Inredningsnyheterna v.06/2023

av | feb 11, 2023 | Okategoriserade

Hej kompis!

Då var det dags att lista veckans inredningsnyheter här hos mig, en uppgift som känns nästintill övermäktig med tanke på den vecka som jag nyss tagit mig igenom.
Ja, jag syftar såklart på att jag varit i Stockholm hela veckan oh deltagit i Stockholm Design Week och Stockholm Furniture Fair med allt vad det har inneburit med pressvisningar osv från tidig morgon till sen kväll.
Nyheterna har radats upp från högt till lågt och jag är så fylld av olika intryck att jag inte ens vet var jag ska börja. Dessutom har mailboxen svämmat över av alla pressutskick om samma nyheter som jag nyss sett live och andra nyheter utöver dem. Ja, du kanske förstår att dt blir ett väldigt surr i skallen men jag ska göra mitt allra bästa även denna veckan.
Veckans lista innehåller såldes både nyheter från mässan, pressvisningar och lite annat som inte alls har presenterats i Stockholm, en blandad kompott med andra ord som jag hoppas att du ska gilla. Mässan osv återkommer jag till senare, jag behöver nämligen stund att smälta och sortera det hela.

En varning för färgbrokig bilder utvarnas då allt som visas just nu kommer med just det som förbehåll samt att många av bilderna i detta inlägget är tagna av mig nu i veckan.

Veckans första nyhet kommer från IKEA och Marimekko som gemensamt lanserar kollektionen BASTUA, som är inspirerad av den nordiska naturen och välbefinnande.
Kollektionen som är en så kallad limited edition på tillfälligt besök består av så många som 26 olika produkter  med allt ifrån möbler och glas till textilier, och självklart även en specialversion av bärkassen FRAKTA.

Genom BASTUA förenas IKEA heminredningskunskap med Marimekkos mönsterkonst, och samarbetet belyser glädjen och möjligheten i att ta sig tid att varva ner och slappna av. Precis som IKEA så kommer kollektionsnamnet BASTUA från Småland, och betyder helt enkelt bastu vilket är något som starkt förknippas med Finland som är Marimekko’s hemmaplan.  Kollektionen är designad för att användas oavsett om du tillbringar tid på stranden under de varma sommarmånaderna eller varvar ner efter en lång dag. Säljstart: 3:e mars 2023 i alla svenska IKEA varuhus.

I samband med Stockholm Design Week 2023 har ju designprisutdelningarna duggat tätt, i måndags var det Scandinavian Design Awards 2023, ett pris som deled en storslagen ut för för allra första gången  och detta med en storslagen gala fest extra allt i Blå Hallen i Stockholms Stadshus där de åtta pristagarna hyllades.
På onsdagen var det dags för en lite mindre gala arrangerad av Elle Decoration som delade ut deras designpris i samarbete med bilmärket Polstar i deras showroom. De prisade  bla Årets designer 2023
som blev Front bestående av Anna Lindgren och Sofia Lagerkvist, som även är Årets Guest of Honour, Årets stjärnskott till Mimmi Blomqvist, Årest blickfång Evelina Kroon som bla designat mattor för Layered, Årets möbel blev stolen Bacatus designad av Matilda Hunyadi, läs om samtliga vinnare HÄR

Bilderna ovan knäppte jag under den tidiga pressfrukosten hos Svenskt Tenn där deras nya utställning visades och denna med full fokus på den nya lampkollektionen som tagits fram i samarbete med designduon Folkform som tolkar Josef Franks mönstervärld i en ny belysningskollektion framtagen exklusivt för Svenskt Tenn. Serien med skulpturala och plisserade bordslampor och lampskärmar lanseras tillsammans med en stor utställning i Svenskt Tenns butik från med nu. Plisserade lampskärmar har funnits i Svenskt Tenns utbud ända sedan 1930-talet, och den nya kollektionen Pleated for Frank består av två bordslampor och en serie plisserade skärmar som kan användas till utvalda armaturer av Josef Frank. Tradition och innovation möts i produkterna när klassiskt plisseringshantverk ges en ny konstruktion, utvecklad av Folkform själva. Folkform som även dem prisades nu i veckan när  åtta pristagarna hyllades. och Folkform korades som Årets Designer 2023.

Och här mera nytt på belysningsfronten uppsnappat i en samlingsutställning på mässan, och detta är inget mindre än Ateljé Lyktan som grävt i arkivet och hittat Triggy, Hockey & Bombus från 80-talet och dessa designade av som är grundare av Zlamp  från Anderslöv och även pappa till en gammal skolkamrat till mig från grundskolan hahaha. En hyllning till tradition och det genuina hantverket och dessa är riktigt fina tycker jag.

Det relativt ny belysningsföretaget Oblure som lanserades strax före pandemin och därav kanske lite okänt så här långt (?), var på plats på mässan med en rosa monter som display till deras belysningsarmaturer med lekfull design som gemensam nämnare. Dessa lampor har jag sett virvla runt på Instagram under veckan, så här kan vi nog ana en succé lika den som Pholc fick när de var nykomlingar! Ovan i bild ser vi armaturerna Arch, Balance och Stairs.

Klong lanserar nu i vår en ny, stilren och vacker vas som blir ett statement för hemmet, välkomna vasen Alba  designad av Mika Lindblad. Utöver Alba är ljuslyktorna Tipp designade av Charlotte von der Lancken nya för nu, och vem kanske en morgondagens klassiker?

Stolab var också på mässan nu i veckan och visade i vanlig ordning upp den ikoniska pinnstolen Lilla Åland som nu tagit fram poppiga kulörer som ligger i tiden, de nya kulörerna tegel, malva, lingon, dimma och åska har tagits fram tillsammans med färgexperten Sara Garanty. Färger som alla har en koppling till naturen och blir en vacker matchning till de olika träytorna av björk och ek. Kulörerna finns på Lilla Åland stol, karmstol och barnstol samt Pinnockio stol och Palle pall.
Produkterna finns tillgängliga i butik från 14 april.

Lisa Hilland med bas i Malmö dök upp i flera olika sammanhang under Stockholm Design Week och Lisa är sedan många år en av Sveriges mest hyllade och prisbelönta samtida designers med alster för bla Svenskt Tenn, Orrefors och Gemla för att nämna några. I år firar Lisa 25 år som designer och föra att belysa detta introduceras Atelier Lisa Hilland som är ett helt nytt eget varumärke där hon samlar all sin kunskap och erfarenhet.
Tanken med Atelier Lisa Hilland är att erbjuda en mer exklusiv design, där hon i högre grad utforskar sitt konstnärliga experimentella skapande som designer, medan Mylhta kommer att finnas kvar som varumärke men med ett tydligare fokus på väldesignade vardagsobjekt.
Under Stockholm Design Week 2023 presenteras den första produkten från det nya varumärket, i form av den skulpturala belysningsserien Glamrocks, som går att bygga ihop till olika former med hjälp av en enda komponent, en grundsten och även en ljusstake tillverkad av glas med namnet Sprout Candelabra.

I förra veckans nyhetslista visade jag Vedum  senaste badrumsnyheter och denna veckan är det dags köksnyheterna hos samma varumärke.
Här kombinerar Vedum luckan Molly i valnöt med luckan Edit i nya kulören naturvit för att skapa balans mellan mörka och ljusa nyanser. Ett stilrent och samtidigt varmt kök byggt för gemenskap med familj och vänner. Nischen med dekorsidor i valnöt och linjär belysning är en fin detalj som matchar den lyxiga möbelkänslan i sittbänken och bänkskåpen.

Spana in ljusstakarna ovan, dessa såg jag på mässan men missade att fotografera, dock hittade jag bildee hos stylisten Pella Hedeby som stylat inför fotograferingen av @alicia.sjostrom
Ljusstakarna är designade av @sofiaristic för @studio_vraco

En av många pressluncher som jag hunnit avverka under vecka var den som arrangerade av Gense där de visade upp deras senaste samarbete med prisbelönta formgivaren Monica Förster som hade många strängar på sin lilla lyra nu under veckan.
Detta är uppföljaren till bestickskollektionen Dorotea som lanserades för säkert 10 år sedan (jag var med på presslunchen på Nobis då), en produkt som blev så otroligt populär att den även gavs ut i en svart variant. I den uppföljande kollektionen har Monica Förster arbetat med mellanrumsformerna i Dorotea-besticken, och skapat nya men ändå bekanta föremål. Kollektionen utökas i form av vaser, kannor, skålar, fat och ljusstakar tillverkade i keramik och återvunnet rostfritt stål.

Och på tal om Monica Förster, en utställning som verkligen berörde mig nu i veckan var den där SMD Design visade upp deras senaste alster i samarbete just Monica Förster. Livets kontraster, lova mig att du fångar dem…vi gick från bruset på @sthlmfurnfair till total stillhet och harmoni inne i Sofia Kyrkan och installationen gjord av @monicaforsterdesignstudio där ljuslyktan Ester för @smddesign visades med tillhörde berättelse och musik spelad på orgel. Vi fick även tända ljus och ställa inuti glaskupolerna vilket var väldigt fint.  Ester togs ursprungligen fram till en kyrka och dess gravlund i Umeå, och jag tänker att denna måste göras i en minivariant som man kan sticka ner vid en gravplats för att tända ljus istället frö de tråkiga gravljusen som finns idag.

En av veckans bästa inslag på Stockholm Furniture Fair var montern som välbekanta String Furniture hade iscensatt med hjälp av Lotta Agaton Interiors  som gjort stylingen i vanlig ordning. Där premiärvisade det nya hyllsystemet Pira G2 som är en ”helt nytt koncept” som skiljer sig från det välkända String-konceptet, ett hyllsystem med stor flexibilitet och många användningsområde inte minst som rumsavdelare då det kan fästas mellan golv och tak utan förankring mot en vägg. En nyhet med modifikation då Pira G2 designades redan 1954 av Olle Pira men som sedan modifierats för att passa in år 2023 av Anna won Schewen och Björn Dahlström.
Pira G2 tillverkas av lackat stål och aluminium i kombination med detaljer av valnöt eller vit ek som blir en kontrastfull kombination.

Bilderna ovan tog jag i montern men det finns pressbilder att kika på HÄR

I veckan var jag på pressvisningen hos Carpe Diem Beds i deras showroom där de visade upp deras senast nyhet i form av sängen Sandö Limited Edition. En vacker helklädd säng med både madrasser och sänggavel med hundtandsmönstrad textil från Romo .

Dessutom finns det en hundsäng, puff, och decokudde i samma stil om man vill köra denna looken i hela sovrummet och eventuellt vardagsrummet där man kan använda puffen som en extra sittmöbel eller ett bord om man adderar en bricka ovanpå.

Senaste nytt från Dux är dagbädden Ritzy som lanserades som tresits-soffa 2001 och vid 20-årsjubileet 2021 togs en tvåsitssoffa och en fåtölj fram av DUX designteam. Den nya dagbädden blir ett fint komplement till den redan befintliga kollektionen, och dagbädden har, liksom övriga möbler i Ritzy, sittplymåer med DUX unika, patenterade Pascalspiraler.
Det är samma spiraler som utvecklats till DUX exklusiva sängar för att ge maximal komfort. Utöver dagbädden tillkommer även en pall i serien.

Senaste nytt från Superfront som du säkert känner  till vid detta laget, eller om inte så tillverkar de fina designfronter för Ikea-stommar så att man kan sätta sin egen prägling på möbeln och ge den ett lite mer exklusivt utseende.

Ja, senaste nytt hos dem är iallafall köket Bruta som du ser här ovan, Superfront ställde ut med en monter på Stockholm Furniture Fair nu i veckan, så jag har spanat in köket i fråga som är väldigt fint och med annorlunda detaljer som sticker ut i jämförelse med andra kök. Köket är framtaget i samarbete med designstudion Raw Edges.
Bruta är ett dynamiskt kökskoncept bestående av tre olika moduler: bänkskåp, väggskåp och högskåp som  alla med dess distinkta karaktärer samspelar fint med varandra. Handtagen har en central roll i den nya designen, antingen som iögonfallande, skulpturala former eller diskreta, integrerade grepp, beroende på vilken modul de hör till. Luckorna mattlackas i exklusiva, stilsäkra kulörer som handplockats för de olika modulerna.
Till högskåpen kan du även välja bland två olika ekfanér – båda varsamt borstade för hand med en särskilt framtagen borste så att endast de hårdare träfibrerna i ådringen återstår vilket ger ytan en unik struktur.
Foto: Mike Karlsson Lundgren
Styling: Carolin Sandström

Ovan i bild har vi lampetten Brasslight i mässing som lanserades nu under Stockholm Design Week 2023 av ingen mindre än anrika Skultuna.
Lampetten i fråga är designad av Thomas Sandell och denna kommer säkert att bli en succe gissar jag inte minst eftersom den har en helt unik form i jämförelse med andra lampetter som man sett tidigare. Ytterligare en nyhet från samma varumärke är små inredningsdetaljer med samlingsnamet Creatures designade av Mattias Stenberg.


I år är Tom Dixon tillbaka med flera extraordinära kollektioner som alla återspeglar årets tema ”CHOICE” som kommer att visas för första gången under Salone de Mobile i Milano i april. Ja, kommer mera färg, fler variationer, fler oväntade kombinationer bland golvlampor och ljuskronor, bordsskivor och textilier, allt för att ge en djupare och bredare möjlighet att skapa den perfekta inredningen. Vi ser redan nu smakprov från kollektioner som lamporna PUFF, PORTABLES och Cone samt uppdateingar av FAT och WINGBACK, som nu finns tillgängliga i hundratals färger och textilier.

Radiatorn ”Android”  har designats av Daniel Libeskind för Antrax IT. ”Android” är en radiator som har ”vikts” för att skapa en dynamisk sekvens av vinklar och linjer som skapar skuggor och effekter som snarare för tankarna till en skulptur än en radiator.

Installationen kan göras både horisontellt och vertikalt, vilket gör att det är lätt att anpassa den till olika miljöer.
Radiatorn finns även i en version kallad ”android IQ” som är mer sofistikerad, där har den övre profilen skurits diagonalt som ytterligare betonar produktdesignen.

Hyllningarna till Carl Larsson och den anrika Carl Larsson Gården har ju duggat tätt de senaste åren och mönstren från förr har fått ta plats på produkter av olika slag.
Senast ut i raden av tolkningar ser vi PR Home som nu i vår lanserar en lampkollektion som hyllning till nyssnämnda ikon.
Här ser vi lampskärmar med motiv från Carl Larsson’s målningar, lampor inspirerade av
Lilla Hyttnäs blommande trädgård och unika inredningsstil.
Entidlös kollektion med många vackra ting som reflekterar konstnärsparets hem, liv och konst.

Konstnären Marie-Louise Ekman har tillsammans med  skapat tre olika skåp med tre olika motiv. Skåpen heter Dam I, Dam II, Dam III och är bildmässigt utmejslade av den skickliga formgivaren i intarsia-teknik, Klara Knutsson. Samarbetet mellan Marie-Louise Ekman, Klara Knutsson och Tre Sekel initierades av Anna Klara Löfholm som är design och marknadschef på Tre Sekel .

Prisbelönta Massproductions som bla fick mottaga priset som  Årets Producent  nu i veckan presenterar nu deras fjärde tolkning ur serien The Crown Jewels, där fyra kreatörer blivit tillfrågade att förnya utslitna Crown Armchairs. I den fjärde versionen har Lezan Lurr, kreatör och grundare av modevarumärket Namacheko, skapat två brutalistiska tolkningar av Crown Armchair som tillåts genomgå en formskiftning.
Utforskandet av bryggan mellan mode och design och formskiftningar utgör grunden i Lezans skapande, så även i arbetet med Crown Armchair.
Resultatet är två tolkningar av stolen som utforskar sig själv och sin möjliga metamorfos, där nya fodral kan tas på och av den ursprungliga stolkroppen.


Nordiska Galleriet presenterar deras senaste exklusiva samarbete med ett så anrikt varumärke som USM. Tillsammans har de tagit fram en modern drinkvagn i kromfärg, med perforerade detaljer och praktisk fackindelning för att hålla flaskor, designböcker eller annat på plats.

Under en av veckans många turer på stan till olika press-event passade jag på att hälsa på hos bästa Lotta Agaton som nu slagit upp dörrarna för sitt nya galleri och kontor på Karlavägen på Östermalm. En helt magisk lokal med enorm rymd, vackra valv och som alltid med vissa små undantag när det gäller Lotta så var det white on white med grafiskt svarta och naturliga inslag. Jag blev helt såld på galleriet, och det synliga loftet ovanpå där kontorsdelen inryms. Sveriges snyggaste kontor 2023 kan jag utnämna det till redan nu.

Veckans lista avslutas med en av höjdpunkterna från Stockholm Furniture Fair 2023 för min egen del, nämligen utställningen i entréhallen som iscensatts av Årets Guest of Honour 2023 den svenska designstudion Front bestående av formgivarna Anna Lindgren och Sofia Lagerkvist. Front har jag följt och gillat sedan de slog igenom för snart 20 år sedan. Ja, deras utforskande och experimenterande design har alltid väckt stor uppmärksamhet och kanske mest känt av alla deras alster är nog den stora Hästlampan för Moooi form av en häst i fullstorlek med skärm på huvudet, men även för deras otaliga samarbeten med varumärke som Vitra, Moroso, Moooi och Kvadrat mfl. Jag återkommer till utställningen i ett annat inlägg men redan nu kan jag säga att det verkligen var något som berörde alla sinnen. Front utsågs även till Årets Designer vid Elle Decoration Design Award 2023

*samtliga bilder i detta inlägget är mina egna bilder eller pressbilder om ingenting annat anges i texterna ovan.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *