Inredningsnyheterna v.03/2023

av | jan 21, 2023 | Okategoriserade

Då var det lördag igen och som du säkert vet vid detta laget så är det dags att kika närmare på de senaste inredningsnyheterna som passerat under vecka 03/2023. Nej, det råder ju aldrig någon nyhetsbrist så här i början av året då alla vill visa upp deras senaste alster inför det nya året, och dessutom har ju inköpsmässan Formex gått av stapeln i Stockholm tis-fre, och i skrivande stund befinner jag mig i Paris för Maison & Objet 2023 och Paris Design Week .
Formex gav jag upp strax före pandemin, det kändes liksom inte så intressant och ”värt investeringen i tid och pengar att åka upp för att bevittna en mässa med allt färre utställare för varje gång och det som visades i trendväg var typ ungefär samma som senast….
Eller så är det jag, generellt sätt tycker jag att mässkoncept i sig har gjort sitt, personligen blir jag mest stressad och lite blockad i sinnet eftersom det blir för mycket logistik, rörigt i hjärnan osv.
Jag föredrar separata utställningar med tid och fokus på ett varumärke åt gången, men till  Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week som är mer i min smak än Formex åker jag i februari, kanske ses vi där?

Veckans första nyhet här hos mig blir Drop 2 när det gäller Layered x Stig Lindberg, ja nu våren 2023 fortsätter Layered deras hyllning till formgivaren Stig Lindbergs mönsterskatt  och släpper nya mattor  ullplädar med hans ikoniska mönster Berså  i två färgställningar, och dessa produceras i samarbete med svenska Klippan Yllefabrik.

Och på tal om Formex, i tisdags fick Frida och Richard Lilliestråle som grundare och ägare av Bark Sweden mottaga priset ”Best in Show” Design Talents på Formex.
Design Talents är en tävling för oetablerade svenska och internationella designers som får möjligheten att visa upp sina produkter på Formex, och i år visade 20 designtalanger upp sina alster i montrarna på avdelningen Design Talents på mässan.
Bark Sweden  skapar unika mobilskal av svenskt återvunnet virke som tillverkas i en fabrikslokal i Spånga, varje skal är bearbetat med frästeknik ur solitt trä med stärkta kanter av korsat virke.
Mobilskalen är tillverkade av 100 procent svenskt lövträ och varje skal är unikt och skiljer sig naturligt åt mellan olika träslag, mönstring och färger.
Frida och Richard med Bark Sweden var även nominerade i tävlingen Formex Sustainability Award.

i år i samband med Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week 2023 kommer By RUM   i samarbete med Sthlm Furniture Fair första gången att dela ut  @scandinavian.design.awards . Prisutdelningen sker ståndsmässigt på Stockholm Stadshus, och vinnarna av det fina priset i olika kategorier är designat av ingen mindre än @lisahilland
Statyetten tillverkas av @brodernawigellsstolfabrik i samarbete med @swedishwoood av återvunnet trä från en gammal snickarbänk av svensk fur. Enligt Lisa själv ska de tre kuberna som placeras ovanpå varandra symbolisera teamwork, ett signum för priser av denna sorten då det ofta är många ”olika ”händer” bakom en vinnare.
Priset delas ut i 8 olika kategorier:
Årets Arkitekt
Årets möbel
Årets Inredningsdetalj
Designer of the Year
Årets Trädgårdsdesign
Årets Hållbarhetspris
Rising Star
Årets producent

Juryn år 2023:
Amina Djemili, Anya Sebton, Bettina Bieberstein Lee, Cecilia Öfverholm, Editor-in-Chief of Tidskriften RumCristiano Pigazzini, Eero Koivisto, Hanna Nova Beatrice, Ingerid Helsing Almaas, Ivana Kildsgaard, Jacop Merlini, Josefin Udén, Kenn Römer-Bruhn, Lisa Marie Mannfolk Eklund, Rahel Belatchew, Svante Öquist, Tina Vernon, Tuomas Uushemio, Viktoria Millentrup and Tina Hellberg.

Danska Stelton skickade ut en pressrelease i veckan som visade deras senaste kulörer för deras ikoniska EM 77 kanna och den praktiska To-Go-Click muggen kommer som vanligt i nya fina färger.
Softa pasteller kommer ju varje vår men lite förvånad att man inte snappat upp att det är lite mer lekfulla pasteller som pastellblått, bubbelgumsrosa och solgult som gäller i vår?

Redan år 2003 designade Konstantin Grcic  Pallas Table för det tyska varumärket ClassiCon , ett bord tillverkat av pulverlackerat stål som passar både inomhus och utomhus tack vare just pulverlackeringen  (och galvningen) som gör att bordet inte rostar. För att fira bordets 20-års jubileum släpper man nu bordet i en ny kulör nämligen Racing Green.

Fotograf : François Halard.

Årets majblomma 2023 har presenterats, en grön historia som du ser och en omtyckt vårblomma som säljs till förmån för att motverka barnfattigdom.
Fint men samtidigt tragiskt att denna blomma fortfarande behövs år 2023

HAY pyttsar ut deras vårnyheter i små portioner istället för allt på en gång och en av deras senaste nyeter är helt klart hyllan Acheca Shelf designed för HAY av Cristian Loddo, en pulverlackerad hylla i flera utföranden och kulörer.  Och på tal om kulörer så är deten massa gröna nyanser som gäller även hos Hay våren 2023.

Svenska nykomlingen Créme Atelier som Frida har tipsat om sedan tidigare   har lanserat taklampor av deras vackra lampskärm, säg hej till Soft Serve Pendant lamp.
Tipstack till Frida!

Ovan i bild ser vi till Sorrento, en ny glas-serie med raffinerade mönster och färgglada kulörer vars utseende är spot av de on de senaste trenderna i kombination med klassisk elegans.
Nu lanserar Lyngby Glas ett antal nya skålar och fat i nyss nämnda serie, och dessa är som gjorda för att utgöra en kontrast till det enkla, nordiska uttrycket när bordet ska dukas.

Rebel Walls  presenterar ett nytt designsamarbete inom konceptet Meet a Rebel, och gör detta tillsammans med ingen mindre än stjärndesignern Lars Wallin.  En exklusiv tapetkollektion där couture och mode möter inredning i fin symbios.
Lars Wallin är ju vida känd för sina fascinerande, handsydda couture-klänningar som bärs av kändisar och kungligheter över hela världen, och kommer alltså  couturen att kunna ta plats uppåt väggarna! Tapeterna har stor detaljrikedom och är gjorda utifrån handsydda original, paljett för paljett, pärla för pärla.

Kollektionen innehåller fem unika mönster i olika färger och lanseras den 26 januari.


Banco Bench designad av Hugo Passos ursprungligen avsedd som ett unikt utställningsobjekt lanseras nu av Skagerak by Fritz Hansen.
Tanken med bänken är att det ska vara så trivsamt som möjligt för människor att njuta av naturen, och för att uppnå detta när solljuset ändrar riktning är bänken dubbelriktad.  Och givetvis ska funktion kombineras med design, bänken i fråga påminner till viss del om en japansk daruma eller edamame-böna, genom sin något oväntade mjukhet.


En av vårens fina nyheter hos Design House Stockholm är de nya sidoborden ovan som heter Piedestal och har designats av välkände Matti Klenell. Fler nyheter från dem kommer att presenteras under Stockholm Design Week som startar den 6 februari.

Stylisten Sarah Widman med bas i Göteborg har lanserat sitt nya koncept Moshi Studios nu i dagarna, och detta under parollen Drapes with benefits. Företaget säljer till en start måttanpassade gardiner med funktionsfördelar. Ja, beroende av behov kan man välja mellan olika utseende och färger på tygerna , olika egenskaper som akustikförbättrande, flamsäkrade, mörkläggande, värmeisolerande, återvunna textilier osv.

Allt sys i företagets atelje i Göteborg, med 3-4 veckors leveranstid. Läs mer här!


Spana in ljuslyktan Acorn från danska Eva Solo , en nyhet där man har hämtat inspiration från naturens harmoniska färgskala av olika träslag. Ljuslyktan är dessutom enkel att bära med sig tack vare sitt praktiska grepp av pulverlackerat stål och lyktan, som finns i två vackra färger tänds genom att man lyfter upp glaset. I Acorn-serien finns dessutom vackra glasvaser i former som får såväl enstaka blommor som hela buketter att stå fint.


För första gången under Sthlm Furniture Fairs 20-åriga historia så går ju 2023 års hederspris till en svensk designstudio, den svenska duon Front Design som har starka kopplingar till den internationella designscenen. Deras arbete är inovativt och många av deras senaste skapelser visar ett starkt förhållande till naturen.

Själva  entréinstallation kommer att symbolisera Stockholm Furniture Fair 2023, med en presentation av Pebble Rubble-projektet som är designat av Front for Moroso. den visar en naturskön miljö som var en stjärnattraktion på Teatro Filodrammatici-teatern under Salone del Mobile i Milano 2022. Där kan man uppleva ett samspel mellan ljus, ljud och videoprojektion som framkallar atmosfären i nordiska skogar.

Förutom kollektionen Pebble Rubble-kollektionen kommer Moroso-montern på mässan att innehålla soffan Gogan och Ruff-fåtöljer är designade som båda av Patricia Urquiola, tillsammans med bokhyllan Secret Cubic Shelves skapad av den dansk-isländska konstnären Olafur Eliasson.

Foto: Andy Liffner

Vårens produkter från svenska Dixie ser vi här ovan, produkter skapade för hand i en lågmäld färgskala och alltid med naturens material i fokus. Som en kontrast till det sparsmakat naturliga, sätt din personliga prägel genom att addera färgstarka detaljer för en tidlös och medveten inredning.

Spana in den nya kollektionen HÄR

I veckan har det varit pressvisning av IKEA’s senaste nyhet när det gäller smart belysning där funktion och design kombineras, VARMBLIXT en långsiktig kollektion designad av Sabine Marcelis som till en start har 4 olika produkter.
Belysningen, som är inspirerad av Sabines kreativa förmåga att leka med unika former och objekt, är kollektionens fokus, vi ser VARMBLIXT LED taklampa, med böjda rör av frostat vitt glas, VARMBLIXT LED Väggspegel med semi-transparent glaspanel och ljusremsor är några av kollektionens höjdpunkter. Båda produkterna är slående skulpturala föremål medan ljuset är släckt, och när de tänds förvandlas de till fantastiska uppvisningar i belysningsingenjörskonst.

Kollektionen utforskar också ett signaturmotiv i Sabines arbete: den perfekt obrutna munkformenm, den första serien av designobjekt inspirerade av formen av en munk är två skålar i två storlekar och en signaturlampa.
Kollektionen finns redo att köpa från den 3 februari.

Sist ut i denna listan bjuder jag på ett hemma-hos-reportage där modejournalisten Daniel Lindström som arbetar med magasinen King och Café bjuder på en glimt från sitt maskulina hem i Stockholm. Här i ett radhus högst upp i en kontorsbyggnad i utkanten av Stockholm huserar Daniel och hans 3 barn sedan 11 år tillbaka.

Maskulint och tidlöst och en förkärlek för danska design med fördel Fritz Hansen och deras alster designade av Arne Jacobsen .Hans intresse för dansk design uppstod när han besökte Köpenhan på 90-talet och då bodde på SAS Royal Hotel. Reportaget går under namnet At Home with: Daniel Lindström

Fotograf Felix Odell

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder om inget annat anges i samband med tillhörande texter till respektive bild.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *