Inredningsnyheterna v.46

av | nov 18, 2023 | Uncategorized


Hej!
Vad roligt att du kikar in här hos mig, och förhoppningsvis är du lika pep som jag att kika på listan med veckans störst och bästa inredningsnyheter som jag nosat upp under den gånga veckan, vecka 46 2023 om vi ska var riktigt noggranna, och det ska vi ju.
Knappast någon har väl missat att det är årets största köpjippo inom kort, ja jag pratar såklart om Black Friday, men lite oklart hur länge denna svarta fredag varar?
En del har startat redan denna veckan, somliga startar Black Week på måndag…helt crazy och dessutom har det i veckan rapporterats om fuskhöjningar  i god tid före REA’n…

Först ut har vi nyheten att DUX lanserar den klassiska fåtöljen Jetson i ny varm och skön fårskinnsklädsel, den nya möbelklädseln i fårskinn är skräddarsydd för utvalda fåtöljmodeller som återspeglar DUX åtagande att erbjuda exklusivt hantverk och ikonisk design.
En annan nyhet som också släpptes nu i veckan är att bordet Lunaria, ett litet runt träbord  designat av Claesson Koivisto Rune  nu lanseras i nytt utförande i valnöt.

Näst på tur har vi den lilla ljusstaken Bijou som även denna är designad av den internationellt framgångsrika designstudion Claesson Koivisto Rune Claesson Koivisto Rune som nyss nämndes, för Skultuna
De ställde sig frågan ”Vad är minsta möjliga massa för att en ljusstake ska stå stabilt, vad är minsta möjliga mått?
Och vad är minsta möjliga formuttryck?”
Litenheten i sig gör Bijou liksom sympatisk, gullig, söt, ja som ett litet smycke, ett enkelt örhänge eller kanske en klackring fast för bordet.
Samtidigt är Bijou skulptural på ett sätt som för tankarna till större former.

Kosta Boda firar in kommande helger och högtider med att presentera The Rock, en ny ljuslykta formgiven av Hanna Hansdotter
Efter succélanseringen av ljusstaken Rocky Baroque går Kosta Boda och Hanna Hansdotter nu samman igen och levererar ännu en nyskapande serie med ett lika lekfullt som kaxigt förhållande till form, färg och funktion.
The Rock är gjuten i degelfärg på Kosta glasbruk i Sverige, och finns i tre distinkta färgställningar, rosa, gul, brons samt ett cirkulärt utförande där spillglas från Kostas hytta används till att skapa nya objekt.
Den cirkulära färgtonen varierar inom ett grönblått spektrum, vilket ger varje ny smälta en unik färgkomposition.

I veckan har Årets Julklapp 2023 presenterats, och för andra året i rad nämns en orolig omvärld i motiveringen för årets julklapp, som ju förra året blev det hemstickade plagget.
Och i år lyder motiveringen ”I en tid av krig, oro och ekonomiska svårigheter känner många ett växande behov av att koppla av och umgås med nära och kära, har sällskapsspelet utsetts till Årets julklapp 2023
Sällskapsspelen står för trygghet men också för eskapism och utveckling, säger Emma Hernell, vd på HUI, i ett pressmeddelande.
Jag gissar att många får ett eller annat sällskapsspel inhandlat i någon av secon hand kedjorna som donerar avkastningen till välgörande ändamål, så är alla boxarna icheckade för den som vill förhålla sig helt politiskt korrekt. Lånade bilder från Printworks Market

Nu i veckan presenteras de nominerade till Scandinavian Design Awards 2024, utsedda av en namnkunnig jury från arkitektur- och designbranschen i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Utmärkelsen hyllar och uppmärksammar såväl nya som etablerade aktörer inom arkitektur, inredning och design i Skandinavien. Vinnarna presenteras under en prisceremoni i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm under Stockholm Design Week , tisdagen den 6 februari 2024, jag var ju på plats där i år och hoppas på en repris 2024.

Nominerade till Scandinavian Design Awards 2024:
Årets Arkitektur
Allmänna badet i Jubileumsparken av Esencial och Raumlabor Berlin (Göteborg, Sverige)
Press House av Atelier Oslo and KIMA Arkitekter (Oslo, Norge)
Gjuteriet av Kjellander Sjöberg (Malmö, Sverige)
Årets Inredningsprodukt
Vinställ Silo, av Chris Martin för Massproductions (Sverige)
Bordslampa Archive, av Studio Sløyd för Northern (Norge)
Vägglampa _Untitled 03/Sinus, av Andreas Martin-Löf och producerad av Konsthantverk Tyringe (Sverige)
Årets Möbel
Bänk Ypsilon, av Daniel Rybakken för Vestre (Norge)
Pall/sidobord Taburet, av Cecilie Manz för Fritz Hansen (Danmark)
Hackability of the stool, av Daisuke Motogi / DDAA Lab – modifieringar av Arteks pall 60 för Vitra (Finland)
Årets Designer
Daniel Rybakken (Norge)
Cecilie Manz (Danmark)
Joanna Laajisto (Finland)
Årets Inredare
Space Copenhagen (Danmark)
Halleroed (Sverige)
Specific Generic (Sverige)
Årets Rising Star
Ali Shah Gallefoss (Norge)
Lab La Bla (Sverige)
Didi NG Wing Yin (Finland)

Årets Hållbarhetsinsats
DNB Næringseiendoms för rehabiliteringsprojektet Markeveien 1B (Bergen, Norge)
Staden Pudasjärvi, för sin satsning på timmerbyggnationer och därmed framstående hållbarhetsinsats (Pudasjärvi, Finland)
Home.Earth, för projektet The Doughnut for Urban Development (Köpenhamn, Danmark)

Mer information om de nominerade och juryn 2024 finns HÄR.

Monocle har inlett ett samarbete med Karlskrona lampfabrik och har tagit fram en begränsad kollektion av deras oljelampor i mässing och med Monocle märkning, såklart.
Tipstack till Frida

Senaste nytt på mattfronten kommer denna veckan från välkända Cappelen Dimyr i form av No 16,   en handgjord matta av 100% naturlig ull med en traditionell flatvävd design i en benvit nyans med vackra broderier med blommönster.
Den sofistikerade mattan är en unik tolkning av traditionella orientaliska mattor och skandinaviskt hantverk.
Mattans organiska struktur skapar ett dynamisk och visuellt effektfullt uttryck som tillsammans med de handbroderade blommorna ger varje matta en unik charm.

Orrefors populära serie Carat av Lena Bergström utökas i vår med tre nya modeller till baren, Old fashioned, Double old fashioned och Highball.
Carat-kollektionen lanserades 2009, och bygger på en modern tolkning av den traditionella glasslipning som har gjort Orrefors världsberömt och den oregelbundna geometrin får kristallglaset att gnistra.
De nya glasen i Carat-serien lanseras med utvalda återförsäljare den 5 februari 2024.

GUBI utökar nu deras omtyckta ikoniska Multilite-serie genom att lägga till en golvlampa och en bordslampa till den befintliga lampfamiljen.
Bordslampan och golvlampan bygger vidare på den ikoniska pendeldesignen som finns sedan tidigare.
De hängande lamporna finns tillgängliga i stora och små storlekar och passar både över ett matbord eller att lysa upp en köksbänk eller som en dekorativ lampgrupp.

En lite ovanlig nyhet till det dukade bordet har sett dagens ljus, det är nämligen det franska lyxvarumärket Louis Vuitton som ger sig in i dukningsbranschen nu när de lanserar både porslin och dricksglas och karaffer.
Designen tar sin utgångspunkt från varumärkets  ikoniska blomstermonogram, men inte i svart eller brunt som vi är vana vid utan i blått mot en vit bas, ja kanske en liten blinkning mot Royal Copenhagen och deras blå musselmalet som funnits sedan slutet av 1700-talet.

Fritz Hansen  firar i år 10  års juibleumet för pallen Georg (ursprungligen från Skagerak som köpts upp av FH) med en utställning och välgörenhetsinsamling  med 10 sk special editions av den välbekanta pallen.
Bland annat har man arbetat med en remix och dynor klädda med textilier från Kvadrat där designern Chris Halstrøm har gett pallen Georg en ny look, och det finns endast en pall av varje till försäljning och detta till förmån för MELLEMFOLKELIGT SAMVIRKE och NATURFONDEN som valts ut av Chris Halstrøm.
Utställningen pågår från den 22 november till den  6 december i Fritz Hansens showroom i Köpenhamn.

Finska Iittala introducerade Taika, designad av Klaus Haapaniemi, år 2007 och sedan dess har den blivit en av Iittalas mest älskade och karaktäristiska kollektioner och nu lanserar Iittala en helt ny kollektion med ny konst av Haapaniemi som fortsätter berättelsen om Taika,  Taika Sato.
Här ser vi en kollektion med porslin och dekorativa föremål som lanseras 2024, den nya kollektionen kännetecknas av färgsprakande och detaljerad konst av Taikas formgivare, Klaus Haapaniemi. 
Inspiration till kollektionen är hämtad från stilleben och trädgårdsskötsel, stilleben, botaniska teckningar och Haapaniemis egen trädgård är inspirationskällorna bakom konsten i Taika Sato.
Mixen av färger i Taika Sato inkluderar Iittalas kollektionsfärger för 2024; olika nyanser av grönt och den varma lavendelfärgade nyansen ljung. Dessa färger kompletteras av en livlig palett med blått, rött, gult och brunt.
Kollektionen innehåller 23 olika keramikföremål, porslin, inredningsdetaljer, ett dricksglas, kompletterat med linnehanddukar och pappersservetter med bekanta former och storlekar, och kollektionen introducerar även föremål och former som aldrig tidigare setts.
De nya förmålen är  keramikvaser, rektangulära tallrikar, mindre muggar och koppar med tillhörande fat, ätpinnar och ätpinnehållare i keramik samt burkar med lock.

Ingen veckolista utan ett boksläpp att tipsa om, eller iallafall de flesta av mina nyhetslistor är upplagda så,  och denna gången är det ett tips härifrån mina trakter, ”Maten tillsammans med dukningen är en totalupplevelse!”
Boken är skriven av dukningsexperten Catharina Lindeberg Bernhardsson (syster till modedesignern Johan Lindeberg) som bor här i närheten av Torekov, tillsammans med Margareta Schildt Landegren  och Anna Aatola
Boken innehåller 15-20 teman i skiftande säsong, där dukning och mat sammanflätas och temat kompletteras med beskrivning hur man själv gör dukningen samt recept på maten.
Dukningstips och recept harmonierar med varandra för att inspirera till det naturligt hälsosamma som berör alla våra sinnen med en självklar tonvikt på det vegetariska.

Nyheten ovan kom som ett pressmeddelande från designvarumärket Massproductions vars grundare och designchef Chris Martin står bakom de flesta av deras alster och så även när de nu presenterar Homework Desk.
Ett skrivbord i solit trä som kommer i tre olika finishar att välja mellan, svartbetsad ask, oljad bok och en speciell utgåva med olikfärgade ben och skiva i oljad bok.
Genom att placera frambenen så långt i från varandra i hörnen gav Chris bordet en rymd där användaren kan röra sig fritt. Frambenens runda form förebygger obekväma stötar mot bordet.

I veckan delades det ut designpriser i Milano av inga mindre än Archiproducts som årligen prisar årets bästa design i olika kategorier enligt dem. Vår italienska agentur Ethimo var på plats med ägarna Francesca Confidati och  Giampaolo Migliaccio som syns ovan här i nedersta bilden tillsammans med designern Studio Adolini som formgivit det nya utegymmet Out-Fit som premiär visades i Milano tidigare år.
Förutom gymmet så premierades det nya uteköket Phil designat av Gordon Guillaumier .
Till årets designer utsågs Studio Pepe  och även de står bakom flera av de senaste produkterna hos Ethimo. Så kul!

Millie Nottie som gjort sig kända framförallt för deras bäddset av högkvalitet, presenterar nu i höst ett exklusivt samarbete med anrika Reijmyre Glasbruk med anor från 1800-talet.
Ja, i december lanseras ett dekorativt glas och ett glasfat, tillverkade helt för hand av glasblåsarna på Reijmyre glasbruk i Östergötland, glaset och fatet släpps i limiterad upplaga och alla exemplar är individuellt numrerade.

I år  är det 60 år sedan  ”Royal Copenhagens juleborde” såg dagens ljus, ett uppskattat julinslag i Köpenhamn så här års, och i år är det ännu ett nytt kapitel som skrivs med fem olika inspirerande och personliga dukningar som visas upp.

Under temat  ”Epoker – 60 år med Royal Copenhagens Juleborde” presenteras jubileumsårets  fem julbordsdukningar som har gjorts av ses olika kreativa kända danska profiler, konstnären Lin Utzon, sångerskan och författaren Alberte Winding , gitarristen och sångaren Jesper Binzer, keramikern Karen Kjældgård-Larsen och designduon Saks Potts  Cathrine Saks og Barbara Potts,
Utställningen finns att beskåda hos Royal Copenhagens i deras Flagship Store på Amagertorv 6 i Köpenhamn från idag  den 18. november till den 31. december 2023. Se alla borden och läs mer om deras designers HÄR

.

Sist ut i veckans nyhetslista har vi en nyhet som de allra flesta kanske redan snappat vid detta laget, och som icke har ett dugg att göra med inredning eller design men desto mera med julen, nämligen Årets Julvärd hos SVT.
Ja, som bilden ovan avslöjar så är det ju ingen mindre än komikern David Batra som kommer att hålla svenska folket sällskap i TV-rutan under självaste julafton, ett ärofyllt uppdrag som säkert kommer att gå galant för David Batra.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som anges ovan i bild om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *