Inredningsnyheterna v.10/2023

av | mar 11, 2023 | Okategoriserade

Hej fina bloggföljare, vad kul att du är här och hälsar på igen!

Kanske är du här som många andra för att spana in senaste nytt från inredningsbranschen som jag listar här hos mig varje lördag sedan ganska många år.

Ja, inredningsnyheterna från den gångna veckan är det dags för igen och mera exakt de nyheter som jag nosat upp under v.10. En vecka som kanske inte mest gjort sig känd för nyss nämnda nyheter utan mera för snösmockan som kom nu i veckan och suddade ut allt vad vårkänslor heter, men snart fina vän kommer våren tillbaka!

Först ut har vi senaste nytt på belysningsfronten från det danska designföretaget Gubi som vi ser här ovan i bild, en nyhet med modifikation då detta är en portabel version av den redan befintliga kollektionen Seine designad av designstudion Space Copenhagen.

Inspirationen kommer från hur ljuset förflyttar sig på Seine och den drömska atmosfär som då bildas…

…och här ännu en nyhet från Gubi i form av soffbords-serien ovan designad av OEO Studio som hämtat inspiration till borden via deras resor på Pacific Coast.

Borden har fått namnet Carmel Table och har en bordsskiva av keramik. Borden kommer i olika utföranden och kan användas såväl ute som inomhus.


Ovan i bild ser vi det senaste designsamarbetet hos Jotex som slagit sina påsar samman med Maja Johansson Starander för att ta fram en ny limiterad mattkollektion. Kollektionen som hon har tagit fram tillsammans med Jotex består av fem tuftade mattor. Alla unika i val av form och utseende. Alla tillverkade i svenska Blekinge av företaget HITEX, som i sin tur designar och skapar robotar speciellt framställda för tuftning världen över. Bilderna är tagna Gathenhielmska huset, en av Göteborgs äldsta profana byggnader, och där ligger även designern Maja Johansson Staranders studio. 

Den nya lampserien Portable från brittiska Tom Dixon är en serie som är inspirerad av de ikoniska lampmodellerna Melt, Bell och Stone och dessa kommer att lanseras på Salone del Mobile i Milano (18-23 april). De uppladdningsbara lamporna i serien är väldigt uttrycksfulla, skickligt konstruerade och mycket kompakta i storlek.

Och här ovan i bild ser vi ännu en belysningsnyhet men denna från hemmaplan och i dubbel bemärkelse eftersom företaget i fråga kommer från Zlamp med bas i Anderslöv, den lilla ort mellan Trelleborg och Ystad där jag växte upp.
Lampan Karl  är ingen nyhet i sig men nytt nu inför våren 2023 är att lampskärmen går att få med skärm av läder, och denna lampa finns även som bordslampa.

Spana in den nya fina påskduken Vårfågel med blocktryck i gult som nu finns hos inga mindre än Svenskt Tenn , en bordsduk som är galet fint tycker jag.

I veckan damp det ner ett pressmeddelande från IKEA som vill visa upp deras vårnyheter som kommer ut i deras blågula världskända varuhus i april månad.
En hel massa inspirationsbilder fanns det med idel varma terrakottatoner för att visa upp tex köket Nickebo återvunnet trä klätt i en folie gjord av huvudsakligen återvunnen plast, bordet OLSERÖD, ett funktionellt bord som lätt förvandlas från ett lite högre sidobord till ett lägre soffbord, KLARBÄR krukor med fat som fungerar lika bra utomhus som inomhus samt KAPPELAND, en handvävd lampskärm i rotting mfl.
Stilen fångar mjukheten och enkelheten och lyfter fram kvalitet och taktilitet, beige och krämiga toner i kombination med rotting, jute och bomull.
Säljstart: April 2023 på IKEA.se och i alla svenska IKEA varuhus

Hammershøi Summer ovan i bild är en uppdatering av den klassiska servisen som har funnits i många år hos danska Kähler.
Först kom ju en vinter/julvariant av servisen med dekorativt mönster för högtiden i fråga, och nu ser vi alltså en ny variant med sommarmotiv.
Ja, här är själva essensen av sommaren i full blom, förevigad på utvalda delar i Kählers populära Hammershøi-serie. Konstnären bakom dekoren heter Rikke Jacobsen, och inspirerades till denna av den danska sommarens magiska former, färger och känslor.

​Senaste nytt från parfymhuset Byredo är deras omtyckta pläd Alphabeta Blanket i fyra olika limiterade lagfärger Team Color Collection , ja här har Ben Gorham grundare av Byredo inspirerats av lagkärleken som bara finns inom sport och då mera signifikativt från basketvärlden.
Och ja, det finns en koppling då Ben Gorham själv har ett förflutet som basketspelare.

H&M HOME  presentera för andra året i rad ett fortsatt samarbete med kvinnliga konstnärer för kollektionen “For the Love of Art”, i år i samarbete med sydafrikanska konstnären Lulama Wolf och amerikanska konstnären, poeten och författaren Amber Vittoria. Kapselkollektionen består av produkter som kreatörerna tolkat var för sig.
Lulama Wolfs föremål består av en matta, en jaquard-virkad filt, tuftade kuddfodral i tre storlekar samt handmålade tallrikar. Amber Vittoria’s del av kollektionen består av en matta, kuddfodral i sammet i olika storlekar, tallrikar i två dimensioner samt tre posters märkta med hennes personliga poesi och grafik. For the Love of Art-kollektionen lanseras i utvalda butiker och online på hm.com/home 16 mars 2023.

Gunnebo Castle Collection är en kollektion skapad för att spegla det spännande visuella uttrycket
som kan uppstå när historia möter en modern era, en hyllning till nyklassicismen och med målet att ge en känsla av något välbekant och klassiskt men samtidigt något modernt, fräscht och helt nytt. Kollektionen i fråga framtagen i nära samarbete mellan Layered
och inredningsstudion Tretow Deco, samt är fotograferad i den välbevarade slottet Gunnebo beläget i Mölndal.
Se hela kollektionen HÄR 


Collabs är en unik tapetkollektion, skapad av Boråstapeter i samarbete med tre kreatörer som alla har sina rötter i Borås. Tillsammans utmanar de idén om vad en tapet kan vara och vilken roll den får spela i ett hem.

I uppdraget att ta fram nya mönster till tapetkollektionen Collabs fick de tre kreatörerna möbeldesignern Gustaf Westman, kreatören och stylisten Hanna Marzouki Widlund samt illustratören och formgivaren Astrid Wilson tänka fritt och göra egna tolkningar. Under skapandeprocessen hade de även en nära dialog med Boråstapeters designer Amanda Nordblad och fick ta del av hennes expertis. Resultatet visar trendiga och exklusiva digitaltryckta tapeter som alla går att beställa måttanpassade.

I veckan var det premiärdags för ännu ett fint designsamarbete , ja ingen missade väl kollektionerna med mattor designade av Marie Olsson Nylander för Ellos Home, kollektioner som sålde slut på rekordtid och även en smått unik bäddkollektion som lanserades förra året. Och nu är det dags igen, vi får följa med in i Maries rosa hus på Sicilien och spana in hennes senaste kollektion tillsammans med Ellos Home, en kollektion med vågade mönster, vackra färger och retro-inslag som väcker nostalgin till liv lagom till vårens intåg. Mönster och färgprakt, och snarare omatchat än matchat eller ton i ton, ja helt fantastisk sovrumsmaximalism för den som gillar att ta ut svängarna lite extra!!


​Sist ut i veckans lista vill jag tipsa Dig om ett jättefint och välkänt blogghem som nu i veckan kom ut till försäljning via Hemnet. Ja, den som följer olika inredningsbloggar ser ju direkt att detta är huset som tillhör ingen mindre än Johanna Bradford, en tjej som jag lärt känna lite såhär på bloggares vis genom just den sfären. Johanns hem präglas ju av hennes stil och förkärlek till bla Svenskt Tenn och Johanna berättade även nyligen om anledningen till varför de flyttar HÄR , och det ska bli så spännande att följa med på den nya resan!

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive varumärken som omnämns ovan  i texterna.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *