Inredningsnyheterna v.20

av | maj 19, 2024 | Uncategorized


Hej!
Då var det dags för veckans nyhetslista här hos mig, den 20:onde i ordningen 2024, dock en dag för sent som du säkert noterat, eller?
Det kanske inte är någon som läser min lista längre, vad vet jag.
Jag famlar lite i mörkret här och känner spontant att listan kanske spelat ut sin roll…
Jag har satt ihop denna nyhetslistan med det senaste från branschen i vad vet jag, i runda slängar 8 år eller mer.
Bloggar som koncept fasas ut allt mer och desto mer aktivitet ses via Instagram och Tiktok, de viktigaste nyheterna både när det gäller inredning och mode avhandlas i Stockholm (Östermalm) med fancy bjudningar där inte alldeles sällan det inkluderas mat av namnkunninga kockar, viner och fancy locations som lyxrestauranger osv som ser hel amazing ut. Klart som tusan att Fiskars senaste sax och Iittalas nya vas ska visas flott, men vad händer sedan? Det är alltid samma skara av personer som träffas där i vimlet, ibland flera gånger om dagen och jag personligen tror att cirkeln stannar där.
Jag kan ha fel, jag må låta bitter, men min lilla lista känns väldigt passé när jag ser med egna ögon.
Vi får se hur jag gör, men jag blir inte själv förvånad om dessa listor upphör här hos mig, åtminstone tills jag själv tycker att det känns relevant igen.
Det finns en annan nyhetslista av rang som har funnits längre än min nämligen Frida Ramstedt med bloggen HÄR .
En väldigt informativ och sakkunnig nyhetsrapportering som jag själv följt i säkert 15 års tid. Frida syns nästan heller aldrig på ovan nämnda tillställningar, men en sann förebild på alla sätt.


Veckans första nyhet som damp ner i min mailkorg nu i veckan fick mig att haja till, detta måste vara ett gammalt pressutskick tänkte jag, detta har jag sett tidigare osv
Men nej, utskicket var nytt och kom från Bemz som nu lanserar grafiska Linen & Lines Collection SS24 och introducerar 100% återvunnet linne.
En kollektionen som är en lekfull tolkning av ränder och rutor, från klassiska Gingham till stora blockrutor.
Kollektionen som jag tänkte på var den som lanserades av Meli Meli tidigare i år och som jag visade HÄR, inte exakt samma men samma stil.
Den nya kollektionen hos Bemz har ett grafiskt men mjukt uttryck och visar neutrala basfärger som vitt och beige som kontrasteras av accenter i varmt rött, gult och blått.
Kollektionen består av 6 tyger i 11 olika färgställningar.


I juni mellan den 12-14 kommer fler än 250 utställare/designvarumärken att deltaga vid Köpenhamns kortversion av Design Week, 3 Days of Design att ta plats med olika utställningar, showrooms osv.
Ett koncept som sedan det introducerades gått från klarhet till klarhet.
Jag kommer själv att ställa ut på  Italienska Ambasaden med Ethimo , hoppas vi ses där.

En av många utställningar som kommer ta plats under nyss nämnda 3 Days of Design är ett samarbete mellan danska FRAMA och brittiska stjärndesignern Faye Toogood.
Tillsammans utforskar de konst, design, mat och människor, en utställning som kommer ta plats i FRAMA’s showroom i en historisk byggnad från sent 1800-tal.
Läs mer om utställningen HÄR

Nu radar designdagarna upp sig här minsann, redan nu i denna vecka den 23–26 maj, är det dags för Southern Sweden Design Days som är en designhändelse som startades för 4 år sedan av Form/Design Center i Malmö.
Under fyra dagar kan man ta del av utställningar, seminarium, workshops och nätverkande vid 70 olika platser i staden med huvudutställning vid Lokstallarna i Kirseberg, se hela programmet HÄR

En fin nyhet som jag fick nys om via en av de fina lunchbjudningarna som jag nämnde i min inledning (för övrigt en lunch hos min favoritrestaurang Matbaren by Mathias Dahlgren) är att välkända korgtillverkaren Korbo som där och då premiärvisade deras nya krukor av aluminium med namnet Linea som designats  av ingen mindre än självaste Monica Förster,

Skultuna återskapar en klassiker nämligen Pierre Forssells fantastiska ljusstake Festivitas i mässing, en ljusstake med sitt ikoniska formspråk som formgavs under den senare delen av 1950-talet och har en komplicerad konstruktion med många delar som alla hålls ihop med en enda centralskruv undertill.
Silversmeden och formgivaren Pierre Forssell var verksam på Skultuna Messingsbruk som fast anställd designer mellan åren 1955-1986.

Modern design i kombination med konstvärlden, utställningen Résonance av @ronanbouroullec på  @centrepompidou , Musée National d’Art Moderne in Paris.
Upptäck denna kombination av teckningar och målningar samt skulpturala lampor av keramik för italienska Flos.
Utställningen Résonance  kan man ta del av på Centre Pompidou i Paris t om den 23 September 2024.

I förra veckan var den nytillträdda danska konungen Fredrik X med drottning  Mary på statsbesök i Sverige med anledning av deras tillträde till det danska Kungahuset som skedde i januari 2024 .
I år firar även kungaparet att det är 20 år sedan de gifte sig, vilket anrika Royal Copenhagen uppmärksammar genom att lansera en limited edition Rose Bonbonniere, en skål med lock som säls via Royal Copenhagen’s egna butiker och på hemsidan HÄR

Ovan i bild ser vi den nya kollektionen Haru som är Moomin Arabia första kompletta servis och består av nio olika delar, från tallrikar och skålar i olika storlekar till tekoppar och hållare för ätpinnar.
Servisens uttryck är mjukt och lugnt och har designats för att skapa sofistikerade miljöer utan att förlora Muminberättelsernas lekfullhet.
Haru kommer att vara en del av Moomin Arabias fasta sortiment, finländsk design av Naoto Niidome med en touch av japanska influenser.

Vandra Rugs lanserar nu The Pendula Collection i samarbete  med designern Claire Fouché, en kollektion inspirerad av  brittiskt brodery och Sydafrikanska växtmotiv och med mattor som påminner mer om konstföremål än bara vanliga mattor.
Kollektionen premiärvisades 13-17 maj under London Craft Week

Designföretaget HÄR  och Kosta Boda relanserar Erik Höglund’s ikoniska  Fars Glas
Fars Glas är välkänt vinglas  som nu gör ett återtåg tack are detta designsamarbetet som du kan läsa mer om HÄR

Formex slår i höst upp dörrarna för 116:e gången och denna gången under temat ”WE ARE”, och i sedvanlig ordning med utställningar, workshops och föredrag kommer temat att utforska trender och erbjuda inspiration.
Vid nyss nämnda mässa kommer en unik nordisk miljö skapas på entrétorget av kreatören Anna Starrén, att skapa entré-torgsutställningen är ett hedersuppdrag och tillsammans med kreatören Anna Starrén har Formex skapat en 200 kvadratmeter stor utställning som välkomnar besökarna till Formex.


Den svenska designduon Bernadotte och Kylberg har skapat tre distinkta sviter på det nya Arken Hotel på Eriksberg Hotel & Nature i Blekinge, dessa sviter utgör höjdpunkten i hotellets nybyggda del.
Varje detalj, från möbler till golv, mattor och tapeter, är skräddarsydd exklusivt för Eriksberg.
”Eriksberg är en unik och vacker plats i Blekinge, en total naturupplevelse på naturens egna villkor, och det är just det mötet med naturen som vi vill hylla genom att sudda ut gränserna mellan inomhus och utomhus”, säger Carl Philip Bernadotte.
Sviterna har fått namnen Urberg, Skog och Himmel och återspeglar Eriksbergs själ och naturliga mångfald. I det här uppdraget har vi formgivit alltifrån möbler till armaturer och mattor.


Danska PP Möbler är aktuella med en kollektion som de döpt till Rare Edition Wengé, en kollektion med fyra av deras mest ikoniska stolsmodeller tillverkade i materialet wengé som är ett slags mörkt tropiskt träslag som kännetecknas av dess mörka på gränsen till svarta kulör och att det är otroligt slitstarkt.
Stolsmodellerna som inkluderas är PP250 Valet Chair, PP505 Cow Horn Chair, PP501/PP503 Round Chair.

Nyheten i form av knoppen Mini Twine från Superfront har en ren Bauhaus-inspirerad design, med noggrant lindad metalltråd som ger den ett elegant och tidlöst utseende.
Du kan kombinera den med handtagen Twine och Long Twine samt möbelbenet Twine Low för en sammanhållen stil.
Knopparna i mässing och koppar är obehandlade, vilket innebär att de utvecklar en vacker patina med tiden. Mini Twine passar utmärkt både i köket och som en diskret detalj på garderober eller sideboards.

Den svensk-italienska designern @nichettostudio. med studio både i Stockholm och i Venedig är ständigt aktuell med nya alster från en stor spridd skara av varumärken.
Senast ut av dessa har vi ett modernt och minimalistiskt utekök med namnet Cube som han designat för Brown Jordan Outdoor Kitchen
Nyheten i fråga visades upp nu under mässan ICFF i New York.


Nu i veckan invigdes Rosendals Trädgård’s  nya byggnader för alla årstider och nytt ledarskap i köket, Rosendals Trädgårds största satsning någonsin med byggnader ritade av Jordens Arkitekter.
Nya byggnader och ett varsamt men totalrenoverat växthus i samarbete med Ryds Glas ökar kapaciteten, synliggör hantverken och för köket och odlingarna närmare varandra.
Dessutom höjer Rosendals Trädgård sina ambitioner för köket ytterligare genom att presentera Paul Svensson som ny gastronomisk ledare och Jonas Bolling som mat- & dryckesansvarig.

Bilderna från Rosendal’s Trädgård har jag fått låna av min fina vän Svante Öquist

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns i texterna ovan om inget annat anges.

3 Kommentarer

  1. Mikaela Södermark

    Älskar din branschrapport! Din och Trendensers veckospaningar är det VIKTIGASTE! Tänk alla utskick ni får. Jag, och många andra som delar detta intresse, får inget sådant. Era lördag- och söndagssummeringar är mitt sätt att veta vad som händer i inredningsvärlden!

    Jag är säker på att vi är många som följer dig av denna anledning 🙂

    Kämpa på och heja dig!

    Svara
  2. Anna

    Instämmer verkligen 👍🏻😀

    Svara
  3. Annika Stiernstedt

    Nej, nej sluta för guds skulle inte! Det är mitt sätt att hålla mig uppdaterad med allt som sker på designfronten och (lite till). Tack för dina övriga fina blogginlägg. Gillar att du blandar högt och lågt.
    Hälsningar Annika

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *