Inredningsnyheterna v.45/2023

av | nov 11, 2023 | Uncategorized

Hej!

Ja, då är det lördag igen och dags att kika lite närmare på de inredningsnyheter som jag lyckats snappa upp under den gånga veckan, den 45:onde veckan detta året och idag endast 6 veckor kvar till julafton(?) helt ofattbart att vi redan är där.
Av samma anledning innehåller denna veckans lista en hel del julbetonat men även en hel del annat, så klart.
Häng med så kikar vi vidare!

Vi startar med den anrika mattföretaget Kasthall dit jag var inbjuden till ett trevligt kvällsmingel  i deras showroom i Malmö nu i torsdags.
Minglet i fråga var för att fira nylanseringen av den handtuftade mattan Feather designad av Ellinor Eliasson, som nu kommer i flera nya kulörer med namn inspirerade av olika fåglar med vacker fjäderprakt nämligen Blue Jay, Hoopoe, Parakeet, Nuthatch, and Sparrow.
På plats fanns även hedersgästen @themalinpersson som berätta om sin karriär som modell i Rom, Milano och Paris och om huset i Malmö som väckte hennes inredningsintresse vilket ledde henne in i den karriär som hon har idag bla som influencer och programledare för omtyckta Trädgårdstider på SVT.

En annan nyhet när det gäller Kasthall är att den i veckan slog upp portarna till deras första showroom i New York, spännande!

Näst på tur har vi julen 2023 hos det danska varumärket House Doctor som är omtyckta av många inredningsintresserade i Skandinavien.
Ett varumärke vars julkollektioner jag ofta visat tidigare och ja, de håller deras säregna stil trogen så att man får en igenkännings känsla direkt när man ser produkterna.
En rolig detalj i år är att den fina lilla julbilen som tidigare funnits i rött, svart eller vitt nu kommer i racing green, och just grönt är den ”röda tråden” hos House Doctor i år.
Se kollektionen i sin helhet HÄR

Senaste nytt från tapettillverkaren Boråstapeter är en kollektion med tapeter speciellt framtagna för den som vill tapetsera inte enbart väggarna utan även taket.
Kollektionen heter  Ceiling Collection och innehåller  12 exklusiva tapeter specialdesignade för tak, och unika mönster skapade med inspiration från trädens lummiga kronor, skira molnslöjor och himlavalvets vackra stjärnbilder.

Veckans enda belysningsnyhet kommer Örsjö Belysning,  ja välkommen ”Ranka” , en takarmatur med inspiration från vinrankan och som  formgivits  av Jonas Bohlin för Örsjö belysning.
En inte helt ny lampa utan en vidareutvecklad version av den gigantiska ljuskrona som finns på restaurang Aira i Stockholm som drivs av Tommy Myllymäki, en restaurang som för övrigt finns på min ”must go to lista”.
Takarmaturen Ranka finns i två storlekar och med med fem eller sju ljuskällor att välja mellan.
Tipstack till Frida

Och på tal om att det är se veckor till julafton, det innebär ju att det är endast drygt två veckor kvar till första advent, och dags att tända det första adventsljuset.
Kanske blir det den nya adventsljusstaken Jubel Advent som blir årets adventsljusstake i många hem i år? En stilren, kreativ och nytänkande ljusstake designad av Hanna Wendelbo för designvarumärket Klong
Tanken med Jubel Advent är att ljusen står i vatten och dekoreras med blommor eller grönt.
Det följer med juldekorationer i form av stjärnor och granar i metall som fungerar som vackra detaljer och skapar ytterligare stämning. Jubel Advent är tillverkad i rostfritt stål.

Danska Fritz Hansen portionerar ut deras höstnyheter lite pö om pö och denna gången är det nyheten om att man adderar några nya tillskott för de små medlemmarna i familjen.
Sedan tidigare har Fritz Hansen erbjudit en barnversion av Arne Jacobsens välkända Sjuan-stol.
Nu tar de ännu ett steg mot att integrera design i barnrummet ytterligare genom att introducera även stolarna Liljan, Myran och Grand Prix.
De välkända stolar kommer att finnas tillgängliga i tre färger: Wild Rose, Midnight Blue och en lackerad Oregon gran.
Alla tre stolarna har en bas i krom.

Senaste nytt från designvarumärket Layered är deras kollektion med plädar som de tagit fram i samarbete med Evelina Kroon.
Plädarna som stylats i pampiga miljöer är extra lyxiga och tillverkade  i mjuk jacquardvävd alpaca och generös storlek. Läs mer om kollektionen HÄR

Och på tal om plädar så fick jag via Instagram en glimt av vårkollektionen hos Stackelbergs Design, jag älskar deras plädar och den bruna pläden ser inte alls dum u!

Ovan i bild ser vi en glimt av sortimentet hos ett nytt svenskt livsstilsvarumärke som nyligen har lanserats.
Varumärket i fråga heter  Ode Stockholm och är grundat av Jenny Larsdotter och först ut bland de produkter som lanserat är tre olika doftljus : Väpnargatan 1Gullsjön och Aspirantbalen.

Anna Nyman belönas med årets Svensk Tenn Glas-Stipendium 2023  och gör detta för sina imponerande glaskupor Skal.
Två andra lovande formstudenter får även hedersomnämnanden: August Bällgren för vasen Eternell och Siri Löven för vasen Bo.
Anna Nyman är  andraårselev på Beckmans Form, och inspirerades av havet, musslor och snäckskal i sitt projekt ”Skal”.
Hennes skapelser, som både kan fungera som skålar och koppar, har fångat uppmärksamheten hos juryn genom deras koppling till Svenskt Tenns historia och poetiska uttryck.
Juryn noterade att Annas ”Skal” erbjuder många kreativa möjligheter på det dukade bordet, oavsett säsong och tillfälle.


Smyckesdesignern Sophie Bille Brahe lanserar nu en drömsk kollektion med vaser med organiska former tillverkade av italienskt Murano-glas.
Kollektionen består av a 10 olika vaser som alla är handblåsta i Murano i Italien och går under namnet Cellophane Clouds.

Sist ut veckans lista vill jag ännu en gång lyfta stjärnkocken Daniel Berlin’s nya hotell- och restaurangsatsning på Österlen  Restaurang Vyn.
Jag berättade ju om nysatsningen redan i somras när man tjuvstartade med att öppna en liten bistro på samma plats, men nu den 25 oktober slogs portarna upp för den ”riktiga restaurangen” och hotellverksamheten.
Daniel Berlin stängde ju sin tvåstjärniga krog i Skånes Tranås i september 2020  pga av familjeskäl men nu är det alltså dags att satsa stort igen med  restaurang för cirka 30 gäster, hotell med 15 rum och en enklare mat- och vinbar.
Interiört ser det väldigt avskalat och skandinaviskt ut, och det verkar som man gått all in när det gäller trä och inte minst när det gäller köket som är framtaget i samarbete med Nordiska Kök Även denna matupplevelse precis som Aira och Mathias Dahlgrens nya restaurang  på Grand Hotel i Stockholm står högst upp på min önskelista.

Foto: Andrea Papini, styling: Marie Monrad Graunbol för Nordiska kök

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns i texterna ovan om inget annat anges

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *