Inredningsnyheterna v.17 /2023

av | apr 29, 2023 | Okategoriserade

Hej
Även denna veckan bjuds det på långhelg och extra ledigt på måndag eftersom det är 1:a maj, men detta till trots är det i vanlig ordning dags att kika närmare på de inredningsnyheterna som jag lyckats snappa upp under den gångna veckan.
I ärlighetens namn är jag lite mättad av nyheter och intryck efter veckan i Milano med allt som visades upp där, men en liten nyhetslista ska jag nog allt få ihop trots allt.

Nu kikar vi vidare här!


Först ut har i danska Fredericia Furniture  som nu våren 2023 hyllar  ”the grande dame of Danish Design”, nämligen Nanna Ditzel (1923-2005) som under sin 60 år långa karriär hade många strängar  på sin lyra och därmed en av sin tids mest kända kvinnliga formgivare. För att fira hennes 100-års jubileum relanserar man nu hennes Chaconia Chair designad år 1962 och gör detta genom en numrerad limiterad kollektion om 100 stolar. Kollektionen kommer att säljas exklusivt via Fredericia Furniture samt utvalda återförsäljare.

Nu introducerar Layered en ny mattkollektion som hyllar svenskt hantverk med inspiration från kvinnliga textilkonstnärer såsom Märta Måås-Fjetterström och Barbro Nilsson.
Kollektionen består av fyra handknutna ullmattor som ger en blinkning till det förflutna med en given plats i vår nutid. Mattorna är handvävda med handknutna 

ryapartier i Nya Zeeland ull, och genom en blandning 

av olika texturer, designade i ett geometriskt
 mönster, skapar de ett subtilt uttryck och tillför personlighet, komfort och tidlös design.
Se mattorna HÄR

Spana in kollektionen Crackle Circular ovan, en produktserie bestående av tre vaser och en skål i återvunnet glas, formgiven och tillverkad i Kosta som nu nyligen har tilldelats ett av världens främsta designpriser,  Red Dot Award i kategorin Product Design ’Best of the Best’.
Serien Crackle är formgiven av Åsa Jungnelius och munblåst i Kosta, och är en hyllning till sprickor, vackert bevarade i glas. Formerna till serien gröps ur lera för hand och den krackelerade ytan bildas med hjälp av en traditionell hantverksteknik där det varma glaset doppas i iskallt vatten.
Produktserien använder återvunnet spillglas från övrig produktion i Kosta där den cirkulära processen bidrar till att produkterna i Crackle Circular kan skifta i färg, och i kombination med de små bubblor som uppstår i det återvunna glaset blir både färgnyansen och presentationen av varje vas och skål unik.

¨Visste du att butikskedjan Designtorget startade ursprungligen som en enkel pop-up-butik med visionen att samla formgivare och producenter på en plats där många människor rör sig?  Succén var given från starten och för att fira sina 30 år på den svenska designscenen lanserar Designtorget två jubileumskollektioner under 2023.
Den första jubileumskollektionen lyfter det som Designtorget brinner för allra mest: att sätta formgivare på kartan och ständigt vara i framkant med ny design och innovationer samt vara den självklara presentbutiken.
Kollektionen består av produkter i limiterad upplaga från hantverkare och varumärken som Designtorget arbetat tillsammans med under många år, bland dessa finns Born in Sweden, Solstickan, Sägen och Design House Stockholm. Kollektionen visas i butiken på Götgatan t om 28 april.

För nionde året i rad presenteras Designtorget x Beckmans 2023 , ett samarbete mellan Designtorget och Beckmans Designhögskola.
Under sju veckor har formstudenter på Beckmans Designhögskola skapat sitt eget designvarumärke och sin första produkt.
Min favorit bland dessa produkter är vasen i mitten med namnet Vilda och är handgjord av aluminium via sandgjutning och designad av Svea Tisell & Ebba Qvinnström.
Resultatet presenteras i en utställning i Designtorgets butik på Götgatan 31 i Stockholm den 27 april. Utställningen går att se fram till 28 maj.

Kollektionen Kastehelmi, designad 1964 av Oiva Toikka, är en av Iittala’s mest uppskattade kollektioner genom tiderna, och nu presenteras Kastehelmi i färgen ljung, inspirerad av den rikt blommande ljungen. Den naturligt lila nyansen ger ett elegant uttryck, tillför värme till dukningen och får Kastehelmi’s upphöjda, pärlformade yta att glänsa lite extra.
Kastehelmi i kulören ljung kommer finnas tillgänglig som glas 30cl, dricksglas 26 cl, skål 23cl samt assiett 17cm from nu i vår.

Bland vår/sommarnyheterna hos Marimekko ser vi mönstret Sunflower från 50-talet designat av Maija Isola, som nu våren 2023 har fått ta plats på deras mest omtyckta produkter i hemsortimentet.
Se kollektionen HÄR

Och här ovan ser vi ännu en nyhet på mattfronten, nyligen lanserades nämligen varumärket SAERK .Ett nytt svenskt företag som erbjuder exklusiva, handknutna bespokemattor för både offentliga och privata miljöer, och man hittar dem med nyöppnat showroom på Östermalm i Stockholm.


Nu i vår lanserar danska designföretaget Fritz Hansen stolen PK4 designad av Poul Kjærholm från år 1952. Stolen i fråga var Kjærholm’s förts alster som han designade efter utexmineringen från Danish School of Arts and Crafts i Köpenhamn, och därmed startskottet för hans långa karriär.
Stolen har en minimalistisk design med en stomme i enkel och stilren design och en sits i rep gjort av lin och nylon som ger ett naturligt och luftigt uttryck.

TÔNN Furniture lanserar nu ett skrivbord till deras omtyckta hyllsystem Portal, ett lekfullt runt eller ett traditionellt fyrkantigt sådant.
Det rundade skrivbordet blir en rolig detalj i hyllan som leker med ett skrivbords traditionella form, och skrivbordet monteras med medföljande beslag i Portalhyllan och passar lika fint i hemmakontoret, barnrummet eller som ett sideboard. Se vidare HÄR

Midnight Flowers är namnet på den vackra servisen som modemärket Marni  lanserade förra veckan i Milano tillsammans med välkända Serax.
Detta är första gången som Marni lanserar en servis, och et kommer att dröja ett tag innan den finns att köpa i butik/online, precis som det mesta som lanserades i Milano nu i förra veckan.
Men den som väntar på något gott….


Ovan i bild ser vi ännu en nyhet nyhet från Serax i form av keramikserien La Mère för det dukade bordet som designats av ingen mindre än Marie Michielssen som blivit något av deras in house designer med en hel massa produkter i deras sortiment. Spana in kollektionen La Mère HÄR

I år fyller LÄNNA 50 år som inredningsbutik, och släpper därför ett antal jubileumsprodukter under året för att fira detta.
En av dessa jubileumsprodukter är den klassiska trädgårdssoffan Byarum från Byarums Bruk som LÄNNA tagit fram i ett unikt utförande.
Gavlarna av gjuten aluminium har lackats i falurött och kombinerats med impregnerad svenskodlad furu.

Sist ut i veckans lista vill jag tipsa dig om sommaren 2023 hos H&M Home som är i full fart nu i deras online-butik, en färgsprakande historia som man blir väldigt sugen på.

Ja, är det något som man bör ge credit för till denna stora internationella kedja, så är det deras ständiga förmåga att bjuda på väldigt fin inspiration. Se kollektionen i fråga HÄR

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från de respektive företag som omnämns ovan i texterna om inget annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *