Äppelkaka med smarr…

av | okt 1, 2023 | Okategoriserade

*inläggt innehåller annonlänkar*

Hej fina vän!

Idag tog jag ett stort kliv in i oktober med en hyfsat lugn och skön söndag, och har ägnat dagen åt att städa och fixa lite här och var, putsat på min fyndade ljuskrona och hängt den på plats, bakat en smarrig äppelkaka med mandelmassa och fikat, och även  promenixat med Agathon i solen och bästa höstvädret någonsin. Vad har du gjort?

Ofta när jag gör en hemmagjord äppelkaka eller smulpaj så använder jag mig av receptet till  ”Världens godaste Äppelpaj” där lite av hemligheten är att man adderar lite flingsalt till hela härligheten av äpplen, smör, havregryn osv, ett recept av Tommy Myllymäki som  jag hittade för säkert 10 år sedan och flitigt använt sedan dess.
Att laga mat, baka osv med sådant som är i säsong här på hemmaplan är ett bra tips om man vill vara både klimatsmart och mån om den egna hushållskassan, och där kvalar ju svensk odlade äpplen in just nu.
Så i detta inlägget vill jag tipsa Dig om en god äppelkaka, där jag dock använt ett recept som jag hittade via Fredriks Fika  men som jag sedan modifierat en smula efter att ha test-bakat kakan en gång.

Receptet som jag utgick ifrån:

Mazarinrutor med äpplen , 9 stora bitar eller 16 små
200 g smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
200 g riven mandelmassa
2,5 dl vetemjöl
1-2 äpplen
2 msk råsocker
2 tsk kanel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form på ca 20×20 cm med bakplåtspapper.
2. Smält smöret. Rör ihop socker och ägg i en bunke.
3. Tillsätt riven mandelmassa och det smälta smöret. Vispa ner mjölet och rör till en jämn smet.
4. Fyll formen med smeten.
5. Skala, kärna ur och skiva äpplen och blanda med socker och kanel.
6. Fördela äpplena på kakan och grädda mitt i ugnen 35-40 minuter. Låt kakan svalna.

Dock tog jag bara 2 dl strösockor, dubbla mängden äpplen som jag stekte någon minut i smör och kanel men inget socker, vispade inte utan rörde bara ihop alla ingredienserna.

Kakan blev betydligt bättre enligt mig efter min modifiering men det är en smaksak, såklart.
Doften av äpple och kanel i saftig mazarinkaka finns i hela lägenheten nu och det är ju en bonus bara det !

Till min kaka använde jag en vit pajform som finns HÄR samt tårtspaden HÄR

Jag dukade lite fint till söndagsfikan och passade på att föreviga detta på bild som du ser, till min dukning grundade jag med en enfärgad grön duk och även tallriksunderlägg av naturmaterial.

Koppen med fat och tallriken med grön kant finns HÄR , servetterna HÄR och även servettringarna HÄR som matchar underläggen HÄR samt skedar med bambuskaft HÄR

Icke hembakta småkakor fick också ta plats på bordet i skålen som finns HÄR

Årets kanske sista blommor som jag norpat nere på innergården i en enkel cylinderas HÄR

Ljushållare Kin i mässing HÄR

Vasen Kolonn just nu med 20% rabatt HÄR tillsammans med ljusstakar från Svenskt Tenn, här använder jag min vas som ljuslykta med ett blockljus med LED inuti, ett jättebra tips i dessa mörka tider som vi går till mötes. Ta en fin vas och placera ett LED-ljus inuti så har du snabbt en ny fin ljuspunkt i ditt hem.

Lampan Verpan som är uppladningsbar och finns HÄR och liknande vas/ljuslykta HÄR

Skålen i bild finns HÄR

När jag höll på med äppelkakan fick jag en massa äpplen över, dessa kokte jag upp med vatten, socker och kanel och redde med lite potatismjöl till en väldigt god kräm som man kan äta med mjölk.

Just kräm fick man ofta som vardagsdessert eller frukost när jag var liten, en rätt som inte är så vanlig idag men superenkelt att göra av valfri frukt och sen ställa in i kylen.

Hoppas du blev inspirerad av detta inlägget och välkommen hit snart igen!

Kram

2 Kommentarer

  1. Inredningshjälpen » Sist fikan på uteplatsen

    […] Kakan som vi mumsade på har jag redan tipsat om, men om du missade detta så hittar du receptet enkelt HÄR […]

    Svara
  2. Helga Larsson

    jättebra skall testa

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *