Inredningsnyheterna v.02/2023

av | jan 14, 2023 | Okategoriserade

Äntligen lördag igen så vi kan botanisera bland de inredningsnyheter som sett dagens ljus under årets andra vecka, en hel massa sådana eftersom alla ligger  startgroparna så här i början av året och vill visa upp deras senaste alster, sammarbeten osv.
Ja, både här på hemmaplan och internationellt kokar det i kitteln just nu och i veckan gick årets första inredningsrelaterade mässa av i Frankfurt som följs av Formex i Stockholm och maison & Objet i Paris dit jag åker i nästa vecka för mina agenturers räkning, men mer om detta snart, för veckans lista inleds med en ny kollektion som lanserades i Stockholm hos.ingen mindre än…

.….Svenskt Tenn som inleder det nya året 2023 med att lansera en kollektion av konstnären och formgivaren Mimmi Blomqvist som tog en masterexamen i Keramik och glas på Konstfack 2022 och som formgivare ”strävar hon efter att skapa objekt bortom det förväntade, med intentionen att kombinera vardagliga bruksföremål med kärlek till lekfulla och skulpturala former”.
Tre skulpturala bruksföremål gestaltas i kollektionen på Blomqvists karaktäristiska sätt, med avstamp i naturens former och inspiration från det egna hemmet.

Mimmi Blomquist nya kollektion heter Sirkka och är namngiven efter Mimmis egen farmor, är formgiven exklusivt för Svenskt Tenn.

”Hela kollektionen utgår från luckor jag upptäckt i mitt eget hem. Jag var till exempel i behov av en taklampa att hänga ovanför matbordet och tog därför fram en variant som ger ifrån sig ett behagligt ljus utan att vara bländande. Även när lampan är släckt fungerar den som ett smycke i hemmet med det vackra opalglaset och glänsande mässingen”, berättar Mimmi Blomqvist. De fyra produkterna hänger samman i design och uttryck, och har samtliga en mjuk, svampliknande form.

Förutom taklampan i mässing och glas,  ingår även  en pall i ask samt en skål i glas som lanseras i två olika storlekar i kollektionen Sirkka som lanserades den 12 januari både i butiken och online.

En annan fin nyhet hos Svenskt Tenn ser vi ovan i bild, en skulptural karaff designad av Frida Fjellman och denna design har tidigare ofta svarvats i trä, men nu tagits fram helt i glas.
En bordsskulptur att använda som vas eller karaff, tänkt att addera något snarare än att smälta in i en dukning.
Korken är utformad som stigande rök: en röksignal och en blinkning till kommunikation och konversation vid middagsbordet.

Ovan i bild ser vi ett helt koppel med bilder som visar inget mindre än danska Tine K’s vårkollektion 2023 som går under namnet Ever Collection

En kollektion där vi känner igen den säregna stilen som så starkt förknippas med varumärket i fråga, ja är det något man kan säga om Tine K som varumärke så är det att designen och formspråket känns igen från säsong till säsong med nya uppdateringar när det gäller detaljer, kulörer osv.
Vi känner igen de gedigna naturmaterialen med bambu och rotting, vackra linnetyger osv och jag personligen älskar att man är så totalt oängslig och går sin egen väg oavsett trender osv som kommer och går.

Jag personligen kan inte alls förstå de som bygger ”ett eget varumärke” och sen svänger efter olika vindar som blåser och sneglar friskt på ”vad alla andra gör” istället för att bana sin egen väg, det går liksom inte att förstå för min del.

Vill du spana in hela kollektionen så gör du detta  enkelt HÄR

Svenska Superfront har jag omnämnt ganska så ofta här i nyhetslistan, och som du säkert vet är det ett företag som har specialiserat sig på att tillverka designade luckor och fronter till IKEA’s möbler så att dessa får en ny och mer personlig look.
Nu i vår lanserar nu en Japan-inspirerad serie av vägghyllor som fått namnet Takumi.

Också vidare till ett annat känt danskt varumärke som är lika omtyckt, känt som sin still trogen som nyss nämnda Tine K, ja jag talar såklart om House Doctor och deras vårkollektion 2023 kan du se lite mera av om du kikar in HÄR

Det danska belysningsföretaget Louis Poulsen har lanserat deras klassiska AJ-lampa designad av Arne Jacobsen som pollare för utomhusbruk och kallar denna rätt och slätt för AJ Garden 

Nu våren 2023 kommer vi att överösas med solgult, pastellgult ja kalla det vad man vill, men hos  Eva Solo heter kulören  Golden Sand och hyllar ljuset och glöden.
Den djupa, brända nyansen vill ge en känsla av naturens egen färgpalett. Här ser vi deras Ikoniska produkter som kylskåpskaraffen, termoskannan och kaffemuggen bla i den nya kulören tillsammans med utvalda produkter från To Go-serien.

Så vidare till den första inredningsrelaterade mässan för 2023 som jag omnämnde i min inledande text, och det är såklart textilmässan Heimtex i Frankfurt som jag syftar på. På mässan var det stort fokus på miljö, hållbarhet, återvunna material osv, ett tema som dominerar i alla branscher just nu känns det som.
Ett väldigt bra tema om man tar frågan på allvar och inte enbart fortsätter i invanda hjulspår och tar fram ett litet sidospår med bättre miljötänk sk green washing som vi sett många exepel på under senare år.
Nyss nämnda tema syntes bildligt talat i montern för varumärket @himatsingka.group designad av Lotta Agaton Interiors, en stor mässmonter om 240 kvm fylld med enbart grafisk design skapad av @0103vik

Ovan i bild ser vi en relativt ny kollektion med produkter för det dukade bordet skapade av en av mina favoritdesigners nämligen Faye Toogood

Kollektionens lekfulla, bulliga mjuka former är en fröjd för ögat och vill du se mer av samma vara kika in HÄR

Så kallade Snickarkök med gedigen hantverkskänsla är mer populära än någonsin förr, ja detaljer finger-tappade sammansättningar, ådringar i äkta trä som bara blir vackrare med åren om man sköter det rätt får hjärtat att slå lite extra.
Ovan i bild ser vi ett tjusigt exempel på just ett sådant kök, och här är det Konga Copenhagen`s exklusiva kök Tenon som är designat av arkitekt Kristian Ahlmark. Alla deras kök är gjorda för hand i deras eget snickeri i Litauen av enastående hantverkare och kvalitetskontrolleras alltid på plats innan de packas och levereas ut till kunden.

Broste Copenhagen skickade i veckan ut ett pressmeddelande som visade deras vårkollektion 2023, och även här ser vi en kollektion med mjuka runda former och softa pasteller med rosa och gult i fokus. Det snygga soffbordet Tulina har en luftig perforerad botten med en bordsskiva i emalj. Bordet är den perfekta partnern för afternoon tea på bakgården eller en aperitif på balkongen före middagen.
Lemon Rug är den perfekta färgklicken för att skapa en glad stämning i alla rum.

Solgula textiler har även danska Skagerak tagit fasta på inför utesäsongen våren och sommaren 2023, ja här ser vi deras nya vävda, exklusiva textil i kulören Honey Yellow som tagits fram för kollektionen Virkelyst och till kuddarna Barriere.
Textilen i fråga är väderbeständig (ljus och kulörfasthet och motståndskraftig mot väta och smuts samt snabbtorkande) och är även Oeko-Tex certifierad.


Mattillverkaren Vandra Rugs meddelade via ett pressmeddelande att de kommer att delta under Paris Design Week 2023 som går av stapeln mellan 18-22 januari,  och detta samtidigt som Maison & Objet äger rum. De kommer att ha en pop-up-shop i samarbete med Paris Deco Home (paris-deco-home.com) och på plats där kommer man att visa deras nyheter i form av Årstiderna /Seasons no 3 designad av Ami Katz och fler alster därutöver av namnkunniga designers Eva Schildt, Maja Johansson Starander, Lars Nilsson och den ukrainska  designern Yuri Zimenko. 

Bland januarinyheterna hos IKEA ser vi den räfflade glasvasen  RÄFFELBJÖRK designad av Lisa Hilland som har sin bas i Malmö.
En vas med skulptural form som är inspirerad av regnbågar med en flödande lekfull form och skimrande finish, och om jag förstått det rätt som är detta inte det enda som vi kommer att se från Lisa Hilland för IKEA framöver så håll utkik om du precis som jag gillar hennes design.

Solgult i from av den specifika kulören som är Veuve Clicquot kulör ser vi nu ta plats på retrokylskåpen från Smeg när dessa båda lanserar en limited editon Veuve Clicquot X SMEG

Veckans lista avslutas med ett tips om en vårkollektion där vi även där ser solgult som står i fokus tillsammans med flera varma mjuka pasteller, en lekfull kollektion som lanserades nu i veckan och som du kan se mer av om du kikar in HÄR

*samtliga bilder i inlägget är pressbilder från de respektive förtag som omnämns i texterna ovan om ingenting annat anges.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *