Somrig inkokt lax

av | maj 10, 2024 | Uncategorized

Hej fina bloggkompis, hoppas du haft en fin fredag så här långt? Igår ar det ju torsdag fast röd dag så man blir lite vilsen på dagarna hahaha. Hoppas du njuter av långhelg och har tagit klämdag idag, det är fin grejor det!
Annat som är fint är mina pallade vita syrener som stoltserar på vårt matbord i detta nu, och dessutom sprider en magisk doft.
Vill dock tillägga att jag pallade dem i utkanten av en ödetomt så ingen kan ha blivit förargad tänker jag…
Idag kikar jag in för att tipsa Dig om en av mina absoluta paradrätter, ja iallafall om jag får säga det själv, och dessutom ett sånt där riktigt matminne som betyder lite extra för mig inte minst sommartid..


Min mormor hade nämligen två paradrätter när det gäller fisk, på sommaren lagade hon alltid stekt sillflundra med persilja och kokt färskpotatis och var det kalas så bjöd hon ofta på inkokt lax med kall majonnässås, och just denna klassiska rätt lagar jag själv ofta, det är så himla gott och dessutom enkelt att göra.[/caption]

Inkokt lax passar dessutom jättebra till midsommarbuffén eller som en egen rätt så som jag presenterar den här med tex nykokt färskpotatis, sallad, primörer och en god kall majonnässås med hög syra.

En rätt som är enkel att förbereda, räcker till många om man tex gör en hel laxsida på en gång, denna gången gjorde jag dock 4 portionsbitar, och tillbehören kan man ju som sagt variera lite som man vill, men allra godast är det med färskpotatis, sallad och grön sparris, tycker jag eller också kan man låta laxen var en del av en buffé med sallader, såser bröd osv.

Till min dukning idag använde jag mina favorittallrikar från franska Gien köpta på svenskt Tenn och även franska favoritbestick från Sabré , uppläggningsfatet+servetterna och servettringarna är vintage.

Den kokta laxen som är mild i smaken och smälter i munnen om man tillagat den rätt, vilket är hur enkelt som helst om man följer tex receptet nedan…

Du behöver :

1 kg lax

1 gul lök

1 morot

1 l vatten

½ dl ättika  (24%)

1 msk salt

2 msk strösocker

5 vitpepparkorn

Gör såhär :

Sätt ugnen på 125 grader.
Lägg laxen i en ugnsfast form med kant.
Skala och skiva löken och moroten.
Koka upp vatten, ättika, salt, socker och peppar.
Lägg i löken och morotsskivorna. Häll lagen över laxen och sätt in formen i ugnen i 30 minuter.
Ta ut formen och låt laxen svalna i lagen. Sätt in laxen med lagen i kylen.

Jag gör min majonnässås ungefär så som min mormor gjorde:

Vispa en del vispgrädde ganska hårt (eller använd creme fraiche, addera 2 delar majonnäs och spä sedan ut med kall lag som du sparat från inkoket, färsk citronsaft, salt och peppar.
Här kan du själv reglera tjocklek och syra med mängden lag som du tillsätter samt även god vit balsamvinäger, jag personligen gillar en ganska syrlig sås men det är en smaksak.
Laxen kan även serveras med romsås eller en Caesar-dressing och parmesan om man föredrar det.

Hoppas att du blev inspirera dig till en riktigt härlig och somrig middag som är enkel att laga, ja även om man är många som ska äta.

Kram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *