Inredningsnyheterna v.40

av | okt 8, 2023 | Okategoriserade

Då var vi framme vid veckans höjdpunkt här i bloggen om än lite senare än vanligt, ja jag talar såklart om veckans  lista med inredningsnyheter som hamnat under min lilla radar den senaste veckan.
Vi pratar om v.40 i oktober månad, ja nu rinner de sista veckorna av 2023 i väg i ett litet nafs känns det som och snart är vi framme vid julen med allt vad det innebär.
Handeln laddar inför årets Black Week och därefter julhandeln, men man anar väl att årets köpkraft inte är den bästa med tanke på inflationen och ökade boräntor, detaljhandeln har haft det tufft under det gångna året och det lära fortsätta att tag till, tyvärr.
Tydliga tecken är tex att Mio stänger ner flera butiker, bla citybutiken i Malmö och att Bygg Hemma Gruppen (BHG) stänger ca 15 butiker när det gäller Trademax och Chili, för att på så sätt försöka öka lönsamheten.

Veckans första nyhet kommer från Ballingslöv som nu introducerar nyheter inom produktområdet förvaring.
Nyheterna består av glashyllor och integrerad belysning, detaljer för dig som vill ha en extra elegant och väldesignad förvaringslösning i ditt hem. Läs mer om nyheten HÄR

Näst i tur har vi en nyhet från danska Le Creuset som även de hakar på kulörtrenden med naturligt gröna i nyanser som råder just nu och gör detta genom att introducera den nya kulören grågröna kulören Thyme

Varumärket Westanqvarn som kanske inte alla känner så väl till, skapar sedan länge utemöbler i klassisk stil efter gamla förlagor som är hantverksmässigt tillverkade och handmålade med fokus på hållbarhet och kvalitet som varar i generationer.
Nu i år har de traditionella modellerna Sundborn, Veranda och Solbacka fått fint sällskap av en Retrokollektion i finsk 50-talsdesign, en kollektion som heter just Retro.
Med kollektionen Retro riktar man sig nu till en bredare publik med en modern formgivning som smälter in i de flesta sammanhang, så väl traditionella som mer strama och arkitektoniska. 

Hösten 2023 lanserar Orrefors Intermezzo Guld designade av Erika Lagerbielke, en hyllning till Orrefors 125-årsjubileum och nytolkning av den klassiska glasserien Intermezzo med blå droppe, som först lanserades 1985.
En tidlös glasserie som nu kommer i en lite annan skimmer, och Intermezzo Guld innehåller ett urval av glas ur serien som först lanserades 1985, tre vinglas, tre barglas, vattenglas och karaff, och sist men inte minst champagneglaset. Alla glas i serien är munblåsta i Sverige av Orrefors skickliga glasblåsare.

Nu lanserar  SMD Design elljusstaken S T E L L A, en ljusstake formgiven av en av våra mest framstående svenska designers, nämligen  inge mindre än Monica Förster.
Med ett sobert och elegant uttryck blir Stella till ett smycke i inredningen under Advents och juletid, ljusstaken tillverkas i sandgjuten aluminium, i två olika varianter med 5 alternativt 7 ljus.

Varje år gör Konsthantverk Tyringe  en ny tolkning av deras elljusstake December som kommer i en begränsad upplaga.
I år är den mycket speciell, där varje ljusstake verkligen är unik, som du ser på bilderna, en hyllning till deras ursprung med över hundra år som tillverkare. Konsten, här formad av naturen själv och hantverket, där varje enskild ljusstake görs för hand i deras fabrik i Tyringe.
Ljusstaken DECEMBER ATELJÉ i limiterad upplaga designad av Sabina Grubbesson finns både som fyrarmad och sexarmad ljusstake.


Inredningsföretaget Gubi har pytsat ut deras nyheter lite i omgångar nu under hösten och denna gången är det en nyhet om deras senaste textilier, nyheter som ger produkterna ett budskap om identitet, livsstil och kultur genom färg, mönster och struktur.
Bland nyheterna syns både bouclé, enfärgade textilier med struktur, nya skinnsorter samt inte minst den nya mönstrade textilen Dadja som är vävt av mjukt och tunt chenillegarn som finns i två färgvarianter,  en med en blandning av rika bruna och karamellfärger, den andra med en mer subtil blandning av mocka och mjuka jordtoner.

Frida Ramstedt med bloggen Trendenser lärde jag känna för mer än 10 år sedan genom bloggen, en vän och inspiratör i sfären som jag alltid försöker hylla när det finns tillfälle.
Frida är alltid den som gått i täten för mig många andra bloggare och alltid från klarhet till klarhet och med en stark vision och trovärdighet vilket är guld värt i dagens samhälle enligt mig.
Frida var bland de första av influencers som gav sig in i författarbranschen, och kan nu tillräkna sig tre storsäljande böcker om inredningskunskap.
Men inte nog med detta, för ca nio månader sedan gick starten inför Trendenser & Friends i Kungsbacka, en inredningsbutik och studio där Frida numera håller till, och vars målsättning är att hjälpa nya formgivare att nå ut till inredningsintresserade som vill hitta unika, personliga produkter som sätter pricken över i:et i hemmet.
I dagarna var det premiär med att lansera konceptet även via internet och resultatet ser du HÄR

Under 2023 fyller möbel- och inredningsbutiken Länna hela 50 år, och för att fira jubileet lanserar de tillsammans med DUX en unik utgåva av fåtöljen Karin 73 i spaltläder från svenska Tärnsjö Garveri.
Fåtöljen Karin 73 är en ikonisk möbel formgiven av Bruno Mathsson och originalversionen Karin lanserades 1969, och fyra år senare släpptes Karin 73.
Spaltläder är en restprodukt som tas tillvara från konventionell lädertillverkning och det används ofta för möbler, men här inte lädret efterbehandlats med färg eller kemikalier, utan har fått behålla sin naturligt taktila yta, vilket gett fåtöljen ett skandinaviskt, enkelt rent utseende. 

Granit har släppt en ny serie med badrumsprodukter i minimalistisk stil och med behållare av frostat glas.
Bland annat mjuk och skön handtvål baserad på råvaror från växtriket som är tillverkad i Sverige och innehåller glycerin och Aloe Vera som bevarar fukt och vårdar händerna, men också doftljus och doftpinnar i samma stil.
Se produkterna HÄR

I veckan slog finska Marimekko upp portarna till deras nya flagship store i Köpenhamn på Pilestraede 29, och i samband med detta lanserade de även den limiterade  Marimekko MEETS city Guide Copenhagen Edition. 
En cityguide med Köpenhamns sk sweet spots av Trine Søndergaard, Kasper Bjørke, Yukari Hotta, Rasmus Weng Karlsen, Frederik Bille Brahe, and Rebekka Bay.

Philippe Malouin beskriver belysningsnyheten Bilboquet som han designat för italienska Flos som en lampa som är ett som ett flexibelt verktyg att använda i sin vardag.
En modern armatur som går att få i ganska vågade kulörer.

Massproduktion skickade ett pressmeddelande för att berätta att deras nyhet Spot, en flexibel puff där form, komfort och funktion smälter samman till ett nu finns ute på marknaden.
Helt tygklädd, från topp till tå så passar Spot lika bra i hemmiljö som i offentlig miljö och finns i flera olika färger och tyger.

Den omåttligt populära inredning’s-och numera även modeprofilen i och med hennes kreativa ledarskap hos Odd Molly,  Marie Olsson Nylander  kastar sig nu i höst ut på nya drömäventyr genom Europa , ja från Höganäs och hela vägen ner till Sicilien, och detta tillsammans med sin syster Susanne Westerdahl.
Äntligen finns möjlighet för systrarna att resa tillsammans, inga barn, ingen Bill denna gången.

Första avsnittet streamar den 2 november HÄR

Sist ut i veckans lista har vi en hotellnyhet i form av Petter Stordalens Clarion Hotell Draken i Göteborg, Sveriges högsta hotellbyggnad som slog upp portarna nu i veckan.
Ett hotell med 474 rum varav tre sviter.
Hotellet finns numera mitt på Järntorget i Göteborgs hjärta, och hotellet med sina 34 våningar bjuder på utsikt över hela staden.
Alla rum bär på en varm känsla med en industriell inredning där hotellets genomgående tema av filmhistoria tydligt både syns och känns.
104 meter upp svävar Brasserie Draken, en av hotellets två restauranger, med panoramafönster som bjuder på utsikt över Göteborg och hamninloppet, och senare i år öppnas även hotellets urbana SPA.
Foto: Erik Nissen Johansen

*samtlig bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns ovan i texterna om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *