göra. Så som sagt – känner med dig och ditt grubbleri men tycker att vi borde fortsätta analyser och titta inåt i oss själva också.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *