Stockholm Furniture Fair 2024

av | feb 10, 2024 | Uncategorized

Hej fina vän

Du som är trogen besökare här i min blogg har säkert noterat att det varit lite dålig fart här i bloggen denna veckan, och om du även följer mig på Instagram så har du säkert noterat febril aktivitet där istället.
Ja, jag har ju varit i Stockholm hela veckan för Stockholm Furniture Fair 2024 och tillhörande vårupplagan av Stockholm Design Week 2024.
En vecka fylld av en massa aktiviteter och fullspäckat schema från morgon till kväll.
Hektiska roliga dagar med en massa fina och intressanta möten med fin vänner och kollegor i branschen, nya bekantskaper, dagar på mässan och ute på stan för separata visningar, kvällsmingel, galafest osv.
Så tacksam för denna veckan på alla sätt, men helt utschasad och trött nu så av samma anledning kommer veckans nyhetslista imorgon.

Årets upplaga av Stockholm Furniture Fair 2024 hyllade branschen och dess framtid ut olika synvinklar  och stort fokus på design och gemenskap i en koncentrerad (komprimerad) mässa.
En mässa fylld av ny energi och nytänkande, ja det pratades på många håll och kanter om att årets mässa kändes fylld av positivism och nytänkande, att det var bättre än någonsin med det nya konceptet osv.
Ja detta var en helt annan mässa än den som rullade i samma lokaler för 5-10 år sedan, minst sagt.

Jag förstår vad man menar, och en stor eloge till Hanna Nova Beatrice som är den stora drivkraften och kunskapsbanken som står vid rodret för både själva mässan och designveckan.
Att skapa ett nytt mässkoncept där man går ifrån den traditionella inköpsmässan till en mässa för enbart trender, miljötänk, interaktioner, möten osv är ingen lätt uppgift i dessa tider kantade av lågkonjuktur och kris i branschen.
Så ja, hurra av formatet men kris för själva mässan ur ekonomisk synvinkel när utställarantalet minsak med 50% och betydligt färre besökare.
Mässan bestod av endast 2 hallar istället för tre, avstängda ytor, färre restauranger osv, ekvationen går helt enkelt inte ihop hur gärna man än vill.

Färre mässhallar (2 istället för 3) som dessutom komprimerats med hjälp av olika utställningar osv, ta tex utställningen Älvsjö Gård som förra året tog plast i själva byggnaden med samma namn, en hyllad utställning kurerad av Hanna Nova Beatrice, denna fanns i år inne i A-hallen.
Lägg där till utställningen FARMING ARCHITECTS av Jordens Arkitekter, en utställning som utforskar sambandet mellan hållbar arkitektur och regenerativt jordbruk.
NEW VENTURES, en arena för förstagångsutställare som speglar nya tendenser i designbranschen, inklusive Niko June, NM3, Gustaf Westman Objects och Swedish Girls.
Årets designbar/restaurang var inte en utan tre dedikerade designbarer, THE YELLOW THREAD , THE GREENHOUSE BAR och SURFACE CLUB, skapade av designstudiorna Färg & Blanche, Stamuli och Lab La Bla, erbjuder unika mötesplatser och upplevelser.

Bilderna i detta inlägget tog jag vid utställningen på entrétorget, en årlig utställning som årets Guest of Honor står för, och i år var det italienska designduon Formafantasma som var inbjudna att skapa denna, en utställning med namnet Reading Room, en rosa skapelse som faktiskt mest bestod av det rosa skynket som omgärdade själva rummet där det fanns bord och pallar från Artek, belysning från Flos och textil från Maharam, lite böcker och en bildskärm där info om Formafantasma  och dess visioner rullade.  
Ja, precis som mässan i sig var  det inte produkter och nyheter som stod i centrum, utan transformativ kunskap, idéer och framtidsvisioner och att dela med sig av kunskap och framtidstro . Kanske inte den mest lockande och intressanta utställningen i denna kategori som jag beskådat, en utställning på Stockholm Furniture Fair och även internationellt som jag uppmärksammat nästan varje år i ca 10 år utom när det var pandemi.

Jag kommer inte att gå igenom allt som jag såg på själva mässan i år utan är du nyfiken på att se det som jag fastnade lite extra för så kan du kika in HÄR för videoklipp och bilder.

I entréhallen fanns det även en utställning där vinnarna av Scandinavian Design Awards 2024 presenterades, en tillställning som gick av stapeln på tisdagskvällen i år istället för på måndagen som det alltid varit tidigare.  Denna festkväll och dess vinnare kommer i nästa inlägg så kika gärna in för detta senare.

Kram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *