Inredningsnyheterna v.48

av | dec 2, 2023 | Uncategorized


Hej!
Almanackan visar 2 december och imorgon söndag är det 1:a adent, och dags att tända det första juleljuset som nedräkning inför julafton.
Vecka 48 har i stort sett passerats i läsande stund, och nu återstår endast några få veckor av året 2023.
Av samma anledning börjar det bli lite färre nyheter som dyker upp, ja nu har det flesta fullt fokus på julfirande osv, och de stora nyheterna låter vänta på sig efter jul och nyår.
Detta till trots finns det en liten skara av fina nyheter att kika på även denna veckan, häng med så får du se!


Först ut i veckans lista har vi en nyhet som jag föll för vid första ögonkastet, ja här talar vi om designikonen Lisa Larson’s färgglada fåglar, designfåglar som haft sitt tillhåll i Lisa’s studio sedan slutet av 60-talet då dessa såg dagens i ljus i San Francisco då Lisa studerade keramik för Peter Voulkos at Berkeley.
Exotiska färglada fåglar med inspiration från mexikansk konst och fram tills nu inte tagna i produktion. Fåglarna upptäcktes dock av Anders Färdig på Design House Stockholm och nu flyger alltså fåglarna fritt som fina designföremål men kanske även som vår moderna tids fredsduvor?
Väldigt tjusiga och kanske den gröna pippin med rosa ben blir min favorit?


Spana in Column Collection, ett sprillans nytt kök designat av Inga Sempé för danska REFORM. Köket går att få i antingen ek, vit ask eller i fyra olika kulörer som sprutmåls på askfanér,  Fresh Cream, Pistachio, Concrete eller Dark Umbra.

Danska Vipp senaste tillskott till deras redan digra sortiment är en kollektion med soffbord i olika utföranden och storlekar.
Borden med fina marmorskivor kan användas var för sig men går även att kombinera i i olika konstellationer, tips tack till Scandinavian Design

Vincent van Duysen  presenterade i veckan i Rom sin nya kollektion I.R.O vilket står för Italian Rational Object, hans allra första kollektion för Galleria Giustini/Stagetti.
Samtliga alster tillverkade av aluminium och strängt minimalistiskt såklart.

Senaste nytt från danska Fredericia ser vi ovan i bild, pallen Seto Stool designad av Keiji Takeuchi i japandi-stil blir ett nytt sätt att hylla Børge Mogensen’s designarv.
Som inspiration använde Keiji Takeuchi två av  Børge Mogensen’s mest ikoniska möbler, Spanish Chair and Canvas Chair, så att pallen skulle matcha dessa båda.
Namnet Seto refererar till det arkitektoniska mästerverket Seto Ōhashi,  vilket är Japans längsta bro.

Parfymhuset Byredo med även andra strängar på sin lyra utforskar nu ett nytt sinne; smak! De har nämligen  lanserat en egen te-kollektion med 10 olika smakinriktningar och dessutom en tjusig tekanna av glas med bambuhandtag.

Fogia lanserar nu den mjuka fåtöljen Lyra Lounge som är designad av den norska formgivaren Andreas Engesvik.
Lyra Lounge är en designskapelse med kontrasterande former, material och uttryck, där grafiska linjer möter mjuka, flexibla former.
Den mjuka stoppningen ger en känsla av att kroppen faller ner i en hög av kuddar.
Fåtöljens ramverk är tillverkat av metall som är klätt i canvas, vilket skapar en lättviktsstruktur som gör att möbeln lätt går att flytta på.

När det gäller nyheten ovan är jag lite part i målet eftersom jag har agenturen  här i Sverige för Italienska Ethimo, ett italienskt designvarumärke för utemöbler som går från klarhet till klarhet.
Nyligen prisades de för flera alster vid Archiproducts årliga designpris i Milano bla för nya utegymmet Out-Fit och för det nya portabla uteköket Phil.
Dessa båda är nyheter som visades i Milano på Salone de Mobile tidigare i år och so givetvis finns med i den nya katalogen som finns ut nu.
Bläddra i katalogen och upptäck nyheterna 2024 HÄR

Luca Nichetto tycks alltid ha något nytt spännande på gång och så även nu när han visar upp bordslampan Réunion Lamp för kanadensiska Mjölk

Pulverlackerad skärm av metall i kombination med lampfot av munblåst glas, en oväntad kombination på det sättet, men väldigt fin tycker jag.

I samarbete med Lola James Harper har Länna Möbler tagit fram en doft som ska spegla deras resa i branschen sedan 1973, det självklara doftvalet för den som precis som Länna vurmar för  skandinavisk design.
Doften bär topnoter som trä, vita blommor och grönt te.

Nu i veckan damp det ner ett pressmeddelande från inga mindre än IKEA som ville flagga för deras senaste nyheter till badrummet, stort som litet och i olika stilar.
De presenterar serierna HAVBÄCK, ÄNGSJÖN och TÄNNFORSEN som alla tre är nya serier av badrumskommoder och -skåp med olika stil och uttryck.
Gemensamt för samtliga ganska så traditionella modellerna är att de erbjuder rymlig förvaring där hela lådvolymen kan användas till de viktigaste saker eftersom rörledningarna leds genom baksidan och inte via ett hål i lådorna som öppnas hela vägen och ger en bra överblick.
Samtliga serier finns i både enkla och dubbla skåp.

Den klassiska lampan Kaiser Idell, skapad av Christian Dell redan 1936 med den ursprungliga Bauhaus-designen och samtida nordiska estetiken känner du säkert till.
Nu presenterar Fritz Hansen en uppdaterad version av bordslampan 6556-T i två nya nyanser.
Lampserien kombinerar den ikoniska Bauhaus-designen med modern nordisk stil med borstade mässingsdetaljer. Nu lanserar Fritz Hansen de nya färgnyanserna; Olive Green och Venetian Red.


Sist ut i veckans lista har vi en liten nyhet från TÔNN Furniture TÔNN Furniture som fortsätter att utveckla Portal Hyllsystem till hemmets alla rum med nyheten hyllgavel för väggen.
Denna nytillkomna hyllgavel gör det enkelt att skapa en kombinerad TV-möbel och bokhylla.
Ett enkelt sätt att integrera TV:n i den övriga inredningen utan att ta allt för mycket plats.

*samliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns i texterna ovan om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *