Inredningsnyheterna v.42.

av | okt 21, 2023 | Uncategorized

Hej!

Då var det ännu en gång dags att summera den senaste veckans inredningsnyheter, den 42:a veckan detta året som nu börjar gå mot slutspurten, i nästa vecka den 24:e oktober är det ju exakt 2 månader till julafton.
En högtid som många längtar efter medan andra bävar inför den samma, och jag kanske avslöjar vilket team jag tillhör när jag nu berättar att jag åt min första lussebulle idag?
Nog om bullar och annat värdsligt, nu kikar vi vidare på listan här, häng med!

Veckans första nyhet här hos mig är att Sköna Hem i vanlig ordning har utsett den möbel som som får mottaga titeln Årets Möbel, och i år går utmärkelsen till @anna.kraitz, formgivaren bakom det funktionella bordet Cinderella, Årets Möbel 2023!
Juryns motivering: ”Sällan har compactlivingdesign fått så många att dra på smilbanden. Och samtidigt imponeras av det snillrika i att förvandla ett nyttoföremål till en flexibel möbel som alltid kan stå framme på det vis Anna Kraitz lyckas med i bordet Cinderella: strykbräda, soffbord och ståbord med flera olika användningsområden.
Därtill i ett gediget material som tål att både tittas på och att användas vid vardagliga
Cinderella produceras av Design House Stockholm

Och på tal om Anna Kraitz så har SVT Play nu lagt upp säsong 2 av deras omtyckta programserie Hemma hos Inredningsarkitekten och där är nyss nämnda Anna med i ett av avsnitten och även Nirvan Richter mfl i var sitt avsnitt.

Nu under hösten lanserar Kartell den slutgiltiga versionen av lampan Angelo Stone, en stilren lampserie som är resultatet av formgivaren Starcks och Kartells arbete med ljus.
Lampan är mångsidig och passar de flesta inredningar, allt från de mest traditionella till de mer moderna miljöerna.
Lampans ljuskälla kommer inte uppifrån utan från en LED-lampa positionerad på lampans stam, och därav att ljuset lyser upp själva hatten och högteknologiska linsreflektioner uppstår.
Lampskärmen är tillverkad av formad grönt material av polykarbonat vilket gör att ljuset får en extra jämn återspegling.
Angelo Stone finns i bord- och golvversioner samt i tre olika utföranden, champagne, koppar och titan.

Senaste nytt från Orrefors är ett samarbete med välrenommerade designstudion Claesson Koivisto Rune, nämligen serien Tou som består av två ljuslyktor och en stormlykta.
Serien är gjord i en tvådelad design som kombinerar funktionalitet och minimalistiska linjer och passar i fallet 290 cm passar både inomhus och utomhus, och är avsedd för blockljus eller ett klassiskt stearinljus (en praktisk hållare i metall medföljer).
Ljusstaken visar hur en etablerad funktion kan få en ny form, ljuslyktan är inspirerad av den klassiska orkanlampan som formgivarna delat upp Tou i två komponenter, en grund i tjockare glas och en hög, tunn glascylinder placerad inuti.
De olika lagren och tjocklekarna speglar rummet och ljusflamman på ett sätt som får ögat att dröja kvar.
Tou permiärvisades hos ASPLUNDS i deras butik i Stockholm nu i veckan och säljs exklusivt hos ASPLUNDS till den 1 november och därefter hos fler återförsäljare.

ASPLUNDS som jag nyss omnämnde är även aktuella med ASPLUND Art Rug Hilma av Klint ”Seven Pointed Star”, ett motiv som representerar en symbol kopplad till esoteriska och andliga traditioner.
Tillsammans med stiftelsen Hilma av Klint och CF Hill har ASPLUND gjort mattor av Hilmas Tempelserie i en begränsad upplaga kallad ”The Temple Series Collection”.

Spreckenhus har nu i höst lanserat Cordouan Candle Holder, en välkommet tillskott till deras Private Collection.
Den eleganta munblåsta ljuslyktan använder man som ett litet omhöljande bo till deras väldoftande doftljus, eller till andra doftljus som man gillar.

Iittala är altid aktuella med något nytt känns det som, just nu är det Oiva Toikkas nya Snow Castle glasskulpturer som visar upp hans lekfulla och fantasifulla design som samtidigt känns tidlös.
Fritt översatt blir ju detta Snöslottet som är vackert både ensamt och i kombination med andra snöslott i olika storlekar.
I butik från nu  i oktober.

Den populära adventsljustaken Elflugan (adlink köptips) kommer i år i en ny skepnad, den moderna minimalistiska elljusstaken i beige är speciellt framtagen för att fira Svenssons 125 års jubileum med hjälp av limiterade specialutgåvor av omtyckta designklassiker.

Så snygg i sitt nya utförande som inte blir lika hårt som svart.

Och här ännu en nyhet från nyss nämnda Iittala, en limited edition av den omåttligt populära ”tulpanvasen” designad av Alvar Aalto som tillverkats i träblocket bredvid.
Tillverkad av munblåst glas och denna gången i en helt unik skiftande grå nyans i själva glaset.
Vasen kommer i 1000 ex som är numrerade.

Skogsberg & Smart är aktuella med deras omtyckta ljuslykta Hurricane som nu går att få med doftljus inuti den fina lyktan, nämligen  Morning Glory 

Morning Glory kommer att fylla ditt hem med ljuvliga dofter av grapefrukt, saffran, svartpeppar och bärnsten vilket låter perfekt inför vintern inte minst tack vare saffransnoten, ljuset är tillverkat med ekologiskt sojavax av högsta kvalité med en brinntid på 55 – 60 timmar.
Efteråt kan du enkelt rengöra din Boule med varmt vatten och mild tvål för att förvandla den till en vacker vit lykta

Spana in pallen/sidobordet ovan från Faye Toogood som nu tar plats i samma serie som omtyckta Roly Poly.
Jag föll direkt för denna lila raring som känns användbar på så många olika sätt, ja tex som sängbord lika ovan vore ju fint.

Foto via @matthewdonaldsonstudio och Angus Mill.

Belysningsföretaget UMAGE välkomnar nu nya belysningsarmaturer till deras deras sortiment och ovan i bild ser du några av dessa som syns ovan i bild heter Asteria, en serie med armaturer i flera olika utförande.
Designen med fina detaljer gör sitt till lamporna som är dimbara vilket justeras med hjälp av en diskret knapp på lampans skärm.
Nyheterna är tillgängliga från och med November 2023.

Det äkta paret Charles och Ray Eames är två av de mest tongivande designprofilerna som var verksamma under 1900-talet, designduon skapade möbler och filmer, tog fotografier och planerade utställningar.
De revolutionerade även dignvärlden med deras innovativa användning av material som plywood, glasfiber och aluminium samt deras uppfinningsrika användning av en bred kulörpalett.
Med Eames Special Collection 2023 har inredningsföretaget i nära samarbete med Eames Office nu lanserat nya versioner av utvalda möbler ur designduons katalog, vid lanseringen ser vi bland annat den designade loungestolen La Chaise ovan som paret designade för en tävling på Museum of Modern Art i New York 1948.
La Chaise som är mer en skulptur än en fåtölj, har ett brett spektrum av sitt- och liggpositioner tillverkades dock aldrig under designparets livstid, men för att fira den skulpturala stolens 75-årsjubileum lanserar Vitra nu alltså en specialutgåva hösten 2023.

Den danske möbelarkitekten Finn Juhl med många alster på sin lyra och ett digert arkiv med skisser att gräva ur och den senaste möbeln funnen just där är vackra  Kaminstol från en skiss daterad år 1946 för Bovirke och stolen relanseras nu av House of Finn Juhl.
Kaminstolen lanseras först i FSC-certifierat askträ med danskt läder från Sørensen Leather, men stolen kommer även att finnas i ek, valnöt, klädd i läder eller textil efter hand.

Jubileumsvasen Tidevarv är inga mindre än Interfloras 100-årsjubileum 2023.
Vasen är designad av glaskonstnären Ann Wåhlström och tillverkad av glasblåsare på Reijmyres Glasbruk i Östergötland.
Glaset är infärgat i klassiskt Reijmyre-grönt, en teknik som låter nyanserna skifta och bli djupare där glaset är tjockare.
Jubileumsvasen säljs i en begränsad och signerad upplaga.

Med sina justerbara skärmar är Louis Weisdorfs lampa Multi-Lite en av de mest anpassningsbara inredningsbelysningen under 1900-talet, och nu lanserar inredningsföretaget Gubi en portabel variant av lampan som gör den mer flexibel och användbar även utomhus om man så vill.
Multi-Lite lampan såg dagens ljus för första gången redan år på 70-talet och dess flexibilitet, som möjliggör en smidig justering av skärmarna för att rikta ljuset i flera olika riktningar, är det som gör att den blivit till en omtyckt designklassiker.
I den nya portabla versionen ges möjlighet att dra nytta av lampans funktionalitet både inomhus och utomhus.
Basen utrustad med en USB-C-laddningsenhet som laddar till fullt på sex timmar och till 80 procent på tre timmar.

Förra året presenterade Mille Notti deras första kollektion med sängkläder baserade på två av den brittiske designikonen William Morris tidlösa mönster, och nu är det dags för nästa släpp av det framgångsrika samarbetet.
Den här gången är det de klassiska mönstren Strawberry Thief och Marigold som trycks på lyxigt krispig 300 tc percale i kammad bomull.
En fin kombination mellan estetik och material som tillsammans bäddar för en magisk sovupplevelse.
Utöver sängkläderna lanserar Mille Notti även en vacker frottéhandduk som är jacquardvävd i Marigold-mönstret.

Mateus som gjort sig välkända för deras portugisisk-tillverkade keramik främst till det dukade bordet, skickade i veckan ut ett litet pressmeddelande om deras nya mugg.
Muggen som tar plats i Oyster-serien från och med nu och som går att få i 16 helt underbara kulörer kan du spana in HÄR

Inredningsföretaget HEM lanserar nu ljusstakarna Pesa designade av Fabien Cappello

Ett gäng härligt färgglada ljusstakar tillverkade av FSC-certifierat trä, som helt klart väcker uppseende där de placeras och antingen som en färgglad grupp eller som en solitär, läs mer HÄR

I veckan visade tetilföretaget Midnatt upp en liten sneak peek av hur julen kommer att se ut hos dem, och det är ingen blygsam diskret historia utan en massa färg som kan förväntas.

Håll dig uppdaterad om dessa produkter hos Midnatt

Sist ut i veckans lista vill jag visa dig hur hösten och den tidiga vintern ser ut hos det finska designföretaget Marimekko , och detta med hjälp av deras fina inspirationsbilder i skandinavisk stil där kulörena i fokus är rostrött, off-white, koboltblå och lite guld som strössel på toppen. I vanlig ordning har serien Unikko tagits fram i nya färgställningar, nya fina glas, en bordsduk mm, se senaste nytt hos Marimekko HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns i texterna ovan om inget annat anges ovan *

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *