Inredningstrenderna 2019

av | jan 3, 2019 | Trendspanat

Hej fina bloggvän, hoppas att du har det fint vare sig om du börjat jobba igen eller fortfarande njuter av julledigheten.

Ett nytt år innebär ju omstart på ny kula, nya trender att hålla koll på och inrednings- och designmässorna som avlöser varandra nu på våren är ju stående inslag för den som som är inredningsintresserad.
Trender i all ära, kul att hålla koll på och ta del av men inte att följa slaviskt anser jag, utan snarare att plocka russinen ur kakan och skapa sin egen personliga stil som man trivs med.
Att skapa ett ett hem från grunden med en stabil bas som man förändrar litegrann efter tidens gång, snarare än stora rockader är min melodi och även ett bra förhållningssätt ur hållbarhetssynpunkt.
Hållbarhet ja ett brinnande hett ämne som vi alla till mans bör engagera oss i så gott vi förmår, och med detta sagt blir det vare sig utfärdande av flygförbud eller köpstoppsförmaningar här hos mig utan en uppmaning till sunt förnuft i alla lägen.

1. Hållbarhet i fokus
Jag startar där jag slutade i min inledning ovan, för hållbarhet och miljö har ju varit och är ett tydligt och viktigt inslag i branschen under flera år. Så välkommet och välbehövligt och kanske kan det även leda till att vi hittar mera harmoni och mindre stress i vår tillvaro, jag hoppas på det.
Med inriktning mot ett mera hållbart och långsiktigt tänk när det gäller allt, ja inte bara hemmet utan hur vi lever våra liv och gör våra val på det stora hela.
Residence Magazine instiftade en ny kategori inför 2018 års Stora Formpris , Årets Miljöprofil,  och delade ut priset till Emma Olbers, ett tydligt tecken i tiden!

Formgivaren Emma Olbers på plats i Biblioteket som hon inrett inför nyöppningen av Nationalmuseum Stockholm.
Motivationen till priset som jag nämnde ovan löd ”Emma Olbers driver envetet och inspirerande sitt miljöfokus framåt sedan 20 år. Klimatmålen måste hållas, även i design­ och möbelbranschen. Emma är en föregångare som visar vägen framåt med en utsökt känsla för både form och inspirerande miljö­klokskap.”

2. Trendkulörer att ta fasta på 

Allt tyder på att trendkulörena från 2018 i mångt och mycket följer med även in i 2019.
Brända nyanser av rött som tex terracotta och rostbrunt samt rosa i alla dess nyanser, ja Pantone har ju utsett kulören Living Coral  som Color of the Year2019 vilket verkar vara en säker måttstock.

Ovan ser vi ett axplock av vårnyheterna hos Ellos Home och Mimou, och där ser vi även ganska tydligt att det är beige och offwhite som tar över allt mer som baskulör istället för vitt / kritvitt.
En varmare känsla som ger en ombonad känsla, och denna bas är ju lika lätt att utgå ifrån som vitt.

Beige i olika nyanser samt salviagrönt pekar Jotun Lady  på där de tar fram deras kulörspaning för 2019, och även detta ett säkert tecken som jag skriver under på.

3. Efter marmor kommer glas 

De senaste åren har det ju varit trendigt med marmorbord, och även om denna trend fortsätter ett tag till så får denna trend nu stark konkurrens av glasbord.
Snyggt som bara den men inte helt lättskött för den som är petig och pedantisk allt syns ju som bekant på detta material både uppifrån och nerifrån.

Trendiga glasbord hos H&M Home som sålde slut i ett nafs.

Vårnyhet hos Jotex (adlink)

Designglasbordet Puzzle från Eilersen

4. Tillbakablickar och designikoner från förr

Att olika designföretag kikar tillbaka på sin historia och plockar fram design från arkivet är en trend som pågått så smått under några år men nu tycker jag mig se denna trend i full blom.

Ett lysande exempel är  samarbetet mellan Artilleriet och formgivaren Jan Ekselius återupptar Artilleriet originialproduktionen av Etcetera som designades 1970.
Tillsammans med hantverkare med erfarenhet av Etcetera hos J.O. Carlsson och Forsbergs i Småland har tillverkningen återupptagits för att möta absolut högsta klass av kvalitet, komfort och hållbarhet i produktionen och serien består av tre delar Arm Chairj, Lounge Chair och Stool, och finns initialt i nio färger av sammetsvelour i 100% ekologisk bomull.

5.Trendiga hotell med tydliga koncept 

Trots alla förmaningar om att vi bör resa mindre, framförallt med flyg, ur miljösynpunkt så är just resor till härliga destinationer med tydliga koncept det som står högst upp på mångas önskelistor.
Trendiga hotell med en inredningsstil som är utöver det vanliga och gärna med tillgång till SPA osv kittlar våra sinen när vi ska boka resor

Ving’s otroligt populära hotellkoncept Casa Cook för en vuxen avslappnad holistisk och även designbetonad semestervistelse, Casa Cook, öppnar ännu ett hotell i grekiska Chania vilket jag redan berättat om, men nu finns det nytagna inspirationsbilder att spana in!
Ett personligt tips på detta område får bli nyöppnade Olea All Suits  som jag besöker i somras och som utsågs som ett av 10 bästa designhotellen 2018 av Dezeen.

6. Låt mattan ta plats

Mattor som inredningsdetaljer är något som vi ser allt mer av, ju större desto bättre och gärna en matta som sticker ut och tar plats snarare än något diskret som värmer under fötterna.
Vi ser både mattor med taktila mönster och mattor med djärva mönster och kulörer som nästan är att likna vid konstverk.
Lägg på golvet eller häng upp på väggen!

Mattan Ogeborg Zen designad av Axel Bjurström med dess vackra böljande taktila mönster blir en vacker inredningsdetalj i ditt hem.

Marmorerad matta från Layereds nya kollektion som bär namnet Stone.
Layered har garanterat bidragit till de senaste årens trender på den svanka marknaden när det gäller mattor så vill du ha senaste nytt så spana in deras sortiment.

7.  Japanska influenser 

En inredningsstil med japanska influenser med lugn och harmoni i fokus och få element som samspelar i perfektion är något som är på frammarsch just nu.
Stilsäkra stylisten Lotta Agaton  som välförtjänt utsågs till Årets Inredare 2018 av Residence Magazine, sätter stilen på pränt i nyproduktionsprojektet 79 & Park som du ser här ovan och i dess helhet HÄR.

Precis som inredningsarkitekterna bakom Joyn Studio som fick uppdraget att designa om fem sviter och 42 standardrum på badhotellet Yasuragi utanför Stockholm.
De nya rummen andas hållbarhet, harmoni och genuin japanska känsla som hela hotellet är känt för.

8. Brunt i köket 

Efter först en era med vita kök med inslag av massor med marmor följt av mörka kök med fördel svarta luckor, ser vi nu att de bruna träslagen åter tar plats i vår kök.
Stark trendsättare när det gäller kök just nu är Nordiska Kök som gång på gång hänför oss med deras fina köksdeign!

9. Låt det gröna ta plats

Glöm det det där med små växter som trängs på fönsterkarmen och låt istället det gröna frodiga ta rejäl plats i ditt hem.
Jag har lyckan att ha en gigantisk fiolfikus i mitt hem och blir genuint glad varje gång när jag ser denna skönhet, ja lite som att ha en julgran i sitt hem året runt fast undan pyntet…
Parallellt med den gröna naturliga vågen ser vi även att konstgjorda växter blir allt mer populära, ja vi kan ju nämna bordsdekorationerna som tog plats vid Nobelbanketten nyligen och mer av samma vara sägs komma…

10. Högblankt och krom

Efter en tid av massor av inslag av mässing och både borstade och matta varianter av denna metall, ser vi nu att det kommer betydligt mer av det högblanka och metaller som silver, krom och rostfritt.
Två lysande exempel ovan är nya serien Matrix designad av Monica Förster för Georg Jensen samt en ny ljuslykta som du hittar hos Ellos Home.

*Samtliga bilder ovan är pressbilder från respektive förtag som omnämns i texterna som tillhör bilderna / länkat.

2 Kommentarer

  1. Inredningshjälpen » Inredningsnyheterna v.01 /2019

    […] Sist men inte minst vill jag även tipsa Dig om min trendspaning för 2019, om du missat denna så hittar du den i sin helhet HÄR […]

    Svara
  2. Inredningshjälpen » SDW2019 Guest of Honour Neru & Hu

    […] Arflex, Moooi, Poltrona Frau mfl. Läste du min trendspaning som jag skrev i början av året HÄR då har du koll på att japanska/asiatiska influenser trendar just nu, och denna utställning är […]

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *