Att vakna till elakhet

Jag vet egentligen inte vad jag ska skriva just nu, jag känner mig bara tom och ledsen och tycker mest det känns meningslöst.
Efter mitt inlägg igår om min nya baddräkt så lade jag upp en av bilderna på Instagram, tidpunkten gör det var sent på kvällen här i Thailand, så strax därefter gick jag till sängs.
I morse när jag vaknade möttes jag av ett kommentarsfält under bilden av sällan skådat slag, och det var ingen läsning som bidrog till en bra start på dagen.

Jag blev både ledsen och arg på samma gång,för vem har rätt att kommmentera mitt utseende på ett sådant nedlåtande och förnedrande sätt?
Det är inte ok.
Jag har aldrig utgett mig för att vara någon förebild  när det gäller kroppsideal, eller något annat för den delen, utan försöker bara var min bästa version av mig själv vad det än gäller.

Do no harm som det så fint heter, ”alla har rätten till sin egen kropp”, ”du är fin som du är” och alla andra fina uttryck som vi använder oss av, gäller alltså inte om andra kvinnor anser att en annan kvinna (som de inte känner överhuvudtaget) är för smal?
Då är det minsann fritt fram att berätta hur hemsk vederbörande ser ut, att hon är en dålig förebild, anorektiskt etc.
Det var kommentarer om att man skulle sluta följa mig på Instagram eftersom jag är en dålig förebild osv och ja, det var en hel del som avföljde mitt konto igår….

För att jag lade upp en bild på mig själv i baddräkt, vilket jag ångrar djupt idag och min första reaktion var att radera allt och antagligen kommer jag aldrig mer att visa mig i baddräkt eller liknande igen här i bloggen eller på Instagram.
Det kan det aldrig vara värt.
Jag visste inte att jag var tvungen att se ut på ett visst sätt för att göra det.

Men så tänkte jag en vända till, de otroligt elaka och sårande kommentarerna hade nämligen även fått svar på tal av stöttande kvinnor och män.
Som hade modet att ryta ifrån och säga att nu får det vara nog, och som visade mig så mycket kärlek på alla sätt och vis.
Så inlägget får ligga kvar, åtminstone för nu för kärlek övervinner allt även om det är grymt jobbigt ibland.

Och nej jag ska väl inte behöva försvara mitt utseende, om hur smal jag är eller inte, om mina händer ser ut äckliga ut osv osv, eller vad säger du?
Skulle någon ifrågasätta och skriva elaka kommentarer om jag var mullig eller t om mycket överviktig, bara hade ett ben, inget hår eller femton tår?

Jag har alltid varit relativt smal, tränat och rört på mig mycket vilket jag gör ännu idag eftersom det lindrar min spänningsvärk och förebygger så att jag får färre migränanfall.
Jag dricker aldrig alkohol eftersom även det utlöser min migrän, jag röker inte osv men skulle söndriga dömma eller komma med pekpinnar till dem som gör det.
Migränanfallen kommer annars i skov, alltid i samband med PMS och kan i värsta fall vara i tre dagar och göra mig sängliggande.

Jag har även de senaste två åren fått aggressiv Afte (obotlig sjukdom) som gör att jag får som munsår fast inuti i munnen, på tungan osv vilket gör att jag måste utesluta vissa saker helt från min kost och allra mest problem får jag om jag äter paprika och chilli i all former.
Det räcker med minsta lilla dolt i en maträtt eller produkt för att såren ska blomma ut igen.
Efter att jag upptäckt detta har jag även blivit varse att just paprika, paprikakrydda, alla typer av chilifrukter osv finns i väldigt mycket även om det inte ser ut så om man inte läser det finstilta, frågar ordentligt när man beställer mat osv.

Värst är det så klart när jag äter ute, trots att jag berättar, frågar osv blir det så gott som alltid missförstånd kring detta och en massa strul med det som jag ska äta.
Så pass att jag börjat tycka att jag är till besvär när jag ska beställa mat på restaurang osv, om du bara visste hur mycket chili det ska hackas ner i allt även om det inte står på menyn.

Så ja, på det sättet har jag allvarliga problem då jag nästan alltid oroar mig för att jag ska få i mig något som utlöser Afte, men jag känner ändå inte att jag behöver varken förklara eller försvara mig på något sätt egentligen.

Jag har tex aldrig rapporterat om alla de gånger jag varit sjuk i migrän eller varit så sjuk av Afte att jag varit sängliggande i feber och behövt ta både penicillin, kortison och smärtstillande för att uthärda smärtan och endast kunnat dricka allt vatten osv.

Slutligen vill jag från botten av mitt hjärta tacka alla som skrivit så snälla och stöttande kommentarer på Instagram, och anledningen till att jag inte svarat, kommenterat osv är som sagt för att jag ovetande sov när allt detta pågick som värst.

Men detta i fokus tror jag trots allt att det finns ett litet hopp om en bättre framtid där tjejer i alla åldrar, vuxna och medelålderskvinnor samt äldre kan vara snällare mot varandra eller åtminstonne sluta att utagera elakt bara för att de kan gömma sig hemma bakom sin skärm.

Önskar Dig en härlig söndag.

18 reaktioner på “Att vakna till elakhet”

 • G skriver:

  Fan ta alla kräk som slänger elakheter omkring sig utan att våga se mottagaren i ögonen.
  Den som inte får kärlek kan heller inte ge
  Älskar dig som du är, min lilla vackra underbara fru

 • Anna skriver:

  Du ska aldrig behöva förklara dig för att du är den du är, än mindre för ditt utseende, personligen tycker jag att du är en fantastiskt inspirerande kvinna med en fantastiskt snygg baddräkt! Njut av resan, inga troll förtjänar din uppmärksamhet.

 • Sarah skriver:

  All kärlek till dig Anette, precis som du skriver kämpar vi alla med vårt på ett sätt som ingen annan känner till, förstår eller ska lägga sig i. Alla gör vi så gott vi kan och du är jättefin oavsett vad någon idiot skriver här eller på Insta❤️❤️❤️

 • BLM skriver:

  Hej! Du är sååå söt o verkar så trevlig!!
  Kramar i massor!

 • Josefin skriver:

  Det gör mig VANSINNIG att du ska behöva berätta privata saker om dig själv för att några andra idioter känner att de har rätten att spy ur sig en massa fulheter!! Jag dog personligen snygghetsdöden när jag såg bilden och har googlat ihjäl mig efter var man kan hitta denna ljuvliga baddräkt som jag MÅSTE ha. Men det är klart. Jag som är lite mullig skulle väl inte få så vackra kommentarer jag heller om jag la ut en bild 😉

  Nej, fula ord ur fula munnar hoppad jag du slipper framöver. Du är så galet vacker att man tappar andan, det har jag tyckt sen första gången jag kikade in på ditt konto. Och ja, jag gör mig skyldig till avundsjuka tankar, för åh så jag önskar att jag var så vacker som du.

  Stor varm kram till dig kloka, underbara kvinna! Hoppas du får en fortsatt fin semester i din assnygga baddräkt!

 • V skriver:

  Kära Anette, jag förstår mig inte på människor som tycker sig ha rätten att kommentera om någon annans utseende. Du ska heller inte behöva förklara dig, som någon annan skrev tidigare, men jag vill ändå tacka dig för att du nämnde din problematik kring migrän och spänningsvärk. Jag har själv problem med detta och blir precis som dig, sängliggande i flera dagar. Jag får också dålig aptit under dessa dagar, vilket har lett till att jag gått ner i vikt. Jag är trött på att folk kommenterar kring min viktnedgång, men det viktiga är att jag vet att jag lever hälsosamt! Idag är det den femte dagen som jag har migrän och när jag läste detta inlägg så kändes det på något sätt skönt att veta att jag inte är ensam, så tack ännu en gång! Och glöm inte att du är snygg och fin precis som du är!

 • Vera vesterberg skriver:

  Du är väldigt duktig. Jag tittar på din blogg varje dag och älskar der du gör.✨

 • Laura skriver:

  Hej! Har inte läst din Instagram. Ville bara skriva här för att det var otroligt ledsamt och tråkigt att du fått såna kommentarer! Min mamma är rätt smal och har alltid varit och också fått elaka kommentarer hela sitt liv och har förstått att folk verkar tycks att det är helt okej att go bananas på smala personer. Det är verkligen inte okej att kommentera andras kroppar hur man än är byggd. Hoppas du kan njuta av semestern ändå!

 • Catharina skriver:

  Absolut inte ok med elakheter! Tycker du gör ett toppenjobb med din blogg. Skickar några kramar ❤️

 • Sandra skriver:

  Jag blir helt paff… hur kan någon tycka att det är okej att skriva ner en annan människa på det sättet du beskriver? Såg inlägget när du visade baddräkten och jag tyckte att både den och DU var superfina! Du gör helt rätt som väljer att fokusera på vettiga människors inlägg och strunta (så gott det går) i alla andra. Kram!

 • Leah skriver:

  Alltså nä fy vad arg jag blir, det är inte ok att folk skriver så!! Jag är inne på din blogg varje dag, jag tycker att du verkar vara så en sån jäkla fin människa, genomtrevlig och vacker inifrån och ut! Jag tycker om att du alltid är så otroligt trevlig och engagerande i allt du gör, att du jobbar så hårt och att du alltid peppar dina läsare. Du är superhärlig helt enkelt! Du ska absolut inte behöva försvara ditt utseende, det är bara du som får tycka till om ditt utseende. Jag hejar på dig! <3

 • Linda skriver:

  Jag tycker att det är förfärligt att du skall behöva förklara dig. Har man inget snällt att säga kan man hålla tyst men denna typ av kommentarer säger mer om dem än om dig. När det gäller Afte så har min mamma det och jag förstår hur hemskt det kan vara. Min mamma hade tur och träffade en läkare som visste hur det behandlas och med hjälp av rätt medicin slipper hon nu dessa hemska blåsor. Hoppas du också kan få hjälp! Kram

 • Maria essung skriver:

  Jag blir så förvånad över människors och kvinnors beteenden. Varför behöver de ens kommentera? Vad är det som får folk att vilja såra någon annan. Fortsätt fokusera på de positiva kommentarerna ❤️ Uppmuntran och kärlek❤️
  Jag är så glad och tacksam för dina grymma och toppenbra inlägg! Gå på din känsla och fortsätt vara DU! Kram❤️

 • Malin skriver:

  Vilket fantastiskt svar Anette! Tycker dock att det är väldigt sorgligt att man överhuvudtaget ska behöva förklara varför man ser ut som man gör eller varför man väljer att avstå alkohol.

  Ha en fortsatt underbar resa!

 • Elina skriver:

  Fast har man ett offentligt konto och är en inspiratör för så många så har man faktiskt ett offentligt ansvar. Det är liksom dealen man får anamma. Jag reagerade också väldigt starkt på bilden då jag själv är mycket smal och kämpar med maten.

  En studie som gjordes nyligen visade att kvinnor tänker på sin kropp var 30e sekund sin vakna tid. Det är verkligen ett megaproblem.

  Vi behöver alla ta ett steg tillbaka (oavsett om vi har öppna eller stängda konton) och tänka till; ”vad är det för signaler jag sänder ut med den här bilden?”. Tro mig, jag har själv tagit bort smala baddräktsbilder på mig efter att vänner frågat ”hur mår du?” Och jag tackar dem för det. Det är så lätt att bli fartblind i den här Skruvade världen

 • Sofie skriver:

  Du är fin precis som du är! Precis som vi alla är 🙂 Gilla olika! Jag tycker din blogg är toppen! Kram

 • Anette,
  Tänk att folk kan vara så oförskämda. Du har en oklanderlig smak när det gäller både inredning och kläder. Alltid så snygg. Du inspirerar mig på många plan. Och det är oförskämt att kommentera människors vikt om man inte är nära och verkligen är oroad (gäller både över och evt undervikt) och inte ens då får man bete sig hur som helst. Det låter f.ö. himla besvärligt med paprikaallergier och jag förstår att det hämmar. Du har inget att skämmas för, även om jag förstår att du blev sårad och ledsen. Jag såg inte de hemska kommentarerna, för då hade jag sagt något till de oförskämda. De som inte skrev, eller som skrev trevligt är betydligt fler än de elaka, fast det kändes tvärt om. Kom ihåg det. Njut av semestern

 • Maria skriver:

  Du är fantastisk! Du har en positiv, kreativ och inspirerande blogg. Det är ett nöje att följa dig💕

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.