Inredningsnyheterna v.48 / 2018

av | dec 1, 2018 | Veckans Inredningsnyheter

Veckans svep med inredningsnyheterna från den gångna veckan inleder jag med en tillbaka blick på ett inlägg där jag sammanfattade Stockholm Furniture & Design Fair 2018 och där jag tyckte mig se ett tecken i tiden, angående vem/vilka som sätter tonen för den framtida svenska inredningsbranschen.
Jag pekade på kvinnliga företagare, designers och stylister som är tongivande och visar vägen för det som komma skall.
Jag skrev ju något i stil med “färgstarka, drivna och inspirerande kvinnor som visar vägen”, och så är det, och på väldigt bred front just nu och detta visar om inget annat listan med vinnare av Residence Stora Formpris 2018 som delades ut nu i veckan.

Jag lyfte bla fram Hanna Nova Beatrice som är chefredaktör för nyss nämnda inredningsmagasin, Layered som drivs av Malin Glemme, Stockholms Auktionsverk och Mette Rode Sundström, Lotta Agaton som enligt mig gör de bästa stylingarna och inredningskoncepten just nu, Emma Olbers, Lisa Hilland och sist men inte minst Sandra Asplund som driver Asplund vars ny kollektion fick stående ovationer unisont under mässan och så även nu veckan.
Vill du läsa det inlägget igen så finns det HÄR

I veckan delade som sagt Residence Magzine ut deras Stora Formpris som instiftades 2005, ett pris som  hyllar och lyfter fram årets främsta kreatörer, arkitekter och designer .

Priset delas ut i elva kategorier inklusive Årets designer, Årets producent, Årets arkitekt och Årets nykomling,  Årets Lauritz icon award, ett samarbete med auktionshuset Lauritz.com med syfte att hylla långsiktighet i designbranschen samt pris till Årets inredare för fjärde gången i år och nu i år introducerar des helt nya kategorin Årets miljöprofil ett ämne som ligger helt rätt i tiden.

Priset till Året Inredare gick till ingen mindre är helt fantastiska Lotta Agaton Sveriges egna stylistdrottning som sätter stilen som ingen annan och juryns motivering nedan säger ju det mesta.

”Stylistdrottningen Agaton har tagit ett naturligt steg uppåt, från prylar till fast inredning. Med agatonsk stilsäkerhet, känslan för udda detaljer och ett gäng knivskarpa inredare vid sin sida tar hon sig an det större inredningslandskapets stilkoncept, lyxbostäder, bostadskvarter och varumärken.”

Stort grattis till Lotta

Årets möbel!
Som sagt Asplunds nya kollektion som lanserades tidigare i år har fått otroligt mycket uppmärksamhet i allmänhet, men framförallt är det bordet Palais designat av Anya Sebton, Eva Lilja Löwenhielm som synts överallt under det gångna året.
Så, ingen tvekan om att detta är Årets Möbel!

Priset till Årets Miljöprofil går välförtjänt till ingen mindre än Emma Olbers vars alster jag ofta visat här i bloggen.
Kreativitet och design i kombination med en ständig strävan efter att sätta hållbarhet och miljö i fokus och nu senast var ju Emma Olbers aktuell som formgivare för det nya biblioteket på Nationalmuseum Stockholm.

Priset Årets Producent kammades hem av Nordiska Kök och deras kökskoncept har verkligen synts överallt under det senaste året, och inga som helst konstigheter med det för snyggare kök är svårt att hitta.

I ett unikt samarbete mellan Artilleriet och formgivaren Jan Ekselius återupptar Artilleriet originialproduktionen av Etcetera som designades 1970.
Tillsammans med hantverkare med erfarenhet av Etcetera hos J.O. Carlsson och Forsbergs i Småland har tillverkningen återupptagits för att möta absolut högsta klass av kvalitet, komfort och hållbarhet i produktionen och serien består av tre delar Arm Chairj, Lounge Chair och Stool, och finns initialt i nio färger av sammetsvelour i 100% ekologisk bomull.

Arket öppnar deras andra butik i Sverige  i vår andra största stad, stort grattis Göteborg!
Butiken slår upp portarna den 7 december och kommer att ligga på Östra Hamngatan 39, och där kommer även finnas ett café.
Och apropå  Arket så har de även släppt en alldeles egen kokbok (adlink) med vegetariska rätter för varje årstid skapade av kocken Martin Berg.

Livrest lanserar Collector’s Edition No.1, en limiterad upplaga bokstativ producerade i Italien av italiensk travertin och säljs i en upplaga om 10 st numrerade exemplar.

Att Ving’s otroligt populära hotellkoncept Casa Cook för en vuxen avslappnad holistisk och även designbetonad semestervistelse, Casa Cook, öppar ännu ett hotell i grekiska Chania vilket jag redan berättat om men nu finns det nytagna inspirationsbilder att spana in!
Garanterat slutsålt hela säsongen 2019!

Älskar den nya smyckeskollektionen med nordiska skogsdjur designad av Krista Kretzschmar för
Skultuna
Så fina julklappar ja vem vill inte ha ett armband med skogsharar eller rådjur?

Vincent Van Duysen har släppt en ny bok om sina alster under de senaste 10 åren.

Möbelmässan Stockholm Furniture & Light Fair instiftar ett nytt designpris med namnet Born Classic i samarbete med auktionshuset Bukowskis som även utgör juryn.
Utmärkelsen går till en produkt formgiven av en designer eller tillverkad av en producent från Skandinavien, antingen möbel eller belysning som har kvaliteter att bli morgondagens designklassiker. Syftet är att uppmärksamma och uppmuntra god hållbar design.

Italienska Alessi  experimentera med spännande detaljer och kreativ utveckling av klassiska grytor och kastruller i samarbete med den spanska arkitekten och industridesignern Patricia Urquiola.
Resultatet är serien Edo med inspiration från hennes egna baskiska rötter men också från den japanska befolkningen och det latinamerikanska språket.

Varumärket Ceannis firar 30 år med ett nytt designsamarbete med Bookbinders Design och har tagit fram en limiterad upplaga av anteckningsböcker präglade med Ceannis signaturmönster Flower Linen.
Böckernas omslag av högkvalitativ bokbinderiväv kommer i mörkblått, svart, puderrosa och ljusgrått med prägling med silver, guld och blindprägling och kommer att finnas till försäljning i Bookbinders Designs konceptbutik på Drottninggatan 82  från vecka 49.

Sist men inte minst en avslutande bild från ett av veckans fina Hemnet-span som det blev totalt två stycken denna veckan.

Vill du spanar in dessa så kikar du HÄR

*Samtliga bilder är pressbilder från respektive företag som omnämns i samband med bilden.

 

2 Kommentarer

  1. Lotta Agaton

    Tusen tack för dina fina ord Anette, det värmer verkligen! He en fin första advent! Kram Lotta

    Svara
  2. Lotta Agaton

    Tusen tack för dina fina ord och inlägg, det blev jag väldigt glad för! Ha en fin första advent! Kram Lotta

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *