Inredningsnyheterna v.11 /2024

av | mar 16, 2024 | Uncategorized

Hej!

Du som läser bloggen frekvent vet ju vid detta laget att lördagens inlägg här i bloggen har fokus på veckans inredningsnyheter, ett omtyckt koncept som jag haft här i bloggen i ganska många år nu.
Inget undantag idag lördagen den 16 mars när jag kikar in för att leverera ännu en fullspäckad nyhetslista med senaste nytt från branschen.
En nyhet i korthet som jag snappat upp i veckan som jag vill inleda listan med är att Li Pamp känd tex från TV4 Bytt är Bytt utsetts till VD för Stockholms Hantverksförening och Hantverkarnas Riksorganisation.
Häng med så kikar vi vidare här!

Anki Gneib och Mia Cullin har samarbetat under flera år med olika projekt, inredningsdesign osv men nu i år är det för allra första gången som de lanserar en gemensam möbelkollektion. En kollektion med skulpturala möbler som de döpt till Our Universe , ett pågående projekt som kommer att utökas med nya produkter efter resans gång.
Ta reda på mera HÄR

I veckan som snart passerat lämnade keramikern Lisa Larson, denna ikon som förra år skulle ha ha fyllt hela 93 år och som var aktuell med flera samarbeten in i det sista, jordelivet.
Lisa Larson och hennes keramik är välkända representanter för 1900-talets lysande svenska keramiska design, och dessutom alltid varmhjärtat, humoristiskt och en gnutta ironiskt.
Lisa arbetade på Gustavsbergs Porslinsfabrik 1954-1980 och hon är även representerad på National Museum i Stockholm, och ovan i bild ett av de senare samarbetena med figuriner av mässing för Skultuna.
R.I.P

Serien Pulse från Orrefors har redan blivit ytterligare en av  Ingegerd Råmans rad av moderna klassiker.
Ett decennium efter lanseringen kompletteras nu den omtyckta serien med ett vinglas och ett champagneglas.
Med serien Pulse visar Ingegerd Råman åter sin enastående förmåga att utföra stordåd med små, närmast minimalistiska medel.
Förutom rena, enkla har alla glas i serien den karaktäristiskt välvda botten gemensamt.
I serien, som lanserades 2013, finns vinglas för alla typer av vin, inklusive champagne, ölglas på fot samt tumblerglas.

Book Binders Design presenterar nu Bookbinders Editions, en rad unika samlarobjekt i små upplagor som produceras i samarbete med kända konstnärer.
Först ut är en kollektion designad av den svenska konstnären och kulturpersonligheten Marie-Louise Ekman.
Kollektionen består av två inbundna anteckningsböcker (170 x 200 mm) med två olika motiv: ”Dam med hjärn-hatt” och ”Vardagsrum”.
Böckerna är begränsade till 200 exemplar per färg.

Danska &tradition skickade i veckan ut ett pressmeddelande om deras senaste tillskott när det gäller belysning, en bordslampa med namnet Montera designad av den spanske designern  Jaime Hayon.
En lampa med tydliga retrovibbar både när det gäller färg och form.

Ett annat pressmeddelande som landade i min inkorg nu i veckan kom från inga mindre än Massproductions som ville flagga för deras nya bokstöd med namnet Buffer som du ser här ovan i bild.
Bokstöden tillverkas av 20% återvunnet stål från Finland och kommer i kulörena grön, röd och beige.


Sandberg Wallpaper värnar om vår omgivning och stödjer aktivt noggrant utvalda välgörenhetsorganisationer.
Nu presenterar vi stolt vårt engagemang i ett nytt innovativt och hållbart projekt, Bloom, Buzz & Business, organiserat av Hand in Hand Sweden.
Förutom en årlig donation donerar de i år 50 % av intäkterna från vår nya handmålade tapet, Sunflowers, Yellow.
Bloom, Buzz & Business är ett inspirerande projekt som kombinerar odling av solrosor och honungsproduktion i Kenya för att stärka kvinnor, stödja ekologisk och ekonomisk hållbarhet samt bidra till att skapa en mer jämlik och hållbar värld.

I veckan släppte butikskedjan Granit en kollektion som är inspirerad av naturens kretslopp där samtliga produkter utformats för att ta vara på och återanvända redan befintliga material som återfinns i Granit’s sortiment. Här ses avfall som en resurs och man har använt restmaterial från produktionen och andra återvunna material för att skapa något nytt som kan få liv i ditt hem.
Se hela kollektionen HÄR

GUBI lanserar en ny variant av Daumiller-fåtöljen i mörk furu, det danska designföretaget har återinfört Rainer Daumillers robusta furustol genom att utöka utbudet för att inkludera en version i brun/svartfläckad furu.
Ursprungligen önskade Daumiller en hållbar vardagsstol som kunde stå emot barnens lek likaväl som användning vid de vuxnas matbord, och den resulterande designen debuterade 1977 i gyllene furu.
Med den nya finishen som nu lanseras får fåtöljen en ny och annorlunda karaktär jämfört med den ursprungliga gyllene furuversionen från 1970-talet.

Under Milan Design Week 2024 kommer Salvatori att presentera varumärkets första badrumskollektion utvecklad i samarbete med Patricia Urquiola.
Kollektionen, som heter ”The Small Hours”, kombinerar naturlig sten med olika material, funktionalitet, geometri och färg.
Namnet syftar på den speciella atmosfären vid gryning, en ensam reflekterande stund innan världen vaknar till en ny dag.
Kollektionen inkluderar en mängd olika element, såsom tvättställ i olika utföranden, hyllor, lådor, duschbricka, ett runt badkar samt en pall i valnötsträ. Dessutom finns det tillbehör som speglar i olika storlekar som kan anpassas.

Klong inleder designåret 2024 med en nygammal favorit bordslampan PAVO designad av stjärnduon Broberg & Ridderstråle som nu kommer i de tre nya kulörena ovan.

Nu introducerar Nordiska Galleriet egna textilier, ett sortiment bestående av en väl avvägd kollektion kuddar och plädar i exklusiva, taktila material.
Kuddarna är producerade med tyger från Limonta, ett anrikt italienskt textilföretag som tillverkat premiumtyger sedan 1893.
Filtarna kommer i elva olika varianter, i material som baby alpaca, alpaca bouclé, merino/mohair och merino/mouliné, med en färgpalett som spänner från dova gröna, bruna och beiga toner till livfulla röda och gula nyanser.

I veckan släppte Tom Dixon en första glimt av deras kommande nyheter som kommer att premiärvisas under Milan Design Week i april.
En kollektion med betydligt mera färg än vad vi annars är vana vid från detta brittiska industriella varumärke. Ovan i bild ser vi tex bordslampan Bell i orange, en kulör som ses trenda stort just nu både inom inredning och mode.

GUBI är aktuella med två stolsnyheter denna veckan minsann, här ser vi den ungerska designern Matégot’s Copacabana Chair, en stol som är anpassad både för inomhus- och utomhusbruk.
Och ja, vid relanseringen ser vi såklart stolen i en klarorange kulör bla.

Lifestyle-varumärket  och H&M avgreningen ARKET slår nu i vår sina påsar samman med deras vänner från det Barcelona-baserade  förlagshuset Apartamento för att presentera en ny version av bok-shop-popup.
Premiären av konceptet återfinns i den nyöppnade Arket-butiken i Berlin  från nu fram till mitten av april, men kommer senare under våren att komma till Stockholm och till Paris and Barcelona  under hösten 2024.
I konceptet kommer det att ingå 14 olika titlar från Apartamento’s katalog och då även en receptkollektion från den danska stjärnkocken Frederik Bille Brahe bla.

Sist ut i veckans lista lista har vi nyheten att danska HAY nu i veckan öppnat deras första fysiska butik i Taipei, en butik i tre olika våningsplan precis som butiken i Köpenhamn.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns i texterna ovan om inget annat anges i samband med dessa.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *