Inredningsnyheterna v.41

av | okt 14, 2023 | Okategoriserade


Hej!
Vecka 41, en av de mörkaste veckorna jag upplevt när det gäller världs- och inrikesnyheter, ja lyssnar man på de ”vanliga nyheterna” så är det idel mörka och hemska rapporteringar om krig i Ukraina, konflikten mellan Hamas och Israel som eskalerat mot krig, gängvåldet med bomber och skjutningar så gott som dagligen här hemma.
Det får mig att å ena sidan vilja dra en tung filt över mig för att slippa höra och se, men också så känna mig otroligt arg och maktlös inför den värld vi lever i just nu.
Med detta sagt vill jag upplysa om att jag inte tar någon som helst politisk ställning i frågor som dessa, dels eftersom jag inte är tillräckligt påläst, och dels för att detta inte är ett sådant forum egentligen.
Men varför nämnder du det då? kan man tänka, jo för att visa att jag bryr mig om detta och visar allt motstånd mot krig, våld och död som drabbar oskyldiga barn och kvinnor och inte enbart koncentrerar mig på världsliga ting som rörinredning och design.
Nu tar vi dock och spanar in nyss nämnda inredningsnyheter som jag snappat upp under den gångna veckan, häng med!

Veckans första nyhet kommer från inga mindre än Bernadotte & Kylberg  bestående av Prins Carl-Philip och Oscar Kylberg om startade deras designstudio 2012 och har sedan dess samarbetat med både  skandinaviska och internationella varumärken som Georg Jensen, Stelton, Zwiesel och Hästens.
Nu tar designduon nästa steg genom att lansera det egna varumärket Bernadotte & Kylberg, där erfarenheten och visionerna som de samlat på sig genom åren förenas i ny design.
Den första kollektionen under det egna varumärket består av sidenscarfsar, halsdukar i ull, och plädar med grafisk profil i en högkvalitativ blandning av merinoull och kashmir, en kollektionen som lanserades med ett pressmingel på den exklusiva medlemsklubben  SoHo House Stockholm den 10 oktober och kommer att säljas i varumärkets nya onlinebutik på bernadottekylberg.com.
Man kan nog säga att ”alla var där”, ja t om Kronprinsessan Viktoria var där för att gratulera sin bror till det nya konceptet.
Färgpaletten för produkterna går i klassiska färger som svartvitt, beige och ljusgrått, samt innehåller även accentfärger som orange, grön, rosa och gult.
Den första kollektionen innehåller ju idel produkter som befinner sig i gränslandet mellan mode och inredning, men planen är att det nya varumärket även ska innehålla flera olika produktkategorier för hemmet.

Nu i veckan lanserades en av de allra finaste adventsstjärnorna som jag har sett på riktigt länge, ja här snackar vi inte om någon random stjärna för slit och släng, utan en stjärna att spara och bevara år för år och låta bli en del av ens jultraditioner.
Stjärnan Maipai kommer från Mimou och deras HANDMADE Collection, en kollektion där Mimou tar tillvara på traditionella tillverkningstekniker och samarbetar med skickliga hantverkare i småskalig tillverkning. Stjärnan var egentligen tänkt att lanseras redan 2020, men sen kom pandemin emellan och resten är ju historia.
Julstjärnan Maipai med sin organiska form är ett bra exempel på detta, här kombineras florstunt bambupapper i papier maché teknik med en stomme av flätad bambu.
Maipa som betyder bambu på Thailändska, är helt handgjord i bambu meden diameter om 43 cm och säljs utan elsladd och ljuskälla (LED).
Läs allt om stjärnan hos Mimou och ta del av deras övriga nyheter HÄR


Fritz Hansen  presenterar nu bordslampan Night OwlTM i två nya versioner tillverkade av stål, och då antingen i polerad rostfri stål eller svart PVD.
En omtyckt  designlampa formgiven av Nicholai Wiig Hansen år 2015, som nu fått ett nytt uttryck. Läs mer om Night OwlTM  HÄR

Under 2024 är det 100 år sedan Estrid Ericson grundade framgångssagan Svenskt Tenn, ett varumärke som kanske först mest förknippades med ”förmögna Östermalms-tanter” men som någon gång på 90-talet kom rejält i ropet och blev hett etertraktat av inredningsintresserade i alla åldrar.
Vid starten designades det allra mesta hos Svenskt Tenn av Estrid själv eller Josef Frank, men numera samarbetar man ofta med namnkunniga designers som tex Per Öberg, Luca Nichetto, Carina Seth Andersson, TAF mfl.
Företaget drivs numera som en stiftelse med målet att företaget ska leva för evigt, allt överskott som verksamheten genererar går till forskning inom bland annat ekologisk hållbarhet, miljövård, genetik, biomedicin och läkemedel.
För att fira jubilaren erbjuds nu en unik möjlighet att förbeställa två exklusiva produkter i limiterad upplaga, Stockholmsskåpet av Josef Frank samt satsbordet Noaks Ark med motiv av Nils Fougstedt och båda produkterna med en prislapp runt en halv miljon(!).
Se jubileumsprodukterna och läs mer HÄR

H&M Home skickade i veckan ut ett pressmeddelande om nyheten att de nu lanserar ett second hand-koncept även för inredning som går under namnet PRE-LOVED.
Tidigare har H&M PRE-LOVED bestått av kläder och accessoarer, men kompletteras nu med design-och inredningsprodukter från H&M Home och externa inredningsvarumärken på utvalda marknader samt online på hm.com.
För att fira expansionen av second hand-konceptet så bjuder H&M HOME in till pop-ups i Sverige och Tyskland mellan den 9-15 oktober i fyra utvalda H&M HOME-butiker som kommer att erbjuda PRE-LOVED i Sverige och Tyskland: Stockholm, Drottninggatan 50 och Malmö, Gustav Adolfs Torg 2; Berlin, Rosenthaler Str; Hamburg, Mönckebergstrasse.


Senaste nytt på bokfronten från Kinfolk är The Art of Kinfolk, en blandning av allt det bästa genom åren som presenterats i deras 50 olika magasin som ges ut. Här samsas allt från interiörer, mode, porträtt av kända profiler, mat och reseinspiration med hjälp av deras magiska bilder so total är så många som 300 stycken i denna nya bok.
Genom dessa bilder, både de man minns som klarast och de som kom lite i skymundan tar Kinfolk- teamet dig med på deras resa från start fram till idag. Beställ den nya fotoboken HÄR

Folkform har nyligen smyglanserat mattkollektionen Pink Monochromes Carpet Collection med mattor tillverkade av infärgad jute och ull  och detta i samarbete med Louis De Poortere.
Lampan som står på mattan är den prisbelönta lampan Plissé som är formgiven av designduon Folkform för det svenska varumärket Örsjö Belysning. En stilren bordslampa textil som genom sin skulpturala formgivning lyfter plisseringshantverket och utmanar dess finkänsliga konst. Bordslampan är omtyckt av många och utsågs år 2022 till ”Årets Belysning 2022” av tidningen Residence.

För inte så länge sedan berättade jag om Caja Cosmetics adventskalender som blev en stor succé när den släpptes, och även hur imponerad jag är av Bianca Ingrosso och hennes driv som ung affärskvinna. Och nu är det dags för ännu en nyhet på samma ämne, ja nu i veckan öppnade Caia upp en pop up-butik i anrika NK i Stockholm, den första fysiska satsningen någonsin för det rosa sminkbolaget.
Att öppna en fysisk butik är en viktig milstolpe för Caia, säger grundaren Bianca Ingrosso själv i en kommentar, och tillägger att hon personligen varit med från start att skapa denna popup där målet är att ge deras kunder en upplevelse utöver det vanliga.
På öppningsdagen i torsdags då folk började köa redan klockan fem på morgonen var NK:s klocka första gången någonsin i en annan kulör än den vanliga gröna, ja  dagen till ära färgades denna i rosa för att fira lanseringen, och givetvis har Bianca funnits på plats nu under öppningsdagarna.
Caia’s produkter har tidigare bara funnits till försäljning i den egna webbshoppen och den bubbelgumsrosa pup-butiken hittas på entréplan i NK:s ljusgård och är öppen i tre månader.

Mera nytt på bok och magazine fronten ser vi ovan i bild via en bild som jag fått låna av influencervännen och stjärnmäklaren Andrea Brodin. Hon jobbar nämligen sedan hon blev mäklare för några år sedan hos mäklarfirman ESNY i Stockholm, som nu lanserar nu ett eget magazine under namnet World of Esny, se vidare HÄR 

Senaste nytt från inredningsföretaget Layered är att de i samarbete med kreatören Carolina Storm har låtit soffan Somerset få en uppdaterad look med noga utvalda linnétyger i en mjuk och harmonisk färgskala.
Lanseringen sken med inspirationsbilder tagna i Carolinas vackra hem där man kan inspireras av en inbjudande och personlig inredningsstil. Läs vidare HÄR

Nyligen lanserades YTOPI ett nytt spännande svenskt köksföretag som bygger deras affärsmodell på digitala kundmöten där man kan boka tid med en erfaren köksarkitekt och ta vara på grundstommen i ett kök och ge det en ny design för bästa hållbara tänk utan att riva ut allt och köpa nytt.
Tjänsten är anpassad efter dagens behov för den moderna människan i rörelse utan att tumma på vare sig kvalitet eller design. Produkterna tillverkade i Sverige och stora delar av sortimentet görs i 100 % återvunnet material. Tipstack till Frida 


Designföretaget Printworks som startade  med roliga och personliga mobilskal, tar nu ett nytt steg när det gäller funktionella dekorationer genom att lansera deras Essentials Tool Box Collection. Vid en en första anblick ser boxen ut som en elegant coffee table book ,men inuti gömmer sig smarta verktyg för ost, vin, drinkar och tea. Smart och snyggt! Se nyheterna HÄR

Ovan i bild ser i den senaste höstkollektionen från det danska belysningsföretaget Nuura Design.

En mera klassik än modern kollektion som innehåller bla Miira 3 Circular som är ett perfekt alternativ till dig som letar efter en mindre variant av den runda stora ljuskronan .
Ringstorleken är bara 54 cm och med dess stora handblåsta glasklot ger denna nya ljuskrona ett fylligt och balanserat uttryck och med den enkla designen och dess mindre storlek passar den in i många inredningssammanhang som över en säng eller varför inte i hallen.

Hus & Hems läsare har sagt sitt, nu i veckan utsågs kreatören och entreprenören Kristin ”Krikelin” Lagerqvist i Varberg till Årets inredningsinspiratör 2023. Kristin bor i ett jättefint hus i Varberg tillsammans med sin familj men har även ett hus i Frankrike, poddar om trädgård och växter tillsammans med Hanna Wendelbo och inte minst driver hon det egna varumärket KLCO med butik i Varberg.
Priset delades ut i samband med tidningen Hus & Hems inspirationskväll på Blique by Nobis i Stockholm, och med motiveringen:
”Kristin Lagerqvist bjuder in oss till sitt liv och möter på ett unikt sätt sina följare med både ärlighet och förtrolighet. Som generös inspiratör inom inredning, trädgård och livsstil har hon visat oss det goda livet långt från storstaden och som entreprenör är hon en förebild för många.”

Beckers  långsiktiga satsning på hållbara färglösningar fördjupas med lanseringen av takfärgen Mood Care Ceiling.
Takfärgen är ett tillskott till Mood Care-serien som är ett delvis biobaserat färgalternativ, märkt med Svanen och Astma- och Allergiförbundets symbol.
Den nya Mood Care Ceiling färgen är droppfri, enkel att måla med och ger ett jämnt och vackert slutresultat. Färgen är helt matt och två strykningar ger ett fulltäckande resultat eftersom färgen är både en grund- och täckfärg i ett.

Nina Gerthel var ju under många år starkt förknippad med familjeföretaget och inredningsbutiken Olsson & Gertel i Malmö. För några år sedan valde man dock som många andra fristående inredningsbutiker att sälja butiken till en a de stora kedjorna, i detta fallet Nordiska Galleriet, och en era gick i graven kan man säga.
Efter överlämnandet startade Nina att arbeta i egen regi som inredare av privata hem osv, vilket blivit ett framgångsrikt koncept.
Nu är det dock dags för Nina att ta nästa steg när hon i november öppnar en studio och inredningsbutik i Höllviken. Jag träffade Nina för några veckor sedan eftersom vår agentur för franska HomeSpirit kommer att få ta plats i studion och där det finns möjlighet till beställning av produkter samt inredningskonsultation. Läs mer om konceptet HÄR

Sist ut i veckans lista vill jag tipsa om ett fint hemma-hos-reportage med fokus på köket som gjorts av Residence Magaine hemma hos paret Sanna Lundell och Mikael Persbrandt på deras otroligt vackra gård utanför Stockholm.
Ett nytt kök i samarbete med kökstillverkaren HTH och när det kom till designen på kökets snickerier föll valet på en kombination mellan HTH:s eleganta serier Nordic Spirit Harmony Dark och Focus Beige. Bänkskivor och stänkskydd är tillverkade i keramik Himalaya Crystal från Neolith, medan den exklusiva och handgjorda spisen kommer från Ilve och övriga vitvaror från Siemens.
Läs mer om köket och spana in fler fina bilder tagna av ANDY LIFFNER HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns ovan i samband med nyss nämnda bilder om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *