Inredningsnyheterna v.37

Hej!

Dags att summera veckan som gått, vecka 37 för att vara noggrann, en vecka som kantats av kungligt firande i huvudstaden för att uppmärksamma vår nuvarande konungs hela 50 år på tronen, men också en vecka med ett ökat gängvåld av sällan skådat slag i vårt älskade Sverige eller i Europa för den delen, man undrar ju hur det ska sluta?
Stora kontraster som livet i sig, men är det ju inte detta utan veckans inredningsnyheter som ska behandlas i detta inlägget.

Häng med!

Först ut har vi nyheten om den nya designduon Susanne Lundberg (vd och grundare av möbelmärket Ruth & Joanna och Caroline Roth (grundare av inredningsbyrån Indochine Deco samt tidigare innehavare av tunga positioner internationellt inom mode, som nu lanserar sin gemensamma satsning RIJD.
Precis som namnet utlovar får marknaden just en resa med handgjorda möbler, som tar för sig och som andas självförtroende.
Kollektionen Budapest Hotel andas 70-talslyx, något man kan förvänta sig att se på dimmiga klubbar på Manhattan eller i Paris men enligt designduon kan möblerna även stylas som en liten ögonsten i en relativt lugn miljö. Vi finner fransar, mönster, kappor, kjolar och detaljrikedom – en old Hollywood glamour som tar för sig och är allt annat än svenskt lagom.

Färgtillverkaren Farrow & Ball har tillsammans med modeformgivaren Christopher John Rogers  släppt en kollektion med 11 nya kulörer, och detta med utgångspunkt att hitta den perfekta beige nyansen.

Och här en annan nyhet när det gäller färgtrender, Nordsjö Idé & Design hr nämligen släppt deras Årest Kulör 2024,  Sweet Embrace™ , enkulör som är en inbjudande och mjuk ton som förmedlar en positiv känsla.
Läs mer om kulören HÄR

Danska New Works har lanserat Atlas Stool, en ny medlem i serien Atlas designad av John Astbury.

Spana in sprillans nya Vanity Mirror Collection designad  av designduon Gamfratesi för det danska anrika designföretaget GUBI

Julens nyheter har börjat synas här och var och här ovan ser vi en del av julen hos anrika Royal Copenhagen, bla en ny ljusstake till julserien Star Fluted som passar till deras kalenderljus att tända dag för dag fram till julafton.

I år firar Blossa’s omtyckta årgångsglögg 20 år och det firas genom att resa hem till den plats där allting startade.
Det är över 100 år sedan den allra första flaskan Blossa tappades bland Sveriges äldsta gator och torg – Gamla stan.
Ända sedan 1895 och fortfarande än idag görs glöggen på samma hemlig grundrecept och är just Blossas egna historia som är inspirationen för årsglöggen 2023.
Blossa 23 är en vit starkvinsglögg där hallon bidrar med en lekfull bärighet och vars sötma balanseras ut av humle som blir extra tydlig i eftersmaken. Humlens toner fångas särskilt bra upp av nejlikan från glöggkryddorna och allt tillsammans blir en riktig smakupplevelse.
För första gången någonsin kommer även Blossas årgångsglögg i en alkoholfri tappning, och dessutom har årets flaska en smått unik design som gör den självlysande i mörker.

För tredje gången i rad släpper Ellos Home en limiterad mattkollektion tillsammans med ingen mindre än den ständigt aktuell Marie Olsson Nylander .
En mattkollektion med 14 olika mattor framtagna av Marie och med mattor så stora som upp till 300 x 400 cm, och detta för att manifestera att mattor ska vara rejält tilltagna och tillåtas ta plats i hemmet.
Nytt för nu är även en väggbonad oh en väska, se kollektionen HÄR


För 70 år sedan bjöd Stig Lindberg in Lisa Larson att arbeta på Gustavsbergs Porslinsfabrik, samarbetet blev långt och antalen föremål nästintill oräkneliga.
Idag är Lisa är en av Sveriges mest folkkära formgivare, känd över hela världen och än idag högst aktuell.
I år på Lisa Larssons 92-årsdag gick en stor vandringsutställning vidare till konstmuseet i Hokkaido, Japan, samtidigt som lanseringen av hennes nya serie SIXTEN, planeras på Gustavsbergs Porslinsfabrik, en dekor som sätts på Gustavsbergs ikoniska benporslinsserie.
SIXTEN med totalt  produkter är tillgängligt i butik med start v 35, en serie och ett samarbete som sannolikt får många Lisa Larson-samlare och porslinsälskare att jubla.

CH24 Wishbone Chair kanske mera känd som Y-stolen är en klassisk designstol som älskas av många, och designed av ikonen Hans J. Wegner år 1950 och som tillverks av Carl Hansen & Søn
Nu kan den som vill addera en stolsdyna av antingen av textil eller läder för att ge nyss nämnda stol extra komfort.

Ovan i bild ser vi en nyhet från Audo Copenhagen, nämligen Ib Kofod-Larsen’s stora verk The Penguin Chair från år 1953 som nu går att få klädd med textil.
Stolen går att få i olika utföranden och däribland som gungstol.

Finska Pilke (som ägs av svenska Maze Interiör) har nyligen lanserat den nya lampan Verna formgiven designern Simo Serpola. Tipstack till Frida

Anrika Iittala firar Alvar Aaltos 125-årsdag med en begränsad upplaga av 1000 numrerade exemplar av den ikoniska Aalto-glasvasen i en häpnadsväckande ny färg som aldrig tidigare setts, gradientgrå.

Varje vas är munblåst för hand i en träform på Iittala glasbruk i Finland, varje exemplar i serien är unik både när det gäller formdetaljer, färgsättning och, som Iittalas mästerglasblåsare säger, en verklig konstskapelse.

Lamptillverkaren Belid lanserade nyligen ny lampkollektion formgiven av Färg & Blanche , hantverksarvet från Varberg möter experimentell nyfikenhet i kollektionen Bird.
Företagets fabrik i Varberg och varumärkets traditionsrika hantverkshistoria har i kollektionen flätats samman med Färg & Blanche utforskande uttryck, Bird består av två varianter av ljuskronor, golvlampa, bordslampa samt en pendel – genomgående i metall samt metall i kombination med opalglas. Tillverkning sker i Varberg, enligt konstens alla hantverksregler.

Det svenska designvarumärket Marrakech Design är återigen aktuella med en ny kollektion, som designats av Mats Theselius, nämligen DOTS ovan i bild.
Redan 2010 skapade Mats Theselius den första egna kakeldekoren för företaget, där både arabiska och skandinaviska element förenades och han har sen dess haft ett nära samarbete
Nu i september lanseras en helt ny Serie – DOTS, där den mönstrade cementkakelplattan har nio lika stora färgpunkter som påminner om färgerna i en sminkpalett.

Och här ännu en nyhet från Mats Theselius i form av fåtöljen Grace från Källemo.
Sommaren 2023 genomgick den 100-åriga Högalidskyrkan i Stockholm en omfattande renovering, och Mats Theselius fick frågan om han ville skapa något av den takplåt som behövde bytas ut.
Resultatet blev en fåtölj där alla designelement och materialval är inspirerade av 20-talets svenska nyklassicism, stilen som brukar benämnas “Swedish Grace”. Grace har en stomme svept med ärgade kopparplåtar från Högalidskyrkan i Stockholm, ben i brons, klädsel i nubuck från svenska Tärnsjö, och baktill en plakett i form av kyrkans silhuett gjuten i tenn.
Knapparna i fåtöljens rygg har en brodyr inspirerad av de kors som återfinns i Högalidskyrkans spiror. Grace är tillverkad i en numrerad upplaga om 223 exemplar.Fåtöljen säljs i butik och exklusivt online hos Nordiska Galleriet

Ännu är det ju ett bra tag kvar fram till jul, men detta förhindrar inte handeln från att redan nu i september börja planera inför nyss nämnda högtid, och en av dessa aktörer är IKEA där förberedelserna redan i full gång.
Här ser vi några av många inspirationsbilder från dem inför högtiden som även visar upp inredningsnyheterna som snart släpps i butik.
Julens kollektion går under namnet VINTERFINT och är i likhet med vissa av IKEA’s höstnyheter inspirerad av skandinavisk folklore och hantverk.
Nyheterna skapar den klassiska julkänslan samtidigt som det även finns julnyheter för den som gillar julen mera minimalistiskt.
Utöver VINTERFINT släpper IKEA kollektionen STRÅLA med belysningsnyheter som ljusar upp i vintermörkret. I kollektionen finns både tak- och bordslampor, kransar, adventsstjärnor samt flertalet olika ljusslingor.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektie företag som omnämns on i texterna om inget annat anges.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.