Konsten att välja det perfekta avlastningsbordet

av | nov 7, 2023 | Uncategorized

*inlägget innehåller reklamlänkar*


Hej!
Idag tänkte jag att vi ska kika lite närmare på en möbeltyp som jag verkligen gillar, och som kan användas på många olika sätt i hemmets alla rum, den möbeltyp jag pratar om har har olika namn, kärt barn osv, och kallas allt ifrån avlastningsbord, konsollbord, sidobord till skänk osv.
Jag har ofta visat mina egna varianter av denna möbel och hur man kan använda denna, ja ett exempel ser vi ovan och här som en form av insynsskydd/fönsterbänk i ett stort glasparti från golv till tak.

Konsten att välja det perfekta avlastningsbordet
Drömmer du om att skapa ett hem med en genomtänkt och personlig inredningsstil där man känner sig som hemma och trivs väldigt bra, men inte riktigt et hur du ska gå till väga?
Bara lugn, att hitta sin egen stil som man trivs allra bäst med är ingen quickfix utan något som ska ta, och som får växa fram över tid.
Trenden med att inreda med matchande möbelset är sedan länge förbi, och fler och fler människor tar till sig tanken att blanda och kombinera möbler och inredningsdetaljer från helt olika stilar och på så sätt kan man skapa mera djup och karaktär till sina utrymmen.
En av nyckelfaktorerna för att uppnå denna eklektiska och sammanhängande look är att välja snygga och praktiska sidobord för förvaring, men också eftersom de kan användas som rumsavdelare samt som plats för belysning samt som plats för fina stilleben, jag älskar ju stilleben som du kanske vet?

Tänk på formen
Avlastningsbord kommer i olika former och vad för typ av bord du ska välja beror till stor del på var du planerar att placera det.
Om ditt avlastningsbord är avsett för ett specifikt hörn kan en fyrkantig form vara det perfekta valet.
Om specifik placering inte är en begränsning har du friheten att utforska många olika alternativ.
Att blanda olika former och material kan skapa en unik kontrast i ditt rum, ja att para ett ovalt soffbord med fyrkantiga eller rektangulära avlastningsbord kan exempelvis skapa en intressant visuell balans, och på samma sätt kan ett fyrkantigt soffbord i kombination med några runda avlastningsbord skapa en fin motvikt i rummet.

Omfamna en blandning av material
En av hemligheterna bakom bra och varaktig inredning handlar ofta om att hitta balans och harmoni.
Att då tex kombinera olika material kan vara avgörande när det kommer till att hitta en personlig stil till sitt hem.
Tänk dig till exempel ett underbart soffbord i mässing och marmor som kompletteras av en byrå i mörkt trä. Kontrasten i material kan addera djup och tillföra en spänning till ditt utrymme.
Oavsett om det är mässing och marmor kombinerat med trä, eller om du väljer soffbord i betong tillsammans med ett avlastningsbord i glas, så handlar det om att se till att stilarna harmonierar även om materialen skiljer sig åt och var inte rädd för att testa dig fram tills det känns helt rätt. Starta gärna med att göra ett moodboard så att du får översikt över de material, form och kulörer som du vill använda till det rum du ska inreda.

Blanda stilar
Var som sagt inte rädd för att blanda olika stilar i ett rum, att kombinera stilar kan fylla ditt utrymme med visuell spänning och göra det helt unikt. En traditionell Malmsten-soffa kan se fantastisk ut i kombination med ett modernt avlastningsbord, och vice versa, testa så får du se!
Ovan i bild ser du mitt nuvarande favorit-sidobord som används som rumsavdelare emellan vår soffa och köksdelen och den lilla matplatsen. Sidobordet med marmortopp samt ett hyllplan rymmer en hel del som du ser och här kan man sätta sin prägel med olika inredningsdetaljer, böcker, lampor mm i takt med andans lust.


Prioritera proportioner
Storlek och proportioner är ofta avgörande faktorer när du väljer avlastningsbord, ja om du placerar tex ett eller flera på var sida om en soffa bör du se till att deras höjd är nära soffans armstöd.
Om du inte kan hitta något som passar exakt är det bättre att gå mindre än större. Använder du dem som sängbord bör höjden vara ungefär densamma som madrassen. Återigen, om det inte är möjligt, är det bättre att gå lite lägre än högre.
Att välja de perfekta avlastningsborden är en konst, inte en vetenskap och det bästa är ju att det inte finns inga strikta regler att följa, rätt eller fel osv

En serveringsvagn eller drinkvagn är ju också ett slags avlastningsbord med finessen att den har hjul så att man kan ställa flytta och ställ detta lite där det behövs bäst för stunden,
Nyckeln till framgång när det gäller att inrea sitt hem på bästa är att se till allt bildar en fin symbios så det hänger ihop i slutändan  och att Du själv gillar stilen, det är det viktigaste av allt, glöm inte det!
Lucka till!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *