Inredningsnyheterna v.18

av | maj 4, 2024 | Uncategorized

Hej!

Lördag, den första i maj månad och äntligen har i fått sommarvärme här i vårt avlånga land, så efterlängtat men ändå kommer det som en chock varje år, åtminstone för mig.
Jag hade gärna haft en lite mera slow start med vår innan det blir sommar, men det är bara att gilla läget.
Första veckan i maj innebär ju kortvecka iom Valborg och 1:a Maj, så nyhetsflödet här på hemmafronten har inte varit det största.
Dessbättre har jag lite nyheter från Milano i rockärmen, så dessa visar jag bla i denna veckans nyhetslista.

Först ut denna veckan har vi en helt ny ”snurrstol” från danska Vipp, en stol som ursprungligen designades för deras senaste Guest House ‘Vipp Cold Hawaii, en ny version av deras Vipp Swivel Chair som nu kommer i textilier tillverkade av belgiskt linne och ull med naturnära sandtoner.
Själva gästhuset har jag tipsat om tidigare, men om du missat detta kan du se det HÄR

Re-lanseringar av alla de slag lanseras på löpande band, ett lite billigare sätt att ta fram ”nyheter” jämfört med att ta fram ny design av samtida formgivare.
En av många sådana är Nordsø-serien med matbord bänkar i 70-tals stil tillverkade av furuträ (vem hade sett den trenden komma), som nu tagits fram av OC One Collection i samarbete med Friis & Moltke.

Ovan ser du mig på plats på Salone de Mobile  2024 i Milano för ca två veckor sedan och mera specifikt spanar jag in Smeg och italienska Dolce Gabbanas senaste samarbete som presenterades där.
De har som du kanske vet tidigare samarbetat i de framgångsrika kollektionerna Refrigerator of Art, Sicily is my Love och Divina Cucina, och nu har de återförenats i det nya projektet Blu Mediterraneo.
Kollektionen, som bär tydliga spår av Dolce & Gabbanas unika kreativitet, hittar ni små köksapparater, framtagna av Smeg och designade av Matteo Bazzicalupo och Raffaella Mangiarotti.

Ingen riktig nyhetslista utan minst en tjusig belysningsnyhet, denna veckan är det Millimetro-serien designad av Daniel Rybakken för Luceplan som utökats md en ny variant av bordsarmatur utrustad med en genomgående pinne som gör den multifunktionell
Se hela serien HÄR

Belysningsnyhet nummer två ser vi här ovan, i år firar nämligen det italienska belysningsföretaget Flos att det är hela 10 år sedan som deras välkända belysningsserie IC Light designad av @MichaelAnastassiades, såg dagens ljus.
För att fira detta har man tagit fram en limited edition , med små detaljer av 24-carat guld, och även tre större varianter av den ikoniska lampan.

Norska designstudion Snøhetta är ständigt aktuella med nya samarbeten och ett av dessa visades upp under Milan Design Week,  nämligen ett nytt terracotta-kakel för italienska Fornace Brioni.
En pågående trend just nu med olika typer av väggpaneler som skapar vackra strukturer och mönster/strukturer på en vägg. Läs mer här.

I år fyller som jag redan berättat, Svenskt Tenn hela 100 år, och sedan starten 1924 har många unika tennföremål samlats i Svenskt Tenn’s digra arkiv, eller nja snarare en desgnskatt att gräva ur.
För att fira jubilaren lanseras nu fyra fina föremål från nyss nämnda arkiv, samt ett klassiskt vitrinskåp designat av Josef Frank.
Bl a. ser vi detta tjusiga fruktfat som var ett av de första föremålen som såldes i butiken på Strandvägen.

Nyligen lanserade Skrufs Glasbruk en ny svart och vit (klarglas) kollektion som fått det passande namnet SCHACK.
Kollektionen består av utvalda favoritvaser från deras repertoar, som blåsts i svart och säljs i begränsad upplaga.

Byredo har tagit fram en kollektion med 10 olika unika te-smaker och kollektionen med grafiskt uttryck går under namnet Byredo Salon de thé, en permanent kollektion som tillverkas med 100% naturliga produkter  i Frankrike.

Superfront  som gjort sig kända för deras olika fronter som förfinar de annars neutrala förvaringsmöblerna från IKEA, har öppnat ett nytt showroom i Stockholm, platsen för detta är Tegnergatan 3 i Stockholm.

Kosta Boda utökar nu deras sortiment genom Ludvig Löfgrens välkända glasgorilla, Gabba Gabba Hey, som nu lanseras i en ny, mindre storlek, dessutom ser vi serien Polar av Göran Wärff, som i år firar firar 50 år, vilket uppmärksammas genom lansering av en mellanstor version i en ny, skimrande amberfärg.

Skulptören och formgivaren Henning Koppel var en av Georg Jensen’s närmaste samarbetspartners och står bakom några av husets mest ikoniska designföremål – bland annat den berömda Koppel-kannan och en tidlös serviskollektion skapad för att ge varje dukning en konstnärlig touch.

Kollektionen  speglar skulptören och konstnären Henning Koppels ursprungliga servis från 1960-talet – en ikonisk Georg Jensen-samarbetspartner som än idag har ett stort inflytande på Georg Jensens arv.

Den här kollektionen  är dekorerad med eleganta penseldrag i graderade blå nyanser som ger porslinet en vacker och tidlös design.

Sommaren 2024 till ära har anrika lyxvarumärket Hermès tagit fram en Design Kiosk i deras signifikativa orange kulör som så stark förknippas med varumärket.
Värt att notera är ju att en liknande kiosk fanns på plats under Milan Design Week på det lilla torget framför La Scala. Där kunde man köpa olika magazine osv samt lyssna på olika designtalks av bla Luca Nichetto mfl.
Hur som helst, Hermès  kiosk är ute på en liten turné och finns just nu på plats i Taipei’s Songshan Cultural and Creative Park och i samband med detta släppar man den senaste upplagan av Le Monde d’Hermès.

Sist ut i dagens lista vill jag visa dig nybyggda World of Volvo som ligger vid Mölndalsån och förbinds via en promenadväg längs åns östliga bredd med Göteborgs centrum.
Det 22 000 kvadratmeter stora upplevelsecentret World of Volvo förenar de två dotterbolagen Volvo Group och Volvo Cars historia, tradition och framtid i en byggnad.
Ansvarig arkitekt har varit danska Henning Larsen, som vann intervjutävlingen om World of Volvo i slutet av 2018. Visionen har varit att skapa ett ikoniskt landmärke, en mötesplats och en förstklassig upplevelse. World of Volvo invigdes 14 april 2024.
Foto: Rasmus Hjortshøj, 2024

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns ovan i samband med texterna om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *