Inredningsnyheterna v.46 /2022

av | nov 19, 2022 | Okategoriserade

Hej

Med bara en vecka kvar till första advent är det dags att kika närmare på inredningsnyheterna som presenterats under v.46, helt galet att detta är årets 40:onde nyhetslista som jag skriver.
Ett uppskattat inslag sedan många år här i bloggen som uppskattas av många vilket är jättekul tycker jag.
I veckan har det varit en hel del visningar uppe i Stockholm med nyheter som ser dagens ljus våren 2023, något att sukta och längta efter när julen väl är förbi.

Ett förtag som höll pressvisning på exklusiva hotellet Ett Hem (alla har sina visningar där känns det som) var det svenska belysningsföretaget Wästberg.
Och hur fulländade och avancerade Wästbergs lampor än må vara till design, teknik och material så bekänner de sig alla till en lika enkel som grundläggande omständighet: människans uråldriga beroende av elden.
Då och då lanserar därför Wästberg ljuskällor som appellerar extra till det mänskliga behovet av skydd och tillit, och denna gången har man tagit hjälp välkända formgivare som Ilse Crawford, David Chipperfield och lngegerd Råman.
Första kollektionen Holocene lanserades 2017 och då i samarbete med Ilse Crawford, David Chipperfield, Jasper Morrison och John Pawson.
I den nya kollektionen återkommer Ilse Crawford (ljusstaken överst) och David Chipperfield (ljusstaken i mitten) nu tillsammans med den svenska glas- och keramikkonstnären lngegerd Råman som designat ljusstaken i glas nederst i bild.

Förra veckan släppte IKEA deras omtalade  kollektion med kastruller i koppar/rostfritt som de tagit fram i samarbete med ingen mindre än  Ilse Crawford.
Serien har fått namnet FINMAT och finns i en rad olika utförande för olika typer av matlagning.’

I samband med pandemin valde Svenskt Tenn att stänga ner deras omtyckta tesalong på plan 2, och sedan dess har denna varit stängd.
I fredags  öppnades dock dörrarna till Café Svenskt Tenn som precis som Svenskt Tenns övriga verksamhet ligger fokus på kvalité, långsiktighet och hållbarhet , vilket märks  i  den nya meny präglad av vegetariska alternativ med inslag av animaliska råvaror.
Caféet drivs tillsammans med Petter Nilsson, grundare och ägare av restaurang Petri i Stockholm.
Här erbjuds mindre rätter anpassade såväl till frukost som till lunch samt eftermiddagskaffe och tidig middag.
Caféinredningen är framtagen av Svenskt Tenns kreativa team som låtit Josef Franks mönster Italian Dinner formgivet 1943 1945 återkomma i konceptet likt en röd tråd.

Iittala hyllar den legendariska formgivaren Oiva Toikkas fantasi och oändliga kreativitet, och inför 2023 presenteras nya motiv och färger till kollektionen The Curious Mind of Oiva Toikka.
Motiven är hämtade från designern Oiva Toikkas arkiv och blir tillgängliga i kollektionens nya porslin, inredningsdetaljer, accessoarer och textilier för hemmets alla rum.
Nyheterna förhandslanseras i Iittalas butiker och online på iittala.com 15 december 2022. Alla nyheter blir tillgängliga hos återförsäljare 2 januari 2023.

I veckan premiäröppnade modevarumärket Lisa Yang med fokus på lyxiga plagg av cashmere i nya tjusiga lokaler där Louise Liljencrantz gjort inredningsdesignen för den stora lokalen om 300 kvm med mycket luft och lite mindre klädesplagg.

Danska Skagerak har efter aatt de blev uppköpta av Fritz Hansen bytt namn till “Skagerak by Fritz Hansen” och framöver kommer Skageraks produkter endast presenteras under det nya varumärket “Skagerak by Fritz Hansen”.
Fritz Hansen står nu bakom Skagerak för att tillföra vår vardag det bästa som dansk design kan erbjuda, såväl inomhus som utomhus.

Spana in Cornelia Webb X Åhlens!
En kollektion där man istället för att lägga undan juldekorationerna i en låda, kan fortsätt använda dem genom att förvandla hängena till halsband och bär örhängena från ljusstakens piercade ljusmanschetter.​
Kollektionen säljs i begränsad upplaga, på åhlens.se och Åhléns Studio på Åhléns City Stockholm.​
100 kr av varje produkt skänks till Biorockprojektet i Pemuteran, Bali, som arbetar för att återställa skadade korallrev.​

Nu breddar en av Sveriges största tapettillverkare, Boråstapeter  sig och applicerar sina vackra tapetmönster på väl utvalda heminrednings-accesoarer bla med mönstret Dahlia Garden, Floral Charm, Rosenvinge mfl
Detta första släppet med heminredning kommer varje säsong att utökas med ytterligare nya och spännande produkter i Boråstapeters älskade mönster.

I veckan damp det ner ett pressmeddelande med bilder som visar våren 2023’s  nyheter hos Mille Notti framtagna av deras produktutvecklare och designer Catherine Wehtje,  och jag personligen föll för det rutiga bäddsetet ovan i bild.
Och på tal om bilder, dessa är stylade av ingen mindre än  Lo Bjurulf.


Lagom till att mörkret sänkt sig över vår del av världen presenterar de italienska belysningsmästarna Foscarini nya medlemmar i de hyllade lampkollektionerna Aplomb och Gregg. Den första lampan i Aplomb-kollektionen, designad av Lucidi Pevere, lanserades 2010 och blev genast en av Foscarinis mest älskade samtida lampor.
Genom åren har Aplomb-familjen vuxit med flera nya versioner och storlekar, och nu omtolkar Foscarini Aplomb genom en ny färg: antracitgrå, en neutral ton och en ”icke-färg” som framhäver Aplombs speciella karaktär.

Varumärket ARKET som ingår i H&M familjen är ju som du säkert vet ett varumärke med produkter både när det gälle mode och inredning, och nu lanserar de en kollektion i begränsad upplaga för att fira Tove Jansson.
Den nya kollektionen med både dam och banmode samt heminredning är den  fjärde storyn i serien Nordic Stories, med samarbeten med oberoende kreatörer och kulturinstitutioner från Norden.

Artilleriet presenterar deras nya exklusiva  The Tribal Collection i samarbete med den briljanta keramikkonstnären Emelie Thornadtsson som främst gör sina alster i lera.
The Tribal Collection är en kollektion med unika ljusstakar i lera som hämtar inspiration från tribaltatueringar och tribalmönster inom modevärlden. Varje ljusstake är tillverkad för hand i stengodslera med hjälp av ringlingsstekniker där konstnären bygger upp skulpturen bit för bit och sen tummar ut leran.

Ovan i bild ser vi ett aktuellt akustiskt objekt från det svenska designföretaget OKKO, och denna gången är det väggpanelen Rima tillverkad av naturlig torv som designats av ingen mindre  än Carina Seth Andersson.

Hösten 2022 lanserar mattillverkaren Heymat den nya mattan Hex designad i samarbete med den norska möbel- och produktdesignern Lars Tornøe.
Hex är en dörrmatta speciellt framtagen för mindre rum och riktad mot det växande behovet av ”compact living”.

Bemz som gjort sig kända för deras sofföverdrag till sofforna från IKEA presenterar nu en ny kollektion med skräddarsydda, exklusiva gardiner som är enkla att måttbeställa och som ger den perfekta gardinlängden anpassade efter fönster och rum.Bemz nya kollektion kan hängas i alla typer av gardinskenor. Samtliga linnegardiner finns i både enkel och dubbel bredd.

Läs mer om kollektionen HÄR

Sist ut i detta inlägget bjuder jag på senaste nytt från köksleverantören Nordiska kök, och du som kikar på TV programmet Grand design kanske känner igen köket i fråga?
Köket syntes nämligen  i  Xiao He’s husprojekt ”Nabben” i Nynäshamn, ett trähus som verkligen är byggt av trä inifrån och ut, och köket i fråga är ett shakerkök i massivt trä.
Bilderna är tagna av Kristofer Jonsson och publicerade med tillåtelse från Nordiska kök.

*samtliga bilder i detta inlägget är pressbilder från respektive företag som omnämns i texterna ovan.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *