Nya tider och med den nya idéer och visioner

av | feb 22, 2018 | Inredningstankar, Trendspanat, Veckans Inredningsnyheter

Med både den stora möbelmässan IMM Cologne och Stockholm Furniture Fair 2018/Stockholm Design Week 2018 hyfsat färskt i minnet tänkte jag ta upp ämnet mässors vara eller icke vara i framtiden.
Ett ämne som både diskuterats i mässgångar och pressrum de senaste åren, och jag har själv haft mina funderingar, och har väl inte minst de senaste två åren kunnat konstatera att intresset för mässorna har svalnat inte minst när det gäller antal inredningsbloggare som besöker dessa.
För kanske 5-6 år sedan var ”alla där” och nu är det typ ingen som åker längre, och det finns säker ett antal faktorer som spelar in.
Samma sak när det gäller de utställande företagen, det diskuteras flitigt vilken/vilka mässor som man ska satsa på, hur ofta man ”måste ställa ut” för att visa att man är ”med i gamet”.
En orsak som säkert är stor del i det hela är själva kostnadsaspekten, det är otroligt dyrt att ställa ut på en mässa med allt vad det innebär, och även att åka och besöka de stora mässorna i Europa är en kostsam historia.
Förra året var det så hysteriskt dyrt med hotell i Milano under Milan Design Week att vi helt enkelt inte åkte dit, ett ganska dåligt hotell tar under den veckan ca 5000 kr/natten och sen måste man lägga till kostnader för flyg, transport till och från mässan och olika event i stan, matkostnader osv.
Jag vill gärna åka till Milano i år men har tyvärr inte bokat vare sig flyg eller hotell, så vi får se hur det går.

En annan starkt bidragande orsak till att mässorna inte lockar i lika stor omfattning längre, är väl att allt fler har blivit otroligt duktiga på att skapa visuellt material i form av pressbilder osv som tas fram i samarbete med namnkunniga designers och fotografer.
Allt sådant material och info om nyheterna skickas ju ut ”till alla i branschen” i god tid före lansering, så när mässorna väl drar igång så känns det som om man redan har sett allt och ibland t om bättre framställt än vad som är möjligt i en mässmonter.

En tydlig tendens som har med mässorna och de kostnader som det innebär att delta som utställare att göra, är att vi ser att allt fler ”söker nya och lite mer spektakulära vägar” för att visa upp sig.
Mängden enskilda utställningar med location i den stad som är aktuell för mässa ökar för varje år känns det som, och i år var det mer av den varan än någonsin förr i Stockholm..
Att nämna från veckan i Stockholm är tex Dux Spaces som gjordes i samarbete med  Lotta Agaton på Museum of Performing Arts, A Quiet Reflection som gjordes av japanska möbelproducenten Ariake i samarbete med Residence Bookazine/Hanna Nova Beatrice, Wästberg mfl, sen hade vi De la Espada som bjöd på en teatralisk uppvisning av deras nyheter, Layered som gjorde en fin utställning i samarbete med Stockholm Auktionsverk, HAY som visade upp deras uppdaterade New Order med en utställning hos deras agent Gulled och IKEA hade pressvisning ute på Skeppsholmen mfl mfl.

Och vad har då bilden överst i mitt inlägg med detta lite svamliga resonemang att göra?
Jo, det är en bild från brittiska Tom Dixon sonnu i dagarna  låtit meddela att det inte blir något deltagande vid Milano Design Week eller Salone del Mobile 2018.
Istället blir det en världsturné under 90 dagar där nyheterna kommer att visas på olika sätt, och resan går från Casablanca till Reykjavik, Singapore, Toronto, Cape Town, Berlin, lima och Sydney Austrailen.
Vidare kan man läsa sig till att Tom Dixon framöver endast kommer att delta i designveckan i Milano vartannat år, för att verkligen kunna ge ALLT vid varje tillfälle, och just det där slår huvudet på spiken, tycker jag.
SKA man ställa ut på en mässa så ska man verkligen ha något nytt och intressant att ställa ut och kunna gå all in med alla tänkbara resurser, att göra det lite halvhjärtat och halvdant är helt utkastat och inte sunt i längden.
Jag tror det är så som de flesta resonerar och tar sina beslut just nu.
Och samma sak när det gäller att besöka nyss nämnda mässor, man får helt enkelt överväga vad det ger och hur mycket man är beredd att satsa på varje mässa, både när det gäller tid, pengar och engagegmang.

Bland nyheterna som visas upp under turnén nämns Black Melt med optiska effekter, silverklädda stoppmöbler, en uppdatering av Supertexture Textile kollektionen and glasprodukter till det dukade bordet.
Doftljusen med terazzobehållare är också hyfsat nya och fina, tycker jag.

*Pressbilder Tom Dixon

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *