Inredningsnyheterna v.08

av | feb 24, 2024 | Uncategorized

Hej!

Då var det dags att kika på de inredningsnyheter som jag snappat upp under den gångna veckan, vecka 08 om vi ska vara exakta och därtill sportlovstider i vårt avlånga land.
Detta gör ju att antalet nyheter blir färre eftersom många är lediga och åker skidor eller solar och badar…
Här hos mig råder dock inga semestertider utan jag jobbar på som vidare, så en liten nyhetslista har jag dock fått ihop ska du se.
Häng med så kikar vi vidare!

I veckan konstaterades det att det nu officiellt är VÅR här nere i södra Sverige, ljuset och det lite varmare temperaturerna kommer smygande och snart är det dessutom dags att fira påsk, en högtid som för mig är vårens budbärare även om det egentligen är något helt annat som ”firas”.
I veckan damp det av samma anledning ner ett pressmeddelande från Svenskt Tenn om hur påsken 2024 ser ut hos dem, ja är det någon som kan det där med att gå all in när det gäller påsk- och juldekoratioer så är det ju Svenskt Tenn. Jag bjuder på ett helt koppel av deras påskinspiration/nyheter så kika här nedan.

Årets påsk på Svenskt Tenn går under namnet  Mellan Scilla och Förgätmigej, och går i botanikens tecken, en tendens som vi ser överallt just nu.
Med inspiration från Josef Franks stora blomsterflora presenteras nu en kollektion textilier och dukningsdetaljer för vårens alla härliga firanden, och i samband med påsken introduceras även en serie odlingskollektioner av New Botanic, skräddarsydda för att passa Svenskt Tenns ikoniska vaser och krukor.
Påskens stora nyheter på Svenskt Tenn är bordstabletterna FLORA, formgivna av Josef Frank för Svenskt Tenn 1950, som mönster specifikt skapade för textila bordstabletter.
Av de ursprungliga tolv floramotiven tas nu hälften åter i produktion. Bland de fina motiven syns blommor som akleja, blåklocka, prästkrage, midsommarblomster, knölsmörblomma och Jungfru Marie nycklar.
Tillsammans med bordstabletterna lanseras också de munblåsta och handmålade glasäggen FRÖ, i en färgskala inspirerad av Floratabletternas, prydda av prickar som närmast efterliknar frökapslar.
Josef Franks mönster Mille Fleurs lanseras på flera inrednings- och dukningsdetaljer, däribland äggvärmare till påskbordet. Mönstret formgavs av Frank på 1940-talet och precis som namnet antyder skildrar motivet ett hav av blommor.
I linje med påskens botaniska fokus lanseras en trio odlingskollektioner, framtagna av det nyskapande odlingsföretaget New Botanic exklusivt för Svenskt Tenn.

New Botanics grundades 2022 med en vision om att sänka barriärerna för att komma i gång med odling, genom att skapa de bästa förutsättningarna för odlare att lyckas.
För Svenskt Tenn har företaget tagit fram en trio odlingskollektioner med inspiration från Estrid Ericsons passion för botanik och Josef Franks rika blomsterflora.
Varje paket innehåller allt som behövs för att påbörja sin odling; noga utvalda fröer och tillbehör som tillsammans skapar en vacker helhet, kurerade enligt att passa i Svenskt Tenns vaser och krukor.

Att plocka fram ”gammal design” från arkivet är något som som vi sett komma stort sedan pandemin, ett inte så kostsamt sätt att att ta fram ny design/produkter som om man skulle anlita en nutida designer.
Några som varit duktiga på att gräva i det berömda arkivet är inga mindre än danska Carl Hansen & Søntex ser vi Nanna Ditzels ND54 Barnstol från 50-talet som är en vacker och hållbar möbel som kan anpassas till barnens behov i takt med att de växer.
Stolen tillverkas av FSC®-certifierat bokträ är minimalistisk och robust och kan användas av barn upp till 15 kg som en trygg sittplats när de äter vid bordet.
Jämför du denna som varar i generationer med de betydligt billigare och plastiga varianterna så är valet lätt tycker man.
Från nyss nämnda varumärke kommer även skärbrädorna av ek i olika storlekar designed av Per Hauschildt, skärbrädor som tillverkas av spillmaterial från den övriga produktionen.

Atelier Marée  är ett för mig helt nytt varumärke som skapar sån otroligt vacker keramik som uppmärksammas just nu av många danska influencers och av ingen mindre än Frida, med bloggen Trendenser där jag fick nys om denna nyhet, och kände att jag ville skicka vidare.


Senaste nytt från Boråstapeter är deras senaste fantastiska tapetkollektion med namnet Orangeri, en kollektion som innehåller åtta handmålade mönsterna  i 30 färgställningar där kulörerna är inspirerade av den vackra växtligheten från sydligare breddgrader.
Många drömmer ju om ett eget orangeri med prunkande blommor och väldoftande citronträd, där man kan njuta av långsamma helgfrukostar och ljumma kvällar, och att vi även längtar mer än någonsin efter att ta in växtligheten i våra hem råder det inget som helst tvivel om.
I linje med detta har Boråstapeter samlat sina vackraste växter och blommor i denna tapetkollektion med inspirationen är hämtad från orangeriets växtlighet och trädgårdsblommor.
Mönster med ambitionen att förmedla naturens lugnande effekt till våra liv och vår inredning.
Blommor och växter har inspirerat oss människor på olika sätt så länge vi kan minnas, och kanske är de som mest närvarande i våra hem just nu.
Att klä väggarna med gröna blad och frodiga färgsprakande blommor är ett sätt att låta naturen få större utrymme och skapa harmoni i våra hem.
Orangeri lanseras den 13 mars på borastapeter.com samt hos utvalda återförsäljare.

Kosta Boda utökar den hyllade serien Crackle av Åsa Jungnelius för att tillgodose dess stora popularitet och globala efterfrågan.
Inför SS24 lanserar den mellanhöga vasen (270 mm) i två nya färgställningar – Lemon Sorbet och Pink Pearl.

En av vårens nyheter från det välkända varumärket Rosti är Emma, en elegant serie osthyvlar och knivar som med sin starka funktionalitet inte bara gör det enkelt att skära osten, utan också kännetecknas av hög kvalitet i sitt estetiska uttryck.
Bakom de nya tjusiga produkterna som når butikerna i april 2024 står den prisbelönta designstudion VE2.

Odlingssäsongen är snart här ja det märks inte minst om du lusläser denna listan just nu, och på samma tema är även kollektionen DAKSJUS, IKEA’s nya kollektion för alla som tycker om att odla och plantera.
Med väldesignade piedestaler, krukor och tillbehör, har den allt du behöver för att enkelt kunna sköta dina gröna vänner och fylla ditt hem med växter, färg och glädje.

Spana in senaste nytt från varumärket Klong här ovan, Strapp Bokhylla som är en vacker och funktionell detalj för att hänga på väggen.
Den perfekta dekorativa hyllan för böcker, tidningar eller kuvert.
Strapp, 2024 är designad av  Britta Teleman

Det tyska designvarumärket Blomus lanserar nu för första gången en serie av flytande tvålar, handlotion och även diskmedel som heter SATOMI.
Blomus utökar även sitt sortiment av doftljus med en ”årstidsserie” VALOA, med dofterna vår, sommar, höst och vinter. Ljusen är tillverkade av sojavax som även finns för påfyllning till den eleganta glasbehållaren.

Belysningsföretaget Louis Poulsen grundades i Danmark redan år 1874 och blev känt genom formgivaren Poul Henningsen när han skapade de ikoniska PH-lamporna på 1920-talet.
Boken ”First House of Light” ger en inblick i företagets rika historia och hur varumärket utvecklades till ett av världens mest ansedda inom ljusdesign i en inbunden bok om 304 sidor från Phaidon.


Den nya modulsoffan Patch såg dagens ljus ungefär i samband med Stockholm Design Week och är en soffa designad av Chris Martin för det egna svenska varumärket Massproduction.
Det som känns speciellt med denna modulsoffan jämfört med de flesta andra (det finns ju en hel uppsjö på marknaden som alla ser likadana ut) är de lite oregelbundna rundade formerna både på rygg och armstöd vilket gör att det känns lite mer spännande.

Gubi presenterar nu i vår en ny rundad version av GamFratesis 101-bord med mjuka kanter ovh som tillverkas av travertin, ja en ny och modern tolkning av Art Deco-designens geometrier med mjukt rundade bordskanter.
IOI Collection visar den dansk-italienska designstudions intresse för naturliga material och former, och namnet på kollektionen härstammar från hur bordens ben är konstruerade, med två metallrör sammanlänkade av en mässingskula, som skapar bokstäverna I-O-I.

Marrakech Design som gjort sig kända för deras handgjorda kakelplattor med vackra mönster lanserar nu den nya färgställningen Springflower med orange blommor som är en uppföljare till Summerflower i grönt på svart botten. Så fina båda två!

Granit har gjort ett samarbete med Paper Collective, vilket resulterat i ett antal posters med olika mönster, se alla HÄR

Denna listan både inleds och på vippen avslutas på temat Svenskt Tenn, i år firar ju Svenskt Tenn sitt 100-årsjubileum, och för att hedra detta kommer det att arrangeras en exklusiv hyllningsutställning under Antikmässan 7–10 mars, en utställning i samarbete med Jenny von Platen, en erfaren antikhandlare och expert på Svenskt Tenn.
För att hylla jubilaren arrangerar Antikmässan en utställning på Stockholmsmässan där Jenny von Platen formger och håller föredrag om utställningsföremålen, och besökaren kommer även att kunna se många äldre och unika föremål, inklusive tidigt tenn från 1920- och 30-talet, ovanliga möbelmodeller och tygmönster.

Och på tal om vippen, allra sist i veckans lista ser vi det senaste tillskottet hos danska Vipp när det gäller deras gästhem som de hyr ut för att få en genuin upplevelse av Vipp.
Huset i fråga återfinns i Klitmøller Thisted i Danmark i Thy National Park, mitt ute i ingenstans utan några grannar inom synhåll, och går under namnet Vipp Cold Hawaii.
Arkitektstudion Hahn Lavsen har här förvandlat ett historiskt hus från början av 1900-talet till ett modernt gästhus om 185 kvm inrett med idel produkter från Vipp såklart.
Ta reda på mer om huset och hur man hyr detta HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns i texterna i anslutning om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *