Inredningsnyheterna v.07

av | feb 17, 2024 | Uncategorized

Hej

Då var det lördag igen och dags att presentera min lilla nyhetslista för er här i bloggen, ett inslag som jag vet uppskattas av många, ja inte minst folk i inredningsbranschen vet jag följer denna med stort intresse.
Förra veckan var det fullt fokus på nyheter som yppades under Stockholm Design Week och Stockholm Furniture Fair 2024, och ja det blir faktisk lite samma tema denna vecka då en del ”nyheter föll mellan stolarna” pga av för många nyheter på en och samma gång.

Härligt ändå att det finns nyheter att rapportera om i dessa kärva tider som kantas av konkurser osv i branschen. Ni i veckan kom det dystra besked från tex luftvärmepumpstillverkaren Nibe och en liten fågel viskade även i mitt öra att nätbutiken Confident Living nu säljer ut hela deras lager med upp till 80% rabatt pga att de blivit uppköpta (läs räddats) av Nordic Nest Group. Snart ägs alla inredningsbutiker i Sverige av några få stora aktörer, vem är näst på tur?

Nog av mitt småtrista svammel , nu kikar vi vidare här!

För någon vecka sedan visade jag årets första köksnyheter hos Vedum Kök & Bad, och idag är det dags för deras badrumsnyhet i samma stil som nyss nämnda kök att få visa upp sig här i nyhetslistan.
Först ut 2024 är Anno designad av Jesper Ståhl i nya kulören jordröd som får sällskap av den klassiska luckan Edit, tillsammans med taktila trämaterial och omsorgsfull design skapas ett harmoniskt badrum med skandinavisk känsla, med massa smart förvaring.
I år kommer Anno dessutom  i en ny bredd om 1100 mm tillsammans med den nya topplattan Wyndigo i beige kompositsten, ett slitstarkt material som till stor del liknar granit med sin täta ytstruktur.
I den nya badrumsmiljön syns även spegeln Mjörn i måtten 1100 mm i diameter, och Vedum har även uppdaterat deras sortiment med nya handtag, nytt för i år är handtaget Akleja som går i samma jordröda ton som luckan Edit. Läs med om denna nyhet HÄR


Här ovan har vi en nyhet i form av jätteljusstakarna Holy Moly tillverkade av trä som designats av Anki Gneib för Blå Station.
Dessa placerar man inte var som helst, men väldigt tjusiga inte sant?

Näst på tur har vi ett nytt skrivbord/sminkbord designat av designduon Broberg & Ridderstråle för inga mindre än Swedese.
Bordet kan fås både med eller utan den lilla lådan undertill, och går att få både i ljus och i mörk ekfanér.

Liten men naggande god, eller rent ut sagt tjusig som få, en liten handgjord ljuslykta eller förvaring till till smycken på sängbordet.
Denna lilla raring som heter Visser Candle Holder hittar du exklusivt hos Tinted Objects

En ny fin glasserie med namnet Syksy har sett dagens ljus hos Marimekko , en serie med karaff och olika glas, skålar och assietter som designats av Matti Klenell.

Danska HAY  är aktuella med en hel rad nyheter nu våren 2024, tex ser vi de ikoniska barstolarna Rey Bar Stool baserade från originalet Rey Collection som designades av  Bruno Rey på 70-talet, nyhet som Hay tagit fram tillsammans med  @danieldietiker.
Vi ser även takpendeln som ansluter sig till serien Matin designad av den franska designern Inga Sempé.
Här nederst i bild ser du min personliga favorit bland Hay’s nyheter, det keramiska bordet för utomhusbruk designat av ingen mindre än Muller Van Severen,


I veckan damp det ner ett pressmeddelande från Arabia som ville berätta om de två nya karaktärerna i årets Moomin Arabia Classics-kollektion.
De två karaktärerna är Sniff som drömmer om berömmelse och förmögenhet medan den filosofiska Bisamråttan tycker att allt ståhej och överflöd är onödigt.
Sniff är ett bekant ansikte i kollektionen men Bisamråttan dyker nu upp för första gången i en servis, och de nya klassikerna finns tillgängliga globalt från den 5 mars.

Hos danska Frama är senaste nytt en klassisk klappstol i modern tappning i tre olika utföranden designade av Casegoods, en Mumbai-baserad design studio.
Perfekta att ha som extrastolar att fälla ihop och ställa undan när de inte används.

Senaste tillskottet hos MELIMELI är deras soffa med namnet Frances, en modern tolkning på den klassiska, brittiska Bloomsbury stilen och förgyller ditt hem med en lekfull elegans.
Soffan är handgjord i Europa och finns i två olika storlekar, som 2-sitssoffa eller 3-sitssoffa och i samma kollektion finns även en matchande fåtölj och sittpuff med samma namn.

Tapwell som är en framstående skandinavisk aktör inom innovativ och stilren design av köksprodukter, lanserar nu en ny högkvalitativ diskho i brons.
Tillskottet Bronze harmonierar med befintligt sortiment av kranar för en stilren look i köket, och  inspirationen är hämtad ur det rika arvet av metallbearbetningar och den bronsfärgade finishen är noggrant framtagen för att komplettera och förhöja Tapwells befintliga designestetik.


Här ovan i bild ser vi några av Blå Station’s nyheter som visats upp nu på vårkanten.
Både stolen med namnet  ABLE som är till 100% återbrukbar och det lilla höj och sänkbara bordet Veva är designade av trion Lindau, Borselius & Bernstrand.

Museumet Vandalorum meddelade i veckan att Stephen Burks, en framstående formgivare från USA, är den första stipendiaten för Bruno Mathsson Design Residency.
Bruno Mathsson Design Residency i samarbete med Region Jönköpings län och Vandalorum, ger internationella designers möjlighet till forskning och nätverkande inom Jönköping-regionens tillverkningsindustri. Residenset samarbetar med IASPIS/Konstnärsnämnden, Värnamo kommun samt Johan Sjöberg, Bruno Mathsson International och Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond.
Burks kommer att vara i Värnamo från 15 maj till 15 juni 2024 och bo och arbeta i ett hus från 1955, designat av Bruno Mathsson, och under sin vistelse kommer Burks att utforska möbel- och tillverkningsindustrin i Jönköpingsregionen, fördjupa sig i Bruno Mathssons arbete och hålla en offentlig föreläsning på Vandalorum.

Utemöbeln Gardener’s Sofa, designad av Eva Schildt år 2001 finns nu åter i produktion hos Design House Stockholm .
Tipstack till Svante Öquist


Klädhängaren Alm här ovan är skapad av den internationellt erkända designern Nina Jobs för Skandiform ,  en klädhängare är namngiven efter en alm.
Fröet till Alm dök upp spontant när Nina Jobs arbetade i ett annat projekt, en bild av en trädsilhuett med grenar växte fram och skisser förvandlades till en färdig produkt i stål.
Grenarna fungerar som krokar där jackor, mössor och andra plagg kan hitta en tillfällig fristad i trädkronan.

Danska Kähler och deras smått ikoniska  Omaggio-vas som kom till världen för snart 29 år sedan och som sedan dess kommit i en uppsjö av olika varianter är här i nytappning igen.
En mycket omtyckt vas som nu uppdaterats enligt rådande förhållande med hållbarhet i fokus, säg välkommen till Omaggio Circulare, en vas tillverkad av återvunnet material.
Vasen kommer i tre olika storlekar i rå helt oglaserad keramik och finns ute i butik från och med nu i februari.

Spana in den nya möbelserien Simris tillverkad av ekträ designad av Anton Björling för Gärsnäs.
En möbelserie som nu nyligen har fått flytta in i den nyöppnade restaurangen Vyn som drivs av Daniel Berlin i just närheten av Simrishamn.

Sist ut i veckans nyhetslista vill jag tipsa dig om ett fint hemma-hos-reportage som gjorts av Residence Magazine hemma hos modedesignern Carin Wester i hennes hus i Bromma.
Ett mycket inspirerade hem inrett med personlig stil och stor lekfullhet och dessutom väldigt långt ifrån vitt och fräscht.
Tjusiga bilder tagna av fotografen Jonas Gustavsson och reportaget i dess helhet finns HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns i texterna ovan om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *