Inredningsnyheterna v.05 /2024

av | feb 3, 2024 | Uncategorized


Hej!

Då var det lördag igen och därmed dags att presentera min lilla lista med de inredningsnyheter som jag fastnat lite extra för under den gångna veckan, vecka 05 mera bestämt.
Och låt mig inleda med att säga att det märks att det är veckan före Stockholm Furniture Fair SFF och Stockholm Design Week , de flesta håller inne med sina nyheter om vi ska frånse de sneak peeks som visas upp, och i mailboxen hittar jag istället för pressmeddelanden inbjudningar till olika events under veckan som komma skall.
Jag har gått igenom utställarlistan på själva mässan och upptäckt att det är väldigt många för mig helt nya varumärken och betydligt färre av de större aktörerna som annars brukar vara där som kommer i år.
Spännande förvisso men man undrar samtidigt vad detta beror på?
Ett svar är att man bjuder in till egna showrooms och utställningar utanför mässan och ett annat är säkert att man anpassar sig till rådande konjuktursläge, och jag har från säker källa fått veta att mässan är ordentligt nedbantad med ca 50% mindre utställare än tidigare.
Det kommer även att bli en annorlunda mässa med mer happenings och festkänsla på själva mässan.

Och på tal om förändringar kring Stockholm Design Week så kommer designpriset Scandinavian Design Awards i  år att delas ut vid en prisceremoni på imponerande Musikaliska Kvarteret , Sveriges första konserthus (ritat av Fredrik Åbom och 1877) och hem åt dem 26 första Nobelprisutdelningarna.
Förra året då priset delades ut för första gången, var det ju i Blå Hallen på Stadshuset vilket var en mäktig tillställning, jag får återkomma i ämnet i nästa vecka när jag varit, där men tills dess kan du spana in de nominerade HÄR

Först ut i veckans nyhetslista har vi en nyhet för utomhussäsongen som presenteras av danska Carl Hansen & Søn , en bänk med namnet Timber designad av den isländsk designern Gudmundur Ludvik.
En ganska minimalistisk men ändå robust bänk tillverkad av teak.

En annan fin nyhet hos nyss nämnda Carl Hansen & Søn är en specialutgåva av ikoniska KK47000 Safari Chair i design av Kaare Klint, stolen kommer i tre nya jordaktiga färger och en uttrycksfull stomme i teak.
De nya varianterna finns endast tillgängliga i Carl Hansen & Søns Flagship Stores under en begränsad period.

Nyheten här ovan kan räknas in bland de sneak peeks som jag nämnde i min inledningstext till detta inlägget, denna kommande nyhet kommer snart hos inga mindre än  Layered som ofta är aktuella med olika designsamarbeten. Denna gången är det samarbete med färgtrendoraklet Tekla Evelina Severin mera känd som Teklan, och mattkollektionen Prism Palette med tre olika mattor.
I kollektionen presenteras som sagt tre olika mattor i Teklans karaktäristiska färgkontraster, hållbart producerade och handtuftade i 100% ull.
Crystal är en oregelbunden åttakantig matta inspirerad av 3D-mönster och en blinkning till italienska designrörelsen Memphis.

Arket  släpper nya butiksöppningar på löpande band, senast som jag berättade om detta så var det en Arket-butik i Schweiz och denna gången rör det sig om två konceptbutiker dels i Seoul i Syd Korea och dels i Warsawa i Polen.

I veckan damp det ner ett pressmeddelande från &tradition som ville visa upp deras nyheter SS24, en hal massa fint både när det gäller uppdaterade serier, nya utomhusmöbler, belysning osv så därför blev det ett koppel med bilder därifrån. Först ut har vi den nya utomhuskollektionen Thorvald Collection designad av designstudion Space Copenhagen .
Möbler med en elegant klassisk siluett och en hyllning till Danmark’s mest ansedda neoklassiska konstnär Bertel Thorvaldsen och horvaldsens Museum.

Nyhet nummer två från &traditon är den portabla lampan Como som står på bordet ovan, även denna är designad ac Space Copenhagen och kommer bla i rostfritt utförande.

Pallen Wire Stool är en relansering från arkivet som ursprungligen designades av Verner Panton på den tiden då han var aktiv som formgivare.

Takpendeln Flowerpot känner du säkert till, nu kommer denna  med flera armaturer som är arrangerade som en takkrona.
I samma bild ser vi även stolen AX chair som ursprungligen designades av Hvidt & Mølgaard  på 50-talet och som nu grävts fram ur arkivet och relanseras våren 2024.

Sprillans ny hos &tradition är bordslampan Montera designad av Jaime Hayon

Sist ut bland nyheterna hos &tradion SS24 ser vi bordsserien SETT med material som krom, frostat glas och marmor och denna nyhet är designad av Luca Nichetto.

Nu i vår presenterar  105-års jubilaren Vedum Kök & Bad deras köksnyheter för 2024 där lekfullt möter skandinaviskt genom den varma, djupa kulören jordröd och den lite lugnare linnebeige.
Köksön blir en naturlig mittpunkt som skapar utrymme till såväl matlagning som umgänge, det öppna hyllsystemet Vilda, som är designat och framtaget av Vedum, bidrar med avskalad estetik och praktisk förvaring.

Den nya köksmiljön för 2024 pryds av den släta luckan Moa där pricken över i:et sitter i kontrasten mellan den jordröda och linnebeige kulören.
Jordröd är en kärleksförklaring till bygden som leder tankarna till den svenska ladugården och blir ett fint komplement till Vedums övriga kulörkarta.


Den välkända och ikoniska  Margrethe-skålen från Rosti behöver väl ingen närmre presentation, nu kommer skålen dock i ett nytt, återvinningsbart plastmaterial.
Materialet har samma starka egenskaper som det tidigare materialet, och har blivit ännu starkare och mer splitterfri, och den är nu också mikrovågs- och fryssäker.
Förutom den klassiska Margrethe-skålen används det nya materialet även till en baksked och en serveringssked, båda 30 cm, samt de klassiska matskedarna, som finns med en längd från 19 till 30 cm.

Välkända  keramikern Kajsa Cramer har nyligen öppnat inredningsstudio med inriktning mot holistisk inredning och Feng Shui. Mer info hittar du HÄR 

Det danska designvarumärket  FDB Møbler  relanserar våren 2024 stolen  J138, en hopfällbar stol som designades av Erik Ole Jørgensen redan 1978.
Stolen ifråga tillverkas nu i oljad ek och i 100 procent linne i en ljus nyans.
Tipstack till Frida

Senaste nytt från danska Kay Bojesen är inget mindre än limiterade utgåvan Årets Fågel 2024 Flora!
Årets Sångfågel 2024 är lite mindre än den klassiska Sångfågeln, men precis lika charmig och precis som Kay Bojesens andra sångfåglar är den tillverkad av FSC®-certifierat bokträ, vilket garanterar att träden till produktionen är ansvarsfullt planterade, odlade och avverkade. Flora är bearbetad för hand och målad i sina vackra färger med stor precision och skicklighet.


Veckans lista inleddes med en del info om kommande designveckan i Stockholm, och varför inte avsluta med några glimtar från en annan sådan på helt andra breddgrader, nämligen Bangkok Design Week som gått av stapeln denna veckan.  Bilderna ovan fick jag syn på via danska Fredericia Furniture som hade en utställning i samarbete med PERGO  i deras showroom i Bangkok, en lite större sådan kan an ana inte minst eftersom den var utspridd över 15 olika distrikt.  På plat i urställningen ”30 Years of CHANINTR” fanns bla The Wegner Ox Chair av Hans J. Wegner och  J39 Mogensen Chair designad av  Børge Mogensen.
Utställningen kurerades av @chanintrcraft med fokus på ikonisk design och det traditionella möbelhantverket.
⁠Foto från utställningen av @thewtypo

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns i texterna ovan om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *